2024-2025 Yeni Kimlik Başvurusu Nasıl Yapılacak | Kimlik nasıl yenilenir 2024-2025? - Şartları Neler

2024-2025 Yeni Kimlik Başvurusu Nasıl Yapılacak | Kimlik nasıl yenilenir 2024-2025?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yeni kimlik ücreti yatırma, yeni kimlik çıkarma, yeni kimlik için gerekli evraklar, yeni kimlik ücreti ödeme, yeni kimlik ücreti 2019, yeni kimlik ücreti nasıl yatırılır, kimlik randevu sorgulama, yeni kimlik başvurusu nasıl yapılır?

Anasayfa > Genel > 2024-2025 Yeni Kimlik Başvurusu Nasıl Yapılacak | Kimlik nasıl yenilenir 2024-2025?
15 Mart 2019
1.296 okunma
2024-2025 Yeni Kimlik Başvurusu Nasıl Yapılacak | Kimlik nasıl yenilenir 2024-2025?

Bu yazımızda 2019 yılında yeni T.C. Kimlik Kartı için nasıl başvuru yapılır ve yeni kimlik başvurusu hakkında tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

TC Kimlik Kartı İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Nüfus cüzdanları yerine yeni TC Kimlik kartı almak için Nüfus Müdürlüğüne giderek başvuru yapmanız gerekmektedir. Gideceğiniz her hangi bir Nüfus Müdürlüğünde yeni TC Kimlik kartınızı çıkarabilirsiniz. İkamet ettiğiniz ya da bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğünden çıkarma şartı bulunmamaktadır.

Hangi Tür Kimlik İşlemleri İçin Başvuru Yapabilirim?

  • Evlilik ya da boşanma gibi işlemler sonrasında soy ad değişeceği için kimlik değiştirme işlemleri yapabilirsiniz.
  • Yeni doğan bebeğiniz için kimlik kartı başvurusunda bulunabilirsiniz.
  • Kimliğinizin kaybolması ya da durumunda başvuru yapabilirsiniz.
  • Kullanmakta olduğunuz nüfus cüzdanınızın yerine yeni TC kimlik kartı çıkarmak için başvuruda bulunabilirsiniz.

Yeni Kimlik Başvurusu İçin Randevu Almak Zorunlu Mu?

Yeni Kimlik çıkarmak için Nüfus müdürlüklerinden randevu alabileceğiniz gibi doğrudan Nüfus Müdürlüğüne giderek başvuruda da bulunabilirsiniz. Doğrudan giderek başvuruda bulunduğunuzda yoğunluktan dolayı sıra bekleme ihtimaliniz olacağı için randevu alarak bu bekleme ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz.

Yeni Kimlik Başvurusu İçin Randevuyu Nereden ve Nasıl Alacağım?

Randevuyu Nüfus Genel Müdürlüğünün Resmi web sitesi üzerinden kolay bir şekilde randevu alabileceğiniz gibi ALO 199 Çağrı hattını arayarak da alabilirsiniz.

Yeni Kimlik Çıkarmak İçin İstenen Belgeler

Nüfus cüzdanı yerine yeni kimlik başvurusu yapmak için yanınızda götürmeniz gereken belgeler şunlardır:

  • Kullanmakta olduğunuz nüfus cüzdanı ya da nüfus cüzdanı yerine geçebilecek ehliyet, pasaport gibi belgeler
  • 1 Adet Biyometrik fotoğrafınızın olması gerekiyor.

Biyometrik Fotoğraf Nasıl Olmalı?

Biyometrik fotoğraf vesikalık fotoğrafa göre daha ayrıntılı ve daha gerçek olan fotoğraflardır. Vesikalık fotoğraflar üzerinde fotoğrafçılar kusurları kapatma gibi farklı işlemler yapmaktaydılar. Biyometrik fotoğraflar üzerinde ise hiçbir oynama yapılmaz ve yüz hatlarının daha kesin çıkması sağlanır. Biyometrik fotoğraflar pasaport çıkarırken istendiği gibi artık yeni çipli kimlik kartlarını çıkartırken de istenmektedir.

Yeni Kimlik kartları çıkartılırken biyometrik fotoğraf istenmesinin temelinde, yüz hatlarının çok daha ayrıntılı, kişinin biyolojik anatomisini daha çok ortaya koyan ve teknolojik aletlerle taranıp bilgisayar ortamına atıldığında, yazılımlarla kimlik tespitinde daha net sonuçlar veren bir fotoğraf olması yatmaktadır.

Kimlik için Biyometrik Fotoğraf Ücreti Ne Kadar?

Biyometrik fotoğraf çekimi için herhangi bir fotoğrafçıya gidebilirsiniz. Biyometrik fotoğraf çekimi ücreti de vesikalık fotoğraf çekimi ile aynı olacaktır. 6 Tanesi 25 TL, 12 Tanesi 30 TL olarak piyasada çekilmektedir. Bu fiyat ortalama bir fiyat olup yaşadığınız bölgenin standartlarına göre farklılık gösterebilir. Nüfus cüzdanından çipli kimlik kartına geçmek isteyen vatandaşlar ya da pasaport çıkarmak ya da yenilemek isteyen vatandaşların bu işlemleri için biyometrik fotoğraf gerekmektedir.

