Diyet Yapmak İstiyorum Yapamıyorum - Şartları Neler

Diyet Yapmak İstiyorum Yapamıyorum

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
Loading...

Diyet yapmak istiyorum yapamıyorum diyorsanız, bunun nedeni ne olabilir, fizyolojik mi psikolojik mi? Motivasyonu nasıl sağlayabilirsiniz?

Anasayfa > Soru- Cevaplar > Diyet Yapmak İstiyorum Yapamıyorum
14 Eylül 2023
136 okunma
Diyet Yapmak İstiyorum Yapamıyorum

Diyet yapmak istiyorum yapamıyorum diyen yüzlerce kadına sağlıklı bir şekilde zayıflamak için yapılması gerekenler ile dengeli beslenmenin püf noktaları gibi konularda bilgi veriyoruz.

Hepimiz zaman zaman kilo aldığımızdan ve diyet yapmaktan söz ederiz. Ancak bir çoğumuz diyetlere ya da spor programına uymayız. Diyet yapmamamız psikolojik etkenler dahil birçok nedene bağlıdır. Zaman problemi yaşıyorsak diyet ürünlerini tedarik edemediğiniz ya da verdiğimiz kilodan memnun olmadığımız zamanda diyeti bırakırız. Ardından kendimizi rahatlatma amacıyla diyet programının başarısızlığından bünyemizin kilo vermeyi zorlaştırdığına kadar çeşitli bahaneler buluruz.

Diyet Nedir?

Diyet yapamıyorum iradesizim gibi çeşitli bahanelerle diyeti bırakmama için öncelikle diyetin ne olduğu ve amacını iyice öğrenmemiz gerekiyor. Diyet yalnızca zayıflama olarak kabul edilmemelidir. Bir günlük beslenme programımız aslında bizim uyguladığımız diyettir.

Yani diyet, sadece kilo vermeyi yahut kilo almayı sağlayan bir yol değildir. Sağlıklı kalma için uyulan beslenme düzeni diyet olarak tanımlayabiliriz. Yemek ya da yemeklerden uzak durarak uzman yardımı olmadan beslenme düzeni oluşturmak yanlıştır. Arkadaşlardan duyulan ya da internet sitelerinden görülerek uygulanan diyetler vücudumuza zarar verebilir. Bu yüzden diyetisyene gidilerek kişiye özel hazırlanan profesyonel programlara uyulması gerekir.

Diyet yapmak istiyorum yapamıyorum demeden önce kendi vücudumuza uygun diyetisyenimizin önerdiği programa takip etmeliyiz. Başkasına yarayan diyet programı sizin vücudunuzun ihtiyacı olan kalori ya da karbonhidrat miktarına uygun olmadığı için istediğiniz etki elde etmenizi sağlayamaz. Kilo alma yahut zayıflama hedefiyle uzman yardımı almanız amacınızı çok daha hızlı ulaşmamızı ve sağlıklı kalmamızı sağlar.

Neden Diyet Yapmamamız Gerekiyor?

Diyet yapmamızın asıl amacının sağlıklı ve düzenli beslenme olduğunu belirtmiştik. Şimdi hangi sebeplerle diyet yapıldığından söz edeceğiz. Kilo sorunlarının yanı sıra çeşitli sağlık problemlerini kontrol altında tutma için diyet yapma zorunda kalabiliriz. Örneğin kalp büyümesi sorunu yaşayanların kırmızı et tüketimine dikkat etmesi gerekir. Ayrıca tansiyon, diyabet, horlama ve diğer uykuda nefes sorunları, alerjiler çeşitli besinlerin tüketimini engeller.

Bizim bu yasaklara uymamız da diyet olarak isimlendirilir. Halk arasında perhiz olarak bilenen bu yasaklar sağlıklı yaşam ve düzenli beslenme sağladığı için diyet olarak kabul edilir. Neden diyet yapmalıyız sorusunun cevabı saydığımız hastalıklar ve fit bir görünüme kavuşma isteğidir.

