Kulak Çınlaması Nasıl Geçer | Kulak çınlamasına ne iyi gelir? - Şartları Neler

Kulak Çınlaması Nasıl Geçer | Kulak çınlamasına ne iyi gelir?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Kulak çınlaması ne iyi gelir, psikolojik kulak çınlaması nasıl geçer, kulak çınlaması sesi, kulak çınlamasına susam yağı, kulak çınlamasına çare.

Anasayfa > Genel > Kulak Çınlaması Nasıl Geçer | Kulak çınlamasına ne iyi gelir?
10 Nisan 2019
1.218 okunma
Kulak Çınlaması Nasıl Geçer | Kulak çınlamasına ne iyi gelir?

Her 10 kişinin birinde kulak çınlaması var! Uzun süren çınlamalar kişilerin hayatlarını oldukça olumsuz etkiliyor. Kulakta vızıltı ya da siren şeklinde olan kulak çınlaması nasıl geçer;  öncelikle kulak çınlamasının tedavi edilmesi için nedenlerinin saptanması gerekiyor. Uzman doktorlar tarafından verilen ilaçlar ile çınlamanın etkileri azaltılabilir.

Kulak Çınlamasının Nedenleri Neler?

Kulak çınlamaları objektif ve de subjektif tinnitus olarak ikiye ayrılır. Sadece hasta kişilerde görülmeyen baka kişilerinde çınlama hissettiği durum objektif çınlama olarak ifade edilir. Bunun dışında eğer çınlama sadece hasta tarafından hissediliyor ise subjktif çınlama denir. Sesin tınısı çok kalın ya da ince olabilir. Tek kulağı etkileyebildiği gibi bazı kişilerde çift kulakta çınlama hissedilir. Eğer bu çınlama uzun süre devam eder ise uzman bir doktordan destek almanızda yarar var. Kulak çınlaması nedenleri;

  • Birçok faktör kulak çınlamasına neden olur. Sıklıkla karşılaşılan çınlama nedenlerinden biri iç kulakta bulunan işitme duyusundaki sinir uçlarında hasar olması.
  • Kulak kiri ve kulak zarındaki birtakım sorunlarda kulak çınlamasına neden oluyor.
  • Bunun yanı sıra kulak enfeksiyonları ve sinüzitte kulak çınlamasına sebebiyet veren faktörler arasında yer alır.
  • Kulak bölgesine ağır bir darbe alınması, orta kulak bölümünde sıvı birikmesi gibi durumlarda da kulağınızda siren şeklinde çınlama hissedebilirsiniz.
  • Orta kulakta yer alan kemiklerin eklem yerlerinin sertleşmesi kulak çınlamasına neden oluyor.
  • Hamilelik ya da kilo vermeye bağlı olarak da östaki tüpündeki genişlemeler çınlamalara yol açabilir.
  • Alerji durumunda, tansiyonun birden düşmesi ya da yükselmesinde kulak çınlaması hissedilir.
  • Baş ya da boyun bölgesine gelen darbeler sonucunda da kulak çınlamaları ortaya çıkar.
  • Tiroid hastalıklarında, diyabet durumunda kulak çınlaması oluşabiliyor. Bazı ilaçlarda kulak çınlamasına yol açıyor.

Kulak çınlaması nasıl olur; genellikle kulak içinden ince ya da kalın siren şeklinde sesler, hışırtılar duyulur. Kulak çınlamasının en büyük nedenlerinden biri genellikle yüksek sestir. Özellikle de kulaklıkla uzun süre müzik dinleyen kişilerde kulak çınlaması geçici olarak hissedilir. Ancak tedavi edilmediğinde uzun süren çınlamalara neden olabilir.

Kulak Çınlaması Neye İşarettir?

Kulak çınlaması neye işaret diyorsanız bu durum beyin tümörünün habercisi olabilir. Bu sebeple kişiler çınlama hissettiğinde uzman bir doktora görünmelidir. Bunun yanı sıra kulak damar hastalıklarının, yüksek tansiyonun ya da çene eklem bozukluğunun da habercisi olabilir. Şeker hastalığı ya da depresyon gibi psikolojik hastalıkların semptomları arasında da kulak çınlaması bulunuyor.

