Bel Ağrısı Nasıl Geçer | Belim ağrıyor ne yapsam geçer? - Şartları Neler

Bel Ağrısı Nasıl Geçer | Belim ağrıyor ne yapsam geçer?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Belim tutuldu hareket edemiyorum ne yapmalıyım, bel ağrısına hangi dua iyi gelir; bel tutulması,sol kalça ağrısı neden olur, bel ağrısına ne iyi gelir, yatarken belde ağrı olması, bel ağrısı nedenleri neler.

Anasayfa > Genel > Bel Ağrısı Nasıl Geçer | Belim ağrıyor ne yapsam geçer?
16 Nisan 2019
1.494 okunma
Bel Ağrısı Nasıl Geçer | Belim ağrıyor ne yapsam geçer?

Baş ağrısından sonra en çok rastlanılan ağrı tipi bel ağrısıdır. Sosyal yaşamı son derece olumsuz etkileyen bel ağrısı önemli sağlık sorunlarının da habercisi olduğu için son derece önemlidir. En çok 35 ya da 45 yaşındaki kişilerde rastlanılır. Bel ağrısı nasıl geçer; eğer ağrı rutin olarak kendini tekrarlıyor ise uzman bir doktor ile görüşme sağlamanızda yarar var. Bunun dışında bel sağlını korumak için birtakım oturuş ve yatış şekillerine dikkat etmeniz gerekiyor. Çeşitli egzersizlerde bel ağrısının tedavisinde uygulanır. Bel ağrısı ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar içerikte.

Bel Ağrısı Nedir?

Duruş bozukluğu ve bel zorlanması nedeniyle eklemlerde bazı hasarlar oluşur. Bu hasarlar bel ağrısına sebebiyet verir. Özellikle alt belde ağrı bu durumda şiddetle hissedilir. İstirahat edilmesi durumunda ağrı şiddeti azalacaktır.

Bunun yanı sıra öne eğilme durumunda belin sol arka tarafında ağrı şiddeti artabilir. Uzun süre ayakta durulması ya da yürünmesi de bel ağrısı olan kişilerde ağrı şiddetinin artmasına sebep olur. Nüfusun %75-85’i bel ağrısını hayatının belirli dönemlerinde yaşar.

Bel Ağrısı ve Fıtık Arasındaki Farklar Neler?

Bel ağrısı olan kişiler her zaman fıtıktan şüphelenir. Ancak bel ağrılarının %5’i fıtıktan kaynaklıdır.

  • Bel fıtığında ağrı yavaş yavaş gelişir. Batıcı bir ağrı hissedilir. Sinir kökünün dağılımına uygun olarak bacağa kadar yayılma gösterir.
  • Bel fıtığında öne eğilme gibi ters durumlarda ağrı ani olarak başlar. Bele aniden ağrı saplanması durumunda fıtıktan şüphelenebilirsiniz.
  • Küçük bir hareket ile şiddetlenir. Bel tutulması ve kilitlenme fıtıkta en sık rastlanılan durumlar arasındadır.

Bel fıtığı çoğu zaman bel ağrısı şeklinde değil topuk ağrısı, bacakta uyuşma ve karıncalanma şeklinde kendini gösterir.

Bel Ağrısı Neden Olur?

Bel ağrısının birçok nedeni var. Sol bacakta kalçadan başlayan ağrı bel ağrısına işarettir. Geçmeyen ağrılı durumlarda uzman bir doktorla görüşme sağlamanızda yarar var.

  • Omurga kırıkları, omurga kayması gibi travmatik olaylar belin sağ tarafında ağrı nedenleri arasında yer alır.
  • Bel omurgasında kireçlenme olması sonucunda da ağrı hissedilir.
  • Aşırı kilolu olan kişilerde de bel ağrısı sıklıkla rastlanılan durumlar arasında. Özellikle de gebelik döneminde bel ağrısı birçok kadında ortaya çıkar.
  • Çok fazla sigara içmekte bel ağrısına sebebiyet veriyor. Uzun bir müddet rahatsız ayakkabı ile dolaştığınızda da bel ağrısı hissedilir.
  • Bazı kişiler bacak boyu uzunluk farkı oldukça fazladır. Bu durumda bel ağrılarına sebebiyet verir.
  • Uzun süre boyunca oturmak kalça üstü ağrısı nedenleri arasında yer alır.
  • Tüberküloz hastalığının semptomları arasında da bel ağrısı var. Ayrıca kemik yumuşaması rahatsızlığında da bel ağrılarına sıklıkla rastlanılır.
  • Kanserler, karaciğer ya da böbrek hastalarında da ağrı bel bölgesine yayılır.
  • Başarısız bel ameliyatları sonrasında da bacak ve bel ağrıları hissedilir.

