20'lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer? - Yirmilik Diş Ağrısına Kesin Çözüm

20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Anasayfa > Genel > 20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
18 Şubat 2021
1.569 okunma
20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

20’lik diş ağrısı nasıl geçer? 20’li yaşların başında çıkmaya başladığı için 20’lik diş ismini alan bu dişler, aslında çiğnemeye katıda bulunan 3. Önemli azı dişlerindendir. Her ne kadar çıkış evresi meşakkatli olsa da, ağzımızdaki yerini aldığında çiğneme işlevine önemli bir katkıda bulunur. 20’lik diş nasıl çıkar, 20’lik diş neden bu kadar ağrı yapar gibi soruların yanıtları ise yazımızın ilerleyen kısımlarında.

20’lik diş çıkması, yirmili yaşların başında meydana geldiği için halk arasında bu şekilde bir isim almıştır. Ancak dişin tamamının ağız içerisindeki yerini alması, uzun süreçler içerisinde gerçekleşebilir. Bazı insanlarda 17-18 yaşlarında da başlayabilir bu dişin çıkması. Ya da 60 yaşında olduğu halde, 20’lik dişi tam olarak çıkmayan insanlar da vardır. Uzmanlar ise bunun sebebini genetik faktörlere bağlıyor.

Peki, 20’lik diş çıkarken belirtileri ne olur? Özellikle çıkma aşamasında son derece sıkıntılı süreçlere yol açabilen bu dişin belirtileri kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Ağızdaki gelişimini tamamlayıp normal bir boyuta gelmesi epey uzun süren 20’lik dişler, dönem dönem özellikle de gelişme aşamasında iken ağrılara neden olabilir. Genel olarak 20’lik diş ağrısı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Belirtilen yaş dönemlerinde iseniz, çenenizde meydana gelen ağrıların sebebi 20’lik dişler olabilir. Bu dişler, çenenin en arka kısmında yer alır. Dolayısıyla burada hissedeceğiz bir ağrı, 20’lik dişinizin çıkıyor ya da gelişme evresinde olduğu anlamlarına gelebilir.
  • Bazen de ağrı durduk yerde başlamaz sadece ağzınızı açıp kaparken çenenin arka kısımlarında hissedersiniz.
  • 20’lik dişler gelişme aşamasında iken şişlik (apse) yaratabilir. Çenenin arka kısımlarında meydana geldiği için çoğu zaman bademcik ağrısı ile de karıştırılmaktadır. Tıpkı bademcik şişmesinde var olan yutkunma zorluğu, 20’lik dişlerin çıkma aşamasında da görülmektedir.

Eğer tüm bu şikayetleri yaşıyor iseniz mutlaka bir diş hekimine görünmelisiniz. Bu önlem, dişin çıkmaya başladığı andan gelişimine kadar olan süreçlerin daha sağlıklı bir şekilde atlatılmasına yardımcı olacaktır. Dönem dönem meydana gelebilen bu ağrıların yoğunluğundan şikayetçi iseniz hekiminiz çözüm olarak size 20’lik diş ameliyatı da önerebilir.

Bazı yirmi yaş dişlerinin gelişim aşamasında, çenede şişlik ve vücutta ateş yükselmesi görülebilir. Buna tıpta “diş apsesi” (enfeksiyon) adı verilir. 20’lik diş apsesi her beş kişiden 2’ sinde rastlanan bir durumdur. Tedavi sürecinde genelde antibiyotik ve ağrı kesiciler verilir. Ancak çoğu zaman bu ilaçlar da ağrı ve şişliğin geçmesi için yeterli olmamaktadır. Ayrıca bu apseler, ağız ve diş sağlığını tehdit etmektedir.

Gelişim evresinde sürekli apse yapan bir 20’lik diş, ağızda bakterilerin oluşmasına da neden olabilir. Bu bakteriler ise diş çürüklerinin oluşmasında en etkili rolü oynar. O yüzden sorunlu bir 20’lik dişe sahip iseniz mutlaka bir hekime muayene olmalısınız.

Bu dişler hakkında merak edilen diğer bir konu ise 20’lik diş ne zaman çıkar sorusuyla gündeme gelmektedir. Genel olarak 20’lik dişler, yirmili yaşların başlarında çıkmaya başlar ve uzun bir süreçte de gelişim evresinde kalır. Bazı insanlarda daha erken ya da daha geç zamanlarda çıktığı da görülmüştür.

20’lik Diş Ağrısı Kaç Gün Sürer?

20’lik Diş Ağrısı Kaç Gün Sürer?

Halk arasında en sorunlu diş olarak görülen 20’lik diş çıkarken neler olur ya da nasıl belirtiler görülür?

  • 20’lik diş çıkarken ilk olarak damağı yarar ve daha sonra da yavaş yavaş ağız içerisinde gelişim gösterir. Bu gelişim evresi ve dişin tamamen çıkma süresi kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Hatta bazı insanlarda çok uzun zaman boyunca damak altında gömülü bir şekilde de kalabilir.
  • 20’lik diş belirtileri arasında ilk sırayı, çenedeki yoğun ağrılar alır. Bu ağrılar çoğu insan için dayanılmaz boyutlara kadar varabilir. Diş çıkarken, çenenin arka kısmındaki damağı yarar, bu da haliyle ağrı hissini doğurur. Gelişim evresinde ise damağı yararak çıkmaya devam eder. Bu süreç boyunca ağrılar ya da şişlikler oluşmaya devam edebilir.
  • Eğer çenenizin arka kısımlarına doğru özellikle damaklarda bir ağrı hissediyorsanız, 20’lik diş çıkması belirtileri arasından birini yaşıyorsunuz demektir. Bu sürecin uzunluğu konusunda kesinlik verilememesine karşın, eğer doktorunuzun verdiği antibiyotik ve ağrı kesicileri kullanıyor iseniz hemen hemen 1 hafta içerisinde normale dönmeye başladığını söyleyebiliriz.
  • 20’lik dişlerin bir belirtisi de damakta yarattığı şişliklerdir. Eğer yutkunmada zorluk yaşıyorsanız, bu 20’lik dişinizin çıkmaya başladığı anlamına gelebilir.
  • Diğer bir belirti de ateş yükselmesidir. Bazı insanların 20’lik dişleri, gelişim evresinde apse yapabilir. Bu da diğer bakteriyel rahatsızlıklar gibi, vücut ısısının yükselmesine sebep olur.
  • 20’lik dişlerin verdiği ağrılar yüzünden, ağzınızı açıp kapatırken de bir acı hissedebilirsiniz. Tüm bunlar 20’lik diş nasıl anlaşılır sorusunun cevabıdır.