Eğer günlük hayatınızda kaldıramayacağınız sorunlar yaşadıysanız ve ruhsal bunalıma girdiyseniz strese bağlı olarak da kulak çınlaması ortaya çıkabilir.

Kulak Çınlaması Nasıl Kesilir?

Öncelikle kulak çınlamasının kesilmesi adına uzman bir hekim ile görüşme sağlamanız gerekiyor. Çınlaması olan kişiye yapılan muayene de hastalığın öyküsü sorgulanır. Ne zaman ortaya çıktığı, nasıl bir çınlama hissedildiği sorgulanır. Daha sonra verilen cevaplara göre çeşitli tetkikler uygulanır.

Çınlamanın sebebi eğer kulak yoluna giren yabancı bir cisim ise bu uzman hekim tarafından çıkarılır. Bunun yanı sıra çınlamaya sebep olan ilaçların yan etkileri ve alerji ise ilaçlar kesilmelidir.

Kulakta iltihaplanma var ise bu doktor tarafından cerrahi müdahale ile temizlenir. Çınlama ile beraber hastalarda işitme kaybı var ise KBB uzmanına muayene olmanız gerekiyor. Beyin ile ilgili bir durum olabilir ve hayati sonuçlara yol açabilir.

Kulak Çınlamasını Azaltmak İçin Ne Yapılmalı, Pratik Çözümler Neler?

Stresten uzak durmanız, yüksek sesli ortamlarda da bulunmamanız, ılık rahatlatıcı bir duş almanız kulak çınlamasına pratik çözümler arasında yer alıyor. Bunun dışında dikkat etmeniz gerekenler;

  • Fazla tuz tüketmemenizde yarar var. Tuz dolaşım sistemini bozabilir.
  • Tansiyonunuzu her zaman kontrol altında tutun. Yüksek ya da düşük tansiyon nedeni ile kulak çınlaması yaşanıyor ise bir diş sarımsak yutmanızda yarar var. Sarımsak tansiyonunuzu dengede tutacaktır.
  • Kan dolaşımını dengede tutmak için günlük küçük egzersizlerde bulunun.
  • Sinir sistemine zararı olan kahve, sigara, alkol tüketiminden uzak durmanız gerekiyor.
  • Ayrıca kişiler istirahat etmeye ve gevşemeye özen göstermeli. Kendinizi rahat hissettiğiniz ortamlarda bulunun ve gürültülü, kalabalık ortamlardan uzak durun.

Kulak çınlaması nasıl kesilir; bazı uzmanlar tarafından kulak çınlamasının tedavisinde FM kanallarını kısık sesle dinlenmesini öneriyor. Birçok hasta özellikle boş bir ortamda kısık sesle radyo dinlemenin iyi geldiğini söylüyor.

Kulak Çınlamasına İyi Gelen Bitkisel Öneriler

Hastalar kulak çınlaması bitkisel tedavi yöntemini denemeden önce KBB uzmanları ile görüşme sağlamalıdır. Asıl sorun doktorunuz tarafından saptanarak tedavi edilmeli. Daha sonra ise bitkisel çözüm önerilerini yine doktora danışarak deneyebilirsiniz.

  • Kulak çınlaması nasıl geçer diyorsanız öncelikle yapmanız gereken sarımsak, kara yılan otu, zencefil, ginkgo biloba, hardal yağı kurt üzümü gibi bitkileri denemenizde yarar var.
  • Kulak çınlamasına soğan suyu nasıl uygulanır diyenlerin dikkatine! İltihaplanmayı geçiren sarımsak ile beraber bir kür hazırlayın.
  • Bunun için öncelikle 2 diş sarımsağı ezin ve 1 yemek kaşığı kadar susam yağı ile beraber ezip cezveye koyun. İçerisine az miktarda soğan suyu ekleyin.
  • Karışımı ocakta kaynattıktan sonra ise soğumaya bırakın. Süzgeçle süzme işleminden sonra her gece birkaç damla kulağınıza damlatın.

Kara Yılan Otu: Kuzey Amerika’da olan kara yılan otu çok eski zamandan beri kulak ile ilgili sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılıyor. Menopoza ve romatizmaya da oldukça iyi gelen bir bitkidir. Ülkemizde çok fazla bilinmede eczanelerde tablet olarak satışa sunuluyor.

