30 Ağustos Zafer Bayramı Neden Kutlanır? | Zafer Bayramı kime karşı kazanıldı? - Şartları Neler

30 Ağustos Zafer Bayramı Neden Kutlanır? | Zafer Bayramı kime karşı kazanıldı?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

30 ağustos zafer bayramının niçin kutlandığını öğreniniz, 30 ağustos zafer bayramı nasıl kazanıldı, 30 ağustos zafer bayramı nasıl kutlanır, 30 ağustos tarihi niçin önemlidir

Anasayfa > Genel > 30 Ağustos Zafer Bayramı Neden Kutlanır? | Zafer Bayramı kime karşı kazanıldı?
15 Şubat 2019
1.483 okunma
30 Ağustos Zafer Bayramı Neden Kutlanır? | Zafer Bayramı kime karşı kazanıldı?

Zafer Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin milli bayramıdır. Her yıl 30 Ağustos’ta kutlanır. Peki 30 Ağustos Zafer Bayramı neden kutlanır? Zafer Bayramı, 1922 yılında 26 Ağustos ile 30 Ağustos, arasında yaşanan Dumlupınar’daki çatışmada komutan Mustafa Kemal’in savaşı kazanarak (Büyük Taarruz) ilan ettiği bir özel gündür. İşgal birliklerinin ülkenin sınırlarını daha sonra terk etmesine rağmen, 30 Ağustos’ta ülke topraklarının geri alındığı günü sembolize eder. Bizler için oldukça önemli bir manevi sembolü vardır.

Zafer Bayramı ilk olarak 30 Ağustos 1923’te Afyonkarahisar, Denizli, Kahramanmaraş, Ankara ve İzmir’de kutlandı. Mayıs 1935’te, Zafer Bayramı’nın ilan edildiği resmen açıklandı. Zafer Bayramı ülke çapında kutlanmaya işte bu tarihten itibaren başladı. Neredeyse her şehirde, ordu geçit törenlerine katılarak kutlamaları gerçekleştirmektedir. Ayrıca yurtdışı ofislerinde çeşitli kutlamalar da düzenlenmektedir. 30 Ağustos, Türkiye’de resmi tatil olarak belirlenmiş bir diğer gündür.

Günün Değeri Ve Önemi Nedir?

Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda imzalanan Mondros ve Sevr Antlaşması üzerine yapılan ateşkes ile vatanımız özgür yaşama hakkını eline almış oldu. Yüzyıllar boyunca bağımsız olarak bu topraklarda yaşadık, ve bunun karşılığında zaferimizi ilan eden günlere de her zaman büyük önem verdik.

Atatürk 19 Mayıs 1919’da Samsun’a gelip savaşı başlatınca, Atatürk öncülüğünde yeni bir zafer için ilk adım atılmış oldu. Amasya Genelgesi’nin yayınlanmasının ardından, Erzurum ve Sivas’ta kongreler düzenlendi. Ardından 27 Aralık 1919’da Ankara’ya 23 Nisan 1920’de Ankara’ya gelen Atatürk, TBMM’yi kurdu. Böylece, ülkenin idaresi halkın iradesine verildi. Kurtuluş Savaşı’nın merkezi Ankara idi.

Asırlar Sonra İlk Toprak Edinimi Bu Zafer Mi?

Parlamento, ülkenin statüsünü ve müzakerelerinde kurtuluş arayışı çağrısında bulundu. Düşmanla savaşma kararı, “Anavatan, Ulusal Pakt sınırları içinde tek bir varlıktır ve yok edilemez” fikrinden yola çıkarak başlamıştı. Düzenli ordularla savaşa devam edildi.

Türk askeri bu kararı büyük bir kararlılıkla ve fedakarlıkla izledi. 23 Ağustos – 12 Eylül 1921 tarihleri arasında gerçekleşen Sakarya Savaşı’ndan sonra Türk milleti, 1699 Charles Antlaşması’ndan bu yana ilk defa toprak almaya başladı. Bu zaferin sonunda Mustafa Kemal, Türkiye Büyük Millet Meclisi “usta” ve “mareşal” unvanını aldı.

Türk Tarihinin Simgelerinden Biri Mi?

Türk tarihinin simgelerinden biri olan Sakarya savaşından sonra, büyük bir saldırı ile düşmanı yok etmeye karar verildi. Ağustos 1922’ye kadar hazırlık tamamlandı. Güneydeki Türk birlikleri batı cephesinde gizli tutuldu, İstanbul’daki mühimmat depolarından silahlar ve mühimmat alındı, İtilaf devletleri tarafından tahrip edilen silahlar tamir edildi ve yeni silahlar alındı. Yeni bir başlangıç oldu. Başkomutanın Gazi Mustafa Kemal olduğu ordumuz, 26 Ağustos 1922’de düşmana saldırdı. Düşmanın pozisyonları bir saat içinde ele geçirildi ve 30 Ağustos’ta düşman ele geçirildi. İşte bu dönüm noktası hem 30 Ağustos Zafer Bayramı neden kutlanır sorusunun yanıtı oldu hem de Türk tarihinin en önemli simgelerinden birini daha elimize almamızı sağladı.

30 Ağustos Zafer Bayramı ne zaman oldu?
30 Ağustos 1922’de Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin başarıyla sonuçlanmasıyla, Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde başlatılan kurtuluş mücadelesi kesin ve kalıcı bir zafere ulaşmıştır.
30 Ağustos'ta zaferini kutladığımız bu muharebenin adı nedir?
Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da Atatürk’ün başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’u anmak için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan resmî ve ulusal bir bayram.
30 ağustosta tarihte ne oldu?
Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922’de

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/zafer-bayrami-mesajlari/

https://sartlari.com/29-ekim-cumhuriyet-bayrami-neden-kutlanir/

https://sartlari.com/category/spor-sozleri/futbol-tarihinin-unutulmaz-sozleri/

https://sartlari.com/gebelik-hamilelik-hesaplama/

https://sartlari.com/category/dini-sozler/ramazan-bayrami-mesajlari/