Anne Babanın Evlatlar Arasında Ayrım Yapması - Şartları Neler

Anne Babanın Evlatlar Arasında Ayrım Yapması

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Anne babanın evlatlar arasında ayrım yapması için Kuran, peygamberler ve islam ne diyor? Neden ayrım yapılıyor ve bu günah mıdır?

Anasayfa > Soru- Cevaplar > Anne Babanın Evlatlar Arasında Ayrım Yapması
14 Eylül 2023
189 okunma
Anne Babanın Evlatlar Arasında Ayrım Yapması

Anne babanın evlatlar arasında ayrım yapması her dönemde ve her toplumda görülen bir olgu olmakla beraber İslam dininde evlat ayrımı yapmak Allah’ ın kurallarını inkardır.

Kardeşlerin birine diğerlerinden daha iyi yahut daha kötü davranmak ayrımcılık olarak tanımlanabilir. İyi davranma olumlu ayrımcılıkken kötü davranma olumsuz ayrımcılıktır. Her iki durumda vicdani ve dini açıdan yanlış bir davranış şeklidir. Üstelik dinimizde evlat ayırmak ve kardeşleri birbirine düşman edecek davranışlar sergilemek yasaktır. Bu yüzden çocuklarımız arasında adaleti korumalı ve mümkün olduğunca eşit davranmalıyız.

Evlat Ayrımcılığı Neden Yapılır?

Her toplumda karşımıza çıkan evlat ayrımcılığı daha çok erkek çocuklarına önem verilmesiyle ilgilidir. Ailenin koruyucusu ve neslin devamı kabul edilen erkek çocuklarına kızlardan daha fazla hak ve özgürlük verildiğini görürüz. Ülkemizde de süren evlat ayrımında kardeşlerden birini diğerlerinden üstün tutma veya en büyük erkek kardeşi diğerlerinin koruyucusu olarak kabul etme vardır. Bu durumda en büyük kardeşe her zaman daha çok sorumluluk verilmekte ve bazı ailelerde özellikle ilk erkek çocuklar daha üstün sayılmaktadır.

Anne babanın evlatları arasında ayrım yapması ilk erkek çocuğun üstün tutulmasıyla sınırlı değildir. Bazı ailelerde ise çocuklardan biri her zaman dışlanan konumdadır. Bu durumda kardeşler arasında olumsuz ayrımcılık söz konusu olur. Çocuklarımıza eşit davranmak ve onları birbirine saygılı bireyler olarak yetiştirmek bizim görevimizdir. Bu yüzden adaletten şaşmamalı ve evlatlarımıza aynı derecede sevgi sunmalıyız.

Ayrımcılık çoğu zaman farkında olmadan yapılmaktadır. Bak kardeşinin dersleri iyi sen de biraz çalış, kardeşin ne kadar uslu sen neden yaramazlık yapıyorsun gibi kıyaslar çocuklarımızı farkında olmadan ayırdığımızı gösteriyor. Bu durum devam ettiğinde çocuklarımızdan biri kendi dışlanmış ve sevilmeyen evlat olarak görüyor. Çocuklarımızın karakterlerinden dolayı dışlamadan oldukları gibi kabul etmemiz gerekiyor.

Evlat ayrımı yapan anne babaya sözler: çocuklarınızı kıyaslamayın, iyi ya da kötü yanlarını birbirlerine örnek olarak göstermeyin, küçük bebeğiniz varsa abisi ya da ablasının ondan uzak tutmayın. Çünkü bu davranışlar siz fark etmeseniz de evlat ayırmadır. Bu şekilde davranarak çocuklarımızın güvensiz ve nefret duygusuyla dolu büyümesine neden oluyoruz.

Evlat Ayırmanın Zararları Nelerdir?

Evlatlar arasında ayrım yapmak ayet ve hadislerle yasaklanmasına rağmen ayrımcılık her zaman yapılıyor. Kültürün etkisiyle erkek çocuklarımızı daha fazla önemsiyor ve kızları geri planda bırakıyoruz. Üstelik bunu yaparken kendimizin de bir zamanlar kız çocuğu olduğunu unutuyoruz. Yapılan evlat ayrımının zararları şunlardır;

  • Çocuklarımızdan birini diğerlerinden üstün tutmamız nefret, öfke, kıskançlık duygularına sebep olur.
  • Evlat ayırmanın sonucu olarak kardeşler birbirlerinin eşyalarına ya da birbirlerine zarar vermeye başlar.
  • İsteyerek olmasa da bazı aileler de görülen kardeşlerin kıyaslanması çocuklarımızın kişiliklerine olumsuz etki eder.
  • Dersler ya da farklı konularda yaptığımız kıyaslar farkında olmadan çocuğumuzu dışladığımızı gösteriyor.
  • Bizim çocuklarımızı karşı takındığımız tutum ve davranışlar onların bütün yaşamı etkileyerek nefret dolu ya da şımarık bireylere dönüşmelerine neden oluyor.

Anne babanın evlatları arasında ayrım yapması üstün tutuğu çocuğun ilerleyen zamanda aile hayatı ve evliliği sorunlarla dolu oluyor. Çünkü anne-babası tarafından şımartılan çocuklar, eşlerinden de aynı davranışı bekliyor. Sürekli kendi isteklerinin yapılması isteyen, merhametsiz ve bencil bir nesil yetiştirmemek için çocuklarımıza eşit ve adaletli davranmamız gerekiyor.

Anne Babanın Evlatlar Arasında Ayrım Yapması

Anne Babanın Evlatlar Arasında Ayrım Yapması

Evlat Ayrımı Yapma Günah Mı?

