Geçmiş Travmalardan Kurtulma - Şartları Neler

Geçmiş Travmalardan Kurtulma

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Geçmiş travmalardan kurtulma için neler yapılır? Geçmişte yaşanılan kötü anılar nasıl silinir? İlaçlar ve tedaviler ne kadar işe yarıyor?

Anasayfa > Soru- Cevaplar > Geçmiş Travmalardan Kurtulma
14 Eylül 2023
161 okunma
Geçmiş Travmalardan Kurtulma

Geçmiş travmalardan kurtulma seansları ne kadar işe yarar? Ruh sağlığımı nasıl adım adım iyileştirebilirim? Bu soruların yanıtını yazımızı okuyarak bulabilirsin!

Geçmiş travmalardan kurtulma için son dönemlerde farklı birçok metot bulunuyor. Metotların senin için en uygun olan alternatifini tespit etmek önem arz eder. Her tedavi ya da terapi yöntemi herkes için uygun değildir. İçinde bulunulan ortamdan yaşanmışlıklara kadar her aşamada büyük oranda etki sahibi olduğunu bilmen gerekiyor. Geçmiş travmalar hakkında çözüm için yol kat ettikçe insan ilişkilerin de düzelecek. Tam bir sağaltım süreci seni bekliyor.

Psikoterapinin İyileşme Sürecindeki Önemi

Geçmiş travmalardan kurtulma aşamasında senin en büyük yardımcın psikoterapi olacak. Maalesef ki ülkemizde oldukça yabancı bulunan kavramlar arasında. Sen de kendini sorguluyorsan ve acaba bu seansa ihtiyacım var mı diye düşünüyorsan denemekten zarar gelmeyeceğini bilmelisin. Psikoterapide çok farklı metotlar bulunuyor. Benim bu konuda en sevdiğim ve benim üzerimde de faydalı sonuçlar ortaya koyan unsur Şema Terapi.

Tabi ki çok farklı psikolojik ekoller de mevcut. Psikoterapistin senin içinde bulunduğun ana göre yönlendirmeleri eksiksiz şekilde yapacaktır. Düzenli bir seans listesi hazırlanmalıdır. Bir kere gidilerek tüm iç dünya çatışmalarının son bulmasını beklememelisin. Bu tedavi sürecine ilişkin beklentilerini gerçekçi tutarsan elde edeceğin sonuç da seni o kadar tatmin eder.

Çocukların Psikolojik Sağlıklarına Dikkat!

Küçükken yaşanan travmalar nasıl geçer; küçükken akla kazanan sorunlu sahneler ya da hisler yetişkinlik döneminde kişilerin hayatını derinlemesine etkileyebilecek problemlerin başında geliyor. Özellikle kişiler arası bağlantı şemalarının tamamen çocuklukta belirlendiğini düşünüyorum. Bu konuda okumuş olduğum yayınlar da beni tasdikliyor. Örneğin anne babası tarafından sadece takdir aldığı zaman sevildiğini hisseden yakın ilişkiler kurulmamış olan çocuklarda bir sorun olarak hem mükemmeliyetçiliğin hem de mükemmele ulaşamadıkça ortaya çıkan erteleme sorununun çok yaygın olduğunu görüyorum.

Cinsel travmalar nasıl atlatılır; çocuklukta yaşanan cinsel travmalar en acı olanları. Küçükken bu konuda saldırıya uğramış olan kişilerin ilerleyen yaşamlarında cinsel ilişkide bulunmakta zorluk yaşadıkları ve hatta durumun vajinismus vakasına kadar ilerleyebildiği de biliniyor. Bu tür travmalar ile karşı karşıya kalmış olan çocukların ebeveynlerinin diğer ebeveynlerden çok daha dikkatli olması gerekiyor.

Gerçekler ile Yüzleşemiyorum, Ne Yapmalıyım?

Travmalarla yüzleşmek için halkımızın kendi toplumsal yapısı nedeni ile üzerinde büyük bir baskı hissedebilirsin. Bu durum hali hazırda içinden çıkılmaz bir hal alan travmaların daha da pekişmesine neden olabilir. Örneğin annesini ya da babasını kaybetmiş olan kişilerin anne ve babası bakımından şanslı olan kişilere gizli gizli kin duymasının ne kadar sorunlu bir davranış olduğu açık.

Fakat bu tür bir hissin açığa çıkması durumunda kişinin kendine farklı gerekçeler bulması aslına bakılırsa bununla yüzleşmekten kaçması anlamına geliyor. Her duygu insanca. Bu nedenle duygularından farklı kişilere karşı hissettiklerinden dolayı kendini yargılama.

Geçmiş Travmalardan Kurtulma

Geçmiş Travmalardan Kurtulma

Acımasız İç Sesi Susturabilir Miyim?

Geçmiş travmalar nasıl bulunur; psikolojik yardım alan kişilerin en sık yönlendirdikleri soruların başında kesinlikle iç sesin o sorunlu yapısı kendini gösteriyor. Bu iç sesin sorunlu yapısı ile alakalı olarak dikkat etmen gereken hususların başında onu susturmanın yolunun ancak kendine şefkat duymaktan geçtiğidir. Sürekli olarak yargılanarak ve zorluklar ile sınanarak geçen bir ömür mevcut ise kişilerin etrafında onları yargılayan kişiler olmasa dahi kendi sesleri ile zihinlerinin içerisinde oldukça sorunlu durumların meydana gelmesine neden olacağını okudum. Buna bizzat da şahit oldum. Bu tür bir tavır içerisinde olduğunu düşünüyorsan kesinlikle yardım al. Kendinle barış. Kendine barıştığın zaman emin ol ki her şey çok daha kolay ilerleyecek.