Diyet Yapmak İstiyorum Yapamıyorum

Diyet Yapmak İstiyorum Yapamıyorum

Diyette Motivasyon Nasıl Artırılır?

Diyet yapmak istiyorum yapamıyorum diyenlerin büyük bölümü motivasyon sorunu yaşamaktadır. Bununun önüne geçme için çeşitli yöntemlere başvurulur. Diyette motivasyonun ilk adımı gerçekçi hedefler belirlemedir. Bir anda incecik olmaya çalışma ve devamlı olarak tartılma motivasyonumuzu engelleyen en önemli etmenlerdir. Bu yüzden kısa sürede zayıflamanın mümkün olmadığını kabul etmeli aynı zamanda tartılma işini de uzun aralıklarla yapmalıyız.

Çok katı bir diyet uygulama yerine küçük kaçamaklara izin verebilirsiniz. Ancak aşırıya kaçmamalısınız. Sabırlı ve disiplinli bir şekilde diyet programına uymalı, egzersizleri aksamamalısınız. Diyet yapamıyorum kadınlar kulübü benzeri sayfalarda yer alan yiyecek önerilerinden kalorisi düşük olanları deneyerek diyet programınızı renklendirebilirsiniz. Böylece hem diyetimiz aksamaz hem de farklı lezzetler deneme şansına sahip oluruz.

Diyet Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diyet yaparken uyulan bazı tavsiyeler motivasyonunuzu artırır. Bu önerileri dikkate aldığınızda cesaretiniz kırılmadan programınıza uymanız daha kolay olur. Diyet yapmak isteyenlere birkaç küçük tavsiyemiz;

  • Her diyet programının herkeste aynı etkiyi sağlamadığını ve kişiye özel bir diyet takip edilmesi gerektiğini kabul edin.
  • Sağlık durumunuz kontrol edildikten sonra kilo sorunuza neden olan probleme uygun hazırlanan diyet programına uymalısınız.
  • Devamlı kilonuzu kontrol etmeyin, sürekli tartılmanız cesaretinizin kırılmasına neden olur. Hafta bir defa tartılma gelinen aşamayı görme için yeterlidir.
  • Tekrar kilo sorunu yaşamamak için acele etmeden gerçekçi hedeflerle diyetinize başlayın.
  • Kilo alma ve aşırı kilo verme nedeniniz belirlenmeden herhangi bir diyet programına katılmayın.

Diyet listesi belirlemeden önce mutlaka diyetisyene giderek gerekli sağlık kontrollerinden geçin. Sonrasında uzmanların verdiği listeye uyarak düzenli beslenmeye çalışın. Böylece istediğiniz kiloya sağlıklı şekilde ulaşırsınız.

Evde Diyet Yapmadan Nasıl Zayıflanır?

Diyet yapmak istiyorum yapamıyorum diyen gruba dahilseniz evinizde diyetsiz zayıflayabilirsiniz. Diyet programınızı sık sık aksatanlar için öneriler;

  • Su tüketiminize dikkat etmeniz kilo vermenizi kolaylaştırır. Yemeklerden 20 dakika önce su içerek yiyecek miktarınızı azaltabilirsiniz.
  • Uyku düzeni de diyet yapmadan kilo vermeyi sağlamaktadır. Uyku saatlerimizin düzenli olması metabolizma sağlığını olumlu etkiler.
  • Porsiyonlarınızı azaltın, evimizdeki tabak ve kaşıkları küçük boyutlarda kullanmamız otomatik olarak porsiyon kontrolü sağlar.
  • Uzun süreli aç kalmadan bünyenize uygun bir beslenme düzeni geliştirin. 5 saatten daha uzun süre aç kalma vücudumuzun dengesini bozar.
  • Zayıflamak istiyorum ama kendimi tutamıyorum diyorsanız tatlı isteğinizi doğal şekerler kullanarak tatlı ihyacınızı karşılayıp yeterli miktarda kilo verebilirsiniz.
  • Yemek menünüzde kesinlikle salataya yer verin ve ekmek tüketiminizi sınırlayın.
  • Öğün aralarında yediğiniz atıştırmalıkları bırakın, günlük tüketilen bu ürünler vücudumuzda depolanarak kilo almamızı sağlar.
  • Haraketli bir yaşam tarzına sahip değilseniz, her gün 20- 30 dakika yürüyün ya da müzik açarak dans edin.

