Kıdem Tazminatı Hesaplaması - Şartları Neler

Kıdem Tazminatı Hesaplaması

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Anasayfa > Soru- Cevaplar > Kıdem Tazminatı Hesaplaması
01 Ekim 2023
268 okunma
Kıdem Tazminatı Hesaplaması

Kıdem tazminatı hesaplaması çalışanın iş yerinde geçirdiği yıllara bağlı olarak hesaplanır ve işçinin emeklilik ya da iş değişiklik gibi nedenlerle işten ayrılması durumunda ödenir.

Türkiye’de çalışan kişiler bir işyerinde bir yıldan daha uzun süre çalışması durumunda kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Farklı nedenlere bağlı olarak işten ayrılmalarda kıdem tazminatı hakkı doğduğu gibi farklı istifa nedenlerine de kıdem tazminatı verilebiliyor. Kişilerin alacağı kıdem tazminatı ise bu kişilerin çalışmış olduğu yıl sayısı gibi faktörlere bağlı oluyor.

Kıdem Tazminatı Hesaplaması

Türkiye’de kıdem tazminatının hesaplanması için dikkat edilen noktalar arasında bürüt aylık ücret ve çalışanın yıl sayısı önemli olacaktır. Çalışanın iş yerinde geçirdiği hizmet yılına ve son brüt ücretine dayalı olarak hesaplanan bu hesaplamada brüt aylık ücret 30 ile çarpılır. Bunun yanında çalışan yıl sayısı ile 30 çarpılır ve kıdem tazminatı hesaplanır.

Burada bahsedilen büyük aylık ücret çalışanın son almış olduğu maaşın brüt halidir. Çalışanın maaşının içerisinde sigorta ve diğer giderlerin de ekleniyor olması gerekir. Yani vergiler, kesintiler ve primler düşünmemiş halde brüt maaş kullanılmalıdır.

Çalışanın yıl sayısı ise doğrudan yıl odaklı olarak gerçekleştirilir. Yani çalışan kişi 3 yıl 11 ay çalışmış olsa dahi tazminat tutarı 3 yıl üzerinden hesaplanacaktır. Bu nedenle kişilerin hesaplama yaparken tüm bu durumları göz önünde bulundurması gerekir.

Kıdem tazminatının hesaplanması yapılırken genellikle kişilerin tüm genel maaşları hesaplanarak aylık olarak aldığı tüm tutarlar gelir sayılır. Buna bağlı olarak da kişilerin gelirine bağlı alacakları kıdem tazminatı belirlenir. Bu kıdem tazminatı hesaplaması kimi zaman doğrudan kişiler tarafından yapılıyor olsa da genellikle işveren ya da işverenin yükümlendirdiği kişi hesaplamayı yapar.

Kıdem Tazminatı Tavanı

Kıdem tazminatı tavanı çalışanların işten ayrıldıklarında ya da emekli olduklarında aldıkları kıdem tazminatının sınırlarını belirler. Bu nedenle çalışanlar için son derece önemli bir faktördür.

Bu tavan tutar her yıl güncellenen tutarlara sahiptir ve aynı zamanda ülkemizde asgari ücrete zam yapılması gibi durumlarda da yenilenmesi oluyor. 2024 yılında Temmuz ayında yapılmış olan güncelleme ile kıdem tazminat tavanı 23.489,83 TL’ye çıkarıldı. Kıdem tazminatı her yıl yenilenen tutarlara sahip olduğu için bulunduğunuz yıla özel tavan tutarı takip etmelisiniz.

Eğer bir kişi kıdem tazminatı tavanı üzerinden daha fazla bir aylık brüt hesap ücrete sahip ise bu tutarın üzerindeki kalan tutarlar tazminat hesaplaması içerisine dahil edilmeyecektir.

Örneğin sizin maaşınız 25.000 TL olarak brüt tutara sahip ise kıdem tazminat tavanı olan 23.489 83 TL üzerinden hesaplama yapılır. Brüt maaşınız içerisinde kalan diğer tutarlar hesaplama içerisinde dahil edilmeyecektir.

Kıdem tazminatı tavanı kişilerin alacağı kıdem tazminatlarının sınırlanmasına neden olduğu için mutlaka tavan tutar üzerinden hesaplamalar yapılmasına dikkat etmeniz gerekir.

Kıdem Tazminatı Şartlar

Kıdem tazminatını almaya hak kazanması için kişilerin bazı şartlar ve kuralları karşılıyor olması gerekir. Öncelikle işe giriş süresi en temel şartlardan biridir. Kıdem tazminatını hak etmek için çalışanın aynı işverenle en az bir yıl süre boyunca kesintisiz olarak çalışmış olması gerekir.

Aynı zamanda işten ayrılma durumunda kıdem tazminatı almaya hak kazandırmak için çok önemlidir. Kişinin kendi işten ayrılması kıdem tazminatı almasına engel olacakken kişinin işten çıkarılması ya da emekli olması gibi durumlar kıdem tazminatı almaya hak kazandırır.

Aynı zamanda kişinin işten ayrılma nedeni de tazminat hakkı durumunu oluşturur. Evlilik, askerlik ya da doğum gibi nedenlerle kişilerin ayrılması durumunda da kıdem tazminatı almaları hakkı bulunuyor.

İş yerinin kapanması durumunda da kişilerin tazminat hakkı oluyor. Ancak iş yerinin kapanması için hesaplanan tazminatlarda farklı hesaplamalar yapılabiliyor.

Bir kişi bir yıldan uzun süredir çalışmış olduğu işyerinden ayrılırken kıdem tazminatı almaya hak kazandıracak bir nedene sahip ise bu kişi doğrudan aylık ücreti üzerinden kıdem tazminatının hesaplanarak bir yıllık kıdem tazminatını alabilir.

Ancak kıdem tazminatı almaya ters olan şartlar arasında kişinin kendi isteğiyle istifa etmesi ya da kişinin iş yerinde oluşturmuş olduğu bir kabahat nedeniyle işten çıkarılması durumu yer alıyor. Bu nedenlerle işten çıkmış olan kişilerin tazminat alma hakkı bulunmuyor.

