Hasarlı Bina Tespiti Nasıl Yapılır?
Hasarlı bina tespiti nasıl yapılır, Dask önemli mi? Binamın hasarlı olup olmadığını nasıl öğrenirim? Hasarların boyutu nasıl tespit edilir?
Hasarlı bina tespiti nasıl yapılır cevabı doğal afetler ve çeşitli nedenlerle zarar gören binalarda hasarın boyutlarının görme, olası tehlikelere karşı önlem alma için önemlidir.
6 Şubat Kahramanmaraş depremi sonrasında binaların risk durumunu öğrenmek önem kazandı. Evlerin ya da iş yerlerinin teknik ve görsel açıdan incelenmesi olan hasar tespiti için belediyelere başvurulur. Sürecin başlatılması, dikkat edilmesi gereken noktalar, nasıl yapılır ve nereye başvurulması gerektiğine dair sorulara cevap verilecektir. Süreç sonunda raporun alınması ve hasar türüne göre alınacak önlemler değişmektedir.
Bina Hasar Tespiti Nedir?
Hasar tespiti, yapıların güvenliği ile olası problemleri belirlenmesini sağlayan süreçtir. Binanın değerlendirmesi mühendis, mimar ve inşaat teknikeri bulunan profesyonel bir ekip tarafından yapılır. İnceleme sonrasında söz konusu ekip, yapının hasar boyutu hakkında rapor hazırlar. Bina sahipleri raporunun sonucuna göre izlemeleri gereken yolu belirler.
Bina hasar tespiti ücreti çeşitli faktörlere göre değişmektedir. Belediyelerin yaptığı hasar tespitleri ücretsiz iken özel firmalar tarafından yapıldığında belirli bir miktar maliyet ortaya çıkıyor. Detaylı bir hasar raporu tüm binanın incelenmesi sonucunda hazırlanıyor. Dolayısıyla binaların kat sayıları ile işlemlerin kapsamı rapor ücretinin belirlenmesinde etkili oluyor. Yaşadığımız yerin güvenliliğini öğrenme için en az 20.000 TL’ yi gözden çıkarmamız gerekiyor.
Hasarlı bina tespiti nasıl yapılır: Bina güvenliği ve hasar boyutunu anlama da en etkili teknik Karot testidir. Depreme dayanıklığı ölçmeyi sağlayan test, bina duvarlarından alınan beton örneklerinin incelenmesine dayanır. Ayrıca uzmanlar, binadaki deformasyona bakarak risk seviyesi hakkındaki ilk verilere ulaşır.
Hasar tespiti yapılması için başvuruyu bina sahipleri ila bu kişilerin temsilcileri yapar. Daire sahiplerinden birinin hasar tespiti isteminde bulunmasıyla inceleme süreci başlar. Ortak karar alınması ya da bütün daire sahiplerinin başvuru yapması gerekmez.
Hasarlı Bina Tespit Başvurusu Nereye Yapılır?
Ülkemizde sıkça yaşanan sel, deprem ve heyelan benzeri doğal afetler nedeniyle binalarında hasar tespiti yaptırmak isteyenlerin sayılarında artış yaşanıyor. Yapıda hasar olduğu düşünen hak sahipleri kolayca risk analiz başvurularını gerçekleştirir. Profesyonel bina hasar tespit başvurusu şuralara yapılır;
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ nın Alo 181 nolu hattı üzenden hasar belirleme başvurusu gerçekleştiriliyor.
- Yaşanan doğal afet sonrasında yaşadığınız ildeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü telefon numarası üzerinden başvurular alınıyor.
- İlçelerde kaymakamlıklara giderek ya da telefon numaralarını arayarak hasar tespit sürecini başlatabilirsiniz.
- Deprem sonrasında binanın güvenlik seviyesini öğrenme için Alo 125 Dask hattını arayabilirsiniz.
- Bina hasar tespiti için nereye başvurulur: Belediyelere giderek yahut telefon üzerinden hasar tespit başvurusu yapılır.
- Yaşadığınız şehirdeki özel şirketlere ulaşarak da binanın güvenliği hakkında bilgi sahibi olunmaktadır.
Hasarlı bina tespiti nasıl yapılır: Deprem sigortası olan binalar için online başvuru yapılır. Binanızın hasar tespiti için e-devlet üzerinden Dask/ Doğal Afet Sigortaları Kurumu sitesine girerek hasar ihbarında bulunabilirsiniz. PTT’ den alınan e-devlet şifresiyle deprem tarihi ve deprem bölgesi benzeri bilgileri girerek binanızın hasar tespit sürecini başlatırsınız. Buradan bina hasar sorgulaması da yapılır.
Bina Hasar Türleri Nelerdir?
Sel ya da deprem benzeri doğal afetler ardından belediyeler binalarda hasar tespit çalışmaları yaparak bina sahiplerini bilgilendirir. Mimar ve mühendislerin yer aldığı bir ekip tarafından yapılan çalışmalar sonucunda binalara hasar durumunu göre sınıflandırılır. Bu kapsamda binaların hasar türleri;
- Hasarsız: Bu binalar afette zarar görmemiştir ve herhangi bir tamir gerekmez.
- Az Hasarlı: İnce çatlaklar, sıvaların dökülmesi gibi küçük zararlar ile afetleri atlatan binaları ifade eder. Deprem ya da sel öncesinde meydana gelen çatlar hasar olarak kabul edilmez. Binalarda yaşamaya devam edebilirsiniz.
