Migren Nasıl Geçer? | Migren ağrısına ne iyi gelir evde çözüm?
Migren nasıl geçer bitkisel, migren neden olur, migren nasıl anlaşılır, migren belirtileri, migren tedavi yöntemleri.
Zencefil, ıhlamur, mercanköşk gibi bitki çaylarının yanı sıra limon da migren ağrılarının hafifletilmesinde oldukça etkili. Ancak migren nasıl geçer diyorsanız şiddetli ataklardan kurtulmak için uzman bir nöroloji doktoru ile görüşme sağlamanızda yarar var.
Migren Nedir?
Günlük yaşamı olumsuz etkileyen ense, göz çevresi ve şakaklarda başlayan baş ağrısı çeşididir. Migren ağrısı genellikle kısma, ışık, koku, ses ve bulantıya karşı hassasiyet içerir. Migren atakları esnasında parlak ışık süzmeleri ve görme alanında sorunlar yaşamanız kuvvetli bir ihtimaldir. Migren atakları dört aşamalı olabilir. Migren çeşitleri şöyle;
Prodram: Baş ağrısı henüz başlamadan birkaç gün öncesinde hastalarda küçük ve uyarıcı değişiklikler meydana gelir.
- Ruh halinde bozukluk
- Kabızlık, tuvalete çıkmama
- Fazla yeme isteği
- Sık esnemeler
- Susuzluk hissi ve idrara fazla çıkma
- Karamsarlık
- Boyun tutulmaları
Aura: Auralı hastalarda ağrı öncesinde nörolojik bozukluklar yaşanır. Hastalar konuşma bozukluğu, uyuşma, görme bozukluğu, karıncalanma gibi durumlar ile karşılaşabilir. Ancak migren olanların çoğu aurasız atak yaşıyor.
Atak: Migren ayakları kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Genellikle 4 ila 72 saat arasında sürüyor. Ayda bir ya da haftada birkaç kez tekrarlanır. Kalp atışı şeklinde zonklamalar, dokunmaya, sese, ışığa karşı aşırı hassasiyet hissedilmesi, baş dönmesi ve bulanık görmeler hastaların migren ağrılarında gösterdiği ataklardır.
Postdrome: Atak sonrasında hastalar kendilerini bitkin hisseder. Ancak azda olsa rahatlarlar. 24 saat içerisinde huzursuzluk ve baş dönmesi gibi durumlar yaşanır. Migrene kesin çözüm uzman bir doktor ile görüşülerek gerçekleşir. Özellikle aşağıdaki durumları yaşayanlar mutlaka doktora gitmeli!
- Yüksek ateş, ensede sertlik, çift görme, uyuşukluk ve konuşmada bozukluk
- Gök gürültüsü şeklinde şiddetli baş ağrısı
- Öksürük ya da ıkınma gibi ani bir hareketten sonra gelen şiddetli baş ağrılar
- 50 yaş üzerindeki kişilerde başlayan hafif baş ağrıları
Bu ve benzeri sıkıntıları yaşıyorsanız nöroloji uzmanı ile görüşmelisiniz. Baş ağrıların ya da atakların nedenleri saptanarak buna uygun bir tedavi yöntemi seçilir.
Migren Nedenleri Neler?
Uzun süreli baş ağrıları migren olarak nitelendirilir. Migreni tetikleyen birkaç faktör var ancak migren ağrısı neden olur henüz tam olarak bilinmiyor. Çevresel ve genetik faktörlerin migren ağrısında rol oynadığı kesin. Migren ağrısı nasıl oluşur ; baş ağrısı sırasında beyin zarlarında meninks ağrı otaya çıkar ve çeşitli kimyasallar salgılanır. Bu durumda migren ağrılarının oluşmasını tetikler. Kalsitonun yani gen ilişkileri migren ağrısında rol oynayan en önemli etkendir.
Migren Nedenleri ve Tetikleyicileri;
- Kadınları yaşadıkları hormon değişiklikleri migren ağrılarının ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor. Hamilelik, menopoz gibi dönemlerde var olan migren ağrılarının da seyri değişir.
- Doğum kontrol hapları, hormon tedavi ilaçları da migreni olumsuz etkileyen faktörler arasında yer alır.
- Bunun yanı sıra yemek düzenin değişmesi, öğüt atlamak ya da aşırı yemek de migren ataklarını tetikliyor.
- Alkol özellikle de şarap ve yüksek kafein içeren içecekler migrene neden olur.
- Parlak ışıklar, güneş ışıklarına fazla maruz kalmak, parfüm – tiner ya da sigara kokusu da migren ağrılarına neden olabilir.
- Uykusuzluk ya da aşırı uyku gibi durumlarda da baş ağrıları sıklaşır ve migren atakları ortaya çıkabilir.
- Yoğun bir şekilde fiziksel efor sarf edilen durumlarda migrene yol açan faktörler arasında.
Migren Risk Faktörleri: Migrenli bir aile üyesi var ise sizde de migren olma riski yüksektir. Bunun yanı sıra migren çeşitli dönemlerde ortaya çıkabilir. Özellikle ergenlik dönemi ile beraber hormonların değişmesi migrenin oluşmasına nedendir. Fakat çoğunlukla 20-30 yaş aralığında başlıyor. Kadınlarda migren olma ihtimali erkeklere nazaran daha yüksektir.
Migrenin Belirtileri Neler?