Kıdem Tazminatı Son Dakika

Kıdem tazminatı son dakika haberleri kapsamında tamamlayıcı emeklilik sistemi ile kıdem tazminatlarının nasıl düzenleneceği detayları yer alıyor. 2024 yılında yürürlüğe girecek olan bu sistem emekli aylıklarında ve emeklilik için tazminat durumunda farklılık oluşturuyor.

İşçiler günümüzde brüt ücretinin %8,33’ünü kıdem tazminatı olarak alıyordu. Yeni düzenlenen bu sistemde işçinin brüt maaşının %5,33’ünü kıdem tazminat olarak alacağını, %3’ü ise işveren katkısı olarak kabul edecek ve toplamda yine %8,33 oranın da bir kıdem tazminatı düzenleneceği bahsediliyor.

Burada bahsedilen %3 tutarındaki işveren katkısı fon üzerinden değerlendirme yapılıyor. Yani işveren tarafından oluşturulmuş bir fon üzerinden kişinin kıdem tazminatı için alacağı tutarı hesaplanır ve buradan ekleme yapılarak toplam kıdem tazminatının ne kadar olacağı belirlenir.

Ancak yine de günümüzde net bir taslak metin ya da bahsedilen ifadeler bulunmadığı için doğrudan bir durumdan bahsetmek mümkün olmayacaktır. İlerleyen zamanda yapılacak yeni açıklamalar ve gelişmeler sayesinde bu durum hakkında daha detaylı bilgiler elde edilebilecektir.

İlerleyen zamanlarda yapılan kıdem tazminatı düzenlemeleri nedeniyle kişilerin emeklilik süreçleri ve buna bağlı ulaşılabilecek durumlarda değişiklikler oluşturulabilir. En yeni güncellemeler sayesinde kıdem tazminatı değişikliklerini inceleyerek en yeni hesaplama türlerine ulaşım sağlayabilirsiniz. Ancak günümüzde net bir şekilde yapılmış değişiklik bulunmuyor.

Kıdem Tazminatı Hesaplaması

Kıdem Tazminatı Hesaplaması

Kıdem Tazminatı Son Durum

Kıdem tazminatı ile ilgili son durum haberlerinde kıdem tazminatının kalkması ve fon sisteminin gelmesi gibi yeni değişikliklerden bahsediliyor. Günümüzde sıklıkla konuşulmaya başlanan kıdem tazminatında fonlu sistem, önümüzdeki yeni dönemlerde uygulamaya geçilebilir.

Ancak yine de yapılmış olan net bir bilgilendirme bulunmadığı için henüz fon ile ilgili bir sistemden bahsedilmesi mümkün olmuyor. Fon olarak bahsedilen durum işveren tarafından çalışan kişi için oluşturulmuş olan bir kıdem tazminatı fonu üzerinden yer alır.

Böylece aslında her bir işveren çalışanını işe aldığı zaman kıdem tazminatı konusunda birikim yaparak ilerleyen zamanlarda işverenin haklı bir nedenden çıkması durumunda kıdem tazminatını almasını sağlar.

Bu durumun ilerleyen zamanlarda yapılan yeni açıklamaları sayesinde çok daha detaylı bir şekilde fon sisteminin nasıl olacağı anlaşılabilir. Önümüzdeki yıl içerisinde yapılan değerlendirmelerde kıdem tazminatı için yapılmış yenilik türleri daha net bir şekilde açıklanabilir.

5400 Gün Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatının alınabilmesi için normalde kişilerin kendilerinin istifa etmesi değil, bazı nedenlerden kaynaklı işveren kişi tarafından çıkartılması ya da emeklilik gibi durumlarla karşılaşıyor olması gerekir.

5400 gün kıdem tazminatı sayesinde kişiler 25 yıl 5400 prim günü koşullarını sağlaması durumunda kendileri istifa ederek kıdem tazminatlarını da alabiliyorlar. Ancak bu işlemi yapmak isteyen kişilerin öncelikle SGK tarafından verilen gerekli belgeleri alması gerekiyor. SGK yapmış olduğu değerlendirmelerde bu kişinin istifa durumunda tazminat alabileceğini belirtir.

Bu tazminat türünden yararlanmak isteyen kişilerin mutlaka sigorta giriş tarihleri önemlidir. Bu nedenle 5400 prim gününü doldurmuş olmanıza rağmen istifa etmeniz durumunda tazminat hakkına sahip olduğunuzu anlamak için mutlaka SGK ile görüşmeniz gerekir.

5400 gün aracılığıyla yapılacak olan istifa işlemlerinde mutlaka usulüne uygun bir istifa gerçekleştirilmesi gerekir. Bunun için gerekli tüm prosedürler tamamlanarak kişinin herhangi bir açık vermeden istifa etmesi gerekir.

İstifa etme sürecinin detaylarını ve çok daha iyi bir şekilde istifa etmek üzerine avukatlar ile görüşme sağlayabilirsiniz. Eğer istifa sürecinde ihbar süresi ya da diğer farklı hususları göz ardı ederseniz kıdem tazminatı almaktan menedilebilirsiniz.

Bu durumun engellenmesi için de mutlaka uygun koşullarda prosedürüne uygun bir istifa işlemi gerçekleştirilmesi önemli olacaktır.

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır Formülü?

Kıdem tazminatının günümüzde hesaplanabilmesi için uygulanan formül Kıdem Tazminatı = (Brüt Aylık Ücret / 30) x (Çalışılan Yıl Sayısı) x 30 şeklindedir. Şimdi tüm bu formül detaylarına yakından bakalım;

  • Brüt aylık ücret kıdem tazminatı hesaplamasında kullanılan en önemli niteliktir. Kişinin son almış olduğu maaşın brüt hali hesaplanır. Bu maaşınız herhangi vergiler ya da kesilmeler yapılmadan almış olduğunuz maaş tutarı olacaktır.
  • Çalışılan yıl sayısı işyerinde kaç yıl çalıştığınızı gösterir. Bunun için kişinin tam olarak kaç yıl boyunca çalışmış olduğunuz ele alınır ve ay sayısı hesaplanmaz.
  • Denklemde yer alan 30 ise sabit bir değerdir. Bu değer bir ayın 30 gün olduğunu ifade eder ve kıdem tazminatı hesaplamasında aylık ücretin gün cinsinden hesaplanması için kullanılır.

