Kulak Kristalleri Neden Oynar | İç kulak kristalleri neden yerinden oynar - Şartları Neler

Kulak Kristalleri Neden Oynar | İç kulak kristalleri neden yerinden oynar

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Kulak kristali bayılma, kulak kristalleri baş ağrısı yaparmı, kulak kristalleri tedavi edilmezse ne olur

Anasayfa > Genel > Kulak Kristalleri Neden Oynar | İç kulak kristalleri neden yerinden oynar
01 Şubat 2019
3.824 okunma
Kulak Kristalleri Neden Oynar | İç kulak kristalleri neden yerinden oynar

Kulak hastalıkları nelerdir? Kulak kristalleri neden oynar? Vücudumuz çok karmaşık bir yapıya sahip olmakla birlikte oldukça sistematik bir şekilde yönetilmektedir. Vücudumuzun her noktası birbiri ile bağlantılı olup, herhangi bir sistemde, kasta, kemikte, dokuda meydana gelen hasar ya da bozulma diğer bölgeleri de bağlantılı bir şekilde etkilemektedir. Kulak içerisinde yaşanan çoğu hastalıklar ve sağlık bozuklukları genel olarak vücut dengesini bozmaktadır. Bu tarz rahatsızlıklar yaşayan kimseler baş dönmesi, mide bulantısı şikayetleri ile karşı karşıya kalırlar. Bu gibi durumlar yaşayan kimseler herhangi bir sorun olup olmadığını mutlaka bir uzmana kontrol ettirmeli; bir sorun varsa uzman tarafından belirlenen tedavi yöntemini doğru ve düzenli bir şekilde uygulamalıdır. Kulaktan kaynaklı hastalıklar, sorunlar ve tedavi yöntemleri için yazımızın içeriğini okumaya devam edebilirsiniz.

Kulak kristalleri nedir?

Kulak kristalleri; iç kulak içerisinde yer almakta olan ve de vücudun dengesini sağlayan yapılara denir. Kulak kristalleri, iç kulağın iç kısmındaki denge kanallarında yer almaktadırlar. Kulak kristalleri vücut hareketlerinin dengeli olmasını sağlamaktadırlar. Kulak kristalleri kulağın içerisinde üç farklı denge kanalının içinde sıvı yapıda bulunmakta olan sabit yerleşimli yapılardır. Kulak kristallerinin oynaması ile birlikte çeşitli rahatsızlıklar yaratmaya başlar. Genelde denge üzerinde sorun yaratan bu durum için mutlaka bir uzmana görünmeli ve de bir tedavi yöntemine başlanmalıdır.

Kulak kristallerinin oynaması neden olur?

Kulak kristalleri neden oynar? Kulak kristallerinin oynamasının bazı nedenleri;

  • Başa alınan darbe
  • Sinir iltihabı (nörit)
  • İç kulakta virüs kaynaklı iltihap oluşması
  • Başın sürekli olarak sıklıkla hareket ettirilmesi
  • Kemik erimesi
  • Kulak ameliyatları yan etkisi olarak
  • Yaşın ilerlemesine bağlı iç kulak vestibüler sisteminin yıpranması

Kulak kristali oynaması teşhisi nasıl konur?

Kulak kristali oynamasının teşhisi için; Dix-hallpike testi yapılmaktadır. Bu test kulak burun boğaz doktorları tarafından yapılmaktadır. Hastanın başı öne doğru 45 derece çevrilir ve sırt üstü uzanır. Ardından baş 30 derece aşağıya doğru indirildiği esnada yaşanmakta olan istemsiz göz hareketleri gözlenir.

Kulak Zarı Ameliyatlarının Başarısını Etkileyen Önemli Ayrıntılar

Baş Dönmesinin Nedeni Kulak Kristali Olabilir!

Başınızı hareket ettirdiğiniz anda ya da ayakkabılarınız bağlamak için eğildiğinizde aniden başınız mı dönüyor? Nedeni kulak kristalleri olabilir. İç kulak kristallerinin diğer adı Benign Pozisyonel. İç kulakta oluşan denge merkezinde kulak kristalleri kanallara düşler. Bu durumda baş dönmesine neden olur. Baş dönmesi rahatsızlığı ile doktora başvuranların %25’inde bu sorun yaşanıyor.

