Yeni Doğan Bebek Banyoda Su Yutarsa - Şartları Neler

Yeni Doğan Bebek Banyoda Su Yutarsa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yeni doğan bebek banyoda su yutarsa ne olur? Bebeğe banyo yaptırırken pis suyu yutarsa zarar görür mü, bu durumda neler yapılmalıdır?

Anasayfa > Soru- Cevaplar > Yeni Doğan Bebek Banyoda Su Yutarsa
14 Eylül 2023
990 okunma
Yeni Doğan Bebek Banyoda Su Yutarsa

Yeni doğan bebek banyoda su yutarsa ne olur? Yeni doğan bebekler nasıl banyo yaptırılır, hangi haftada, hangi günde yıkanır? Peki su da bulunan şampuanları yutarsa ne olur? Merak ettiklerin içeriklerde.

Bebeğin banyoda ciğerine su kaçması durumlarında ne yapılması gerekiyor? Yeni doğanlar özel bakım gerektiren bebeklerdir. Su tuttuğundan neler yapılması gerektiğini suyun içeriğine göre aşağıdaki içeriklerden hemen öğrenebilirsin.

Yeni Doğanlar Su Yutarsa Ne Olur?

Yeni doğan bebek banyoda su yutarsa genellikle çok fazla endişe etmeye gerek yoktur. Ancak bebeğin nasıl yıkandığı, hangi suyla yıkandığı da önemlidir. Örneğin şampuanın yoğun olduğu bir suyu yutmuş ise ve aşırı derecede bu suyu yutarsa hemen kusturulması gerekiyor. Peki nasıl kusturulur bunu biliyor musun?

Daha fazla su içerek midesindeki suyun tamamen dışarı çıkmasını sağlayabilirsin. Yeni doğmuş küçük bebekler genellikle özel şampuanlarla yıkanır. Sektörde özel olarak üretilmiş bebek şampuanları vardır. Gözleri yakmayan cildine zarar vermeyen özel ürünleri kullandığın zaman genellikle sorun olmaz.

Ayrıca su sıcaklığı da çok önemlidir. Kimisi bebek küvetlerinde yıkar, kimisini duşa tutarlar, kimisini de havuz benzeri şişme ürünler içerisinde temizlenebilirler. Dolayısıyla senin onu nasıl, hangi türde yıkadığına bağlı olarak da dikkat etmen gereken bazı unsurlar bulabilir.

Banyo yaparken bebeğin su yutması genellikle yaşanan olan bir durumdur. Elde yıkanıyor ise kısa tutulmalı ve adeta göğüs kafesinden tutularak bebek ters pozisyonda ve kafasının arka kısmından, sırtından su dökülerek yıkanması daha kolay olur. Bebek küvetinde yıkanıyor olsa da file üzerine yatırılarak çok yoğun olmayacak şekilde su dökülmesi daha mantıklıdır. Bu durumda da çok fazla soğuk yutması mümkün olmaz.

Kullanılan ürüne göre sabun, jel ya da şampuan gibi ürünleri yutması çocuğu zarar verebilir. Dolayısıyla bunun hemen çıkartılması gerekiyor. Bebek banyoda su yutarsa ne olur konusunda kimyasal kullanımına bağlı olarak kusturman gerektiğini şayet kusmuyor ise hemen doktora götürmen tavsiye edilir.

Küçük küvetlerde suyun içinde yuttuğu zaman da su, saf ve temiz içerisinde herhangi bir katkı maddesi yoksa genellikle sorun olmaz. Bazen bebekler suyun içerisinde çişlerini yapabiliyorlar. Bu durumda da genellikle bir sakınca görülmediği söylenir.