Özellikle depresyon sonucu geçmeyen kulak çınlaması için kullanılmakta. İçerisinde yüksek miktarda serotonin hormonu olduğundan dolayı kulak çınlaması tedavisinde etkilidir.

Zencefil: Kulak çınlamalarına neden olan bitkisel tedavi yöntemlerinden biri de zencefil. Zencefil içerisinde yüksek miktarda antimikrobiyel ve antibakteriyel özellikler var. Karışımı hazırlamak adına öncelikle taze zencefil almanız gerekiyor. Aktarlarda rahatlıkla bulabilirsiniz. 2 tatlı kaşığı kadar zencefili rendeleyin ve içerisinde biraz bal ekleyin. Daha sonra çınlama geçene kadar 3 bardak kadar içmeniz gerekiyor.

Ginkgo Biloba: Antioksidan özelliğine sahip olan ve kulak problemi denilince ilk kez akla gelen bitkilerden biridir. İyileştirici özelliği yüksektir. Biloba çayı genellikle eczanelerde bulunur. İç kulak probleminden kaynaklı olan ya da kan dolaşımının neden olduğu kulak çınlamalarına oldukça iyi gelir. Hamileler ve emziren annelerin kullanması uzmanlar tarafından da önerilmiyor.

Hardal Yağı: Kulak çınlaması için en etkili bitkilerden biri de hardal yağıdır. Hardal yağında bağışıklık sistemini güçlendiren birçok özellik var. Kulak çınlaması adına öncelikle kulağınıza hardal yağını birkaç damla kadar dökün ve kulağınızda 10 dakika kadar bekletin.

Başınızı eğerek yağın dışarı akmamasını sağlayın. İki ya da üç gün boyunca günde bir kez olmak üzere hardal yağını kulağınıza damlatabilirsiniz. Kulak çınlaması nedenleri ve yapılması gerekenler arasında kurt üzümü de var. Kurt üzümü kulak çınlamasına son derece iyi gelen bitkiler arasında. Çin’de de alternatif olarak kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer alıyor. Özellikle böbrek temizliğinde de kullanılmakta. Ancak bu işlemleri yaparken doktorunuza danışmanız son derece önemlidir.

Kulak Çınlamasına Ne İyi Gelir?
Kulak çınlaması için alternatif tedaviler; hipnoz, beyaz gürültü, mıknatıs tedavisi, oksijen tedavisi, akupunktur gibi yöntemlerde bulunu.
        

İbrahim Saraçoğlu Kulak Çınlamasına Ne İyi Gelir?
Kaynayan 1,5 su bardağı suyun içerisine ince kabuğu soyulmuş 1 kuru soğanı dörde bölüp atınız. 5 dakika kısık ateşte kaynatın. Kaynayan 1 bardak suyun içerisine 4-5 gram Alchemilla Vulgaris bitkisi atıp 6 dakika demleyiniz.
Uzun Süreli Kulak Çınlaması Neden Olur?
Bir kulak kirinin çınlamaya sebep olabileceği gibi, uzun süre yüksek sese maruz kalma, yabancı cisim, kulak zarında delinme, orta kulak iltihabı, orta kulakta sıvı birikmesi, iç kulak hücrelerinin zarar görmesi, orta kulakta bulunan kemiklerin ve eklemlerin sertleşmesi de çınlamaya neden olabilir.
Kulak Çınlaması Ne Zaman Geçer?
Kulak çınlaması anlık bir sürede gerçekleşebilir; 1 gün, 1 hafta, 1 ay, 1 yıl, 100 yıl da sürebilir. Çınlamanın net bir süresi yoktur. Çınlamanın kaynağına göre bu süre değişebilir. Sorun bir belirti/yakınma olduğu için, mutlaka KBB hekimi tarafından kontrol edilmelidir.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/kulak-kristalleri-neden-oynar/

https://sartlari.com/akili-telefonlarin-cocuklara-zararlari/

https://sartlari.com/agiz-kokusu-icin-hangi-doktora-gidilir/

https://sartlari.com/mide-agrisi-nasil-gecer/

https://sartlari.com/bebeklerde-reflu-nasil-gecer/