Yeni Kimlik Hemen Veriliyor mu, Ne Zaman Teslim Alabilirim?

Yeni Kimlik Kartı çıkarmak için başvuruda bulunanlara yeni kimlikleri hemen verilmiyor. Yeni Kimlik Kartları çıkana kadar “Geçici kimlik” verilmektedir. Kimliğiniz ise başvuruda belirtmiş olduğunuz adrese “PTT” ile gönderilecektir.

Kimlik kartı başvurusunda bulunduktan sonra yeni kimlik kartınız yaklaşık 1 hafta içerisinde adresinize teslim edilecektir. Eğer kimliğiniz geldiğinde o adreste değilseniz bizzat PTT’den alabilirsiniz. Kimlik kartınızı siz ve sizin başvururken beyan ettiğiniz kişi dışında birine teslim edilemez.

Yeni Kimlik Ücretleri Ne Kadar

2019 yılı için yayınlanan değerli kağıtlar tebliğine göre değerli kağıt(kimlik kartı) ücretleri kimlik yenileme için 22,5 TL’dir. Yeni doğan bebeklerin yeni kimlik kartları ücretsiz olup kayıp ya da çalıntı durumunda yeni kimlik kartı için alınan ücret 45 TL olarak belirlenmiştir.

Yeni Kimliklerin Rengi Ne Olacak?

Nüfus cüzdanı kullanımında erkekler ve kadınlar için farklı renkli nüfus cüzdanları kullanılmaktadır. Kadınlar için pembe nüfus cüzdanı erkekler için ise mavi nüfus cüzdanı kullanılmaktaydı. Ancak yeni çipli kimlik kartı hem erkekler için hem de kadınlar için aynı renkte çıkartılmaktadır. Yeni kimlik kartları kadın erkek tüm vatandaşların aynı renkte olacaktır.

Çipli kimlik kartı almak için gerekli belgeler nelerdir?

Çipli kimlik kartı almak için Türkiye’nin herhangi bir yerindeki Nüfus müdürlüğüne eski nüfus cüzdanınız ya da nüfus cüzdanı yerine kullanılabilecek pasaport, ehliyet gibi belge, 1 adet biyometrik fotoğraf ve kimlik yenileme ücreti ile kolay bir şekilde çipli kimlik kartı başvurunuzu yapabilirsiniz.

Başvuru aşamasında yapılacak diğer işlemler nelerdir?

Yeni kimlik kartı başvurusunda her bireyin biyometrik fotoğraf ile başvuruda bulunması gerekiyor. Ayrıca başvuru sırasında yapılan diğer işlemler şunlardır:

  • Sağ ve sol parmak izi, Parmak damar izi, El ayası damar izi

Bu bilgiler kimliğiniz içinde özel şifrelenmiş çiplerde muhafaza edilmektedir.

Başvuru aşamasında başka neye dikkat edilmeli?

Başvurun bittikten sonra içinde kartınızın “pin kodu“nun olduğu bir zarf verilecek ve bu pin kodu ile ilerleyen zamanlarda resmi işlemler yapabileceksiniz. Bu yüzden bu kodu kimse ile paylaşmayınız.

Yeni kimlik almak için son başvuru tarihi ne zaman?

Yeni kimlik alma işlemlerinin son başvuru süresi 2023 yılına kadar uzatıldığı resmi kurumlar tarafından açıklanmıştır.

Çipli Kimlik Kartı Nasıl Çıkartılır?

Çipli kimlik kartı Nüfus müdürlüklerinde gerekli belgeleri götürerek çıkarabilirsiniz. Başvuru sırasında parmak iziniz alınız ve çipli kimlik kartınızda yer alan çipte bu bilgiler saklı tutulur.

2022-2023Yeni Kimlik Ücreti Ne Kadar?
Kimliğini yenilemeyen milyonlarca vatandaşın merak ettiği kimlik yenileme ücreti 2022-2023 itibariyle 25 TL, kayıp kimlik yenileme ücreti ise 50,00 TL olarak güncellendi.
Yeni Kimlik Çıkarmak İçin Para Yatırılıyor Mu?
Yenileme başvurusu yapan her bireyin, kimlik yenileme bedelini ödemesi gerekiyor. Belirlenen tutarlar bazı kurumlara gidilerek ödenebiliyor. Özellikle PTT kurumu, kimlik yenileme işlemleri için ödeme yapılabilen kurumlardır. Kişiler aynı zamanda banka ATM sistemlerini kullanarak da yenileme ücretlerini ödeyebilir.
T.C Kimlik Kartı Nasıl Değiştirilir?
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınmaya devam eden kimlik değiştirme işlemi 2023 yılına kadar uzatılmıştı. Kimlik kartı randevuları randevu.nvi.gov.tr adresinden yapılacak. Gerekli belgeler ile başvuru ücretleri bankalara yatırıldıktan sonra müracaatlar tamamlanacak.
Nüfus Cüzdanını Değiştirmek İçin Ne Gerekli?
Eski nüfus cüzdanınız yada başka bir resmi kimlik belgenizi yanınızda götürmeniz gereklidir. Götüreceğiniz kimliğin fotoğraflı olması gereklidir. Bir adet biyometrik fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş olmalı). 30 TL değişim bedelini yatırmanız gereklidir.