Bir Köpeğin Sana Güvenip Güvenmediğini Nasıl Anlarsın?
Bir köpeğin sana güvenip güvenmediğini nasıl anlarsın? Köpeklerin güvenini kazanmak için ne yapmak gerekiyor?
Yapılan bazı bilimsel araştırmalar, köpeklerin beyin yapısının aslında insanların yüzünü okuma becerisi olduğunu gösteriyor.
Köpekler güvendikleri kişiyi seçer ve bu güvendikleri kişileri genellikle severler, itaatleri de bundan kaynaklanır. Sahiplerinin yanlış bir yönlendirme yapmayacağına inanırlar ve buna göre davranırlar. Ancak her köpek sahibine elbette güvenmez. Peki güvensizlikleri nasıl anlaşılabilir?
Köpeğin Güvendiği Nasıl Anlaşılır?
Bir köpeğin sana güvenip güvenmediğini nasıl anlarsın? Konusunda göz temasının önemli olduğu söyleniyor. Hem köpek yetiştiricileri hem de uzmanlar tarafından verilen bilgiye göre, köpek şayet sahibiyle göz temasını sık kullanıyor ise ona güvendiğini gösterir.
Hem itaat etmek için hazır kıta bekleyen bir pozisyonda olması hem de hızlı bir şekilde irtibat kurabilmesi için köpekler genellikle gözlerine bakarlar. O yüzden köpek fobisi olan çoğu kişiye, köpeklerin gözlerine bakmamaları önerilir. Dolayısıyla göz teması kurulduğunda köpek bunu oyun olarak algılayıp kişiye daha çok yaklaşabilir.
Köpeklerin bağlılıkları bakışlarla ifade edilir. Köpeklerin sevdiği de yine sahiplerine gösterdikleri ilgiyle anlaşılabilir. Örneğin evde yalnız kaldıktan sonra köpeğin sahibi geldiğinde heyecanlanması ona sarılmak istemesi, gülümsemeye benzer şekilde dilini dışarı çıkarması ya da kuyruğunu sallaması gibi davranışlar onun sahibini ne kadar çok sevdiğini ve benimsediğini gösterir. Adeta sahibini gördüğü zaman “hadi başlayalım” der gibi davranışlara girer.
Köpeklerin Güveni Nasıl Kazanılır?
Bir köpeğin sana güvenip güvenmediğini nasıl anlarsın? Köpeklerin güveni nasıl kazanılır? Pek çok köpeğin sahibini gördüğünde sempatik hareketler yapmasın yanı sıra çişini yaptığı da görülmüştür. Ancak güvenmeyen köpekler de davranışlarını çok net göstermektedir.
Sahiplerini gördüklerinde ilgisiz davranırlar. Genellikle heyecanlanmazlar ve fazla göz temasına girmezler. Peki yeni edinilmiş veya güven problemi olan bir köpekle nasıl yeniden güven oluşturulur, şartları neler?
- Köpeğe zaman ayırmak güvenini kazanmak için önemlidir.
- Güvenmeyen bir köpekle doğrudan göz teması kurmamak gerekiyor.
- Eğitimde veya davranışlarında olumlu olanları ödüllendirmek çok önemlidir.
- Oyun oynamak, egzersiz yapmak onunla iletişimin güçlenmesini sağlayacaktır.
Köpeklerin güvenini kazanabilmek için beden dilini okumak çok önemlidir. Zira tüm köpekler istediklerini belirtmek için hep aynı davranışları sergilerler. Elbette aynı davranışta neyi istediğini, neye ihtiyacı olduğunu anlamak çok kolay değildir. Ancak minik farklılıklar olduğu ve bunun her köpeğe göre farklı olduğu için iyi analiz etmek önemlidir. Köpekle zaman geçirmek de onu tanımak için önemlidir.
Zihinsel uyarıları kullanabilmekte köpekle hem eğitim sürecinde hem zaman geçirirken birbirinizi tanımak ve güven sağlamak için önemlidir. Başlarını okşama, tüm canlılarda olduğu gibi köpeklere de rahatlatıcıdır. Bu sıradan insanların avuç içinden gönderilen duyguları, köpeğin en rahat biçimde algılayabilmesini sağlamaktadır. Ancak güven sağlayana kadar başka hiçbir bölgesine dokunmamak çok önem taşıyor.
Köpekler Sahiplerini Nasıl Tanır?
Bir köpeğin sana güvenip güvenmediğini nasıl anlarsın? Sahiplerini nasıl tanırlar? Amerika’da yapılan bir araştırmada, köpeklerin insanların yüzünü okuduğu ve buna göre tanıdığı söylenir. Ancak doğrudan sahiplerini kokularıyla tanımaktadırlar.
Hiç kokusu olmayan insanlarda dahi ten kokusunu alabilmektedirler. Ancak köpekler birkaç farklı kokuyu seçebilirler. Sadece ten kokusunu değil, saç diplerinin kokusunu, ayak kokusunu, kıyafetlerin kokusunu, hatta sahiplerinin nefes kokusunu dahi tanıyabilirler.
Bu koku kombinasyonuyla da sahiplerini, binlerce kişi arasından rahat bir şekilde tanıyabilirler. Aynı zamanda işitme kabiliyetleri de yüksek olduğu ve ses analizi yapabildikleri için sahiplerini yine ses tonlarından tanırlar.
Köpeklerde Güvensizlik Nasıl Anlaşılır?
Bir köpeğin sana güvenip güvenmediğini nasıl anlarsın? Güvensizliği nasıl anlaşılır? Tüm canlılarda ortalama ve benzer davranışlar görülür, insanlarda olduğu gibi köpekler de güvenmedikleri kişilerden doğrudan uzaklaşmaya çalışırlar.
İlgisiz davranırlar, onlarla fazla muhatap olmak istemezler. Güvenmediklerini komut alırken dahi farklı bir yöne bakmalarından, gözlerine bakmamalarından anlamak mümkündür.
Adeta zeki değilmiş gibi davranıp komutları bile anlamıyor gibi yapabilirler. Özellikle safkan cinsler ayırt edebilme kabiliyetine sahip oldukları için güvenmediklerini net ifade ederler. Tüm köpekler arasında insanları çok ciddiye almayan cins Çin Aslanı olarak bilinir. O sadece kendine güvenir. Sahipleriyle olan bağları da aşırı sevgi ve güven değildir. Özellikle tüm gün bağlayıp onlara bekçi gibi davranan sahiplerini çok sevmedikleri ve güvenmedikleri de bilinir.