Yapılmış olan hesaplamalarda mutlaka kişinin ekstradan almış olduğu ücretler de dahil edilir. Yararlandığınız ek hizmetler bulunuyorsa buna bağlı olarak ücretlendirmeler brüt ücretinizi eklenerek maksimum alınan tutar belirlenir.

Bu formül aracılığı ile günümüzde tazminat tutarlarının hesaplanması mümkün oluyor. Ancak yine de kişinin işten çıkarılma durumu ya da işveren ile arasında karşılaşmış olduğu problemlere bağlı olarak tazminat tutarının hesaplanması konusunda farklılıklar görülebiliyor.

Kıdem tazminatı hesaplama işlemleri günümüzde genellikle işveren tarafından düzenleniyor. İşveren doğrudan kendisi yapmasa da insan kaynakları ya da diğer kendi kollarına bağlı kişiler tarafından yardım alarak kıdem tazminatı hesaplamalarının yapılmasını sağlayabiliyor.

Kıdem tazminatı hesaplaması yapıldıktan sonra mutlaka kıdem tazminatı alınacak olan kişiye tüm detayları belirten bir belge verilmelidir. Bu belge sayesinde kişinin kıdem tazminatı almaya hak kazanmış olduğu net bir şekilde belirtilir.

Eğer size verilmiş olan bir kıdem tazminatı belgeniz bulunmuyor ise işveren kişinin de ödeme yapmaması durumunda itiraz edebileceğiniz herhangi bir durum bulunmayacaktır. Bu nedenle mutlaka kıdem tazminatı almayı talep ettiğinizi ve kıdem tazminatı için hesaplanmış olan tutarlarının bulunduğu belgeyi almaya dikkat etmelisiniz.

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır Örneği?

Kıdem tazminatı hesaplama örneği için bir kişinin son aldığı brüt aylık ücreti 15.000 TL olsun. Aynı zamanda bu kişi iş yerinde 5 yıl boyunca hizmet sağlamış. Tazminatını hesaplarken;

  • Kıdem Tazminatı = (15.000 / 30) x (5) x 30 = 75.000 TL formülü ile hesaplanır.

Yani öncelikle kişinin almış olduğu aylık maaş 30’a bölünerek günlük ne kadar tutar yaptığı belirlenir. Daha sonra kişinin 5 yıl boyunca çalışmış olduğu göz önünde bulundurulduğunda günlük maaşın 5 yıl tutarında ne kadar olabileceği değerlendirilir.

Son olarak ise tüm bu maaş tutarı 30 ile çarpılarak 30 gün üzerinden hesaplama yapılır ve kişinin aylık alacağı toplam tutar belirlenir.

Yani bu durumda kıdem tazminatı alan kişinin almış olacağı tutar 75.000 TL olacaktır. Ancak kıdem tazminatının hesaplanması durumunda bazen farklı seçenekler de yer alabiliyor. Bu nedenle kişinin hangi nedenle işten çıkıyor olması önemli bir durumdur.

Ayrıca kişinin süreç boyunca almış olduğu yol ve yemek tutarları da bulunuyorsa bu tutarlar da hesaplamaya dahil edilir. Tüm brüt tutar kıdem tazminatı tavan tutarından daha az ise tüm maaşınız hesaplamaya dahil edilir. Ancak almış olduğunuz tutar günümüzde belirlenmiş olan kıdem tazminatı tavan tutarından daha fazla ise maksimum tavan tutarı dahil edilebileceği için tavan tutarı üzerinden hesaplamalar yapılır.

Kıdem Tazminatı Hesaplama 2024 Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatının hesaplanması 2024 yılında da kişinin almış olduğu son brüt maaşı ve çalışmış olduğu yıl sayısına bağlı olarak hesaplama yapılıyor. Bunun için kişinin işe giriş tarihi, işten çıkış tarihi, çalışma süresi ve brüt ücret gibi farklı durumlar göz önünde bulunduruluyor.

Aynı zamanda kişinin çalışmış olduğu sürede almış olduğu yıllık ikramiyeler varsa bu ikramiyeler de tazminat tutarının hesaplanmasında dahil edilebiliyor. Kıdem tazminatı hesaplanırken aylık brüt ek ücretler örneğin yol yemek ve benzeri kazançlar da ekstra olarak eklenir.

Temelde kıdem tazminatı alacak kişinin kaç yıl çalışmış olduğu ve son ayrıldığı maaşı göz önünde bulundurulur. Kişinin tüm toplam maaşları yerine son çıktığı günde almış olduğu maaşa bakılarak hesaplamalar yapılır.

Hesaplama yapılırken öncelikle kişinin maaşı ile 30 bölünerek kişinin günlük olarak almış olduğu brüt tutar belirlenir. Daha sonra kişinin ne kadar süredir çalıştığı göz önünde bulundurularak bu tutar yıl sayısı ile çarpılır. Elde edilen tutar 30 ile çarpılarak son tutarın oluşturulması sağlanır.

Tüm bu durumlara bağlı olarak kişilerin alması gereken kıdem tazminatı hesaplanarak kişilerin ne kadar tazminat alacağı belirlenir. Belirlenmiş olan tutar işveren ile yapılan anlaşma dahilinde belirlenen süre içerisinde işçi olan kişiye teslim edilir.

Kıdem Tazminatı Hesaplanırken Hangi Maaş?

Kıdem tazminatı için hesaplama yapılırken dahil edilen maaş kişinin almış olduğu son maaştır. Aynı zamanda bu maaşın içerisinde yapılmış olan kesintiler de dahil edilmez. Yani kişinin son almış olduğu brüt maaş kıdem tazminatı hesaplanırken kullanılır.

