Işık Kirliliğinin Zararları ve Bu Sorunun Çözümü | Işık kirliliğinin olumsuz etkileri - Şartları Neler

Işık Kirliliğinin Zararları ve Bu Sorunun Çözümü | Işık kirliliğinin olumsuz etkileri

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Işık kirliliği nedir sebepleri ve sonuçları, ışık kirliliğinin zararları madde madde kısaca, ışık kirliliğinin nedenleri ve olumsuz etkileri nelerdir, hangisi ışık kirliliği sonucunda oluşmaz

Anasayfa > Genel > Işık Kirliliğinin Zararları ve Bu Sorunun Çözümü | Işık kirliliğinin olumsuz etkileri
16 Şubat 2019
1.199 okunma
Işık Kirliliğinin Zararları ve Bu Sorunun Çözümü |  Işık kirliliğinin olumsuz etkileri

Işık, insanlık tarihinin başlangıcından beri yaşamsal faaliyetleri sürdürmek için vazgeçilmez bir ihtiyaç olmuştur.  Önce yalnızca gün ışından faydalanılırken ateşin bulunması, elektriğin ve ampulün icadı ile geceleri de ışıktan yararlanmak mümkün hale gelmiştir. Günümüzde yerleşim alanlarının büyümesi ile açık alanların aydınlatılması bir ihtiyaç haline gelmiştir. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artan Yanlış gece aydınlatmaları, ışık kirliliğinin zararları ve bu sorunun çözümü konusunda yetkilileri harekete geçirmiştir

Işık kirliliği Nedir

Işık kirliği tanım olarak; doğru olmayan yerlerde, uygun olmayan miktarda, yanlış yönde ve doğru zamanlama gözetilmeden ışık kullanılmasıdır. Geceleri insanların gerek güven ihtiyacını karşılamak gerek turizm ve ticarette reklam yapmak, müşteri potansiyelini arttırmak amacıyla kullanılan aydınlatmalar doğru yapılmadığında bu kirlilik türü meydana gelir. Hava kirliliği, su kirliliği ya da toprak kirliliği gibi ölümcül sonuçları bulunmasa da, enerji israfı ve göz sağlığı açısından birçok zararı bunmaktadır.

Işık Kirliliğinin Çeşitleri ve Etkileri Nelerdir?

Bu kirliliğin başlıca çeşitleri şunlardır;

  • Işık taşması: Işık tecavüzü olarak da bilinen bu tür kirlilikte,ışık aydınlatma gerekmeyen yeri ya da istenmeyen yeri aydınlatır.
  • Göz kamaşması: Işık nesneleri daha iyi görmeyi sağlar. Ancak doğru miktarda kullanılmayan ışık nesnelerin görünürlüğünü bozar ve gözün alıştığı aydınlatma düzeyini aşarak göze zarar verir
  • Dikine ışık: Gökyüzüne doğru yanlış yönlendirilmiş ışıklar özel olarak bir nesneyi aydınlatmaz ve tamamen enerji israfına sebep olur. göz kamaşması ya da ışık taşması da dikine ışık kirliğine yol açan etkenler arasındadır.
  • Aşırı miktarda ışık: iyi bir aydınlatma doğru miktarda ışığın kullanımı ile gerçekleşir. Fazla aydınlatma ise bir nesne aydınlatılmasında yada bir iş için gerekli aydınlatmada fazla ışık kullanımı sonucu ortaya çıkar.

Işık kirliği insanlar üzerindeki etkileri iki şekilde ortaya çıkar. Birincisi göz sağlığıma verdiği zarardır. Gözle temas eden fazla miktarda ışık sonucu görme yetisi kaybına kadar bir süreci tetikler. İkincisi ise gece salgılanan melatonin hormonunun eksik salgılanmasına sebep olması, uyku kalitesinin düşmesine bağlı olarak sağlık problemlerinin meydana gelmesidir.

Yalnızca insan üzerinde değil hayvanlar ve bitkiler üzerinde de olumsuz sonuçları vardır. Göç yollarını yıldızların konumuna göre bulan hayvanlar için gökyüzünün fazla yapay aydınlatmaya maruz kalması nesillerini devam ettirme tehlikesini tetikler. Bitkilerde ise farklı alanların, yanlış ışık alması sonucu anormallikler gözlenir.

 

Sorunun Çözümü İçin Neler Yapılabilir

Işık kirliliğinin zararları ve bu sorunun çözümü noktasında doğru aydınlatma yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda bireysel ve proje bazlı çözümler mevcuttur. Gereksiz aydınlatma kullanımından kaçınmak ya da ışık kirliliğine sebep olan aydınlatmaları ilgili kurumlara bildirmek bireysel çözümlerdir. Türkiye’de ise bu sorunu çözmek amaçlı TİKE Projesi başlatılmıştır.

Işık kirliliğinin olumsuz etkileri nelerdir madde madde?
Işık kirliliği bazı istenmeyen sonuçlara neden olur: gece gökyüzünde yıldızların görünmesini engeller, astronomik araştırmalara engel teşkil eder, ekosistemleri bozar, insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır ve enerji israfına neden olur.
Işık kirliliği nelere yol açar?
gece gökyüzünde yıldızların görünmesini engeller
Işık kirliliğinin canlılar üzerindeki olumsuz etkileri nelerdir?
Işık kirliliğinin canlılara da pek çok zararı bulunmaktadır. Tüm vahşi hayvanlarının beslenmesini, uyumasını, çiftleşmesini ve gece döngülerini de olumsuz etkilemektedir. Özellikle geceleri fazla yapay ışık olduğu zaman yaban hayatın zaman döngüsü bozulmaktadır.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/hamilelikte-ilac-kullanimi-ve-zararlari/

https://sartlari.com/akili-telefonlarin-cocuklara-zararlari/

https://sartlari.com/superonline-musteri-temsilcisine-direk-baglanma/

https://sartlari.com/iki-kardes-odasi-dekorasyonu/

https://sartlari.com/category/unlu-sozleri/ataturk-sozleri/