Bunlardan bahsettikten sonra gelelim, 20’lik diş kaç tane çıkar sorusunun cevabına. 20’lik dişlerin çenenin arka kısımlarında yer aldığını artık biliyoruz. Çenenin üst kısmında 2, çenenin alt kısmında 2 adet olmak üzere toplamda 4 tane 20’lik dişimiz vardır. Yani 4 adet yirmilik diş çıkarıyoruz. Bu da 4 adet ağrılı ve sancılı bir süreç anlamına mı geliyor? Hayır, bu dört dişin dördü de her zaman aynı sıkıntıları yaratmıyor. Bazen alt damakta çıkan dişler çok fazla ağrı verirken, üst damakta çıkan dişler ise hissedilmiyor bile. Tabi bunun tam tersi de yaşanabilir.

20’lik diş kaç yaşında çıkar sorusunun cevabı ise sorunun kendisinde yer alıyor aslında. 20’lik dişlerin her biri 20’ li yaşlarda çıkmaya başlar. Bunun daha erken ya da daha geç çıkmaya başladığı da görülmüştür.

Peki, 20’lik diş ağrısı nasıl geçer, kendiliğinden böyle bir durum söz konusu olur mu? 20’lik diş ağrısı çıkarken tüm süreçlerde ağrı hisseden biri ameliyat durumunu gözden geçirmelidir. Çünkü bu yoğun ağrılar ve ona eşlik eden şişlik, diş apsesisin belirtisi olabilir. Bu da özellikle ağız sağlığı açısından oldukça zararlı bir durumdur. Ameliyat yani 20’lik diş çekimi sonrasında, kişilerde böyle bir problem kalmayacaktır. O yüzden 20’lik dişlerin çıkmaya başladığı andan itibaren, diş doktorunuz ile birlikte bu gelişim sürecini takip etmenizde fayda var. Ayrıca bazı 20’lik dişler son derece şekilsiz yapılara sahip olduğu için, çenedeki görünüm konusunda sıkıntılar yaratabilir. Diş hekiminiz gerek bu konuda gerekse ağrılar konusunda en sağlıklı önerileri verme açısından size yardımcı olacaktır.

20’lik Diş Ağrısı Belirtileri

20’lik Diş Ağrısı Belirtileri

Bazı kişiler 20’lik diş gelişiminde hiç ağrı hissetmezken, bazı kişiler de gelişimin her evresini fazla ağrılı bir şekilde atlatır. Çoğu insanda bu duruma ek olarak diş şişlikleri, vücutta ateş gibi belirtiler de görülür. Bu süreci yaşayanlar en çok 20’lik diş çıkarması kaç gün sürer sorusunun cevabını merak etmektedir. Bu sorunun kesin bir cevabı olmamakla birlikle, bazı etkenlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

  • Bu etkenlerden ilki, kişinin ağız bakımına karşı gösterdiği özendir. Dişlerini düzenli olarak, doğru şekilde fırçalayan insanların ağızlarında bakteriler oluşmaz ve dolayısıyla da enfeksiyona yani apseye neden olacak bir sebep de kalmaz. Eğer dişlerinizi düzenli olarak fırçalıyor iseniz, korkmanıza gerek yok.
  • 20’lik diş çıkarmaya başlamış iseniz bu dişin gelişimini, çok uzun sürelerde tamamladığını sizlere söyleyelim. Beş, altı hatta yedi senelik bir gelişim evresi olabilir bu bahsedilen süre. İlk çıkarmaya başladığınız an ve daha sonrasında bunu takip eden evreler ise, yine kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Ama genel olarak bu evrelerden her birinin 7 ila 10 gün arasındaki bir süreci kapsadığı söylenebilir.
  • Eğer 20’lik dişinizin çıkmaya başladığı zamanlarda doktorunuzun verdiği antibiyotik ve ağrı kesici gibi ilaçları kullanıyor iseniz ağrınız hem yatışır hem de bu süreci daha kısa sürede atlatabilirsiniz. Aksi takdirde çıkma süresi çok daha uzun sürebilir. Eğer apseli bir dişiniz varsa bu da bu süreç içerisinde ağız sağlığınızı tehdit edecek durumlara sebep olabilir.

20’lik diş çıkarken diş eti şişmesi çoğu zaman normal bir durum olarak kabul edilir. Çenenin en arka kısmında yer alan bu dişler, çıkma esnasında damağı yararken, bir miktar şişlik oluşmasına ya da ağrıya sebep olabilir. Ancak şişlik, büyük boyutlara ulaşmışsa ya da ağrınız artmışsa o zaman gömülü 20’lik diş belirtileri gördüğünüzü söyleyebiliriz.

Gömülü 20’lik dişlerin bazı varyasyonları yani çeşitleri vardır. Bunlardan ilki, damağı yaran ama çıkması gerçekleşmeyen dişlerdir. İlk etapta diş, damak içerisinde bir eylemde bulunsa da, gelişim evresine geçmez.  İkinci tür ise, damağı yarıp gelişme evresine geçen ancak gelişimini tamamlayamayan dişlerdir. Burada diş, damağı yarar, hatta gözle görülebilecek kadar damak yüzeyine çıkmış olabilir. Ancak gelişimi tamamlanmadığı için damak içerisinde gömülü haldedir. Bu tip dişler genelde, en sorunlu 20’lik diş olarak kabul edilebilir ve apse kavramını oluşturanların çoğu da bu yapıda dişlerdir.

Peki 20’lik diş çıkardığınızı nasıl anlarsınız, 20’lik diş ağrısı bu dönemde mi hissedilir?