Psikolojik travmalar nasıl atlatılır; travmaların atlatılması için bir zaman gerekir. Bu fizyolojik rahatsızlıklar gibi uygun bir destek alındığı zaman anında düzelecek komplikasyon değildir. Bunun tam aksine daha dikkatli olman ve tedavinin sürekliliğine önem vermen gerekiyor. Hatırlanmayan travmalar bir süre sonra bu tedavinin de etkisi ile artık canını çok acıtmamaya başlayacak.

Yaşananların Etkisi Senelerce Sürebilir

Psikolojik travmalar belirtileri özellikle içe kapanıklık ya da aşırı paylaşım ile kendini gösteriyor. Mod değişikliklerinin çok ön planda olduğu durumlar da mevcut olabilmektedir. Bir an çok neşeli iken bir an en ufak bir tetikleyici ile modun tamamen değişmesi söz konusu olabiliyor. Yaşamış olduğun bir sorun sana o an çok küçük gibi görünse de ilerleyen aşamalarda etkisini olumsuz manada çok derinden hissetmen mümkün olabilir.

Ağır psikolojik travmalar yaşayan bir kadını düşünelim. Eşinden uzun seneler boyunca dayak yiyen bir kadının, boşanma sonrasında güvenli temeller üzerine bir ilişki kurmasının oldukça zor olduğunu itiraf etmem gerek. Kadının her ilişki yaşayacağı insana karşı şüphelerinin çok daha ön planda olması asıl sorun yaratan husus olacaktır. Mevcut yaşantılarımızın ileride yaşayacağımız ilişkileri de yakından ilgilendiriyor olması maalesef ki çok üzücü.

İlaç Desteği Gerekli Mi?

Geçmiş travmalardan kurtulma sürecinde ilaç desteğinin bu aşamaya ne kadar eşlik etmesi gerektiği kesinlikle uzmanların karar vermesi gereken hususlardan.

  • İlaç desteği ile alakalı olarak çok hassas bir denge mevcuttur. İlaçlara başlama ve bırakma sürecinde asla kendi başına hareket etmemelisin.
  • Sosyal medyada ilaç karşıtlarının yazmış olduğu içeriklere aldanarak terapini ve ilaçlarını aksatman durumunda oldukça kötü sonuçlar seni bekleyebilir. Çok hassas davranmalı ve bu konuda uzmanların sana önermiş olduğu detayları dikkate almalısın.
  • İlaç desteği alırken bazı halsizlikler yaşayabilirsin. Antidepresanlar genelde uykulu hal bırakıyor. Bu tip sorunların ilacı düzenli olarak kullanman durumunda ortadan kalkacağını da bil. Umutsuzluğa kapılma ve tedavine devam et.

Geçmiş travmalardan kurtulma aşamasında ilaç desteğine dair günlük hayatında sorun yaşıyorsan, ilacın yan etkileri seni olumsuz etkilemiş olabilir. Bu rahatsızlığını doktoruna bildirirsen ortaya çıkmış olan olumsuz yan etkileri bastıracak ek tedaviler ya da ilaç değişikliği önerilebilir.

Yeni Travmalara Dikkat!

Geçmiş travmalardan kurtulma için çaba sarf ederken yeni travmalar ile ruh sağlığını incitmemeye özen göster. Bu iyileşme süreçlerinde seni yoran insanlardan ve ortamlardan olabildiğince uzak durman gerekiyor. Özellikle ruh sağlığını zedeleyecek sıkıntılı ortamlarda bulunmanın en temel sorunlarının başında, kendini baskı altında hissettiğin ortamlardan ayırmak geliyor. Sana kötü gelen kişi aileden de olabilir. Hiç fark etmez. Her zaman kendi sağlığını öncelik olarak belirlemen gerekiyor. Yeni travmalar oluşturursan iyileşme süreci de o kadar zarar görür.

Genetik Geçiş Mümkün Mü?

Nesiller arasında travmaların geçiş yapabileceği hakkında ne düşünüyorsun? Son dönemlerde en popüler görüşlerin başında travmaların geçiş yapabileceği geliyor. Örneğin anneannenizin yaşamış olduğu travmatik bir durum nedeni ile gelişen sorunun ve fobinin seni olumsuz etkiyebileceği iddia ediliyor. Bu konunun bilimsellikten uzak olduğunu kabul etmek gerekir.

Bilimsellik genetik olarak travmaların geçiş yapacağını kanıtlayacak herhangi bir veriye sahip değildir. Sadece çocuğu yetiştiren anne babanın ruh durumu davranışlara yansıyacağı için anne baba çocuğun ruh sağlığı üzerinde etki sahibidir. Ruh sağlığın üzerine emek sarf etmek, çocuğuna da iyi bir gelecek yaratmak için çaba harcamak anlamına geliyor!