İğne Oyası Modelleri Yapılışı | İğne Oyası Modeli - Şartları Neler

İğne Oyası Modelleri Yapılışı | İğne Oyası Modeli

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
Anasayfa > Genel > İğne Oyası Modelleri Yapılışı | İğne Oyası Modeli
04 Haziran 2021
849 okunma
İğne Oyası Modelleri Yapılışı | İğne Oyası Modeli

İğne oyası yapmak zor iştir. Yapanın, yapabilenin eline sağlık diyerek, iğne oyası modellerinin yapılışını sizlere aktarmaya çalışacağız. İğne oyası modelleri nasıl yapılır?

İğneyle Kuyu Kazmak Gibi İğne Oyası Modelleri Yapılışı

  • İğne oyası yapmak zor ve meşakkatli bir iştir. Ancak bu sizi yıldırmasın. Bir kere örgü örmenin inanılmaz bir büyüsü var. Evinizde kullanacağınız araç ve gereçlere katkı yapabiliyorsunuz. Öte yandan iğneyle ne kadar ince işlemeler yapabilirseniz yaşınızın ilerleyen safhalarında Alzheimer gibi birçok hastalığın da önüne geçersiniz. Ve belki de en önemlisi yapılışı zor olan iğne oyasını ticari bir faaliyete dökmeniz durumunda güzel paralar kazanma olanağınız her zaman mevcuttur.
  • Peki iğne oyası nasıl yapılır?
  • İğne oyası naylon iple yapılır. Renk tercihi size kalmıştır. Tabi ki adı üstünde bu örgü, iğneyle yapılmaktadır.
  • Yazma ve havlu kenarlarına, çiçekli motiflerle yapılabilmektedir. Dahası yatak odasındaki yatak ve yastık örtülerine vitrin, masa gibi eşyaları içinde barındıran bütün oturma ve salon takımlarındaki örtülerde iğne oyası kullanılabilir.
  • İğne oyası bildiğiniz basit dikiş iğneleri kullanılarak yapılır.
  • İpi iğneye geçirdikten sonra harikalar yaratmaya başlayabilirsiniz. Dediğimiz gibi iğne oyası zor zanaattır. Ancak yaptığınız taktirdebütün eşyalarınızın süslemelerini gerçekleştirebilirsiniz.
  • İğne oyası modelleri yapılışı kapsamında pek çok model mevcuttur. Menekşe, papatya, gül, çam ağacı gibi aklınıza gelebilecek bütün bitki türlerini nakış nakış işlemek için daha ne bekliyorsunuz?
İğne oyası nerenin?
İğne oyacılığının tarihi, yörede oldukça eskidir. Özelikle Türk kadının el emeğini, göz nurunu ve estetik anlayışını yansıttığı oyalar, adeta birer küçük sanat abidesidir.
İğne oyası ne zaman bulundu?
İğne ile yapılan örgülerinse 12. yüzyılda Anadolu’dan Yunanistan’a oradan da İtalya yoluyla Avrupa’ya geçtiği kaydedilmiştir. İğne oyasının ortaya çıkıp gelişmesinde en büyük etken, Anadolu’nun İpek Yolu üzerinde olması ve ipek üretimi yapılıyor olmasıdır.
Oya nerede kullanılır?
Değişik tarz ve desenlerde üretilmekte olan oya modelleri turistlerin yoğun ilgisi ile karşılaşmaktadır. Bu nedenle otellerde, hediyelik eşya satışı yapılan alanlarda, çeyiz mağazaları, atölyeler gibi alanlarda sıklıkla bu modeller ile karşılaşılmaktadır.
Oyayı kim buldu?
Renkli bir ibrişimden veya uygun bir iplikten iğne ile genellikle çiçek ve yaprak şeklinde yapılan işlemeler. Yapılan târihî araştırmalar netîcesinde M.Ö. 2000 yıllarının örgü örneklerine âit bilgiler elde edilmiştir. İğne ile yapılan örgülerin Orta Asya’dan Anadolu yoluyla Avrupa’ya yayıldığı tahmin edilmektedir.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/en-guzel-igne-oyasi-modelleri-igne-oyasi/
https://sartlari.com/igne-oyasi-yapilisi/
https://sartlari.com/yeni-igne-oyasi-ornekleri-2020-igne-oyasi-modelleri/
https://sartlari.com/igne-oyasi-yapimi/
https://sartlari.com/anlatimli-igne-oyalari/