  • Çıkmaya başladığı andan itibaren, gelişim evresine kadar en sıkıntılı diş olarak bilinen 20’lik dişlerin bu namı tamamen, en uzun sürede gelişimini tamamlaması ve bu esnada da verdiği rahatsızlıklardan kaynaklanmaktadır.
  • Bu rahatsızlık hissinden ilki, çene kısmında meydana gelen ağrılardır. Eğer sorunlu bir 20’lik dişe sahip değilseniz şanslısınız. Çünkü bu ağrı sizin için çok büyük boyutlarda olmayacaktır. Ancak sorunlu bir 20’lik dişiniz varsa, gelişimin her evresinde sizi bazı sıkıntılar bekliyor olacak. Bunlardan ilki de çene kısmında hissedilen yüksek mertebeden ağrılardır. Konuşmaya her çalıştığınızda, ağzınızı her açıp kapattığınızda bu ağrıları yoğun bir şekilde hissedersiniz. Hatta bazen bunları yapmadığınız zamanlarda dahi, ağrıyı hissetmeniz mümkün.
  • İkinci belirti ise çenede ve damakta oluşan şişlikler. Bu şişlikler aynı zamanda ağrının oluşmasını da sağlar. Şişlik olan dişlerde hassasiyet de başlar ve içtiğiniz su bile sizi rahatsız edebilir. Eğer şişlikler normalden büyükse bir diş doktoruna görünmeyi sakın ihmal etmeyin.
  • 20’lik diş belirtileri arasında sırada, vücutta oluşan ateş yer alıyor. Şişlik ve ağrıdan söz eden hemen hemen herkesin yakındığı bir konudur 20’lik dişlerden kaynaklı ateşlenme hali. Ancak bu belirtileri hissedip ateş gibi bir sorun yaşamayan insanların sayısı da oldukça fazladır.
  • 20’lik diş nasıl anlaşılır sorusunun cevaplarından olan diğer madde ise halsizliktir. Özellikle apseli dişler, baş ağrısı, halsizlik gibi durumlar yaratabilir.
  • Yine apseli bir yirmili dişe sahip olanlar için sıradaki belirti, ağız kokusu ve bunun yol açtığı kötü tat hissetme durumlarıdır. Vücutta iltihabın yer aldığı her yerde kötü koku oluşumundan bahsedebiliriz. Dolayısıyla bu, özellikle yemek yerken kötü tatlar hissetmemize neden olan olumsuz bir durumdur.

20’lik diş apsesinde verilecek öneriler aynı zamanda 20’lik diş iltihabı nasıl geçer sorusunun da cevabını oluşturacaktır. Apse, iltihap ve enfeksiyon kelimeleriyle eş anlamlıdır. Yani aslında 20’lik diş apsesi denilen kavram 20’lik diş iltihabı ile aynı anlama gelmektedir.

20’lik diş iltihabı birtakım doğal çözümlerle ve antibiyotik ile tedavi edilebilir. Bazen antibiyotik te başına işe yaramaz. Özellikle de ağrı çok yoğunsa. Bu gibi durumlarda diş ağrısı için verilen ağrı kesicilerin yanı sıra doğal çözümlerden de faydalanılabilir.

20’lik diş ne zaman çıkar sorusunun esin bir cevabı olmasa da, yirmili yaşların başında ve ortasında çıkabilir. Bazı insanlarda ise bu, 17 yaşa kadar inebilmektedir. Dolayısıyla 20’lik yaşın çıktığı kesin bir yaş ve süre diliminden söz etmek yanlış olur.

Merak edilen konulardan bir diğeri de 20’lik diş ağrısı nerelere vurur sorusudur.

  • 20’lik dişler, çıkarken damağı yardığı için, damak ve diş eti ağrılarına neden olabilir.
  • Şişlik acı ve dişin iltihaplı olması gibi nedenlerden ötürü, çenede yoğun ağrılar hissedebilir.
  • Yine şişlik dolayısı ile dişin kendisinde de ağrı hissi olabilir.
  • Diğer dişlerin hemen arkasında bulunduğu için ve iltihaplı ise bundan kaynaklanacak sebeplerden ötürü diğer dişlerde de ağrılara rastlanabilir.
  • Şişlik, yutkunma zorluklarına neden olur. Bu yüzden boğaz ağrısını tetikleyebilir.
  • Azı dişleri en köklü dişlerdir. 20’lik dişler de azı dişlerinden olduğu için dolayısıyla en uzun köke sahiplerdir. Bu sebeple 20’lik dişlerde meydana gelebilecek ağrı çoğu insanda baş ağrısını da tetikleyebilir. Hatta bazıları tarafından ağrının, göze vurduğu da iddia edilmektedir.
  • Yine uzun bir diş köküne sahip olması nedeniyle, ağrının şakaklarda hissedilmesi de normaldir.

20'lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer

20’lik Diş Çıkması

Dişler arasında en zor çıkan diştir 20’ li yaş dişleri. Bu yüzden özellikle gelişim evresinde birçok insanın korkulu rüyası haline gelmişlerdir. Peki, 20’lik diş kaç tane çıkar ve bunlar ağız içerisinde hangi bölgede yer alır?

Yirmilik dişler üst ve arka çenenin en arka kısmında yer alırlar ve üstte iki altta yine iki olacak şekilde toplam 4 adettirler. Ayrıca bu dişler; alt çenenin sağ kısmında bir tane, alt çenenin sol kısmında bir tane, üst çenenin sağ kısmında bir tane, üst çenenin sol kısmında bir tane olacak şekilde düzenli bir dağılıma sahiptir.

20’lik diş ne zaman çıkar sorusu merak edilen diğer sorular içerisinde yer alır. 20’lik dişler bazı insanlarda ergenlik döneminin sona doğru, bazı insanlarda ise 20’ li yaşların başında çıkar. Bazılarında 20’ li yaşların ortalarına doğru çıktığı da söylenebilir.

Peki, ilk etapta 20’lik diş çıkardığınızı nasıl anlarsınız? Özellikle ilk 20’lik yaş çıkarma tecrübesini deneyimleyen bazı insanlar, 20’lik dişleri, diş çürükleri ile de karıştırabilmektedir. Çünkü gömülü ya da iltihaplı bazı yirmilik dişler, yoğun ağrılar ve şişlik hissi yaratabilir. Bu da ilk etapta farklı düşünülmesine sebep olabilir.