- Orta Hasar: Taşıyıcı kolonlarında ve duvarlarında ince çatlaklar oluşan binalardır. Bu binalarda güçlendirme ve onarma sonrasında yaşanabilir. Eşyaların alınmasına izin verilen bu binalar onarım ve güçlendirme yapılmadan kullanılamaz.
- Ağır Hasar: Doğal afet nedeniyle kolonlarında ya da duvarlarında kırılma oluşan binaları kapsar. Bu binalara hakkında yıkım kararı alınmaktadır.
- Acil Yıkılacak: Girişe ve eşya alımına izin verilmeyen ciddi hasar almış binaları anlatır. Bina ayakta kalmasını sağlayan taşıyıcı unsurların çoğunu kaybetmiştir. Büyük kısmı yıkılmış olan bu binalar kısa sürede görevliler tarafından tamamen yıkılır.
Bina hasar tespit raporu örneği üzerinden binanızdaki hasarın boyutlarını delillendirilerek tapuya koyulan şerhi kaldırabilirsiniz. Böyle istediğiniz zaman hasarız binanızı satabilirsiniz. Deprem ya da diğer doğal afetler yaşanmadan önce bu belge üzerinden binanın risk durumu kolaylıkla öğreniliyor. Vatandaşlık numarasıyla e-devletten yapılan sorgulama gerekli tedbirlerin alınmasını sağlıyor.
Binada Hasar Tespiti Nasıl Yapılıyor?
Hasarlı bina tespiti nasıl yapılır: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gözleme dayalı olarak yapılıyor. Bu işlem sonucunda binanın depreme dayanıklılığı anlaşılamaz. Bakanlık incelemesiyle yapının deprem öncesi ve deprem sonrasındaki durumu karşılaştırılır. Hızlı bir şekilde yapılan değerlendirme sonucunda binanın taşıyıcı elemanlarının afetten zarar görüp görmediğine bakılmaktadır. Bakanlık değerlendirmesi sonrasında İstanbul bina hasar tespiti sorgulama ile evinizin aldığı zararı öğrenirsiniz.
Ülkemizde deprem riski en yüksek olan şehirlerden biri İstanbul’ dur. Dolayısıyla burada ikamet eden kişiler, hasar tespiti ya da depreme dayanıklılık testini İstanbul Büyükşehir Belediyesine başvurarak yaptırıyor. Hızlı Tarama yöntemi kullanılan Bina Tespit Projesi sayesinde şehirdeki yapıların incelemeleri yapılıyor. Belediye tarafından geliştirilen projede uzman bir ekip binanızda beton yüzeyi sertliği ölçme, perde-kolon-kat ölçülerini alarak kat planını değerlendirme, kolonların tipi ile paslanma durumlarını inceleyerek veri toplar. Sonrasında ise binanın hasar durumu veya depremde zarar görme riski konusunda rapor hazırlanır.
Ev hasar tespiti başvurusu için nereye başvurulur: evinizin mevcut durumunu öğrenme için ikamet ettiğiniz yerine belediyesine ulaşmanız yeterlidir. Profesyonel kişilerden oluşan ekiplerin incelemesi ve sonrasında yaptıkları yönlendirmelerle evlerimiz daha güvenli hale getiriliyor.
Binadaki Hasarın Belirtileri Nelerdir?
Binalardaki bütün katlar, daireleri, odalar, koridorlar, tavan, merdiven boşluğu ile zemin kontrolü hasar tespiti ya da depreme dayanıklılık testinde kontrol edilir. Söz konusu incelemelerde şu belirtilere bakılır;
- Yapıda görülen çatlaklar, binalarının zayıf oldukları noktaları anlamayı sağlar. Zemin, tavan ve duvarlardaki çatlaklar hasarın boyutunu gösteren önemli unsurlardır.
- Bina temelinde ortaya çıkmış olan çatlaklar, kalitesiz malzeme kullanımı ya da yanlış inşa yöntemleri kullanıldığını kanıtlar.
- Hasar tespitinde belirlenen kabarmalar, yapının nem veya su hasarına maruz kaldığını gösterir.
- Bina temelinde oluşan çatlaklar, yapının çürük olduğuna işaret eder. Bu hasarın en büyük nedeni düşük kaliteli inşaat malzemelerinin kullanımıdır.
Değerlendirme dışı hasar tespit çalışmaları da bu belirtiler üzerinden yapılır. Bu sayede hasar boyutu ve tamirata ayrılacak bütçe konusunda fikir edinilir.
Değerlendirme Dışı Bina Hasar Tespiti Nedir?
Değerlendirme dışı ne demek hasar tespit, bina durumu ve hasarın onarım için ayrılacak bütçenin belirlenmesiyle alakalıdır. Daha çok sigorta firmaları tarafından yapılan bina incelemelerinde gündeme gelir. Böylece şirketler hak sahiplerine yapılacak ödemelerin detayları hakkında bilgi edinir.
Deprem sonrasında Dask’ a başvurularak yaptırılan hasar tespiti tazminat ödemeleri için gerekli olabilmektedir. Hasarlı bina tespiti nasıl yapılır: Başvuru sonrasında belirtilen adrese ekip yönlendirilerek incelemeler başlatılır. Yapılan incelemeler gözlemsel olarak yapılmaktadır. Yapılarda oluşan hasarın taşıyıcı unsurlara ne kadar zarar verdiğine ve onarım ihtimaline yönelik raporlar hazırlanır.