Gebelik Haftası Hesaplama Cetveli | Gebelik Hesaplama Cetveli -

Gebelik Haftası Hesaplama Cetveli | Gebelik Hesaplama Cetveli

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Anasayfa > Genel > Gebelik Haftası Hesaplama Cetveli | Gebelik Hesaplama Cetveli
08 Nisan 2021
1.366 okunma
Gebelik Haftası Hesaplama Cetveli | Gebelik Hesaplama Cetveli

Gebelik haftasını hesaplama, özellikle ilk kez anne baba olacak ebeveyn adaylarının üzerinde hassasiyetle durduğu bir konudur. Bu konunun bir ayağı bilhassa anne adaylarının merakını gidermeye yöneliktir; çünkü bütün hamile kadınlar, bu mucizenin ne kadar süredir karınlarında olduğunu merak eder. Bununla birlikte gebelik haftası hesaplama cetveli ile yapılan tahminler:

  • Doktorumuzun hamileliğimizin hangi döneminde olduğumuzu belirleyerek buna yönelik önlemler almasına yardımcı olur.
  • İçinde bulunduğumuz hamilelik haftasının gerektirdiği semptomlar belirlenerek buna uygun olarak hareket edebiliriz.

Hamilelik Haftası Hesap Cetveli Nasıl İşler, Gebelik Haftası Hesaplama Cetveli Nedir?

Bu sorunun cevabını verebilmek için öncelikle gebelik haftası hesaplama cetveli hangi formüle göre hazırlanır sorusunun cevabını ortaya koyalım. Söz konusu cetvelin formülasyonu kabaca; son adet döneminin ilk günü (SAT) + 7 gün – 3 ay = sonuç + 1 yıl = bebeğinizi doğmasını öngördüğümüz muhtemel doğum tarihi şeklindedir. Yani son adet döneminizin ilk gününe 7 gün eklenir, ardından 3 ay geriye gidilir; bu şekilde bebeğinizin doğacağı ayı bulmuş oluruz. Ardından çıkan sonuç üzerinden bir yıl ilerleyerek bebeğin olası doğum gününü saptarız.

Daha anlaşılır olması bağlamında bir örnekle pekiştirme yapalım. Son adet döneminizin ilk günü olarak 27 Şubat 2016 olarak belirleyip bebeğinizin doğmasının muhtemel olduğu tarihi belirlemeye çalışalım. 27 Şubata 7 gün ekleyince 6 Mart 2016 sonucuna ulaşıyoruz. Mart ayından 3 ay geriye gittiğimizde Aralık ayına geliyoruz; böylece bebeğimizin Aralık ayında doğacağını da hesapladık. 2016 yılına 1 yıl eklediğimizde 2017 sonucunu elde ediyoruz ve bebeğimizin normal şartlarda tahmini olarak 6 Aralık 2017 tarihinde dünyaya geleceğini tahmin ediyoruz.

Peki, bu formüle göre yapılan cetvelin geçerliliği ne derecededir, kesin sonuç verir mi? Bu konuda şunu söylememiz gerekir ki, gebelik haftası hesaplama cetveli ya da ultrason ölçümleri sonrasında yapılan tahminlerin doğru çıkma ihtimali %5 civarındadır. Yani hamile olan her 100 anne adayından yalnıza 5 tanesi gebelik hesaplama cetvelinde belirlenen tarihte doğumunu gerçekleştirir. Bu bağlamda hesap cetveli en muhtemel sonucu verir; fakat asla kesin sonuç budur denilemez.

Gebelik haftası en doğru nasıl hesaplanır?
Gebelikte son adet döneminin ilk günü, hamilelik döneminin başlangıcı kabul edilir. Daha güvenilir olması nedeniyle hafta hafta gebelik hesaplama son adet tarihine göre yapılır. Şu andaki zamandan son adet tarihi çıkartıldıktan sonra çıkan sonuç 7’ye bölündüğünde gebelik haftasına ulaşmış olursunuz.
Kaç haftalık hamile?
Çoğu hamilelik yaklaşık 40 hafta sürer (veya gebe kaldıktan sonra 38 hafta), bu nedenle genellikle son doğum tarihinizi tahmin etmenin en iyi yolu, son adet döneminizin (SAT) ilk gününden itibaren 40 hafta veya 280 gün saymaktır.
Doktorlar gebelik haftasını nasıl hesaplar?
Gebeliğin süresi veya bebeğin kaç haftalık/aylık olduğu, annenin son adet döneminin ilk gününden itibaren hesaplanır. Gebeliğin kesin tarihi neredeyse hiç bilinmediğinden, son adet döneminin ilk günü bebeğin kaç haftalık olduğunu ölçmek için kullanılır. 1 aylık denilir. 2 ay bitmiştir.
6 aylık gebelik kaç haftalık?
Yaşamsal risk ihtimali azaldığı için 6 aylık bir bebek (24 haftadan itibaren) artık birey olarak kabul edilir.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/category/ozel-gunler/polis-haftasi-sozleri/

https://sartlari.com/category/ozel-gunler/kutlu-dogum-haftasi-sozleri/

https://sartlari.com/gebelik-hamilelik-hesaplama/

https://sartlari.com/hamilelik-hesaplama-nasil-yapilir/

https://sartlari.com/13-haftalik-gebelik-goruntusu/