  • Uzmanlar 20’lik dişlerin çıkmasının, çenenin arka kısmındaki şiddetli ağrılardan anlaşılabileceğini söylüyor. Ama bunun tek başına yeterli bir belirti olmadığını da ekliyorlar.
  • 20’lik diş nasıl anlaşılır sorusunun belirtileri arasında çenede ve damakta meydana gelen şişlikler de yer alıyor. Diş çıkmaya başladığı ilk anda ve gelişim evrelerinde diş etini yararak, damak üzerindeki yerini almaya çalışır. Bu da haliyle hem ağrı hem de şişliklere sebep olabilir.
  • 20’lik diş çıkarma belirtileri arasında yer alan diğer bir madde, yutkunma esnasında meydana gelen zorluk hissidir. Bu zorluk nedeniyle özellikle katı besinler tüketilemeyecek hale gelinebilir.

Peki bu kadar zorlu bir süreç yaşatan 20’lik diş çıkarken ne yapılmalı, sağlık için nasıl önlemler alınmalıdır?

  • 20’lik diş çıkartırken ve bunun öncesinde dikkat edilmesi gereken ilk kural hijyen. Ağız sağlığına önem veren, dişlerini düzenli ve doğru şekillerde fırçalayan insanlarda, yirmilik diş ağrılarının şiddeti daha az görülmektedir. O yüzden gerek diş çıkarma esnasında gerekse normal zamanlarda, dişlerimizi her gün yeterli miktar ve doğru yöntemde fırçalamalıyız.
  • 20’lik diş çıkarırken yapılması gereken diğer uygulama da, çok sıcak ya da çok soğuk içeceklerden ve yiyeceklerden kaçınmak. Normal zamanlarda dahi diş etlerindeki hassasiyeti tetiklediği için uzak durulması gereken bu tip yiyecekler, özellikle de yirmilik diş çıkardığımız dönemlerde ağrı ve sızı bakımından daha etkili bir sebep haline gelebiliyorlar.
  • Çoğu insan yoğun ağrı sebebiyle etken maddelerini bilmediği birçok farklı ağrı kesiciyi yanlış miktarlarda kullanıyor. Vücut sağlığını olumsuz etkileyecek bu davranıştan da kesinlikle uzak durulması gerekiyor.
  • Yapılan yanlışlardan bir diğeri de yanlış antibiyotik kullanımı. Bu durumda iki çeşit bir yanlışlık söz konusu. Bunlardan birincisi bizzat doktorun verdiği antibiyotiklerin tam saatinde alınmaması ve kafaya göre bırakılmasıdır. Diğeri ise doktor önermediği halde kafaya göre antibiyotik kullanılmasıdır. Her iki seçenek de, size tedavi bakımından bir fayda sağlamayacaktır.
  • Dikkat edilmesi gereken bir diğer madde, iltihaplı dişe baskı yapmak. Bu baskı gerek parmak gerekse dilin bastırılması yoluyla yapılabilir. Her iki durumda da bu hareketler, ağrınızı çoğaltmaktan başka bir şey sağlamayacaktır.

Ağrılı süreç;

  • 20’lik diş çıkarken ağrılı bir süreç yaratabildiği için, çoğu insan bu ağrıyı geçirmek adına yanlış önerileri dikkate alabiliyor. Bu yanlış önerilerden biri de kolonyayı ağız içerisinde bekletmek. Kolonyanın yapısında alkolün bulunması ve alkolün bakterileri temizlemesi nedeniyle yapılan bu eylem aslında son derece yanlıştır. Çünkü kolonyanın yapısında, başka etken maddeler de bulunmaktadır ve bunlar da insan sağlığı açısından zararlıdır. Bunun yerine, daha doğal malzemelerde üretilen ağız gargaraları kullanılabilir.
  • 20’lik diş ağrısını hafifletmek adına, bazı doğal çözümler kullanılabilir. Bu doğal çözümlerin arasında, ağrı kesici ve rahatlatıcı özelliğe sahip birçok bitki ya da baharat bulunmaktadır.

Tüm bunlar 20’lik diş çıkarırken dikkat edilmesi gereken maddelerdir. Peki, 20’lik diş çıkarırken diş eti şişmesi normal midir? 20’lik diş çıkarken, diş etini yardığı için ağrı ve şişmelere neden olabilir. Bu şişlik normal bir boyutta ise sorun olarak görülmez ancak şişlik normalin üzerinde ise o zaman bir diş hekimine muayene olmak gerekir.

20’lik diş çıkması kaç gün sürer sorusu da merak edilen diğer sorular içerisinde yer alır. Bu dişlerin gelişimini tamamlayıp, damak yüzeyine çıkması çok uzun sürebilir. Çünkü 20’lik dişler, gelişim evresi en uzun süren dişlerdendir. Ancak bazı insanlarda bu süreç, normalden kısa da sürebilir. Yani 20’lik dişlerin tamamen çıkması, kişiden kişiye farklılık gösterebilen bir durumdur.

20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer; 20’lik Diş Çıkarken Belirtileri

Gömülü 20’lik diş, çıkması gereken zaman dilimlerinde gelişim evrelerini tamamlayamadan, diş etinin altında yer almaya devam eden ve apseye neden olan dişlere verilen isimdir. Bu dişlerde iltihap oluşması durumunda, özelikle gelişim evrelerinde kişiyi son derece ağrılı bir süreç bekler. Sadece ağrı değil, başka belirtiler de buna eşlik eder.

Gömülü yirmilik diş belirtileri arasında; şiddetli ağrı, diş ve diş etlerinde şişlik, bu şişlikten kaynaklanan yutkunma zorlukları yer alır.

Ağrının sadece diş etinde olmamasından şikayetçi hastaların en çok araştırdıkları konu, 20’lik diş ağrısı nerelere vurur sorusudur. 20’lik dişler, ağzımızda bulunan ve en uzun kök yapısına sahip olan azı dişlerinden olduğu için, ağrı sadece diş eti ve damaklarda hissedilmez. Bu bölgelerin yanı sıra; baş, diş ve gözlerde de ağrı meydana geldiği görülür.