Bunların yanı sıra psikolojik olarak da bel ağrısı görülebilir. Depresyon, stres, ruhsal bozukluklar bel ağrılarına neden oluyor. Ayrıca işinden memnun olmayan, takdir edilmeyen kişilerde de strese bağlı olarak bel ağrılarına rastlanılır.

Bel Ağrısı Mekanik Sebep: İstirahatla önemli ölçüde azalan ağrılarda mekanik nedenler söz konusudur. Bunlar omur eğriliği, kireçlenme, bel fıtığı ya da kas ağrıları olarak sayılabilir.

Bel Ağrısı Enflamatuar Sebepler: Ağrının şiddetinde herhangi bir değişiklik yoksa, egzersizler sonucunda da geçmiyorsa nörolojik hastalıklar, kan hastalıkları, iç organ hastalıkları ve romatolojik hastalıklar nedeni ile bel ağrısı oluşur. Sol arka boşlukta ağrı oluşması genellikle enflamatuar nedenlerden kaynaklıdır. Böyle bir durumda kesinlikle uzman doktorlar ile görüşme sağlamanız gerekiyor.

Bel Ağrısı Nasıl Geçer?

Bel sağlını korumak adına duruş, oturuş ve yatış şekilleri oldukça önemlidir. Bel ağrısı nasıl geçer diye düşünenler öncelikle birtakım kurallara uyum sağlamalı ve çeşitli egzersizler yapmalı.

Yatarken belde ağrı hissedenler ortopedik yatak kullanmalıdır.

Bakılan objeye doğru vücut cephesi bütün olarak döndürülmeli. Boyun, baş ve gövde aynı düzlemde kalmalıdır.

  • Uzun süre aynı pozisyonda kalmamaya özen gösterin. Özellikle ayakta kalma süresi 45 dakikayı geçmemeli.
  • Çalıştığınız iş gereği 45 dakika boyunca ayakta kalmanız gerekiyorsa her 45 dakikada 5 dakika bir oturmalısınız.
  • Bel kavisini destekleyen bir yastık kullanmanızda yarar var. Bu durumda bel ağrılarını hafifletmek mümkün olacak.
  • Yere eğilerek değil de çömelme durumunda işlerinizi yapın. Yatarken alınan şekilde oldukça önemli.
  • Öncelikle yatağın kenarına oturun daha sonra kollardan destek alarak yan yatın. Daha sonra sırt üstü dönerek yatın.
  • Yataktan kalkarken ise yine aynı şekilde öncelikle yan yatıp kollardan destek alın. Ardından oturun ve daha sonra ayağa kalkın.
  • En sağlıklı uyku pozisyonu; yan pozisyon alıp bacakların karına doğru çekilerek yatılması.

Bel bölgesi her zaman için korunmalı. Özellikle rüzgarlı havalarda belinizi kapatacak şeyler giyin. Terli kalmayın. Bunun dışında klimanın direkt olarak gelmemesi için önlem alın.  

Bel Ağrısı İçin Hangi Egzersizler Yapılmalı?

Sağ arka boşluk ağrısı nedenleri saptandıktan sonra bel ağrısı egzersizlerini denemenizde yarar var. Uzmanlar eşliğinde rutin olarak yapılan egzersizler sayesinde bel ağrılarının hafifletilmesi mümkün olacak.

  • Öncelikle normal bir pozisyonda sırt üzeri gelecek şekilde yatmanız gerekiyor. Düz bir zemine yatmanızda yarar var.
  • Daha sonra başınızı öne kaldırıp ayaklarınızı kendinize doğru çekmelisiniz. Bu hareketi yapıp 5’e kadar saydıktan sonra ayaklarınızı bırakın.
  • Ardından gevşeyin ve normal pozisyonda sırt üzeri tekrar yatın.
  • Topuklarınızdan ve omuzlarınızdan destek alıp belinizi 4 cm olarak şekilde yukarı doğru kaldırın. Bu hareketi de yaparken beşe kadar saymalısınız.

