Tavandan Su Akması Nasıl Önlenir? - Şartları Neler

Tavandan Su Akması Nasıl Önlenir?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Tavandan su akması nasıl önlenir, evinizin tavanından su geliyorsa bunu nasıl engeller ya da önersiniz? Kesinlikle usta çağırılması gerekir mi?

Anasayfa > Soru- Cevaplar > Tavandan Su Akması Nasıl Önlenir?
14 Eylül 2023
157 okunma
Tavandan Su Akması Nasıl Önlenir?

Tavandan su akması nasıl önlenir, hangi tedbirler alınmalıdır? Dış etkenler ya da formu bozuk yapıların neden olduğu tavan akmasını gideren koruyucu unsurları senin için analiz ettik.

Yağmurlu havada tavandan su akması normal mi, neden oluşur ve nasıl tamir edilir? Ustaların tavsiyeleri ve tadilat türlerini hemen keşfetmeye hazır mısın?

Tavandan Su Damlama Nedenleri Nelerdir?

Tavandan su akması nasıl önlenir, yapıda ne gibi çalışmalar uygulanır? Peki usta gerektirmeyen işlem yöntemleri var mıdır sence? Tavanlarda oluşabilen kabarmalar neme bağlı küflenmelerdir. Islaklık sızıntısı veya tavanlarda görülebilecek çatlakların neden olduğu çeşitli sızmaların kaynağı bulunabilir.

Hem tesisattan kaynaklanan hem de yağmur sularından kaynaklanan çeşitli sızıntıların bir an önce tamir edilmesi gerekebilir. Ara katlarda veya çatı katında yaşayıp yaşamadığına bağlı olarak tavandan akan suyun damlama nedenlerini tespit edebilirsin.

Tavan akmasına karşı boya kullanmak en yaygın olarak bilinen formüller arasındadır. Özellikle yağlı boya olarak bilinen bu ürünler herhangi bir sıvı temasının alt yüzeye geçmesini önler. Silikon ürünler bulunduğu gibi membran seçimi de çok önemlidir.

Hem tavanlarda uygulanabilecek köpük dolgular, poliüretan malzemeler ve membran ürünleri hem de ara katlarda yaşayanlar için yağlı boya kullanımı veya yalıtımı sağlayacak kaliteli madde seçilmelidir. Olası tesisat sorunlarında bina yapısının formunu korunması için çok önemlidir.

Tavandan akan suyun kaynağının tespit edilmesi kimi zaman kişiler tarafından kolaylıkla yapıldığı gibi çoğu zaman da ustaların görmesi gerekebilir. Nitekim duvar içi ses dinleme cihazları bulunduğu için su kaçağının yapı içerisinde nereden aktığını tespiti çok kolay bir şekilde akustik cihazlarla sağlanıyor.

Tavandan Akan Su Nasıl Önlenir?

Tavandan su akması nasıl önlenir, bunları yok etmenin formülleri nelerdir? Silikon kullanmak, dolgu malzemeleri kullanmak gibi pek çok formül küçük deliklerinin, yarıkların ve çatlakların kapatılmasında etkili olabilir. Örneğin çatı katı, teraslar gibi üst kısımlarda bulunan kişilerin ve yapıda oluşmuş olan küçük bozukluklar veya yapı eksikliklerini bu tür ürünlerle gidermesi mümkündür.

Böylelikle sızan su kaçağı olan yer, su geçirmez malzemelerle doldurulur ya da kaplanarak, yağmur veya dış etkilerden direkt olarak korunmuş olur.

Banyo, mutfak veya ara katlarda bulunan çeşitli tesisatlar, radyatör boruları gibi pek çok sorundan kaynaklanıyor olabilir. Duvarlardaki su sızıntıları genellikle boyaların kabarması ve adeta pamuksu görüntülerin yol açmasıyla belirlenebilir. Ayrıca küflenme ve siyah lekeler olduğu gibi bu kabarıklıklar, zamanla boyanın soyulmasına neden olabilir.

Dolayısıyla bina yapısının daha fazla zarar görmemesi ve minik sızıntıların büyük çatlaklara yol açmaması için mutlaka bunların tamir edilmesi gerekiyor. Tavanda su damlacıkları neden olur konusunda şayet ara katta yaşayan biriysen üst kattaki komşunun mutfak, banyo, kalorifer borularındaki bir kaçaktan dolayı ulaşabileceğini söyleyebiliriz veya bulaşık makinesi çamaşır makinasının tam monte edilmemesinden, gelen su ya da giden su bölümündeki kaçaklardan dolayı duvar içerisinden veya tavandan su sızıntısı olabileceğini unutmamalısın.

Tavandan Su Akması Nasıl Önlenir

Tavandan Su Akması Nasıl Önlenir

Tavan Akması Çözümleri Nelerdir?

Tavandan su akması nasıl önlenir, en kolay çözümleri nelerdir? Türkiye’de inşaat sektörü her ne kadar çok gelişkin olsa da inşaatta bozuk yapılar, özensiz yapılar, kalitesiz malzemeler seçilmesi dünyada ender rastlanan örneklerden biridir. Deniz kurumlarıyla yapılan inşaatlar, çıkma tahtalarla örülen çatılar gibi pek çok formülden bahsederiz.

