8 Mart Dünya Kadınlar Günü Neden Çıkmıştır?
8 mart dünya kadınlar günü nasıl ortaya çıktı, 8 mart dünya emekçi kadınlar günü, 8 mart dünya kadınlar günü tarihçesi kısaca, 8 mart dünya kadınlar günü ile ilgili yazı, 8 mart dünya kadınlar günü etkinlikleri, 8 mart dünya kadınlar günü mesajları, kadınlar günü ne zaman 2019, dünya kadınlar günü ne zaman
Türkiye 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “İşçi Kadınlar Günü” olarak kutlandı. 1975’te ve sonraki yıllarda daha da yaygınlaştı ve caddelerde yaygın olarak dikkat çekti. Birleşmiş Milletler “Kadınlar için On Yıl” programı ile 1975’te Türkiye mağdurları için yeni bir başlangıca imza attı, 1975’te Türkiye Kadınları Konferansı düzenlendi. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra dört yıl boyunca kutlama yapılmadı. Her yıl 1984’te başlayan kadınlar günü, çeşitli kadın kuruluşları tarafından kutlanmaktadır. Peki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü neden çıkmıştır?
Gün İlk Kez Ne Zaman Hangi Amaçla Ortaya Çıktı?
Dünya Kadınlar Günü, İşçi Bayramı görünümlü olarak 8 Mart 1857’de New York şehrinde acı veren bir olayla ilişkili olarak gündem haline gelmişti. Bir tekstil fabrikasında grev yapan 40.000 dokuma işçisinin ölümüne yol açan bir olay meydana geldi. Ateş yakmak, tarihte bir dönüm noktasıydı.
Ağustos 1910’da, Kopenhag’da yapılan kadın toplantısında, Almanya’nın Sosyal Demokrat Partisi’nin liderlerinden Clara Zetkin, 1857’de Alman Dünyası’nda Mart ayında ölen kadın işçilerin ölümünü kutladı. Kutlama ardından bunun bir ritüel haline gelmesini istedi ve verdiği bu teklif oy birliğiyle kabul edildi.
Kutlama tarihi 8 Mart 1921’de Moskova’da düzenlenen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında kararlaştırıldı.
1960’ların sonlarında Amerika Birleşik Devletleri’nde kutlamaların başlamasıyla birlikte Uluslararası Kadınlar Günü öne çıktı. 16 Aralık 1977’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak ismini netleştirerek kabul etti.
İşçi Kadınlar Günü Nedir?
Türkiye 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “İşçi Kadınlar Günü” olarak kutlandı. 1975’ten sonra daha çok kutlanmaya başlanan bu özel gün, bina içinden sokağa taşındı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra dört yıl boyunca kutlama yapılamadı. Her yıl yapılmaya 1984’ten sonra başlanan kadınlar günü, çeşitli kadın kuruluşları tarafından kutlanmaktadır.
Clara Zetkin’in Tavsiyesi Miydi?
1910’da Kopenhag’da düzenlenen İkinci Enternasyonal Kadın-Sosyalistler Konferansında kadın ve emek mücadelesi tartışıldı. Almanya Sosyal Demokrat Partisinden Clara Zetkin bu konferansta yaptığı konuşmada, kadınlar için bir mücadele günü tayin edilmesi gerektiğini söyledi. Zetkin’in önerisi kabul edildi ve her ülkenin kadın sosyalistlerinin, her yıl aynı gün içerisinde, ülkelerinin işçi sınıfı örgütleri ile uzlaşma sağlayarak kadınların gününü kutlama kararının düzenlemesine karar verildi.
Söz konusu yıllarda kadınların oy kullanma ve seçilme hakkı yoktu. Bu nedenle, kadınların seçilme ve seçilme haklarının mücadelesi için birçok ülkede bu gün aynı anda kutlanmaya karar verildi. Artık 8 Mart Dünya Kadınlar Günü neden çıkmıştır sorusunun bilincinde olarak kutlamaları daha büyük bir şevkle yapabiliriz.
İlginizi Çekebilir;
https://sartlari.com/category/ozel-gunler/kadinlar-gunu-mesajlari/
https://sartlari.com/category/ozel-gunler/isci-bayrami-sozleri/
https://sartlari.com/en-son-yeni-havlu-kenarlari-yeni-havlu-kenari-modelleri/