Genellikle hastalığın oluşması ani olarak başlar. Baş hareketi ile sıklaşmaya başlar ve tetiklenir. Çoğu zaman uykudan uyandırıyor. 20-30 saniye kadar sürer. Bazen haftalar boyunca sürebilir.

Tanı Nasıl Koyulur: Uzman doktorlar tarafından yapılan son derece pratik bir test ile baş dönmesinin tanısı koyulur. Bu test için hasta oturur pozisyondadır. Ardından 20-30 saniye kadar bekletilir. Tipik göz hareketleri gerçekleşmez ise test tekrarlanır.

Hatsalar, sersemlik ve uyku yapısı etkilerden ötürü ilaçlardan rahatsızlık duyabilir. Dinlenmek hastalığın tedavisinde son derece önemlidir. 1 hafta boyunca ani hareketlerden kaçınmanız gerekiyor. 6 hafta boyunca uygulanan tedavi yöntemleri ile başarılı sonuç alınır.

Cerrahi Müdahale: Eğer ilaç tedavisine yanıt alınamazsa cerrahi müdahaleye başvurulur. Bu durumunda uzman doktorlar tarafından uygulanması son derece önemlidir. Yan etkileri çok olduğundan dolayı hastalar tarafından ilk basamak için tercih edilmiyor. Ancak cerrahi müdahale sonrasında yüksek başarı elde edilir.

Baş dönmesi atağı olduğunda hemen yere uzanmalısınız. Daha sonra başınızı hafif bir şekilde kaldırın. Düşmemek için önlem alın. Bol bol sıvı tüketmenizde yarar var. Vertigo atakaları olan kişilerin arama kullanmaması gerekiyor. Bunun yanı sıra yüksek yerlerde ya da ağır makinelerde çakışanlarda dikkatli olmalı. Ani boyun ya da baş hareketlerinden kaçınmanız şart.

Kulak Kristali Oynaması İçin Tedavi Nasıl Olur?

Kulak kristallerinde genellikle oynamalar birkaç hafta içerisinde kendiliğinden geçiyor. İç kulaktan gelen sinyallere karşı zaman ilerledikçe beyin alışır. Basit egzersizlerle etkileri azaltılabilir. Kulak içerisinde yer alan kristaller kendi yerine gelir. Kulak kristallerinin oynaması durumunda tedavi yöntemleri uzman doktorlar tarafından uygulanmalı.

Repozisyon manevraları en çok uygulanan yöntemler arasında yer alıyor. Epley manevrası da uygulanan yöntemlerden bir diğeridir. Uygulanan bu hareket ile kulak içinde yer alan partiküller kanalın dışına itiliyor. Dolayısıyla yarım daire kanallarından çıkan kulak kristalleri ile kesin bir tedavi süreci başlar. Rastgele yapılmaması gereken bir uygulamadır. Hasta 10 dakika kadar bekletilir daha sonra ayağa kaldırılır.

İlaç Tedavisi: Kulak kristalinin oynaması durumunda kişiler kusma gibi olumsuz durumlar yaşayabilir. Şiddetli baş dönmesi de en çok bilinen etkileri arasında yer alır. Böyle bir durumda Diazepam tedavisi uygulanır.

Baş dönmesi için hafif vakalarda ise reçetesiz ilaçlar kullanılıyor. Ancak yine de kişilerin uzman bir doktorla görüşme sağlaması şart. Virüs karşıtı ilaçlarda kulak kristalleri için uygulanan ilaçlar arasında yer alır. Sinir iltihapları için steroid ilaçlar tercih edilir.

Kulak Kristali Oynaması İçin Evde Neler Yapılmalı?

Ani olarak yaşanan kulak kristalleri baş dönmelerine yol açtığı için ani hareketlerden kaçınılması şart. Bunun dışında gece uyumadan önce odanızın iyi bir şekilde aydınlatılması gerekiyor. Bisiklet ve araba kullanırken de dikkatli olmanızda yarar var. Baş dönmesi durumunda bilinçli davranmanız gerekiyor. Düşme tehlikesine karşı tedbir almalısınız.