Evlatları arasında ayrım yapan anne-baba cennet kokusu alamaz sözü kardeşlere adaletli davranın önemini özetlemektedir. Dinimizce de yasak olan evlat ayırma Allah’ ın emirlerine aykırı olduğu için günahtır. Cennet kokusundan mahrum kalmama için çocuklarımıza eşit mesafede olmalı öperken bile adaletli davranmaya özen göstermeliyiz.

Anne babanın evlatları arasında ayrım yapması yalnızca dini olarak değil sosyal ve psikolojik olarak da yanlıştır. Ayrımcılığın sosyal açıdan yanlış olması daha önce de söylediğim gibi aile hayatı ve eşine davranış şekliyle alakalıdır. Her istediği olmuş kız ya da erkek çocuklarımız eşlerinden de aynı davranışı bekler. Özellikle erkek çocukların yetiştirilmesi eşlerine gösterecekleri sevgi ve saygıyı açısından önemlidir.

Anne babanın evlatları arasında ayrım yapması yetişkinlikte de sonlanmaz. Kendisine bakacağını düşündüğü için erkek çocuğunu ön planda tutan anne- baba gelinlerini de kızları gibi dışlar.

Gelin, çocuklarının eşi olmaktan ziyade onlara bakma görevini yerine getiren el kızıdır. Dolayısıyla çocukluğunda olduğu gibi oğullarını üstün görür ve yaptıklarına arka çıkarlar. Bu durum bir süre sonra aile huzurun bozulmasına hatta boşanmalara sebep olur.

Evlat Ayıran Anne-Babaya Nasıl Davranılır?

Pek çok ailede görülen evlat ayırma, çocuklarımızın sosyal ve psikolojik gelişimlerinin kötü yönde etkiliyor. Farkında olmadan ya da bilerek evlat ayrımı yapan anne babaya nasıl davranılmalı;

  • Evlat ayıran ebeveynlere anlayışlı yaklaşmalı ve empati kurmalıyız. Böylece sorunun nedeni belirleyerek çözüm üretebiliriz.
  • İletişimin güçlenmesi için duygusal destek sunmalı ve evlat ayrımı yapan ebeveyninin dışladığı çocuğa yakın davranmalıyız.
  • Kendi çabamızla evlat ayrımına son veremiyorsak psikolojik destek almalıyız.
  • Aile olarak katılım sağlanan danışmanlık ya da terapiler sorunumuzu ortadan kaldırabilir.
  • Ailemizde dengeyi sağlayarak tüm çocuklarımız aynı şekilde ilgilenmeli ve çocuklarımızın gelişimlerinde olumsuzluk yaratan ayrımcılığa son vermeliyiz.

Evlat ayrımı yapan anneye nasıl davranılmalı: onunla empati kurmalıyız, yaptığı ayrımcılığın farkında olup olmadığını anlamalı sonrasında gerekirse uzman desteği almasını sağlamalıyız. Kendimiz ise çocuklarımız arasında adaleti sağlamalı ve birbirlerine bağlı bireyler olmaları için uğraşmalıyız.

Evlat Ayırmanın Hükmü Nedir?

Evlatlarınız arasında ayrım yapmayın hadis ile anne babalar uyarılmaktadır. Ancak bilinçli ya da bilinçsiz hepimizi çocuklarımız arasında ayrım yapmayı sürdürüyoruz. En basitinden sen büyüksün usludur gibi sözlerle fark etmeden büyük çocuğumuzu baskılıyoruz.

Ayet ve hadislerle yasaklanan ayrımcılığa son verme için çok daha dikkatli davranmamız gerekiyor. Evlat ayırma caiz değildir ve hükmü Allah’ a karşı gelmektir. Annem evlat ayrımı yapıyor diye çocuğumuzdan şikayet alırsak davranışlarımızı düzeltmeye çalışmalıyız. Üstelik Allah’ın emirlerine uymadığımız için tövbe etmeli ve çocuklarımız arasında adaleti sağlamaya çalışarak kendimizi evlatlarımıza affettirmeliyiz.

Miras konusunda, hediyede, eğitimi ve saçını okşama da kısacası çocuklarımıza karşı olan bütün davranışlarımızda adil olmamız şarttır. Çocuklarımızdan birine diğerinden daha çok ilgi göstermemiz evlatlarımızı birbirine düşman edebilir.

Evlat Ayırma Hakkında Ayet Var Mı?

Evlatlar arasında adaletsizlik ayet Bakara süresinde geçmektedir. Burada Müslümanların koruması gereken bağlardan ve bağ olanlara karşı adaletli olmasından söz ediliyor. Buna rağmen bizler çeşitli nedenlerle çocuklarımız arasında ayrımcılık yapmaya devam ediyoruz. Cahiliye devrinde görülen erkek çocuk ayrımı günümüzde de sürüyor. Ailenin adını erkeğin sürdürdüğü, yaşlanınca ana- babaya erkek evladın baktığı gibi görüşler erkek çocukların kızlardan üstün görülme nedenidir. Ayrıca kızların evlendiklerinde el evine gidecekleri düşüncesiyle miras haklarına el konulmaktadır.

Bu yüzden İslam hukuk ve Medeni kanuna aykırı şekilde malların çoğu erkek çocuklara verilmektedir. Her konuda olduğu gibi miras konusunda da kız çocukları daima ikinci plana atılmaktadır. Anne babanın evlatları arasında ayrım yapması peygamber efendimizin sözleriyle de yasaklanmıştır. Peygamberimiz kızlarıyla her zaman övünmüş ve onlar yanına geldiğinde ayağa kalmıştır. Bu şekilde davranan bir peygamberin ümmetiyken çocuklarımıza karşı çok daha dikkatli olmamız gerekiyor.