Kan Uyuşmazlığı Rh/Rh Uygunsuzluğu | Kan Uyuşmazlığı - Şartları Neler

Kan Uyuşmazlığı Rh/Rh Uygunsuzluğu | Kan Uyuşmazlığı

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Anasayfa > Genel > Kan Uyuşmazlığı Rh/Rh Uygunsuzluğu | Kan Uyuşmazlığı
16 Nisan 2021
729 okunma
Kan Uyuşmazlığı Rh/Rh Uygunsuzluğu |  Kan Uyuşmazlığı

Gebeliğin olumsuz safhalarından bir tanesi olan kan uygunsuzluğu durumu anne ve babanın kan grubu ile doğrudan bağlantılıdır. Bunun yaşanmasının nedenleri kana bağlı olarak anne adayının eğer ki kan grubu R- negatif ise, babanın ise R+ ise bu durumda oluşan durum kan uygunsuzluğu olarak nitelendirilmektedir.

Bunun elbette ki farklı sonuçları bebeğin mevcut kan grubunun belirginleşemeye başladığın da da etkisi vardır. Aynı zamanda kan uygunsuzluğu durumu için, annenin kendi vücudunun düzeni ve metabolizmasının dışında vücuduna farklı bir kan grubunun girmesi halinde ortaya çıkan bir durum olarakta söylenebilir. Yani kan uygunsuzluğu bir nevi farklı kan grubunun insan vücuduna girmesi ve buna dayalı olarak oluşan sonuçlara dayanabilmektedir. Bu yüzden de kan uygunsuzluğu durumunun + ve – olarak alerjen diye anılan bir durumunun da söz konusu olduğunu ifade edebilir.

Kan Uyuşmazlığının Anne Bebek İlişkisi, Kan Uyuşmazlığı Rh/Rh Uygunsuzluğu

Kan Uyuşmazlığı Rh/Rh Uygunsuzluğu yaşanası, anne ve bebek arasındaki göbek kordonuna kadar dayanabilmektedir. Bu nedenle, alerjen durumunun etkisi oldukça önemlidir ve bebek için bazı sağlık sorunlarının başlangıcını da açabilmektedir. Öncelik olarak annenin vücut düzeni ve aynı şekilde bebeğinin metabolizması bu aşamada bazı önemli unsurların alınmasını gerektiriyor. Kan uyuşmazlığının yaşandığı durumlarda, bebek göbek kordonu vasıtası ile, annesine kan gönderimi yapar ve belirli bir alyuvar paylaşımı bebek ile anne arasında gerçekleşir. Bunun yanı sıra, yaşanan bu durumun tüm hamilelik sırasınca olduğunu da söylemek mümkün değildir. Çünkü bir süre sonra bebekten alyuvar aktarımı duracak ve annenin vücut döngüsü alyuvarlara zarar veren antikorları üretmeye başlayacaktır. Bu durumda bebeğin sağlık açısından ve doğumunda bazı zararlı sonuçları alabilmesine neden olabilmektedir.

Artık annenin vücudu bebeğin alyuvarlarına karşı antikorları göbek kordonu üzerinden bebeğe göndermeye başlar. Bu durum, kan uyuşmazlığının temel safhalarındandır ve annenin gönderdiği antikorlar, bebeğin kan hücrelerine zarar verir. Sonrasında ise bebeğin alyuvarlarını öldürür. Buna bağlı olarakta kansızlık durumları gibi etmenler ortaya çıkabilir. Bunun önlemi ise doktor kontrollerinde annenin antikorlarının üretilememesi bu antikorların bebeği aktarılmaması şekilde genelde iğne ile olmaktadır.

Kan uyuşmazlığı olan kan grupları nelerdir?
Kan grupları uyuşmazlığı hem ABO grubu hem de Rh uyuşmazlığını kapsar. Kan grupları uyuşmazlığı özellikle gebelikte önemlidir; anne Rh negatif, bebek Rh pozitif ise Rh uyuşmazlığından bahsedilir.
Kan uyuşmazlığı iğnesi hangi haftalarda yapılır?
Daha sonraki gebeliklerde sorun yaratmasın diye 28-34. Haftalar arasında en sık bilinen şekli ile kan uyuşmazlığı iğnesi adı verilen bir uyuşmazlık iğnesi yapılır. Bebek doğduktan sonra Rh (–) ise yeni bir doza gerek yoktur, eğer Rh (+) ise ilk 72 saat içerisinde mutlaka anneye 2. Doz iğne de yapılır.
Evlilikte kan uyuşmazlığı hangi gruplarda olur?
Gebe anne, Rh (-) negatif kan grubuna sahip ise baba adayının kan grubu mutlaka öğrenilir ve eğer baba Rh (+) ise çiftte Rh/rh uygunsuzluğu yani kana uyuşmazlığı vardır.
Anne Rh pozitif baba Rh negatif olursa kan uyuşmazlığı olur mu?
Rh uygunsuzluğundan sadece Baba pozitif anne negatif iken söz edilebilir. Baba negatif anne pozitif ise uyuşmazlık önemli değildir. Etki mekanizmasıRh uygunsuzluğu varlığında (anne (-) baba (+)) eğer bebek de pozitif ise doğum esnasında anne kanı ile bebeğin kanı temas eder ve anne kanına Rh faktörü geçer.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/gobek-kacinca-okunacak-dua/
https://sartlari.com/a-rh-pozitif-kan-grubuna-gore-beslenme/
https://sartlari.com/evdeki-negatif-enerji-icin-dua/
https://sartlari.com/basak-burcu-erkegi/
https://sartlari.com/basak-burcu-kadini/