Oksitlenmiş Demir Nasıl Temizlenir? - Şartları Neler

Oksitlenmiş Demir Nasıl Temizlenir?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Anasayfa > Soru- Cevaplar > Oksitlenmiş Demir Nasıl Temizlenir?
14 Eylül 2023
270 okunma
Oksitlenmiş Demir Nasıl Temizlenir?

Demirde oluşan oksitlenme temel bir kimyasal reaksiyondan oluşur. Oksitlenmiş demir nasıl temizlenir; kullanabileceğiniz kimyasal ve evde uygulanacak birçok yol bulunuyor.

Demir oksitlenmesi hem görünüm hem de demirin sağlığı açısından ciddi bir problem. Oksitlenme ile oluşan turuncu görünüm açıkçası benim için çok rahatsız edici görünüyor. Ben de oksitlenme problemini önlemek için farklı birçok yol denedim. Oksitlenmiş demir nasıl temizlenir; denediğim ve etkili olan yöntemleri paylaşmak istiyorum.

Demir Neden Oksitlenir

Öncelikle demir deki oksitlenme probleminin giderilmesi için demin neden oksitlenir detaylarını anlatmak istiyorum. Bildiğiniz gibi demir metalinin kendisi gri ve gümüş bir renge sahiptir ve oldukça dayanıklıdır.

Ancak hava ve su ile temas ettiğinde demir metalinin yüzeyinde tuhaf bir değişiklik meydana gelir. Havanın içinde oksijen ve nem bulunur. Bu 2 şey demirin yüzeyi ile reaksiyona girer. Bu da yavaşça demir atomlarının oksit adı verilen başka bir maddeye dönüşmesini sağlar. İşte demirin oksitlenmiş hali!

Oksitlenmiş demir nasıl temizlenir; oksitlenmiş olan demirin temizlenmesinin sağlanması için etrafında oluşan pasın temizlenmesi gerekir. Pasın temizlenmesi için ise farklı reaksiyonlar oluşturulması gerekir.

Metaldeki oksitlenme nasıl temizlenir; metal demire çok yakın bileşenlere sahip olduğu için metal üzerinde de oksitlenme görülebilir. Bu nedenle eğer oksitlenme problemiyle karşılaşmak istemiyorsanız paslanmaz çelik kullanmanız gerekir.

Oksitlenmiş Demir Temizleme Adımları Nedir?

Oksitlenmiş demir temizliği yaparken aman dikkat. Çünkü bu işlem sırasında birçok farklı kimyasal madde ile karşılaşabilirsiniz ve bu kimyasal tepkimeler size ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle işleme başlamadan önce mutlaka dikkat etmeniz gerekir.

Oksitlenmiş kablo nasıl temizlenir; oksitlenmiş olan kablonun temizlenmesi için tavsiye edebileceğim adımlar şöyle;

  • Öncelikle gerekli önlemlerin alınması gerekir. Mutlaka varsa yüzünüze bir maske kullanmalısınız ya da açık bir alanda işlem yapmayı tercih etmelisiniz.
  • Kimyasal oksitlenme temizleyiciler bulunuyor. Eğer bu temizleyicilerle ulaşma imkanınız varsa en hızlı ve kalıcı çözüm bunlarla olacaktır diyebilirim.
  • Kimyasal oksitlenme temizleyiciler ile işlem yapmadan önce mutlaka pas temizleme fırçası ya da tel fırça, zımpara kağıdı, temiz su, bez ya da kağıt havlu ve isterseniz pas önleyici boya kullanabilirsiniz.
  • Oksitlenmiş yüzeyin temizlenmesi için ise öncelikle fırça ya da tel ile pas lekeleri ve oksit tabakası kazanmalı. Sonra bu alanın zımpara ile düzeltilmeli.
  • Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra ben pas temizleyici kimyasal kullanarak ilk olarak işlemi denedim. Kimyasal maddi kullanırken üzerinde yazan kullanım adımlarını inceleyerek yaptım çünkü kullanım adımları değişiklik gösterebiliyor.
  • Kimyasal maddeden sonra iyice bir durulama yaparak bütün kimyasal etkilerin giderilmesini sağladım.
  • Son olarak ise iyice kuruladım ve ben üzerinde pas önleyici boya ya da vernik kullanmadım.

Oksitlenmiş demir nasıl temizlenir; tüm bu adımlar sayesinde siz de oksitlenmiş demirlerinden kurtulabilirsiniz.

Oksitlenmiş Demir Nasıl Temizlenir

Oksitlenmiş Demir Nasıl Temizlenir

Evde Oksitlenmiş Demir Nasıl Temizlenir?

Kimyasal maddeleri kullanmak benim için tehlikeli görünüyor. Çünkü ne olursa olsun kimyasal maddeleri solumak istemiyorum. Bu nedenle de alternatif olan evde hangi ürünleri kullanabileceğime dikkat ettim.

Elektronik oksitlenme nasıl temizlenir; özellikle evde elektronik eşyalarımın oksitlenmesi gibi durumlarda kaygılandığım için eşyalarımı kimyasal şeyleri kullanmak komple bozacağını düşünüyorum.

Oksitlenmiş demir nasıl temizlenir; evde oksitlenmiş demirin temizlenmesi için kola, kolonya ya da sirke gibi farklı yöntemler bulunuyor. Ben bu yöntemlerin tamamını denedim ve sizde ince detaylarını anlatmak istiyorum.

