Deniz Kızı Gerçek mi?, Gerçekten Var Mı? - Şartları Neler

Deniz Kızı Gerçek mi?, Gerçekten Var Mı?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
Loading...

Deniz kızı gerçek mi? sorusuna bu kavramın nasıl ortaya çıktığına bakarak cevap verebiliriz. Antik Yakın Doğu anlayışına göre milattan önce binli yıllarda ortaya çıkan deniz kızı kavramı Asurlular’ da bahsedilmektedir.

Anasayfa > Soru- Cevaplar > Deniz Kızı Gerçek mi?, Gerçekten Var Mı?
03 Aralık 2023
354 okunma
Deniz Kızı Gerçek mi?, Gerçekten Var Mı?

Deniz kızı efsanesi pek çok kültürde yer alan evrensel bir konudur. Hatta kaynaklara göre bilinen ilk deniz kızı MÖ 1000 yıllarında ortaya çıkmıştır. Tüm efsane Asurlular zamanına dayanmaktadır. Asurluların kraliçesi olan Semiramis’in annesi bir çobana aşık olmuştur. Ama kendisi ölümsüz olan Atargatis bir tanrıçadır. Çoban ise ölümlü bir adamdır. Bu aşkın sonunda çobanın ölmesi üzerinde tanrıça kendini sulara atarak bir balığa dönüşmek ister. Fakat tanrıça o kadar güzeldir ki su bile onun bu güzelliğini bozmak istemez ve onu yarı balık, yarı kadın olarak bırakmayı uygun görür. Böylelikle tanrıçanın bir balık kuyruğu bir de su altında nefes alabilme yeteneği olur. Dolayısı ile de bu efsane günümüzde pek çok kültürde kabul gören bir masaldır. Pek çok masala da konu olan deniz kızı, akıllara deniz kızı gerçek mi sorusunu da getirmektedir.

Deniz Kızı Efsaneleri

Deniz kızlarının en bilinen efsanelerinden biri de Sirenlerdir. Sirenler korsanların ve balıkçıların en çok yer aldıkları sularda onları etkileyen güzel kadınlar olarak tabir edilir. Denizcilere şarkı söyleyen Sirenler, gemicilerin ölümlerine neden olmak için ellerinden geleni yapar. Bazı inanışlara göre ise deniz kızları iyidir ve boğulmak üzere olan genç ve yakışıklı erkekleri kurtarırlar. Dolayısı ile de popüler kültürde deniz kızlarına iki farklı bakış açısı bulunmaktadır. Deniz kızı gerçek mi sorusunun ise somut bir yanıtı yoktur.

İngilizlere göre deniz kızları tamamen felaket habercisi olarak kabul edilir. Deniz kızının görülmesinden itibaren tüm felaketlerin insanları bulacağına inanılmaktadır. Bu nedenle de deniz kızı gerçek mi diye merak ediyorsanız gerçek değildir, sadece efsanelerden ibaret olan bir olgu olarak kültürlerde yer almaktadır.

Deniz Kızı Var Mı?

Deniz kızı birçok film ve çizgi filmlere konu olmuş bir varlıktır. Deniz kızı dişi olup yarı balık yarı insan olarak kabul edilir. Bir insan görünümünde olan deniz kızı, bel kısmından itibaren bir balık görünümüne sahiptir. Bugüne kadar genel tasvir edilen hali ile kızıl ya da renkli saçları bulunur. Balık kuyruğu ise mavi ve tonlarında parlak pullar ile kaplıdır. Boy olarak bir insan boyuna sahiptir. Suda yaşar ve tamamen suyun dışında bir yaşam süremez. Bazı inanışlara göre iyi karakterli iken, birçoğunda da kötü olarak bilinmektedir. Deniz kızı gerçek mi? sorusuna cevap vermek için bahsedildiği efsaneleri bilmek gerekmektedir.

Efsanelere Göre Deniz Kızı

Yunan mitolojisinde adı geçen deniz kızları kötü olarak tasvir edilmiştir. Denizlerde çalan sirenleri aslında deniz kızlarının çıkardığı ve denizcilerin başlarına kötü olaylar getirdikleri bahsedilir. Denizcilere şarkılar söyleyerek onların aklarını başlarından alan deniz kızları onları öldürmekte ve gemileri batırmaktadır. Başka inanışlara göre ise iyi kalpli olup başı derde giren denizcileri kurtararak iyileştirmektedirler.

Deniz kızı gerçek mi? sorusuna bu kavramın nasıl ortaya çıktığına bakarak cevap verebiliriz. Antik Yakın Doğu anlayışına göre milattan önce binli yıllarda ortaya çıkan deniz kızı kavramı Asurlular’ da bahsedilmektedir. Asur Kraliçesi Semiramis’in annesi ilk deniz kızıdır. Kendisi ölümsüz bir tanrıçadır. Bir çobana aşık olur ve çoban öldükten sonra kederinden kendini denize atarak nefes alabilen ve çok güzel yarı kadın ve yarı balık olur.

Deniz kızı gerçek mi? sorusuna Antik Doğu ve İngiliz kaynakları gibi bazı kaynaklarda yer verildiği söylenebilir. Zaman zaman ortaya çıktığı iddia edilen görüntüler genelde yalan ve bilgisayar hilelerinden ibarettir. Deniz kızı bilimsel olarak gerçek değil ve sadece efsaneden ibarettir.

ilginizi çekebilir; https://sartlari.com/uzak-dogu-kulturleri-ve-inanclari-dinleri-nelerdir/