Bel ağrısı egzersizleri günde 2 kez yapılmalı. Ancak bu egzersizleri yapmadan önce doktorunuzla görüşme sağlayın. Mümkünse doktor eşliğinde egzersiz yapın.

Bel Ağrısı Tedavi Yöntemleri Neler?

Bel ağrısı nedenleri ile doktora gittiğinizde uzmanlar size en uygun tedavi yöntemini belirler. Ağrı nedenleri saptandıktan sonra uygulanan yöntemler;

Bel Ağrısı İlaç Tedavisi: Kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar bel ağrısında uzmanlar tarafından sıklıkla uygulanıyor. İlaçlar bel bölgesindeki zedelenmeleri tamir eder. Fakat mide ya da bağırsak sisteminde çeşitli hasarlara neden olabilir. Bu nedenle uzman reçetesi ile alınması son derece önemlidir.

Bel Ağrısı İçin Korse: Çok şiddetli ağrılarda genellikle korse kullanılır. Kısa süreli olmak kaydı ile korse uzmanlar tarafından önerilir. Fakat korsenin alışkanlık haline getirilmemesi gerekiyor. Çünkü bu durum kişilerin kendilerine olan güvenlerinin yitirilmesine sebebiyet veriyor. Ayrıca kasların zayıflaması, esnekliğinde giderek kaybedilmesine yol açabilir.

Fizik Tedavisi: Yüzeysel sıcak uygulamalar hastalığın şiddetine göre uygulanır. Masaj, elektroterapi ya da soğuk uygulama da fiziksel tedavi yöntemleri arasında yer alır.

Cerrahi Müdahale: Belde bulunan sinir yapıları hasar görmüş ise ameliyat yolu ile tedavi edilir. Cerrahi müdahale genellikle fıtık olduğunda yapılıyor.

Bel ağrısı çekmek istemiyorsanız yatarken, otururken belinizi zorlamamanız şart. Ayrıca yaylı ve ortopedik yatak kullanmanızda oldukça önemlidir. Çoğu bel ağrısı eğer ciddi bir problemden dolayı kaynaklanmıyor ise istirahatla geçer.

Belde Acıma Neden Olur?
Bel ağrısının sebepleri arasında en yaygın olanları belin zorlanması, sinir tahrişi, omurilikten çıkan sinir köklerinde sorunlar, kemik ve eklem problemleridir. Belin zorlanması. Beli zorlama bölgedeki bağların, tendonların veya kaslarının gerilmesi sonucunda yaralanmasıdır.
Belim Çok Ağrıyor Ne Yapmam Lazım?
Bel ağrısı çekince ayağa kalkmak ve hareket etmek zor olabilir. Bununla birlikte, kısa bir yürüyüş, yoga, yüzme veya hafif derecede başka bir sportif aktivite sıklıkla bel ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Egzersiz, gergin kasları gevşetir ve beynin doğal ağrı kesicileri olan endorfin salınımını uyarır.
Beli Ağrıyan Nasıl Bir Pozisyonda Yatmalıdır?
Cenin pozisyonunda yatmak: Bel ve boyun sağlığı için en ideal yatış pozisyonu yan yatış pozisyonudur. Bu pozisyonda iken belin basıncını azaltmak amacıyla dizlerin arasına yastık koyulabilir ve bacaklar karına doğru çekilebilir. Bu durum omurgaya yük binmesini azaltır ve ayrıca da horlamayı önler.
Belin Sağ Tarafında Ağrı Neden Olur?
Böbrek taşları, idrar yolu hastalıkları, böbrek apsesi ya da böbrek büyümesi gibi hastalıklar ağrıya neden olabilir. Bu ağrılar sorunun hangi böbrekte olduğuna göre bel bölgesinde ortaya çıkar. Sağ böbrekte meydana gelen sorunlar belin sağ tarafında ortaya çıkar.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/anlatimli-bebek-yelek-modelleri/

https://sartlari.com/cocuklarda-gogus-agrisi-neden-olur/

https://sartlari.com/bas-agrisi-icin-okunacak-dua/

https://sartlari.com/dis-agrisi-icin-okunacak-dua/

https://sartlari.com/dis-agrisi-icin-dua/