Tavan akması gibi pek çok sorun hala günümüzde tüm ev sahiplerinin temel konular arasında yer alabiliyor. Zira mühendislik, mimarlık ya da inşaat ustalığı gibi pek çok unsuru belirleyen inşaat sorunları fazla özen gösterilmemesi yapı denetimlerinin layıkıyla yapılmaması, inşaatlarının hızlı bir sürede bitirilerek ticarete dönüştürülmesi gibi çok pek çok faktöre bağlı olarak görülebiliyor.

Dolayısıyla ülke olarak Türkiye’nin inşaat sektöründe binalar, mesken, iş yeri, hatta iş merkezleri gibi pek çok konuda katetmesi gereken belki yüzlerce yıl var. Ancak şu an için değerlendirilmesi gereken senin tavanın akması ise bunun için pek çok pratik yöntem bulunuyor.

Piyasada ve yapı marketlerinde bulunan silikon tabancasıyla kullanabileceğin, çok sayıda yalıtım doldurucu malzemeler bulunuyor. Banyo tavan akması çözüm ya da mutfaktan sızan tavan akmasına karşı bu malzemeleri kullanabilirsin. Ancak çoğu zaman yapının açılarak bunun tamir edilmesi ve su kaçağı olan yerin onarımından sonra bazı işlemlerin yapılması gerekebiliyor. Bunun için mutlaka tesisat ustalarından randevu alman gerekebilir.

Tesisat Kaynaklı Tavan Akması Çözümü Nedir?

Tavandan su akması nasıl önlenir, arızaların tamiri nasıl yapılır? Tuvalet, banyo, radyatörler veya çeşitli kaynaklardan oluşabilen su atmaları çoğu zaman fayans aralarından sızabiliyor. Genellikle bu türlerde, pis su tesisatlarında bir sorun olduğu anlaşılabilir. Hem yanlış tesisat çalışmalarından hem de zaman içerisinde giderlerde oluşan tıkanıklıklar ve pisliklerin su sızıntılarına neden olabiliyor.

Genellikle tavandan su akmasının başlıca nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Tesisat borularında oluşan kırık, çatlak veya patlak buna neden olabilir.
  • Pimaş boruları veya farklı şekillerdeki bağlantı ek yerlerindeki sızıntılardan kaynaklanabilir.
  • Balkonun, teras veranda veya üst kat balkonların izolasyonunun nitelikli şekilde yapılmamasından kaynaklanır.
  • Fayansların arasındaki derz dolguların ideal şekilde yapılmamış olması ve fayans boşluklarından kaynaklanabilir.

Tavandan yağmur suyu akması nasıl geçer, tavandan yağmur suyu akması nasıl önlenir ve yağmur suyu tespiti nasıl yapılır? Şayet yağmurdan sızan su tavanda geniş bir alana yayılıyor ise mutlaka tamirat yapılması gerekebiliyor. Ara katlarda bulunan kişilerin tabanlarındaki geniş hacme sahip sızıntılar daha çok temiz su tesisatında oluşmuş hasarlar ve patlamalardan kaynaklı olarak görülür.

Bunu anlamak için suyun bıraktığı lekeler gözlemlenebilir. Şayet kirli renkte su varsa sarı kahve tonlarında renk ve kötü koku görülüyor ise pis borulardaki atık su giderlerindeki sorunlardan kaynaklandığı biliniyor.

Su alan tavan çöker mi konusunda zaman içerisinde tamirat yapılmadığı zaman tavanlar da çökmeler yaşanacağını ve yapının bozulacağını belirtmeliyiz. Şayet o çatlaklık çok geniş bir alana sahipse, tuvalet, banyo gibi alanlarda görülüyor ise zamanla tavanda elbette çökme görülebilir.

Tavandan Su Akıyorsa Ne Yapılır?

Tavandan su akıyor, sana ne yapılır ve tavandan su akması nasıl önlenir? En üst katta değil ara kartlarda yaşıyorsan tavandaki suyun neden olduğunu öğrenmek için üst kat komşularla hemen iletişime geçebilirsin. Öncelikle bunun tespiti için su vanasının kapatılması gerekiyor. Şayet vana kapatıldığı zaman o sızıntı duruyor ise mutlaka tesisatta patlak veya kırıklar olduğu anlaşılır ve bunun için de acilen tamirat gerekebilir.

Şayet su vanası kapalı olmasına rağmen sızıntı devam ediyorsa bunun da genellikle kirli su atık tesisatlarından oluştuğu anlaşılır. Dam akması nasıl engellenir çözüm yolları nelerdir? Özellikle teras ve çatı katlarda görülebilen dam akmasının pek çok nedeni olabilir.

Hem tesisat kaynaklı hem de çatı yapı formunun ideal şekilde yapılmamasından zamana bağlı olarak oluşmuş hasarlardan dolayı yağmur suyunu içeri sızdırdığı anlaşılabilir.

Banyo ve tuvaletlerde oluşan sularda genellikle fayans aralarının boşluğundan kaynaklanır. Ahşap veya betonarme fark etmeksizin Asma tavandan su akması kombi kalorifer tesisatları, kirli su veya temiz su tahliye borularına bağlı olarak görülebiliyor.

Akustik dinleme cihazlarıyla duvar içerisinde kırık ve çatlaklar tespit edilir. Onarılır ve yapı üzerindeki sorunlar tekrar giderler. Bunlar deneyimli ve profesyonel tesisat ustaları tarafından yapılması gereken işlemlerdir.