Kulak Kristali Oynaması Tekrarlanır Mı?

Eğer cerrahi tedavi uygulanmadı ise tekrarlanabilir. Hafif vakalarda cerrahi müdahale tercih edilmiyor. Hastalarda ilk 1 yıl kadar süre içinde atak tekrarlanırsa cerrahi müdahale uygulanabilir. Endişe edilmemesinde yarar var.

Vertigo stresli hayat içerisinde yaşayan kişilerde sıklıkla görüşen bir problem. Kulak çınlaması, baş dönmesi ve mide bulantısı vertigo rahatsızlığı olan kişilerin en çok yaşadığı sıkıntılar arasında. Güzel bir kür oluşturarak sıkıntılarınızı giderebilirsiniz.

Kulak Kristali İçin Kür: Bunun için bir tutam kadar çoban çantası ve dişi aslan pençesi otu gerekli olan malzemeler arasında. Bu malzemeler 6 dakika kadar kaynatılmalı. Daha sonra ise sabah ve akşam bir bardak tüketilmeli. İkinci haftada ise bir kez tüketmenizde yarar var. Düzenli kullanımlarda baş dönmesi azalacak. Bunun yanı sıra denge problemine de oldukça iyi geliyor.

Sirke ve Zencefil: Kulak kristali yerinden oynadığında en çok karşılaşılan sıkıntılar baş dönmeleri ve dengede güçlük çekilmesi. Bu durum için sirke ve zencefil oldukça etkili bir çözüm. Elma sirkesi kan basıncının dengelenmesinde etkilidir. Bu nedenle günde 2 defa tüketilmesinde yarar var.

Taze zencefil baş dönmesine son derece iyi geliyor. 3 bardak kadar kaynamış su içerisinde birkaç yaprak zencefil atın. Daha sonra kaynatarak demlenmeye bırakın. Her gün yaptığınız kürü 3 kez tüketin.

Papatya: Özellikle yatıştırıcı özelliği ile bilinen papatya mide bulantısı ve baş dönmesine de son derece iyi geliyor. 1 su bardağı kadar kaynamış su içerisinde bir bardak papatya koyun ve demlenmeye bırakın.  Daha sonra ise her gün bu karışımı tüketin. Stresi azaltmakla beraber baş dönmelerine de iyi geliyor. Papatya içerisine birde nane ve kabak gibi bitkileri de ekleyebilirsiniz.

Kulak Kristalleri oynaması kendiliğinden düzelir mi?
Hastalık çoğu zaman kendiliğinden kısa sürede geçer. Ancak bazı hastalarda kendiliğinden iyileşme olmaz. Bu hastaların doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Kulak Kristalleri tedavi edilmezse ne olur?
Manevra yapılmadan kulak kristalleri kendi kendine oturması çok zor bir ihtimaldir. Dolayısıyla kulak kristalleri yerine oturmazsa hastanın yaşam standardı düşer, konforu, günlük yaşantısı, baş dönmesi ve bulantıya bağlı yemesi içmesi bozulur.
Kulak Kristalleri oynaması nasıl anlaşılır?
Kristallerin kaydığını gösteren belirtiler; ani başlayan baş dönmeleri ve mide bulantısı gibi durumlardır. Aynı zamanda baş dönmesi olmadığı halde dengesizlik hissi yaşanması kişinin kulak kristallerinin kaydığını gösteren belirtilerden biridir
Kulak kristalleri hangi ilaç tedavisi?
Vertigo beraberinde eşlik eden belirtiler sıklıkla bulantı ve kusmadır. Tedavide kullanılan ilaçlar şunlardır [3]: 1- Vestibüler supresanlar , 2- Antiemetik ilaçlar, 3- Diğer ilaçlar Vestibüler supresanlar antihistaminikler, antikolinerjikler ve benzodiazepinler olmak üzere 3 gruptur.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/kulak-cinlamasi-nasil-gecer/

https://sartlari.com/hamilelikte-ilac-kullanimi-ve-zararlari/

https://sartlari.com/akili-telefonlarin-cocuklara-zararlari/

https://sartlari.com/bas-agrisi-icin-okunacak-dua/

https://sartlari.com/bas-agrisi-icin-dua/