Mezarlıkta Okunacak Dua - Şartları Neler

Mezarlıkta Okunacak Dua

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Mezarlıkta Okunacak Dua; mezar başında hangi dua okunur, mezara gidince hangi dua okunur, mezarlıkta hangi dua okunur, mezarlıktan geçerken hangi dua okunur…

Anasayfa > Genel > Mezarlıkta Okunacak Dua
16 Kasım 2021
326 okunma
Mezarlıkta Okunacak Dua

Mezarlıkların bir diğer ismi ise kabristandır. Bu yerlere bu isimlerin verilmesinin sebebi ise ölen kişilerin buralara gömülmesidir. Mezarlıklar tarihler boyunca medeniyetlerin belirlenmesinde büyük öneme sahip olmuştur. Bir medeniyetin şayet bir mezarlığı varsa bu o medeniyetin yerleşik bir hayatı olduğunu göstermektedir. Eski devirlerde bulunan devletlerde birçok çeşitli mezarlıklar vardır. Bir tanesi ise mezarlıkların yerleşim yeriyle iç içe olmasıdır. Bu duruma karşıt veba günlerinin ardından mezarlıklar yerleşim yerlerine uzak noktalara yapılmasına dikkat edilmesidir.

Kabristan yani mezarlıklar birçok kişi için korkunç yerlerdir. Ancak hepimiz biliyoruz ki her faninin eninde sonunda gideceği yer orasıdır. Ayrıca mezarlıklarda bulunan kişilerin bizlerin akrabaları olduğunu da unutmamamız gerekmektedir.  Bu sebeple bu yerlerde nasıl davranmamız gerektiğini bilmemiz gerekmektedir.

Her kişi ölen yakınının öldükten sonra da en güzel şekilde anabilmek için çeşitli eylemlerde bulunur. Bunlardan bir tanesi dua etmekten geçerken bir tanesi de kişilerin akrabalarının mezarlarını en güzel şekilde süslemesinden geçmektedir. Her kültüre bağlı olarak değişirken, çoğu insan yakınlarının mezarlıklarını çiçeklerle, yeşil bitkilerle süsleyip buna ek olarak orada kimin yattığının bilinmesini sağlayacak bir mezar taşını mezarların başucuna dikerler. Bu sayede kişilerin isimleri hiç unutulmaz ve bir başkası da orada kimin yattığını bilir ve o kişi içinde dua okuyabilir.

Mezarlıklara girilirken yapılması gereken ilk şey ise selam vermektedir. Bu eylemi kişiler kıbleye ya da ölülerin yüzlerine dönerek gerçekleştirebilir. Kabir ziyaretleri ölülerin hatırlanması ve bu kişilerden ders alınması sebebi ile İslam dini tarafından tavsiye edilir. Mezarlıklarda okunup, ölülerin ruhuna hediye edilebilen dualardan başlıcaları Fatiha Suresi ve  Bakara Suresi ilk beş ayetidir.

Fatiha Suresi’nin Türkçe meali şu şekildedir;

“Hamd, Alemlerin Rabbi Rahman, Rahim Hesap ve ceza gününün maliki Allah’a mahsustur. Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet, gazaba uğrayanlarınkine ve sapkınlarınkine değil.”

Bakara Suresi ilk beş ayetinin meali şu şekildedir;

“Elif, Lâm, Mîm. İşte o kitap, bunda şüphe yok, müttakiler için hidayettir. Onlar ki gaybe iman edip namazı dürüst kılarlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan harcarlar. Ve onlar ki hem sana indirilene iman ederler, hem senden önce indirilene. Ahirete de bunlar kesinlikle iman ederler. Bunlar, işte Rab’blerinden bir hidayet üzerindedirler ve bunlar işte felaha erenlerdir.”

Mezar başında nerede durulur?
Kabrin sağ yanına, yani kıble tarafına, ayak ucuna yakın durur. Tanıdığı gibi, şeklini, suretini hatırına getirir. Euzü ve besmele ile bir Fatiha ve 11 İhlas okur. Sevabını, Resulullah efendimizin, bütün Peygamberlerin, Eshab-ı kiramın ve Evliya-i izamın ruhlarına ve bu zatın ruhuna hediye eder.
Ölüler için hangi dua okunur?
Ölen kişi defnedildikten sonra yakınları Yasin, Tebareke, Amenerrasulü ve Rad surelerini okuyabilir. Dünyada bıraktıkları kimselerin onun adına yapacakları hayırdan ölen kimse faydalanabilecektir. Ölü kişiye dua ve sure okumak faydalı iken hatim indirmek daha efdaldir.
Kabristana gidince hangi dualar okunur?
Hadis-i şerifte şöyle buyuruyor: “Bir müminin kabrini ziyaret ederken, ‘Allahümme inni es’elüke-bi-hurmet-i Muhammed aleyhisselam en la tü’azzibe hazelmeyyit’ derse, o meyyitin azabı kıyamete kadar ref olur (kaldırılır).” * Kabir ziyareti yapan bir kimse ayakta, “Esselamü aleyküm, ya Ehle dar-il kavm-ilmü’minin!
Kabirlere nasıl selam verilir?
Kabirleri ziyaret eden kimse, kıbleye veya ölülerin yüzüne karşı dönerek ” es Selâmu aleyküm yâ ehlel kubûr. Ve innâ inşâallahu biküm le-lâhikûn ” (Ey kabir halkı! Allah’ın selâmı üzerinize olsun. İnşâallah biz de size (bir gün) kavuşacağız.)

İlginizi Çekilebilir;


Ölen Babadan Maaş Bağlanması Sorgulama

En Güzel Bebek İsimleri Ve Anlamları | Bebek İsim Anlamı

Bayramda Okunacak Dua