Peki, yirmilik diş nasıl anlaşılır?

  • Eğer çenenin arka kısmında şiddetli bir ağrı hissediyorsanız bu, yirmilik dişlerin en sık rastlanan belirtisidir.
  • Bu ağrının yanında bir de dişlerde ya da damakta şişlik meydana gelmişse, yine 20’lik diş çıkardığınızı nasıl anlarsınız sorusuna dair bir belirti daha kendisini göstermiş demektir.
  • Hastalardan bazıları ağrı ve şişlik yanında bir de vücut ısılarının yükseldiğinden yani ateşlendiklerinden bahsederler. Bu, tüm 20’lik yaş çıkaran bireylerde görülmediği gibi yine de belirtiler arasında sıkça yaşandığı iddia edilen bir durumdur.
  • Bazı durumlarda ya da hastalarda, ağrı sadece çene kısmında olmaz. Bu ağrılar, baş ağrısı, boğaz ağrısı ya da göz ağrısı olarak seyredebilir. Bu durum da yine 20’lik diş çıkarken neler olur sorusunun cevaplarından biridir.

20’lik dişin çıkma evresindeki belirtileri öğrendiğimize göre artık merak edilen diğer konulara da değinebiliriz. Bunlar arasında en sık sorulardan biri 20’lik diş çıkması kaç gün sürer sorusudur. 20’lik dişlerin çıkma süresi hakkında kesin bir bilgi olmamasına rağmen bu dönemin yaklaşık 7- 8 yıl sürebileceğini söyleyebiliriz. Tabi bazı insanlarda bu süre 2-3 seneye kadar düşebilmektedir. Yani kişiden kişiye değişen bir süre kavramından bahsedilebilir.

20’lik diş çıkarken diş eti şişmesi, çene ve damak kısmında şiddetli ağrılar yaşanması, vücuttaki ısının yükselmesi (ateşlenme) gibi durumlara sıkça rastlanmaktadır. Eğer bunlar kişiyi, dişin gelişimindeki her evrede bu şekilde etkiliyorsa, mutlaka bir diş doktoruna muayene olmak gerekmektedir.

Peki, 20’lik diş kaç yaşında çıkar? 20’lik dişler, genel olarak 20’ li yaşların başında çıkmaya başlasa da, bu süreç farklı bünyelerde farklı yaş aralıklarına tekabül edebilmektedir. Ama genel olarak 20 ila 26 yaşları arasındaki süreçlerde 20’lik dişlerin gelişimini tamamladığını söyleyebiliriz.

20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer; 20’lik Diş Ameliyatı

20’lik diş gelişimi esnasında ve gömülü dişlerde hissedilen rahatsızlıklar nedeniyle birçok insan çözümü ameliyatta aramaktadır. Ancak bu kişinin tek başına alabileceği bir karar değildir. İlk önce mutlaka bir dişim hekimine muayene olmak gerekmektedir. Çünkü iltihap halindeki dişlerin çekimi yapılmamaktadır. Bu durum apseli haldeki 20’lik dişler için de geçerlidir. Peki, yirmilik diş çekimi zor mu?

20’lik dişlerin çekimi de diğer tüm dişlerin çekimi ile benzerlik göstermektedir. Ancak çekim işlemi bir diş hekiminden ziyade çene cerrahları tarafından yapılır. Ve gerektiği takdirde de dişin çekildiği bölgeye dikiş atılabilir. Bu yüzden bu işleme  “20’lik diş ameliyatı” da denebilir. Yani her iki söylem de yanlış değildir. Ameliyat konusunda en çok merak edilen ise 20’lik diş çekimi acır mı sorusunun cevabıdır. 20’lik diş ameliyatları lokal anestezi yardımıyla yapılan bir işlemden ibaret olduğu için, ameliyat sırasında ağrı ya da acı hissedilmez.

Gömülü diş ameliyatı ile ilgili merak edilen diğer soruları ve bunların cevaplarını aşağıdaki listede bulabilirsiniz:

  • 20’lik diş ameliyatı kaç saat sürer?

20’lik diş ameliyatı toplamda 20 dakika süren bir operasyon. Ancak dişteki problemlere göre bu süre uzayabilir. 20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer; ameliyat sayesinde geçer.

  • 20’lik diş ameliyatı kaç günde iyileşir?

Ameliyat esnasında 20’lik diş damaktan çekildiği için, dişin çekildiği bölgede şişlik meydana gelmesi son derece normaldir. Bu şişliğin normale dönmesi ise, yaklaşık olarak 7 ila 10 gün sürebilmektedir. Eğer bu süre sonunda dişinizdeki şişlik devam ediyorsa bunu mutlaka doktorunuza bildirin. Çünkü bu bölgede bir enfeksiyon meydana gelmiş olabilir.

  • 20’lik diş ameliyatı sonrası yaşanan sıkıntılar nelerdir?

20’lik diş çekimi, diğer diş çekimlerine göre bir miktar daha zordur. Bu sebeple ameliyat sonrasında kişi, bazı sıkıntılar yaşayabilir. Bu sıkıntılar; ameliyat sonrası dişin çekildiği bölgede meydana gelen ağrı ve şişlik olabilir. Ayrıca yine dişin çekildiği bölgede bir hassasiyet sorunu da oluşabilir.

  • 20’lik diş ameliyatı ücreti nedir?

Gömülü diş ameliyatı ücreti için verilen kesin bir fiyat yoktur. Özel hastanelerde, devlet hastanelerinde ya da diş hekimi muayenehanelerinde fiyatlar değişkenlik göstermektedir.

20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer; 20’lik Diş Ne Zaman Çıkar?

20’lik dişler, en sıkıntılı dişler arasında yer aldığından bu konuda merak edilen bir çok soru vardır. Bunlardan ilki ise, 20’lik diş ne kadar sürede çıkar sorusudur. Gömülü dişlerin çıkma süresi kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Dişin gelişimi, kimi insanda 2-3 sürerken, kimi insanda da 6-7 seneyi bulmaktadır. Hatta uzun süreler geçmesine rağmen 20’lik dişi halen çıkmayan insanlar da vardır.