Kişinin maaşı hesaplanırken almış olduğu varsa yol, yemek ya da benzeri ek ücretler, yapılmış olan kesintilerin geri eklenmesi, vergilerin de dahil edilmesi ile kıdem tazminatı hesaplanırken uygulanacak maaş belirlenir. Aynı zamanda bu maaş 30 gün için belirlenmiş ücrettir.

Kıdem tazminatı hesaplaması yapılırken kişilerin en son güncel maaşı ele alınır. Bir önceki almış olduğu maaş dahi göz önünde bulundurulamaz ve kişinin ayrılmış olduğu günde aldığı toplam maaşa dikkat edilir.

Ayrıca kişi 20 gün üzerinden bir maaş aldıysa bu maaş tutarı 30 güne tamamlanır ve kişinin 30 günde almış olacağı potansiyel maaş göz önünde bulundurularak buna yönelik bir hesaplama yapılır.

Tüm bu durumlar sayesinde de kıdem tazminatı belirlenerek kişinin güncel alacağı tutar hesaplanır. Ancak işten ayrılmadan önce yapılmış olan ileri tarihli anlaşmalar bu hesaba dahil edilmez. Ya da kişinin bu maaşı ne kadar süredir alıyor olması da göz önünde bulundurulmaz.

Örneğin işvereniniz ile bir sonraki aydan başlayan bir maaş sözleşmeniz var ise bu maaş sözleşmesi henüz işleme konulmadığı için maaşınız olarak sayılmaz. Bankanıza yatan son tutar kıdem tazminatının hesaplanması için geçerli tutar olacaktır.

Ya da son ayda maaşınıza zam geldi ve maaşınız zamlı olarak yattı. Önceki aylarda daha az maaş alıyor olmanız kıdem tazminatına dahil olmaz. Banka hesabınıza yatan son tutar geçerli olarak kabul edilecektir.

İstifa Edenler Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?

İstifa eden kişilerin kıdem tazminatı alabilmesi için bazı şartları karşılıyor olması gerekir. Bunun için kişilerin aynı işyerinde 15 yıldan beri sigortalı olarak çalışması ve 3600 gün prim almış olması gerekir. Ya da 25 yıl sigortalı olarak çalışmadığı ve 5400 gün prim şartını karşılamalıdır.

Bu şartları karşılayan kişiler istifa etmeden önce SGK ile görüşerek gerekli belgeleri alması gerekir. İstifa yolu ile kıdem tazminatı alabileceği SGK tarafından onaylandıktan sonra belge aracılığıyla istifa edilmesi gerekir.

Belgesi olmayan ya da bahsetmiş olduğumuz 15 yıl ve 25 yıl gibi sigortalı çalışma koşullarını karşılamayan kişilerin kıdem tazminatı alması mümkün olmayacaktır. Yalnızca bu şartları karşılayan kişiler istifa etmesi durumunda kıdem tazminatlarını alma hakkına sahip oluyor.

Belirlenmiş olan son kurallara göre istifa ederek kıdem tazminatı alan kişilerin şu şartlara uygun oluyor olması gerekir;

  • İşe ilk giriş tarihi 8 Eylül 1999 yılından önce olan kişiler 15 yıl sigorta ve 3600 gün prim şartını tamamlaması durumunda istifa ederek tazminat alabilir.
  • 9 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 tarihleri arasında işe girmiş olan kişiler ise 25 yıl sigorta ve 4500 gün prim şartını doldurması durumunda istifa ederek kıdem tazminatını alabilir.
  • 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra işe girmiş olan kişilerin ise 25 yıl sigorta ve 5400 gün primlerinin yatmış olması durumunda istifa ederek işten ayrılmaları durumunda kıdem tazminatı alma hakları bulunuyor.
  • 9 Eylül 1999 yılından sonra işe girmiş olan kişilerin ise sigortalılık süresi şartı aranmadan 7000 prim gününün tamamlanmış olması durumunda tazminat alarak istifa etmeleri mümkün oluyor.
  • 9 Eylül 1999 tarihinden sonra işe başlamış olan kişilerin ise günümüzde bu tutarlardan yararlanması mümkün olmuyor. Bu kişiler en erken 2024 yılından itibaren kıdem tazminatını alarak işten ayrılma hakkına sahip olacaktır. Bu hakka sahip olan kişilerin ise kesintisiz olarak 20 yıl çalışarak toplamda 7.000 gün prim ödeme şartını tamamlamış olması göz önünde bulundurulacaktır.

Bu durumların dışında herhangi bir nedene bağlı olarak kişilerin istifa etmesi ve buna bağlı kıdem tazminatı alması mümkün olmuyor.

İstifa kişilerin kendi isteği ile ayrılması olarak değerlendirilir. Kişinin kendi kişisel nedeniyle işten ayrılması işveren ile doğrudan bağlantılı olarak kabul edilmediği için kişilere kıdem tazminatı alma hakkı sağlamaz.

Kıdem tazminatı alabilmeniz için işten ayrılma nedeninin sizin elinizde olmayan şartlardan kaynaklı gerçekleşiyor olması gerekir. Örneğin askere gitmek vatani bir görev olduğu ve zorunlu olarak kabul edildiği için askere gitmeniz gerekiyor ise işten çıkmanız haklı bir neden olacaktır ve size kıdem tazminatı ödemeniz yapılır.

Ayrıca kadınlar için de doğum ya da evlilik durumunda artık işe devam edemeyecek olmaları kendi isteklerinin dışında olarak kabul edildiği için kıdem tazminatından yararlanma hakkı bulunuyor.

Kendi İsteği İle İşten Ayrılanlar Kıdem Tazminatı Alabiliyor Mu?