Migren nedir belirtileri nelerdir; Özellikle şakak bölgesinde, ense köklerinde ve göz çevresinde görülen şiddetli baş ağrıları migren olarak nitelendirilir. Sıradan bir baş ağrısı olmadığı için migrenin belirtilerini hissetmemeniz mümkün değildir.
- Baş ağrısı şakaklara ve gözün arka kısmında hissedilir. Alın ve başın arka kısmı da migrenin en çok hissedildiği bölgeler.
- Depresif duygu durumları, gereksiz ya da aşırı neşelenme bunun tam tersi olarak durgunluk ve donukluk gibi ruhsal bozukluklar migren belirtileri arasında yer alır.
- Düşüncede azalma, kelime bulmada güçlük yaşama, aşırı su içme, kabızlık ve ishal hali de migren semptomları arasında bulunur.
- Işığa ve sese karşı aşırı duyarlılık hali, parfüm gibi hoş kokulardan dolayı bulantı hissedilmesi, kusma gibi durumlarda da migren belirtileridir.
- En yaygın belirtisi 4 saatten daha uzun süreli olan baş ağrılarıdır.
Migren tanısı sadece bu alanda uzman olan nöroloji doktorları tarafından koyulabilir. Bu nedenle belirtileri yaşayanlar vakit kaybetmeden doktora gitmelidir. Doktora gitmeden önce küçük önlemler almak istiyorsanız evde deneyebileceğiniz tedavi yöntemleri de var.
Migren Ağrısını Geçiren Bitkisel Tedavi Yöntemleri Neler?
Şiddetli migren ağrısı çeken hastalar öncelikle ışık almayan bir ortamda uyumalıdır. Bunun yanı sıra kafein içeren içeceklerden uzak durmanızda yarar var. Ağrı hissettiğinizde eğer kapalı bir ortamda iseniz hava alabileceğiniz, açık bir ortama geçin. Migren nasıl geçer bitkisel yöntemler nelerdir diye merak edenler için;
Ihlamur: Grip ve soğuk algınlığının yoğun hissedildiği dönemlerde de oldukça iyi gelen bir bitki olan ıhlamur migren ağrılarının azaltılmasında da son derece etkili. Çay şeklinde 5 saate bir olmak üzere tüketilebilir.
Melisa Otu: Sakinleştirici bir özelliğe sahip olan melisa otu migren ağrılarının hafifletilmesinde de etkili bir bitkidir. Melisa otunu da çay şeklinde kaynatarak tüketmenizde yarar var. Ancak ılık bir kıvama gelmesi için oda sıcaklığında bekletin.
Zencefil: Anti enflamatuar etkisi olduğu için migren ağrısı olan kişiler için son derece etkilidir. Mide bulantısının da geçmesine etki eder. Çay şeklinde demleyerek sabah ve akşam tüketebilirsiniz.
Mercanköşk: Beyne daha çok oksijen gitmesini destekleyen bu bitli migren ataklarının da hafiflemesini sağlıyor. Aktarlarda rahatlıkla bulabilirsiniz. Yine çay şeklinde sabah ya da akşam tüketmenizde yarar var.
Limon: Baş ağrısı hissettiğinizde migren ağrısına ne iyi gelir evde diyorsanız hemen bir limon sıkın ve için. Migren ağrılarının yatıştırılmasında son derece başarılıdır. Bir bardak taze sıkılmış limon ferahlamanızı da destekler. İçerisine isterseniz 2 çay kaşığı da himalaya tuzu ekleyerek mide bulantısını önleyebilirsiniz. Ancak bir kerede hızlı bir şekilde tüketirseniz etkisini fark edersiniz.
Migren atağı sırasında yapılması gerekenler; masaj, başı sıkarak kan akışını yavaşlatma, soğuk uygulama bantları, açık alana çıkılması atak sırasında yapılması gerekenler arasında yer alır. Ancak atak başlamadan önce önlem almanızda yarar var. Bunun için söylediğimiz bitkisel çayları içerek sakinleşmeniz daha iyi olacak.
Migren Nasıl Tedavi Edilir?
Migren tanısı için bir tetkik uygulanmasına gerek yoktur. Nöroloji doktorları tarafından çeşitli sorular sorularak migren testi yapılır. Tedavisinde kullanılan ilaçlar ağrıların hafifletilmesine yardımcı olur. Migren tedavisinde kullanılan birçok ilaç var. Ancak bu ilaçlar doktor tarafından reçete ile verilir.
Hipertansiyon, depresyon ve epilepsi gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar migren ağrılarının da yatıştırılmasında etkilidir. Kronik migren tedavisinde ise botoks uygulanıyor. Botoks, duyusal sinir uçlarından salınarak ağrıyı başlatan kimyasalların ileticilerini bloke etme işlemidir. Her iki şakak kısmına, boyun ve omuz bölgelerine enjeksiyon işlemi uygulanarak yapılan tedavi yöntemidir. Uzman doktorlar tarafından yapılır.
İlginizi Çekebilir;
https://sartlari.com/bas-agrisi-icin-okunacak-dua/
https://sartlari.com/bas-agrisi-icin-dua/
https://sartlari.com/kalca-agrisi-icin-hangi-doktora-gidilir/
https://sartlari.com/unutkanlik-icin-hangi-doktora-gidilir/
https://sartlari.com/dis-agrisi-icin-okunacak-dua/