Peki, 20’lik dişin çıktığını nasıl anlarız?

  • Bu konuda rahatsızlık yaşayan pek çok insanın ve uzmanların söylediğine göre 20’lik dişin çıkma belirtileri arasında ilk sırada şiddetli ağrılar yer almaktadır.
  • İkinci sırada ise bu belirtiye çene ve damaktaki şişlik eşlik etmektedir. 20’lik diş çıkaran, bu dişlerinde apse meydana gelen kişilerde, şiddetli ağrıların yanında bir de damakta ve çene kısmında şişlikler oluşabilir.
  • Bunların yanı sıra, 20’lik diş çıkaran insanlardan bazılarının vücutlarında ateşlenmeler de meydana gelebilmektedir.

Merak edilen konular arasında bir de şu soru yer almaktadır; 20’lik dişler kaç yaşında çıkmaya başlar? Genel olarak, çoğu insan için 20’lik dişlerin çıkma başlangıcı 20’ li yaşların başlarıdır. Diş, yaygın olarak bu yaşlarda çıkmaya başlar. Bu cevap, 20’lik diş 18 yaşında çıkar mı sorusunu da beraberinde getirmektedir. 20’lik diş 20 yaşında çıkmaya başladığı gibi, 18 yaşında hatta daha erken yaşlarda da çıkabilir.

Peki, 20’lik yaş erken çıkarsa ne olur, bu durum bir sorun teşkil eder mi? 20’lik dişin erken yaşlarda çıkması genel olarak bir sorun yaratmaz. Ama bazı durumlarda, diğer dişler daha tam olarak gelişimlerini tamamlamadığı ve çene yapısı tam şeklini almadığı için, erken çıkan 20’lik dişler bu konuda sıkıntı yaratabilir. Böyle bir sorun yaşamamak adına, özellikle erken yaşlarda 20’lik diş çıkarmaya başlayanlar mutlaka bir diş doktoruna muayene olmalıdır.

20’lik diş kaç tane çıkar sorusunun cevabı olarak ise, alt ve üst çene dahil olmak üzere toplamda 4 tane 20’lik diş çıkarttığımızı söyleyebiliriz.

20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer; 20’lik Diş Apsesi

Çoğu insan, 20’lik diş belirtileri ile apse yapmış 20’lik diş belirtilerini birbirine karıştırmaktadır. Her iki durumda benzer şikayetler mevcut olsa da, apseli 20’lik diş problemi yaşayan kişiler için hissedilen belirtiler çok daha ağır bir şekilde seyir etmektedir. Peki, 20’lik diş çıkarken neler olur?

  • 20’lik diş çıkarma belirtileri arasında en sık karşımıza çıkan şikayet hiç şüphesiz, şiddetli ve yoğun ağrılardır. Diş damaktan çıkarken, diş etini yardığı ve gelişimini geç tamamladığı için çene kısmında ya da damakta ağrıların oluşmasına sebep olur.
  • 20’lik diş çıkardığınızı nasıl anlarsınız sorusunun cevabı arasında yer alan bir diğer belirti ise halsizliktir. Bu ağrılar ya da dişte oluşan iltihaplanmalar, bazı kişilerde halsizlik yorgunluk gibi şikayetlere yol açabilir.
  • En sık rastlanan belirtilerden olan diğer bir madde ise; dişteki, damaktaki ya da çenedeki şişliklerdir. Dişin, damak üzerindeki yerini alması esnasında diş etine verdiği tahribat nedeniyle oluşan bu şişlikler; apseli dişlerde daha büyük boyutlarda karşımıza çıkabilmektedir.

20lik Diş Çıkması Kaç Gün Sürer?

20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer için belirtileri listeledikten sonra, sık merak edilen başka bir sorunun da cevabını paylaşalım: 20’lik diş çıkması kaç gün sürer ve bu süre herkes için aynı mıdır? Yirmili yaş dişlerinin çıkması genel olarak 7-8 yıl sürebilmekte olup bu süre herkes için aynı değildir. Çoğu insanda dişin gelişimi 5 yıl sürerken, bazılarında 6 yıl, bazılarında ise 10 yıl sürebilir. Peki, bu kadar ağrılı bir sürece sebep olan 20’lik diş ağrısı nasıl geçer yani bunun çözümü nedir?

20’lik diş, çoğu zaman iltihaplandığı yani apse yaptığı zamanlarda şiddetli ağrılara sebep olur. İltihaplanma kendiliğinden geçecek bir durum değildir. Çoğu zaman ilaç tedavisi önerilir. Bu yüzden 20’lik diş iltihabı hangi antibiyotik ile tedavi edilebilir sorusunun cevabını aramalıyız.

Apseli 20’lik diş için kullanılan antibiyotik türleri; penisilin ve amoksisilin bazlı penisilin sınıfına ait olan ve enfeksiyonu temizlemeye yönelik antibiyotiklerdir. Ancak diş iltihaplarında kafaya göre antibiyotik kullanılmaz. O yüzden mutlaka bir diş hekimine başvurmalı ve hekimin önerdiği ilaçları kullanmalıyız.