Kendi ile işten ayrılma yani istifa durumunda kişilerin tazminat alma hakkı bulunmuyor. Ancak bazı kişiler farklı nedenlerden kaynaklı istifa ettiği zaman tazminat alabiliyor. İşte şu durumlarda kendi isteğiyle işten ayrılan kişiler kıdem tazminatı alabilecektir;

  • Kadınlar evlilik nedeni ile işten ayrıldıkları zaman tazminatlarını alma hakkına sahiptir. Aynı zamanda doğum nedeniyle işten ayrılan kadınlar da kıdem tazminatlarını alabilir.
  • İşten ayrılan kişilerin işten ayrılma nedeni askerlik ya da emeklilik gibi durumlar ise yine kıdem tazminatından yararlanma hakkı bulunuyor.
  • 25 ya da 15 yıl boyunca sigortalı bir şekilde çalışarak gerekli prim sayısını doldurmuş olan kişiler SGK tarafından verilmiş onaylı belge sayesinde kendi istekleriyle işten ayrıldıklarında dahi kıdem tazminatlarını alabiliyorlar.

Bu durumların dışında kısa süreli çalışan kişiler ya da kişisel nedenlerden kaynaklı işten ayrılan kişiler kıdem tazminatından yararlanma hakkına sahip olamayacaktır.

Kişinin kendi isteği ile işten ayrılıyor olması tazminat için geçerli bir neden olarak kabul edilmez. Buna bağlı olarak da kişiler kendi istekleriyle işten ayrıldıkları zaman kendi tüm haklarından vazgeçtiklerini belirtirler.

İstifa durumunda yapılan anlaşmalarda kişinin kendi tüm kıdem tazminatı ve benzeri haklarından vazgeçtiğini belirterek istifa etmek istediklerini belirtilir. Eğer böyle bir açıklama yapılmış olmasa dahi kişi kendi kişisel sebeplerinden kaynaklı işten ayrıldığını belirtiyor ise mutlaka kıdem tazminatı gibi haklarından vazgeçmiş olduğunu belirtiyor demektir.

Kıdem tazminatı alarak istifa etmek isteyen kişilerin ise yukarıda belirtmiş olduğumuz durumlara uyuyor olması gerekir. Bunun yanında kıdem tazminatı için haklı görülen sebeplerden birine sahip olmanız durumunda da tazminatınızı alarak işten çıkarabilirsiniz.

5400 Gün Kıdem Tazminatı İçin Hangi Tarih Geçerlidir?

2024 yılında yapılmış olan açıklamalara göre artık 5400 prim günü dolan ve 25 yıl çalışmış olan kişiler kendi istekleriyle ayrılmış olmaları durumunda dahi tazminatı alma hakkına sahiptir.

Ancak bu kıdem tazminatını almak isteyen kişiler için farklı standartlar da bulunuyor. Öncelikle kişilerin ilk sigorta girişlerinin 1 Mayıs 2008 tarihi ve sonrasında olması gerekir. Bu tarihten önce giriş yapmış olan kişilerin bu tazminat hakkından yararlanma hakkı bulunmuyor.

Ayrıca bu kıdem tazminatından yararlanmak isteyen kişilerin mutlaka önceden SGK ile görüşmesi gerekir. SGK yapmış olduğu değerlendirmeler sonrasında kişilerin kendi istekleri ile ayrıldıklarında tazminat alabilecek haklara sahip olduklarını belirten bir belge verir.

Tüm bu durumların ardından kişiler bulunmuş oldukları iş yerlerinin istifa ederek tazminatlarını alabilir. Bu durum yaş hariç emeklilik şartını taşımış olan kişilerin uygulayabileceği bir yöntemdir. Bu hakka sahip olan kişiler işten yıpranma payı olarak bu kıdem tazminatının verildiği değerlendirilir.

5400 Günden Tazminat

Mayıs 2008 tarihi sonrasında ilk sigortalılığı başlamış olan kişilerin 2024 yılından itibaren tazminat alması mümkün oluyor. Bunun için kişilerin 25 yıldır çalışıyor ve 5400 prim gününü doldurmuş olması gerekir.

Bu seçeneğin sahip olan işçiler bu hakkı en erken olarak Mayıs 2024 tarihinde kullanabileceklerdir. Ancak yine de bu şartları karşılamış olan kişilerin tazminat alma hakkı bulunuyor. Buna bağlı olarak SGK ile görüşmeniz gerekir ve karşılanması durumunda kıdem tazminatınızı alarak istifa edebilirsiniz.

Kanunda işçi için tanınmış olan bu hak temel olarak işçilerin işyerinde çalışarak yıprandığını ve bu arada sigortalılık yılı prim sayesinde ödeme sürelerine ait yükümlülüklerini tamamladıklarını gösterir. Böylece kişiler emeklilik için yaşı beklemek zorunda kalmadan iş yerinden istifa edebilir ve tazminatını alabilir.

Bu tazminattan yararlanmak isteyen kişilerin gerekli tüm belge ve izinleri almış olması gerekir. Aynı zamanda işten ayrılma sürecinde çalışanlar yasal haklarını bilerek usulüne ve gerekliliklerine uygun bir şekilde istifa etmelidir.

Bu tazminat türünden yararlanmak isteyen kişiler avukatlardan ya da işçi meslek örgütlerinden destek alarak doğru bir şekilde istifa işlemini gerçekleştirebilir. İşçi işyerinden çıkma kararını daha önceden işveren ile danışarak gerekli prosedürlerin uygulanmasını sağlamalıdır. 15 gün ihtar süresi gibi tüm adımları tamamlayarak doğru bir şekilde işten çıkılması gerekir.

5400 İs Günü Dolduran Tazminat Alabilir Mi?

Düzenlenmiş olan son yasalar gereğince 5400 iş gününü doldurmuş olan kişiler tazminat hakkından yararlanabiliyor. Bu tazminattan yararlanmak isteyen kişilerin en erken kullanabileceği tarih 05.2023 olarak belirlenmiştir.

Bu koşullarda 1 Mayıs 2008 yılından sonra işe giren kişilerin 25 yıl sigorta ve 5400 gün prim yatırılmış olması kişilerin tazminat alması için haklı bir neden oluşturuyor. Ancak kişilerin bu yöntem ile tazminat alabilmesi için önceden SGK ile görüşmesi gerekir.

Aynı zamanda bu durumdan yararlanmak isteyen kişilerin süre ve gün koşullarını aynı statüde doldurmuş olmasına gerek bulunmuyor. Kişilerin genel olarak sigortalılık sürelerine bakılıyor ve prim üzerinden hesaplamaları yapılıyor. Bu nedenle daha önceden hangi konuda çalışmış olduğunuz önemli olmuyor.