Yeni Doğan Bebek Banyoda Su Yutarsa

Yeni Doğan Bebek Banyoda Su Yutarsa

0 Aylık Bebeklerde Banyo

Yeni doğan bebek banyoda su yutarsa ne yapalım? Acil müdahale gerekli midir? Elbette çok fazla endişelenmeye gerek yok. Zira bebekler ilk aylarında genellikle yıkanmazlar. Geleneksel olarak 40 gün sonra yıkamadıkları biliniyor. Ancak Türkiye’deki geleneklerde bir de yarı kırık denilen bir mevzu vardır. Yani bebek dünyaya geldikten sonraki 20 günde yıkanır. Ancak genelde göbek düşmesinden sonra bebeklere banyo yaptırılır. Dolayısıyla henüz yeni doğmuş bir bebeğin çok daha banyo yaptırıldığı görülmeyen bir durumdur.

Dikkat edilmesi gereken kullanılan şampuan, sabun bakım ürünlerinin özellikle ilk aylarda fazla yoğun kullanılmamasıdır. En nihayetinde özellikle normal doğumlarda kan, çeşitli sıvılar gibi pek çok kirle dolduğu için bunların temizlenmesi de oldukça önemlidir. Bunun için doğal ve yeni doğmuş bebeklere uygun şampuanları tercih etmek, onların dünyaya gelir gelmez alerjik bir bünyeye sahip olmalarını önler.

Evde yapılan doğal bakım ürünlerinden biri de yeni doğan bebekler için şampuan saç kremi tarifidir. Özellikle biraz büyüdükten sonra saçlarında kepeklenme veya konak adı verilen çeşitli yapılar oluşabiliyor. Bunları temizlemek için ballı krem yapılabilir, bunun için;

  • Doğal olacak şekilde yarım fincan bal içerisine yarım fincan hakiki sızma yağı ekle.
  • Bunları güzelce karıştırılır ve oda sıcaklığında olmasına özen göster.
  • Kapaklı bir kutuya koyarak bu kreme iyice çalkala.
  • Daha sonra bebeğine banyo yaptırırken hafif parmak uçlarınla ve kafasına fazla bastırılacak bir şekilde saç dairesini derisine uygula.
  • Konak, kepek gibi çeşitli etkilerin geçmesi için hafif dairesel hareketlerle masaj yapman gerekiyor.
  • Üşümeyecek şekilde 10 ila 15 dakika bu kremi saçında bekletip daha sonra suyla temizleyerek çıkarabilirsin.

Bebek yıkanırken ağzına şampuan yutarsa az bir miktarda genellikle bir şey olmaz ama yoğun kimyasal yutmasında mutlaka kusturulması gerekiyor.

Yeni doğan Bebekler Ne Zaman Banyo Yaptırılır?

Yeni doğan bebek banyoda su yutarsa ve kusmazsa ne olur? Yeni doğan bebeklerde özellikle hassasiyet yüksektir. Organlarının gelişimi doğduktan sonraki süreçte de devam eder. Bu nedenle oldukça hassastırlar en şayet banyo yaparken kimyasal karışımı banyo suyu yuttuysa doktora göstermen gerekebilir.

Bebek su yutarsa ne olur üzerine emzirmek fayda sağlar mı? Genellikle ilk 6 ayda bebeklere anne sütünden başka herhangi bir sıvı verilmez. Çünkü mideleri henüz başka bir sıvıyı hazmetmeye uygun değildir ve onların gelişimi için gerekli olan her türlü öz zaten anne sütünde mevcuttur.

Dolayısıyla bebeklerde su yuttuğu zaman genellikle zaten mideleri küçük olduğu için hızlı bir şekilde onlar kuracaklardır. Kusmaları için uygun pozisyona getirmek şayet kusamıyorsun, üzerine emzirmek kusmalarını sağlayabilir. Fazla emdikleri zaman doğrudan çıkarıyorlar.

Emzirme dönemine geçtiği yaşlarda aylarda ise yine su takviyesi ile kusmaları sağlanabilir. Ancak ilerleyen saatlerde mutlaka kontrol altında tutulmalıdır.

Bebekler Su Yutarsa Ne Yapmak Gerekir?

Yeni doğan bebek banyoda su yutarsa ne yapmak gerekiyor? Havuzda, hamamda veya denize bebekler su yutarsa ne olur? Genellikle saf su yutulduğunda herhangi bir sorun olmaz. Havuzlarda kullanılan yüksek klor ve çeşitli temizleyici maddelerde genel anlamda insan sağlığını bozmaz ve çok fazla zararlı değildir.

