Maydanoz Sapı Kaynatma
Maydanoz sapı kaynatma ne işe yarar? Maydanoz sapı kaynatılıp suyu içilir mi? Faydaları nelerdir, kaynatma şartları ve çay olarak içilmesi için tüm öneriler!
Maydanoz sapı kaynatma vücut ağrıları ila soğuk algınlığı başta olmak üzere C vitamini takviyesiyle geçen çok sayıda sağlık problemine çözüm olarak önerilen ayrıca eşsiz bir detoks içeceğidir.
Maydanoz hem yiyecek hem de içecek olarak değerlendirilebildiğimiz besinlerden bir tanesidir. İçerisindeki vitaminler nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirme için kullanılan bu ürün aynı zamanda zayıflama kürlerinde de kullanılan mucizevi bir bitkidir. Kış aylarında tüketimi artan maydanozu dört mevsim bulmak mümkündür. Bu bitki kaynatıldığında ya da çiğ tükettiğimiz farklı sağlık sorunlarından kurtulmamızı sağlar.
Maydanoz Nedir?
Her zaman evlerimizde bulunan ve salatalardan yemeklere değişik şekillerde kullandığımız maydanoz Akdeniz ülkesi bitkilerindendir. Kök ve yaprakları ayrı ayrı değerlendirilebilen maydanozun ülkemizde yetişen türü düz yapraklıdır. M.Ö 4.000 yıllarına kadar dayanan maydanoz yetiştiriciliği pek çok ülkede yapılmaktadır. Tüm yıl pazarlarda bulunan maydanozun Yunanistan ve Cezayir ve İtalya gibi Akdeniz ülkelerinde yabani maydanoz çeşitleri vardır.
Maydanoz sapı nasıl tüketilir: çorbalarda ya da kürlerde kaynatılarak tüketilmektedir. Her evin mutfağında olan bu bitki iki yıllıktır. İlk yıl kökleri ve yaprakları oluşan bitkinin ikinci yılda çiçekleri ve tohumu meydana gelir. Bitkinin yetiştirilmesi için ılıman iklim özelliklerine sahip bölgelerde yaşamak gerekir. Ülkemizde 32 ton üretilen maydanoz Ege, Akdeniz ile Marmara bölgelerimizde yetiştirilmektedir.
Maydanozun ilk kullanımı hastalıkların tedavisi amacıyla olmuştur. Yeşil rengiyle sağlık veren bu bitkinin kıvırcık yapraklı olan türü hafif yemeklerle pişmeden tüketiliyor. Kıvırcık yapraklı maydanozun diğer adı Fransız maydanozudur. İtalyan maydanozu olarak tanınan düz yapraklı çeşidi ise pişmiş yemekler ile salataları lezzetlendirmede kullanılıyor.
Ülkemizde ise maydanoz sapı kaynatma şeklinde çaylar hazırlanıyor. Ayrıca salatalarımızda, yemeklerimizde ve zayıflama kürlerimizde maydanoz kullanıyoruz. Üstelik tıbbi amaçla kullanılan maydanozun vitamin deposu olması günlük besin ihtiyacımızı büyük ölçüde karşılamamızı sağlıyor.
Maydanoz Nasıl Kullanılıyor?
Çeşitli özelliklerini öğrendiğimiz maydanozun kullanımı farklı şekillerde olmaktadır. Maydanozun kullanımı şu şekildedir;
- Maydanoz sapı suyu kaynatmak şeklinde içecek yaparak kullanabiliriz. Ayrıca salatalık, ıspanak ve havuç gibi besinlerle yeşil smoothie yapılarak tüketilmektedir.
- Maydanoz sapı kaynatılarak yine içecek olarak tüketilir. Bu sefer içerisine limon eklenerek detoks suyu elde edilir.
- Maydanoz, yağı çıkarılan bir bitkidir ve baz yağlarla açılarak cilt maskesi yapımında kullanılır. Çok az miktarda uygulanan bu yağı gebelik ve emzirme dönemlerinizde kullanmayınız.
- Yiyecek olarak maydanozun kullanımı fazlasıyla lezzetlidir. Ancak herkes maydanozu bu şekilde tüketmeyi sevmez bu yüzden farklı tüketim şekilleri kullanılmaktadır.
Maydanoz sapı kaynatıp içmek ve yukarda sayılan şekillerde kullanmak çok faydalıdır. İçerisinde A, C, K vitaminleri olan bu bitki aynı zamanda kalsiyum, potasyum ile magnezyum deposudur. Protein, karbonhidrat, yağ ve lif açısından da zengin olan besin bir günde ihtiyacımız olan birçok vitamini almamızı sağlıyor.
Maydanoz Nerelerde Kullanılıyor?
Sağlıktan gastronomiye pek çok alan için önemli bir bitki olan maydanozun kullanım alanı geniştir. Maydanoz sapı kaynatma, vücut direncimizi artıracak içecekler hazırlamamızı sağlar. Bunun yanı sıra maydanoz kullanım alanları şunlardır;
- Mutfaklarımızda garnitürler, soslar ve yemeklerde kullanılan maydanoz her tuzlu tarifte kullanılabiliyor. Bazı yemeklerimizde ana ürün olan maydanoz çoğu yemeğimizde de çeşni olarak yer alıyor. Böreklerimiz, omletlerimiz ve kreplerimiz bu bitki ile tatlandırılıyor.