20lik Diş Bitkisel Tedavi

Eğer diş hekimine gidemiyor ya da ilaçları kullandığımız halde; ağrı ve şişlikte bir azalma söz konusu olmuyorsa o zaman bitkisel tedaviler uygulanabilir. Eğer siz de apseli bir 20’lik dişe sahipseniz, aşağıda verilen 20’lik diş iltihabı bitkisel tedavi listesinde yer alan önerilere göz atabilirsiniz:

  • Herkesin bildiği gibi, yirmilik diş de dahil olmak üzere; tüm diş iltihaplarında kullanılan en etkili bitkisel yöntem karanfildir. Karanfilin anestezik özelliği sayesinde, apseli diş bir miktar uyuşur ve dolayısıyla da ağrısı hafifler. Bunun için yapmanız gereken ise; bir adet karanfili, apseli dişinizin üzerine koyup yaklaşık 10 dakika kadar bekletmek. Ayrıca karanfil tomurcuğu yerine karanfil yağı da kullanabilirsiniz. Bunu da bir pamuklu çubuk (kulak çubuğu) yardımı ile iltihaplı dişinizin üzerine sürebilirsiniz. Ancak çubuğu dişinizin üzerine çok bastırmamaya ve çubuğu ağız içerisinde gezdirmemeye dikkat edin. Çünkü iltihaba sebep olan bakteriler, ağız içerisine dağılabilir ve farklı diş eti sorunları ile de karşılaşabilirsiniz. Bu yöntemi apseli veya ağrıyan dişinize günde 2 ya da üç sefer uygulayabilirsiniz.
  • Doğal çözüm yöntemlerinde diğer bir seçenek ise karbonat ve diş macunu ile oluşturulacak bir karışım. Küçük ve temiz bir kap içerisinde yarım çay kaşığı karbonatı bir miktar diş macunu ile karıştırın ve iltihaplı dişinizin üzerinde bekletin. Yaklaşık 15 dakika beklettikten sonra ılı su ile temizleyin. Karışımı yutmamanız önerilir.
  • İltihaplı dişlere en iyi gelen yöntemlerden biri gargaralardır. Örneğin; yarım su bardağı ılık su içerisine iki çay kaşığı tuz ve biraz da sirke ekleyin. Bunları karıştırın ve iltihaplı bölgede bir miktar bekleterek gargara yapın. Daha sonra suyu yutmadan çıkartın. Bu gargara işlemini de yine günde 2- 3 sefer tekrarlayabilirsiniz.
  • Eczanelerden alacağınız nane içerikli ve ağız içini temizlemeye yönelik gargaralar da iltihaplı dişlere oldukça iyi gelmekte.
  • Sarımsağın doğal bir antibiyotik ve antioksidan kaynağı olduğunu herkes bilir. İltihaplı dişlere çok etkili bir çözüm olan sarımsağı direkt olarak çiğneyerek tüketebileceğiniz gibi; tuz ile karıştırıp bunu ağrıyan dişinizin üzerinde de bekletebilirsiniz.
  • Nane içerikli gargaralar kullanabileceğiniz gibi, bir adet nane yaprağını iltihaplı dişinizin üzerinde bekletmek de ağrıyı azaltabilir. Eğer nane yaprağı yoksa nane yağını ya da baharatını da kullanabilirsiniz.

20lik Diş İltihabı İçin;

  • İltihaplı diş ağrısında önerilen diğer bir bitkisel çözüm ise adaçayıdır. Kış aylarında boğaz ağrısına iyi geldiği için sürekli kullandığımız adaçayını, bu ağrı kesici özelliği sayesinde apseli 20’lik dişimiz için de kullanabilirsiniz. Bir tutam adaçayını, bir miktar su ile kaynatıp, ılık hale geldiğinde içebilirsiniz. İçmeden önce ağrıyan dişinizin üzerinde biraz bekletmeyi unutmayın.
  • Diş ağrılarında bolca önerilen bir diğer doğal tedavi ise salatalıktır. İçinde bulundurduğu su miktarı sayesinde enfeksiyonun temizlenmesine ve ağrının hafiflemesine katkıda bulunan salatalığı 20’lik diş apselerine çözüm olarak kullanabilirsiniz. Bunun için salatayı dilimleyerek dişinizin üzerine oturacak bir şekilde küçültün. Daha sonra bunu ağrıyan dişinizin üzerine koyun ve yaklaşık 10 dakika kadar bekletin. Dilerseniz salatayı bol tuz ile tuzlayarak da dişinizin üzerinde bekletebilirsiniz.
  • Piyasada bulunan bazı diş macunlarının içinde de yer alan zerdeçal; 20’lik diş apselerinin tedavisinde ve oluşturduğu ağrıları hafifletmek adına kullanabilir. Bunun için toz halinde bulunan zerdeçaldan bir çay kaşığı alarak, bir miktar su ile karıştırın ve macun kıvamına getirin. Macun kıvamına gelen karışımı yaklaşık 15 dakika iltihaplı dişinizin üzerinde bekletin. Ağrınızın biraz da olsa hafiflediğini hissedeceksiniz.
  • Yeşil yapraklı bitkilerin ağrılara ne kadar iyi geldiği bilinir. Özellikle maydanoz, bu özelliğe ek olarak bir de iltihap söktürücü olması sayesinde apse yapan 20’lik dişinizin ağrılarını hafifletecektir. Bunun için, birkaç dal maydanozu sapları ile birlikte çiğneyebilirsiniz. Ya da maydanozu kaynatarak suyunu içerseniz de aynı etkiyi yakalayabilirsiniz.
  • Çörek otu da yine ağrıları hafifleten doğal bir çözüm yöntemi olarak önerilir. Çörek otunu ağrıyan dişiniz üzerine sürüp 10 dakika kadar bekletebilirsiniz. Ya da bir miktar çörek otunu ezerek, bir çay kaşığı zencefil ve bir çay kaşığı ile ılık su eşliğinde karıştırabilirsiniz. Karışım macun halini aldığında ise bunu apseli 20’lik dişinizin üzerinde bekletebilirsiniz.

 20’lik Diş Nasıl Çıkar?

Ağır bir 20’lik diş çıkarma evresi geçiren herkes merakla 20’lik diş çıkarken ne yapılmalı  gibi soruların yanıtını arıyor. 20’lik dişler en köklü ve en sorunlu azı dişleridir. Bu sebeple de bizlere, gelişim evrelerinde oldukça can sıkıcı ve rahatsızlık verici anlar yaşatabilirler. 20’lik diş ağrılarından bahsetmeden evvel; 20’lik diş çıkarma belirtileri gibi merak konusu olan başka bir konuya göz atalım.