Kola İle Oksitlenmiş Demir Temizleme

Kola gibi asitli içeceklerin içerisinde fosforik asit bulunuyor ve bu da oksitlenmiş demiri temizleyebiliyor. Şimdi öncelikle bu işlemi gerçekleştirmek için derin bir kaba kola da olur da olur ve kolanın içerisine paslanmış olan eşyamı koydum.

24 saat boyunca bekledim. Oksitlenmiş yani paslanmış yüzeyin bir bölümünün gitmiş olduğunu söyleyebilirim. Ancak yine de kimyasallar ile elde ettiğim sonuç kadar temiz bir sonuç olmadı.

Bekleme işleminin ardından demiri birkaç kez ovaladım. Ovalama ile büyük bir oranda oksitlenme beni temizlenmesini sağladım. Ancak ovalama işleminde çok fazla güç uygulamak gerekiyor.

Kolonya ile oksit temizleme de içerisinde bulunan asitlerden kaynaklı bir diğer yöntem olarak görülebiliyor. Bu kolonya ile çözüm içinde aynı tekniği uyguladım ve ben yeterince etkili bir sonuç aldığımı düşünemiyorum.

Benim burada kullandığım eşya fermuardı. Oksitlenmiş fermuar nasıl temizlenir; açıkçası oksitlenmiş fermuarın temizlenmesi için uyguladığım kolonya ve kola taktikleri işe yarasa da tamamen problemin giderilmesini sağlamadı. Fermuar temizlenmesi zor olduğu için de bu durumlar çok fazla yardımcı olmamış olabilir.

Sirke Ve Tuz Karışımıyla Oksitlenmiş Demir Temizleme Yöntemi

Sirke ve tuz karışımı da asidik bir tepkimi oluşturduğu için oksitlenme konusunda etkili olabiliyor. Bu yöntem için öncelikle bir kapta eşit miktarda beyaz sirke ve tuzu iyice karıştırdım.

Sirke ile oksit temizleme için elde ettiğim karışma Yine oksitlenmiş olan eşyamı koydum. 30 dakika boyunca bekledim ve sünger yardımıyla oksitlenmiş yüzeyi biraz temizledim. Bu süreçte oksit denen yerlerin bazıları temizlendi ancak diğer taraflar yani çok fazla oksitlenme olan yerlerde ciddi bir etki göremedim.

Birkaç kez daha denedikten sonra daha etkili bir sonuç alabildiğimi söyleyebilirim.

Yeşil oksitlenme nasıl temizlenir; yeşil oksitlenme genellikle bakır ya da bakır içeren metallerin üzerinde oluşan bir oksitlenme türüdür. Bu oksitlenmenin giderilmesi için ise sirke ile tuz yöntemi tercih edilebiliyor. Ancak karbonat ve sirke yöntemi de etkili oluyor.

Temizleme işleminden sonra eşyanızı doğrulamayı unutmayın çünkü sirke ile yapılan temizlemenin ardından sirke belirli bir miktar koku ve iz bırakabilir.

Alüminyum Folyo İle Oksitlenmiş Demir Temizleme

Şaşırtıcı bir şekilde alüminyum folyo ile de oksitlenme yüzeyinin temizlenmesi mümkün. İlk zamanlarda gerçekçi olarak gelmemişti ancak alüminyum Fulya kullanarak oksitlenme temizlenebiliyor.

Oksitlenmiş demir nasıl temizlenir; önce alüminyum folyoyu hafif bir şekilde ıslattım. Daha sonra oksitlenmiş demir nesneyi alüminyum folyo ile ovdum. Ovma işlemi biraz düşündüğümden uzun sürdü. Özellikle bazı bölgelerdeki oksitlenme miktarı çok fazla olduğu için buralar beni uğraştırdı.

Folyo yüzeyinde reaksiyon oluşması ile oksitlenmiş demirimin büyük bir bölümü temizlendi. Aynen çok büyük yüzeylerde oldukça yorucu olabileceğini düşünüyorum.

Oksitlenmiş soket nasıl temizlenir; ben alüminyum folyo ile temizlemek için soket gibi küçük bir parçayı tercih ettim. Ayrıca soket içerisine su ya da suyla karışık herhangi bir şey girilmesi durumunda bozulacağından korktuğum için alüminyum folyo güvenilir bir tercih oldu.

Oksitlenme ciddi bir problem olduğu için sizinle kendi evde denediğim yöntemleri paylaştığım. Eğer demirinin oksitlenme oranı çok yüksek ise mutlaka kimyasal ürünlerin kullanılması gerektiğini düşünüyorum çünkü fazla olan oksitlenmeler evdeki yöntemleriyle geçmiyor. Bu yöntemleri kullanmak için çok fazla çaba harcamanız gerekir.

Ancak eşyanızı oluşan oksitlenme çok ileri düzeyde değilse ev yöntemlerini kullanmak size daha pratik olabilir. Hatta ev yöntemleriyle oluşan tepkimelerde çok daha düşük miktarda gaz salınımı bulunur. Bu nedenle ben özellikle çok ciddi bir durum bulunmuyorsa evdeki yöntemleri tercih ediyorum çünkü daha sağlıklı geliyor.