- Endüstri, maydanozun kullanıldığı alanlardan biridir. Yağ ve bitki formunda kullanılan bu ürün parfümlerimiz, sabunlarımız dahil kişisel bakım ve temizlik ürünlerinin üretiminde tercih edilir.
- Yağlar, maydanozun kökleri- tohumu- yaprakları kullanılarak elde ediliyor. Maydanoz tohumu yağı olarak da satılan bu ürünler cilt bakımlarında ve masaj için kullanılabiliyor.
- İçecekler, maydanoz sapı- yaprakları kullanılarak hazırlanıyor. Maydanoz sapı suyu nasıl hazırlanır: sirkeli su ile yıkanan maydanoz saplarının suda kaynatılması yeterlidir. Çoğu zaman herhangi bir ekleme yapılmadan tüketilir.
Maydanoz Sapı Suyunu Faydaları Nelerdir?
Yemeklerimizde ve salatalarımızda sürekli kullandığımız maydanozun her kısmı şifa verir. Maydanoz sapı suyu faydaları şunlardır;
- Maydanoz sapı kaynatma böbrek, bağırsak ve mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.
- Düzensiz ve yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle vücudumuza depolanan toksinlerin atımını sağlar. Etkili bir antioksidan olan maydanozu tüketerek iç organlarımızı da koruruz.
- Kanser hücrelerine müdahale ederek vücudumuzun farklı bölgelerine kanserin sıçramasını engeller.
- Mide ve böbrek rahatsızlıklarında kullanılan bu bitki iç organlarımızın sağlığını korumamıza yardım eder.
- Vücudumuzda oluşan iltihap, toksin ve enfeksiyonu temizleyen maydanoz sapı genelde kaynatılarak tüketiliyor.
- C vitamini bol olan maydanoz kışın sıkça yaşadığımız solunum yolu hastalıklarından korunmamızı sağlıyor.
- Ağız bakımında da etkili olan bitki nefesin kötü kokusunu giderir ve diş eti iltihaplarını yok eder.
- Ödem söktürücü özelliği, Maydanoz sapı kaynatma ile hızla kilo vermemizi sağlıyor.
- K vitamini sayesinde gelişme çağındaki çocuklarına yedirdiğimiz zaman güçlü kemik ve iskelet sistemine sahip olmalarını sağlıyor.
Bunlar gibi pek çok faydası olan maydanoz sapı suyunu günde bir bardak içmek yeterlidir. Detoks özelliği olan bu çay ödem attırarak kilo verme sürecine etki eder. Vücudumuzdaki şişkinliği azaltarak daha formda görünmemizi sağlar. Unutmayın yararı kadar zararı da olan bu çayın tüketimi öncesinde diyetisyenle görüşmek şarttır.
Maydanoz Sapının Zararı Var Mı?
Her şeyde olduğu gibi şifa deposu bu bitkinin de fazlası vücudumuza zarar veriyor. Maydanoz sapı suyu zararları arasında ciltte döküntü, alerji, hipertansiyon benzeri sağlık problemlerine yer alır. Gebelikte ve emzirme döneminde dikkatli tüketilmesi gerekir. Hatta tüketmeden önce doktora danışmanız yararlı olur. Belirli bir düzende tüketilmesi gereken maydanoz sapı suyunun genelde 15 gün içilmesi ve ara verilmesi tavsiye edilir.
Maydanoz sapı suyunun aşırı tüketimi böbrek ve karaciğerde probleme neden olabilir. Ayrıca çok tüketilen bu çay kansızlığı sebebiyet verir. Hamilelik döneminde yaşanacak kansızlık sorunu, sizin ve bebeğiniz için hayati tehlike oluşturabilir. Bu yüzden maydanozun faydaları fazla olsa da hamilelikte az tüketilmesi daha sağlıklıdır.
Kan pıhtılaşma sorunu olanların aşırı maydanoz tüketmesi hayatlarını tehlikeye atar. Diyabet hastaları da doktorlarına sormadan bu içeceği tüketmemelidir. Kan şekerini düşüren ve kan sulandırma özelliği olan bu bitki çayını ameliyatlardan 15 gün önce bırakmanız gerekiyor.
Maydanoz Sapı Çayı Tarifi Nasıl Yapılır?
Maydanoz sapı çayı nasıl yapılır: Maydanoz sapları bütün olarak ya da parçalanarak demliğe koyulur. Bir su bardağına bir tatlı kaşığı maydanoz sapı şeklinde ölçü kullanılması gerekiyor. İsteğe göre aromalı olması için limon katılabilir. Çayın içilmesi 2 günde bir olmalıdır.
Maydanoz sapı suyu kaç dakika kaynatılır: 4 dakika kaynatılmalıdır. Zayıflama amacıyla tüketilen bu çay 2 gün yerine 3 günde bir de tüketilebilir. Fakat dikkatli tüketilmeli ve aşırıya gidilmemelidir. Bu tarifte bir bağ maydanoz köküne üç litre su kullanılmıştır. Tarifte bir tane de limon yer alır. Limonun kullanımı isteğe bağlıdır.
Zayıflamaya yardımcı olan çay aynı zamanda adet söktürücü olarak da yararıdır. Sancılı geçen adet döneminde bir bardak içmek rahatlamamızı sağlar. Adet ağrılarını da azaltan çay kısa sürede rahatlama sağlamaktadır. Fakat adet dönemi ağrılarının çok şiddetli ve uzun süreli ise kadın doğum doktoruna muayene olmanız gerekir. Böylece ciddi bir sağlık sorununuz olup olmadığını öğrenebilirsiniz.