Ayrıca bu kıdem tazminatından yararlanmak isteyen kişilerin kesintisiz bir şekilde çalışmış olması gerekir. Çalışma süreleri içerisinde bazı kesintiler bulunan kişilerde kıdem tazminatı için farklı seçenekler göz önünde bulundurulabilir.

Kişinin çalışmamış olduğu sürelerde 5400 günlük prim tutarı karşılaması mümkün olmayabilir. 5400 gün prim yatmamış olan kişilerin bu tazminat türüne başvurması mümkün olmayacaktır.

4500 Günü Dolduran Tazminat Alır Mı?

4500 Gün prim şartını doldurmuş olan kişilerde tazminat alma hakkına sahiptir. Ancak bu kişilerin 9 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 tarihleri arasında işe girmiş olması gerekir. Eğer bu şartları karşılaşırsanız 25 yıl sigorta ve 4500 gün prim ile tazminat hakkı almaya hak kazanırsınız.

Bunun için kişilerin ilk giriş kaydının bu tarihler arasında yapılmış olması geçerlidir. Aynı zamanda sonraki süreçte kişinin iş değiştirmiş olması da bu kişilerin tazminat hakkını almasına engel oluşturmaz.

25 yıl ve 4500 gün sigorta primini doldurmuş olan kişiler son çalışmış oldukları iş yerindeki çalışma tutarları kadar tazminat hakkı oluşturarak işten istifa edebilirler. Ancak bu süreçte kişinin işten çıkmış olduğu dönemler bulunuyor ise prim üzerinden değişiklikler oluşabiliyor.

Bu tarihler arasında ilk işyerine başlamış olan kişiler yaştan değil çalışma süresinden kaynaklı emeklilik hakkında sahip olabiliyor. Ancak kişilerin ilk iş yerleri olarak kabul edilen süreçler tam zamanlı olarak girmiş olduğu işlerdir.

Çıraklık ya da staj gibi durumlarda yapılmış olan sigorta girişleri bu tazminat türünün alınması için geçerli olarak kabul edilmiyor.

Tazminatımı Nasıl Alabilirim?

Kıdem tazminatının alınması için izlemeniz gereken adımlar işçi ve işveren tarafından farklılık gösterebilir. Ancak genel bazı adımların uygulanması ile kıdem tazminatının alınması mümkün olacaktır;

  • Öncelikle işten ayrılma bildirimi vermeniz gerekir. İşvereniniz ile işten ayrılma kararı aldığınızda işten ayrılma bildirimini yazılı olarak yapmanız gerekir. Aynı zamanda işten ayrılma nedeniniz ve işten ayrılma tarihinizi de bu bildirimde belirtmelisiniz.
  • Bir sonraki süreçte işvereniniz ya da işveren tarafından belirlenmiş insan kaynakları departmanı kıdem tazminatınızı hesaplar. Kıdem tazminatı hesaplaması iş yerine geçirmiş olduğunuz yılı sayısı, son brüt ücretiniz ve Türk İş Kanunu’na göre belirlenen hesaba kurallarına dayanır.
  • İşvereninizin belirlediği iş prosedürler ya da belgeleri tamamlamalısınız. Genellikle işten ayrılan işçiye kıdem tazminatı hesaplamaları içeren bir belge verilir. Ayrıca talep edilen başka belgeler bulunuyor ise mutlaka bu belgeleri de bir araya getirerek evraklarınızın eksiksiz olmasını sağlamalısınız.
  • Kıdem tazminatı konusunda işçi ve işveren arasında bir anlaşma yapılabilir. Anlaşmanın yazılı olması önemlidir. İşveren kıdem tazminatını işçiye tek seferde ya da taksitler halinde ödeyebilir. Yapılmış olan anlaşmada tüm süreç ve adımlar açıklanmalıdır. Net bir ödeme planı oluşturularak 2 tarafın da mağdur olması engellenir.
  • Daha sonraki süreçte belirtilmiş olan sürenin içerisinde işveren kıdem tazminatını ödemelidir. Eğer işveren kıdem tazminatını ödemez ya da eksik öderse işçi iş mahkemesine başvurabilir. İş mahkemesi kıdem tazminatı hakkının korunması için önemli bir rol oynar.
  • Kıdem tazminatının bazı bölümleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenebilir. Böyle bir durumda kıdem tazminatınızı ödenmesiyle ilgili süreçte SGK ile iletişim kurmanız gerekecektir.

Kıdem tazminatının ödenmesi için iş yeri ile yapmış olduğumuz anlaşma son derece önemlidir. Genellikle bu anlaşmanın içerisinde hangi tarihe kadar ne kadar süreçte ödeme yapılacağı belirtilerek kıdem tazminatının ödenmesi konusunda net bir süreç izlenmelidir.

10 Yıllık İşçi Tazminatını Alabilir Mi?

10 yıldır aynı işyerinde çalışmaya devam eden kişilerin çıkarılması durumunda işçi tazminatı alma hakkı bulunuyor. Bu durumda kişinin farklı nedenlerden kaynaklı işten çıkarılıyor olması gerekir. Ya da kişinin emeklilik ve askerlik gibi farklı nedenlerden kaynaklı tazminata neden olabilecek bir çıkış sebebine sahip olması gerekir.

Ancak kişi 10 yıl çalışmasına rağmen işten istifa ettiği zaman herhangi bir kıdem tazminatına sahip olamayacaktır. Bu nedenle de işçilerin istifa etmemesi gerekir. İstifa etmeleri durumunda herhangi bir tazminat alamayacaklarını kabul ederek istifa etmeleri beklenecektir.

Günümüzde yapılmış olan değerlendirmelerde 10 yıldır çalışmaya devam eden kişilerin istifa etmesinde tazminat alabilmesi gibi bir içerik bulunmuyor. Bu nedenle de 10 yıldır çalışmaya devam eden kişilerin istifa etme durumunda herhangi bir tazminat hakkı bulunmuyor olacaktır.

