Nasrettin Hoca Gerçek Mi?, Gerçekten Var Mı?
Nasrettin Hoca gerçek mi sorusuna karşılık bozuk düzeni ve hareketleri gözler önüne seren fıkraları ile halkı eğlendiren ve düşündüren biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Nasrettin Hoca Sivrihisar’ a yakın olan Harto köyünde dünyaya gelmiştir. 1208 yılının temel alındığı zaman diliminde bu köyde gözlerini açmıştır. Babasının ölümü üzerine de Harto köyünden ayrılmış ve Akşehir’ e yerlemiştir. Nitekim burada da mutasavvuflar ile tanışmış ve ilmini genişletmiştir. Nasrettin Hoca fıkraları ile düşündüren, ders veren hem de eğlendiren bir kişiliktir. Nitekim fıkraları sayesinde büyük bir kitleye hitap etmiş ve ismini de duyurmuştur. Batı edebiyatında dahi ‘hikmet eri’ lakabı ile anılmaktadır. Bizim kültürümüzde doğmuş olmasına rağmen pek çok ülkede de var olduğuna dair hurafeler söz konusudur. İsimsel olarak da bir hayli benzerlik gösteren bu kişilerinde Nasrettin Hoca gibi anıldığı bilinmektedir. Nasrettin Hoca gerçek mi sorularına karşılık doğum yeri ve tarihleri belirlenmiştir.
Nasrettin Hoca Özellikleri
Hazırcevaplılığı ile tanınan Nasrettin Hoca adına ‘Molla’ veya ‘ Efendi’ gibi lakaplarda eklenmektedir. Komik hikayelerinde yer alan kıssaları ile filozof niteliği de kazanmıştır. Çok becerikli olduğu, çalışkan ve hareketli olduğu, sabırlı ve alçak gönüllü olduğu fıkralarında yaratmış olduğu imajdan anlaşılmaktadır. Öyle zengin bir duruşa sahip değil aksine halktan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Fıkra konusu seçerkende ahlaksızlık ya da iffetsizlik gibi konuları ele almamaktadır. Konularında dahi oldukça titiz davranmakta ve genelde güldürücü niteliklere sahip fıkralara yer vermektedir. Nitekim bu güldürücü fıkraların arasında da ders verme olgusu açık bir şekilde ele alınmaktadır. Nasrettin Hoca gerçek mi sorusuna karşılık bozuk düzeni ve hareketleri gözler önüne seren fıkraları ile halkı eğlendiren ve düşündüren biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Nasrettin Hoca gerçek mi sorusuna karşılık 1284 yılında vefat ettiği ve türbesinin de ziyaretçilere açık bir şekilde Akşehir’ de bulunduğunu belirtmek doğru olacaktır.