Özellikle her birimiz havuzda yüzerken bu suyu ağzımızdan veya burnumuzdan yutabiliyoruz. Genzimize kaçabiliyor ve genellikle bu tür durumlarda yetişkinler rahatlıkla bu suyu çıkarabiliyor. Çocuklarda ise özellikle burundan kaçtığında zaten otomatik olarak öğürme görülüyor. Denize yine su tutulduğu zaman yoğun tuzdan dolayı kusma hissi ve yürüme hissi gelir. Ancak deniz suyunun tutulmasını da çok fazla bir sakınca görülmez. Sadece karnını fazla şişirilebilir.

Bebek banyo yaparken nefes alamama gibi etkileri oluyor isen mutlaka dik pozisyona getirilmeli, banyo yapmayı kesmeli ve rahat nefes alınması sağlanmalıdır. Genellikle bebekler alışık olmadıkları için bu duruma banyo yaparken değişik tepkilerde bulunabiliyorlar. Nefeslerini tutabiliyorlar veya nefesleri gidebiliyor.

Su geldikçe aşırı heyecanlanabiliyor veya farklı tepkiler verebiliyorlar. Dolayısıyla onların ilk banyolarını özellikle küvet üzerine yatırarak değil, anne ya da babanın kolları arasında ters pozisyonda ve göğüs kafesinden bacakların arasından tutarak sırt kısmından su dökerek yıkanması çok daha makul olacaktır.

Bebek Bakımı Nasıl Olmalı?

Yeni doğan bebek banyoda su yutarsa telaşa kapılmaya gerek yok. Ancak nefes alamama gibi durumlarda yüzünde kızarıklıklar, morarmalar olursa mutlaka onun rahat nefes alabileceği pozisyona gelmesini sağlamalısın. Sırt kısmını çevirerek hafif sırtına birkaç defa küçük şekilde vurman onun rahat nefes almasını destekleyebilir. Şayet o esnada boğazına su takıldığıysa kendine gelmesine sağlayabilir. Acil durumlarda mutlaka hastaneye götürmem gerekebilir.

Banyoda bebeğin ağzına sabun kaçması genellikle onun ağlamasına neden olabilir. Gözlerine sabunu kaçtığında şampuan kaçtığında da genellikle ağlarlar ve yoğun bir şekilde kızarıklıklar görülebilir. Gözleri yakmayan profesyonel bebek şampuanları bulunuyor. Dalin, Sebamed, Nivea ya da Chicco gibi bebek şampuanları bulunuyor ayrıca Yves Rocher Bebek şampuanları da gözlerini yakmayan ve ağızlarına kaçtığında herhangi bir etki oluşturmayan şampuanlar olarak bilinir.

Yenidoğan bebeğe banyo yaptırırken kulağına su kaçmaması için  kulak tıkaçları bulunuyor, bunları kullanabilirsin. Bebeklerin uygun kalıplar, boneler ve mini tıkaçlar bulunuyor ve ayrıca bu tür ürünleri kullanamıyorsa ve banyo yaparken çıkıyorsa da uygun pozisyonda yıkaman, onun kulaklarına su kaçmasını önleyecektir.

Geleneksel yöntem olarak ve az önce bahsettiğimiz gibi ters pozisyonda yıkayarak onun kulaklarına su kaçmasını önleyebilirsin. Bebek küvetleri genellikle üzerine yatırılarak yıkandığı için çok kolay olmayabilir ancak anne tek başına yıkıyor olsa file onun en büyük yardımcısıdır. Bu durumda yüzünün üst kısmından değil, kafasının kenarlarından hafif su dökmek kolay olacaktır. Kulaklarına su kaçmaması için de şayet 2 kişi birlikte çıkıyorsanız ters tutarak başından öne doğru su akıtmak çok daha kolay olacaktır. Hem su tutmasını önler hem kulaklarına su kaçmasını önler. Ayrıca bebeğin korkmasını, heyecan veya strese kapılmasını da önlemiş olursun.