İlk iş yerine başlamış olduğunuz sigorta tarihinize bağlı olarak farklı hizmetlerden ve kıdem tazminatı durumlarından yararlanabilirsiniz. Ancak 10 yıl önce işe başlamış, yani 2013 tarihinde ilk işine başlamış ve 10 yıldır çalışmaya devam eden bir kişinin herhangi bir nedenden kaynaklı olarak kıdem tazminatı alma hakkı bulunmayacaktır.

Bu durum istifa için belirtilmiştir. Kıdem tazminatı almanıza haklı olan nedenlerden kaynaklı iş yerinden çıkış yapmanız durumunda kıdem tazminatı alma hakkına sahip olacaksınızdır.

Kaç Yıl Çalıştıktan Sonra Tazminatımı Alabilirim?

Bir iş yerinde çalışmaya devam eden kişinin tazminat alabilmesi için en az bir yıl boyunca orada çalışmış olması gerekir. Ancak kişilerin tazminat hakkını elde etmiş olması istifa ettikleri zaman bu tazminatı alabilecekleri anlamına gelmez.

Bir yıldan daha uzun süredir çalışmaya devam eden kişilerin çalışmış olduğu yıl sayısına bağlı olarak tazminat tutarları hesaplanır. Bu tazminat tutarları doğrultusunda kişi işten çıkarılması ya da haklı bir nedenden kaynaklı işten çıkması durumunda tazminat alma hakkına sahip olacaktır.

Tazminat alınabilmesi için kişinin aynı işyerinde çalışmaya devam ediyor olması gerekir. Bir işten çıktıktan sonra başka bir işe girdiğinde bir yıl dolmadan yeniden tazminat alma hakkı olmayacaktır.

Kişinin belirli bir süre için çalışıyor olması kıdem tazminatı alması için yeterli bir durum değildir. Kişilerin her bir kıdem tazminatı aslında her bir sözleşme yenilendiği zaman kabul edilen bir tutar olarak değerlendirilmelidir.

Bu nedenle de her yıl içerisinde bir miktar kıdem tazminatı tutarı belirlenerek kişinin tazminat tutarı içerisine dahil edilir. Haklı bir nedenden kaynaklı olarak işten çıkmaları durumunda ise bu kıdem tazminatına ne yararlanma fırsatına sahip olacaklardır.

Asgari Ücretle Çalışan Kıdem Tazminatı Ne Kadar Alır?

Asgari ücretle çalışmaya devam eden kişilerin almış olacağı kıdem tazminatı bu kişilerin kaç yıldır iş yerinde çalışmaya devam ettiklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Günümüzde belirlenmiş olan yeni asgari ücret tutarı 13.414 TL olduğu için günümüzdeki hesaplamalar bu ücret üzerinden yapılır.

10 yıldır aynı işyerinde çalışmaya devam eden ve asgari ücretle çalışan bir kişinin günümüzde alacağı tutar 134.440 TL oldu. Buna bağlı olarak kişiler 10 yıldır çalıştıkları yerden çıkarılması gibi durumda bu kadar tazminat alarak işten ayrılabiliyor.

Kıdem tazminatının alınabilmesi için günümüzde istifa yöntemi ile almak da mümkün oluyor. Ancak bunun karşılanması için belirlenmiş olan yıl ve prim sayısının mutlaka doldurulmuş olması gerekir. Ayrıca kişilerin çalışmaya başlamış oldukları tarihlerde yıl ve prim sayısı için farklı faktörler oluşturuyor.

Ocak ayının itibaren gelecek olan yeni asgari ücret zammı ile hesaplanacak olan kıdem tutarı artacaktır. Kıdem tutarı hesaplamaları yapılırken genellikle güncel olan maaş tutarı ele alındığı için maaş tutarı arttıkça kıdem tazminatı tutarı da artış gösterecektir.

Asgari Ücretle Çalışan Bir İşçinin Yıllık Tazminatı Ne Kadar?

Asgari ücretle çalışmaya devam eden bir kişinin günümüzde en güncel asgari ücret tutarı ile alabileceği tutar değişiklik gösteriyor. Günümüzde esas ücret olarak 13.414,50 TL brüt maaş hesaplaması yapılıyor.

Bir yıl çalışmış olan bir kişinin kıdem tazminatı olarak alabileceği net ücret 13.349,16 TL şeklindedir. Bu kişi 2 yıl çalışması durumunda ise kıdem tazminatı olarak 26.661,84 TL kıdem tazminatı hakkı almaya sahip oluyor.

Kişinin çalışma süresi uzadıkça alacağı kıdem tazminatı da daha fazla olacaktır. Örneğin 3 yıldır çalışmaya devam eden bir asgari ücretle günümüzde kıdem tazminatı olarak 40.011,00 TL kıdem tazminatı alabiliyor. 4 yılda çalışmaya devam eden bir kişi için ise belirlenmişti olağan tutar 53.323,68 TL oluyor.

Yani asgari ücretle kişinin çalışmaya devam ettiği süre boyunca alacağı kıdem tazminatı tutarları da artar. Ayrıca yapılan asgari ücret zamlarına da kişilerin alacağı kıdem tazminatı tutarı yükseklik gösterir.

Kişinin kıdem tazminatını alarak ayrılabilmesi için daha önceki zamanlarda almış olduğu maaş tutarı dikkate alınmıyor. Kişinin işten ayrılmış olduğu süredeki almış olduğu son maaş ele alındığı için en güncel asgari tutar da hesaplama için kullanılacaktır.

Kıdem Tazminatı Hesabında Yemek Ve Yol Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatı hesaplaması yapılırken mutlaka yol ve yemek ücretlerinin de ekleniyor olması gerekir. Gündem tazminatı hesabı yapılırken yol ve yemek ücretlerinin hesaplanması için şu adımlar uygulanır;

  • Öncelikle kişinin yol ve yemek ücreti olmadan brüt maaşının ne kadar olduğu hesaplanır. Bu hesaplama içerisinde mutlaka hiçbir kesinti yapılmadan kişinin brüt maaş tutarı göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Daha sonraki süreçte kişinin almış olduğu yol ve yemek ücretlerinin toplamı hesaplanır.
  • Kişinin brüt maaşı ile toplanmış olan yol ve yemek ücretlerinin toplamı bir araya getirilir. Böylece kişinin kıdem tazminatı için hesaplamasında kullanılacak olan maaşı hesaplanır.