20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer; 20’lik dişler çıkmaya başladığı andan itibaren birçok insana aynı rahatsızlıkları verir. En sık görülen 20’lik diş belirtilerini ise şöyle sıralayabiliriz:

  • 20’lik diş sıkıntısı yaşayan insanlar en çok, şiddetli diş ve diş eti ağrılarından şikayetçidir. Bu ağrıların seviyesi herkeste aynı değildir. Eğer apseli bir yirmilik dişe sahipseniz, ağrıyı her zaman daha yoğun hissedeceksinizdir.
  • 20’lik diş nasıl anlaşılır sorusunun ve belirtilerinden biri de diş ve damakta meydana gelen şişliklerdir. Peki, 20’lik diş çıkarken diş eti şişmesi normal midir? Bu şişlikler, gelişim evresinde olan 20’lik dişin damağı yararak; damak üzerinde kendisine bir yer edinmeye çalışması sebebiyle oluşur. Yani eğer hafif şişliklerden bahsediyorsak bunu normal kabul edebiliriz. Ama şişlik rahatsız edici bir boyuta ulaşarak; beslenmemize engel olacak seviyeye gelmiş ise, o zaman normal değildir. Böyle bir durumda 20’lik dişimizde apse meydana gelmiş olabilir. O yüzden, daha fazla acı çekmemek adına bir diş hekimine muayene olmak gerekir.
  • 20’lik diş çıkarken neler olur sorusunun cevapları arasında; vücut ısısının yükselmesi yani ateşlenme halini de sayabiliriz. Özellikle 20’ dişinde apse meydana gelen kişiler bu ateşlenmeyi daha sık yaşarlar.

Tüm bunlar 20’lik dişin çıkmaya başladığı ilk andan; gelişim süresi de işin içine dahil olacak şekilde, son ana kadar görülebilecek belirtilerdir. 20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer şikayetleri, kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Tedavi yöntemi olarak da farklı metotlar uygulanabilir. Yani özellikle de tıbbi anlamda kafamıza göre tedavi yöntemleri uygulamamalı; mutlaka bir diş hekimine muayene olmalıyız.

20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer; Kaç Yaşında Çıkar?

Gelelim sıkça merak konusu olan 20’lik diş kaç yaşında çıkar sorusunun cevabına. 20’lik dişler isminden de rahatça anlaşılabileceği gibi ergenlik döneminin sonunda yani; 20’ li yaşların başında çıkmaya başlar. Bazı genetik faktörlerden dolayı,  kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. 16 yaşında 20’lik diş çıkarmaya başlayanlar vardır. 65 yaşında halen 20’lik dişi gömülü olan insanlar olabilir.

20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer ve 20’lik dişlerin çıkması neden bu kadar zor? Çünkü bu dişler, eski çağlardan günümüze ulaşırken işlevlerini yitirmiştir. Bunun nedenini ise uzmanlar; yenilen yemeklerin çenenin en arka kısmında bulunan 20’lik dişlere ulaşmıyor olması şeklinde açıklamıştır. Darwin’ in Evrim Teorisi’ ne göre; “ kullanılmayan organlar köreldiği “ için de haliyle 20’lik dişlerimiz uzun süreler boyunca damağa gömülü halde kalıyor.

Peki, 20’lik diş kaç tane çıkar?; Her insan 2 alt damak, 2 de üst damakta olmak üzere; toplam da 4 adet 20’lik diş çıkarır. 20’lik dişler, gelişim evresi en uzun süren ve bu evrede; en çok sıkıntı veren dişlerden olmasına rağmen; eğer düzgün bakım yapılmazsa en çabuk çürüyen dişlerdendir aynı zamanda.  O yüzden bu dişlerimizin sağlıklı bir şekilde uzun süre damağımızda yer almasını istiyorsak; dişlerimizi her gün düzenli olarak ve doğru yöntemde fırçalamak zorundayız. Hatta uzmanlar, fırçalamaktan ziyade diş ipi kullanmanın daha sağlıklı olduğunu söylüyorlar. Sırf yirmilik dişlerimiz için değil, genel ağız sağlığımız için dişlerimizi aksatmadan doğru bir biçimde fırçalamalıyız. Ayrıca fırçalamakla geçmeyen tartarlar ya da diş taşları gibi durumların oluşumunu önlemek için; düzenli olarak diş hekimimize diş temizliğimizi yaptırmalıyız.

Son olarak, 20’lik diş nerede çıkar sorunu yanıtlayalım; 20’lik dişler, çenenin en arka kısmında olacak şekilde üst ve alt damaklarda çıkar.

20’ik Diş Ağrısına Hangi Ağrı Kesici İyi Gelir?
Sarımsağın antiviral etkisinden faydalanılarak dişin üzerine bir parça sarımsak ezerek sürmek 20’lik diş ağrısına iyi gelmektedir. – Salatalığın tuz ile ovularak dişin üzerine sürülmesi de etkili bir ağrı kesici yöntem olarak bilinmektedir. – Çörek otu da ağrılara iyi gelmektedir.
20 Yaş Dişi Ne Kadar Sürede Çıkar?
Ağız içinde 20’lik dişlerin çıkması için yeterli boşluk varsa ve diş düz bir şekilde büyüyorsa, 20’lik diş 15 – 30 gün içinde tamamen çıkabilir.
20’lik Diş Ağrısı Nereye Vurur?
Gömülü yirmilik diş çıkmaya çalıştığında üst çenede kulak bölgesi ve şakaklara alt çenede çene altına ve boyuna doğru ağrı verebilir. Bazen bu bölgelerdeki lenf bezlerinde de şişlik ve hassasiyet oluşturabilir. Böyle bir durum geliştiğinde hasta mutlaka hekime başvurmalıdır.
İltihaplı 20’lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
İltihaplı diş ağrısını hafifletmek için 2-3 çay kaşığı çay ağacı yağını bir su bardağı ılık su ile karıştırın. Bu karışımla yaptığınız gargara ağrının hafiflemesini sağlayacaktır. Uyuşturucu etkisi bulunan karanfil yağı, iltihaplı diş ağrısına iyi gelir.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/dis-agrisi-nasil-gecer/

https://sartlari.com/ssk-dis-protez-fiyatlari/

https://sartlari.com/dis-agrisi-icin-okunacak-dua/

https://sartlari.com/uzun-yola-cikarken-okunacak-dua/

https://sartlari.com/bas-agrisi-icin-dua/