Kilo vermek istiyorum ama diyet yapamıyorum diyorsanız yukarda saydığımız maddelere uyarak diyetsiz şekilde zayıflayabilirsiniz. Tamamen aç kalmadan küçük porsiyonlar içeren yeme alışkanlığı kazanarak hem daha fit hem de sağlıklı olun.

Diyet Niçin İşe Yaramıyor?

Bazı insanlara diyet yapamaz bazıları ise diyete uyduğu halde kilo veremez. Diyetin işe yaramamasının ardında sağlık sorunları olabilir. Kilonuzdan kurtulma için sürekli diyet yapmak zorunda kalıyorsanız ciddi bir hastalığınız olabilir. Spor ya da diyet yaparak zayıflayamama insülin direncine bağlıdır.

Şeker hastalığının habercisi olan insülin direnci kilo vermeyi güçleştirir. Bu yüzden spor ve diyet programına rağmen kilo sorununuz varsa insülin direncinizi kesinlikle kontrol ettirin. Pankreasının yüksek miktar insülin salgılaması organların duyarsızlaşmasına neden olur.  İnsülin direnci besinlerin vücutta yağ şeklinde depolanmasına sebebiyet verir. Diyet yapmak istiyorum yapamıyorum gibi nedenlerle diyetinizi bozmuyorsanız doktor kontrolünden geçmeniz şarttır. Aksi halde ilerleyen süreçte çok ciddi sağlık problemleri yaşarsınız.

Diyet ve sporla vermediğimiz kiloların altında yatan sebepleri araştırmadan zayıflama haplarına ya da mide ameliyatlarına yönelmemeliyiz. Aynı şekilde bir anda aşırı kilo kaybı yaşadığımızda da doktora gitmemiz ve gerekli önlemleri almamız gerekiyor.

Diyet Listesinde Hangi Yiyecekler Olmalı?

Neden rejim yapamıyorum sorusunun yanında diyet listemizde olması gereken yiyeceklerde sıkça araştırılıyor. Sağlıklı bir şekilde beslenme için tüketilmesi şart olan yiyecekleri öğrenme kilo vermeyi daha kolay hale getiriyor. Zayıflamaya yardımcı yiyeceklerden bazıları;

  • Baklagiller: Barbunya, kuru fasulye, mercimek, nohut grubundaki besinlere menüde yer verilmelidir.
  • Süt Ürünleri: Protein bakımından zengin olan yoğurt, peynir benzeri ürünler kilo vermede erkilidir. Peynir çok daha az miktarda kalori ve karbonhidrat içerdiği için diyetler kahvaltıların vazgeçilmezi olmalıdır.
  • Avokado: Su oranı yüksek olan bu meyvenin kalorisi azdır ve diyet listelerinde salata malzemesi olarak yer alır.
  • Elma Sirkesi: Tokluk hissi veren bu besin karbonhidrat tüketimi ardından kan şekerini düzenlemeye yardım eder. Düzenli kullanıldığında sağlığımızı olumlu yönde etkiler.

Sağlıklı yağ alımı için fındık, Omega 3 desteği için somon, lif açısından zengin olan brokoli- Brüksel lahanası- lahana, tavuk göğsü ila dana eti diyet listesinde yer alması gereken besinlerin içerisinde yer alır.