Örneğin bir kişinin brüt maaşı 15.000 TL olsun. Yol için aylık 1.000 TL yemek için 2.000 TL ekstradan ücret aldığını düşünelim. Bu kişinin brüt maaşı kıdem tazminatı hesaplaması yapılırken 18.000 TL üzerinden yapılacaktır.

Eğer kişinin almış olduğu başka yan haklar bulunuyor ise bu başka tutarlar da hesaplamayı içerisine dahil edilir. Böylece kişinin aylık almış olduğu tüm ücretler hesaplanarak buna bağlı bir kıdem tazminatı hesaplaması yapılır.

Almış olduğunuz yol ve yemek maaş ücretleri sözleşmenizde doğrudan dahil edilmiş olmasa dahi bankanıza yatırılmış olan tutara dahilse bu tutar brüt maaş olarak kabul edilir. Ancak almış olduğunuz yol ve yemek maaş ücretleri hem nakit olarak verilmişse hem de herhangi bir sözleşme içerisine dahil edilmişse bu durumu kanıtlama imkanınız bulunmayacağı için hesaplamaya katılamaz.

Kıdem Tazminatı Hesaplanırken Yıl 360 Mı 365 Mi?

Kıdem tazminatı için belirlenmiş olan tutarlarda genel olarak 360 gün üzerinden hesaplamalar yapılır. SGK tarafından yapılan hesaplamalara göre bir yıl 365 gün ve ay 30 gün olarak kabul edilir.

Ancak 360 gün üzerinden yapılan hesaplamalarda kişinin eksik prim sayısının çıkması ya da yapılan kıdem tazminatı tutarlarının çok daha yüksek fiyatlara ulaşması gibi farklı durumlar ortaya çıkıyor.

Bu konu üzerinde yapılmış olan sayıştay kararına göre 365 gün üzerinden hesaplama yapılarak kişinin alacağı tutar belirlenir. Bu durumda bir yılın 365 gün olarak kabul edilmesi gerekecektir.

Alınmış olan sayıştay ve Yargıtay kanunlarına göre günümüzde 360 gün üzerinden değil de 365 gün üzerinden kıdem tazminatı hesaplamaları yapılarak kişilerin işten çıkması durumunda ne kadar ücret alacağı hesaplanır.

Böylece ortaya çıkabilecek açıklık durumları engellenir ve tam tutarlar üzerinden hesaplamalar yapılarak İşçilerin mağdur olması engellenir. Ancak bu tutar günümüzden hala SGK tarafından 360 gün olarak esas alınıyor.

Yapılacak olan kıdem tutarı hesaplamaları SGK üzerindeki tutar ile hesaplanırsa dilerseniz iş mahkemesine başvuruda bulunarak 365 gün üzerinden hesaplama yaptırabilirsiniz. Aynı zamanda kıdem tutarının hesaplanması için 360 gün üzerinden bir hesaplama yapılmış ise işvereniniz ile görüşerek bu tutarın 365 günü olarak değiştirilmesi üzerine anlaşma yapabilirsiniz.

Ancak işçi olan kişilerin herhangi bir şekilde mağdur olmaması adına yapılacak olan hesaplamaların 365 gün üzerinden hesaplama yapılması gerekir. Böylece alacağınız kıdem tazminatı tutarı en şekli ile hiçbir haksızlık olmadan tamamlanacaktır.

10 Yıl Sonra İstifa Ederse Tazminat Alır Mı?

Bir kişi aynı işyerinde 10 yıl boyunca çalışmaya devam ederse ve 3.600 gün yani 10 yıllık prim tutarının ödenmesini sağlamış ise iş yerinden ayrılarak tazminat alabilir. Ancak bu durumdan yararlanabilecek kişilerin toplamda 15 yıl boyunca çalışmış olması gerekir ve 10 yıl sigorta priminin ödenmiş olması önemli olacaktır.

Bunun yanında kişi toplamda 15 yıl boyunca çalıştıysa ve 3600 günü doldurduğunda doğrudan bir yıldan beridir çalışmaya devam ettiği iş yerinden istifa ederek de tazminat alabilir.

Ancak bu şartların elde edilebilmesi için kişilerin mutlaka 9 Eylül 1999 tarihinden önce ilk iş yerine girmiş olması gerekir. Eğer kişi bu tarihten sonra işe girdiyse 10 yıl boyunca çalışması durumunda bu haktan yararlanamaz.

Bu tarihten sonraki sigortalıların 25 yıl geçtikten sonra ve 4.500 gün prim günü bulunuyorsa istifa etmeleri durumunda tazminat alma hakları doğacaktır.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz durumların dışında askerlik, emeklilik, doğum ve evlilik gibi farklı nedenlerden kaynaklı istifa eden kişilerde 10 yıldan beri çalışmış olduğu yerden tazminatını alarak ayrılabilir.

Herhangi bir nedene bağlı kalmadan kişinin kendi isteğiyle istifa etmesi durumunda ise maalesef tazminat alma hakkı bulunmuyor. Bu nedenle de işten çıkmayı düşünüyorsanız ve 10 yıllık prim doldur duysanız önceden SGK ile görüşerek tazminat hakkınızın olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Eğer tazminat hakkınız bulunuyorsa SGK size bir yazı gönderecektir ve bu yazı aracılığıyla istifa etmeniz durumunda tazminattan yararlanma hakkına sahip olacaksınızdır.

10 yılı doldurup tazminat alarak işten ayrılan kişiler ise hizmetten emekli olarak kabul edilir ve yaşı beklemek zorunda kalmadan emeklilik imkanı bulabiliyor. Ancak kişiler devam etmek isterse kendi mesleği içerisinde devam edebilir ve 25 yıl ya da daha sonraki süreçlerde işten ayrılarak istifa edebilir.