Miladi Takvim Ne Zaman ve Neden Kullanılmaya Başlandı? - Şartları Neler

Miladi Takvim Ne Zaman ve Neden Kullanılmaya Başlandı?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Rumi takvim ne zaman ve neden kullanılmaya başlandı, hicri takvim ne zaman kullanılmaya başlandı, miladi takvim nasıl ortaya çıkmıştır, miladi takvim nedir, takvim ne zaman bulundu

Anasayfa > Genel > Miladi Takvim Ne Zaman ve Neden Kullanılmaya Başlandı?
15 Şubat 2019
1.275 okunma
Miladi Takvim Ne Zaman ve Neden Kullanılmaya Başlandı?

Miladi takvim ne zaman ve neden kullanılmaya başlandı konusunda araştırma yaptığınız konu için makalemizden bilgi edinebilirsiniz.

Miladi takvim halen kullandığımız bir takvimdir. Bu takvimi tarihte ilk kez 1926 yılında kullanmaya başladık. Miladi takvimde Güneş yılı esas alınmaktadır. Bu takvimin temeli ise Mısırlılara dayanmaktadır.  Miladi takvim ne zaman ve neden kullanılmaya başlandı konusunda ilk kez bu takvimi kimler kullanmıştır konusuna gelecek olursak ayrı bir başlık altında açıklayalım.

Miladi Takvimi Tarihte İlk Kez Kimler Kullandı?

1926 yılından itibaren Güneş yılı esaslı Miladi takvimi halen kullanmaktayız. Bu takvim tarihte ilk kez Mısırlılar tarafından kullanılmıştır. Yani bu takvimin temeli Mısırlılara dayanmaktadır. İyon ve Yunanlılar aracılığıyla da Batı kültürüne aktarılmıştır.

Romalılar Sezar zamanında bu takvimi Julyen Takvimi olarak düzenleyerek farklı isimle kullanmıştır.

Yeniçağda ise Papa XII. Gregor tarafından yeniden düzenlenmiştir. Düzenlendikten sonraki adı Gregoryan takvimi olarak adlandırılmıştır.

Günümüzde bu takvim Miladi Takvim olarak bilinmektedir.

Milat Takviminin Özellikleri Nelerdir?

Milat takvimi olarak adlandırdığımız bu takvim, Hz. İsa’nın doğması ile sıfırdan itibaren kronolojinin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Hz. İsa’nın doğuşundan öncesi ise Milattan Önce (MÖ) ya da Milattan Sonra (MS) olarak adlandırılmaktadır.

Miladi takvim resmi olarak 1 Ocak 1923 yılından itibaren tamamen yürürlüğe girmiştir. Kabul edilişinin net tarihi ise 1 Mart 1926 yılı miladi takvim olarak kabul edilmiştir.

Bir diğer takvim ise Rumi takvimdir. Bu takvim bütçe ayarlamaları için kullanılmıştır. 1983 yılında mali yılbaşının Ocak ayında ve Ocak ayının ilk gününde tamamen resmi olarak kullanımdan kaldırılmıştır.

26 Aralık 1925 tarihinde ise bir yasa çıkarılmıştır. Bu yasa diğer bütün takvimleri kaldırarak miladi takvimi yürürlüğe sokmuştur. O tarihten itibaren miladi takvim halen kullandığımız takvimdir.

Miladi takvimi kullanıyor olmak Türkiye için ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal anlamda Avrupa Devletleri ile ilişkileri düzenleyip geliştirmeye ve aynı zamanda da çağdaşlaşmaya yönelik katkı sağlamıştır Şuan günümüzde birçok Dünya Devleti de Miladi takvimi kullanmaktadır.

Miladi takvim ilk kez ne zaman kullanıldı?
4 Ekim 1582’de kabul edilmiştir. Değişik tarihlerde önce Avrupa’da daha sonra diğer ülkelerde yayılmıştır. Gregoryen takvim oluşturulurken Jülyen takvimine 10 gün ilave edilmiştir; 5 Ekim Cuma günü, 15 Ekim Cuma olarak kabul edilmiştir. 1752’de kabul eden ülkeler ise 11 gün ilave etmek durumunda kalmışlardır.
Miladi takvim nasıl ortaya çıktı?
Miladi takvimi 1582 yılında, Papa XIII. Gregory’e sunmuş ve kabul edilmiştir. Onun emri ile Katolik ülkelerde kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde bu takvim Gregoryen takvim ismi ile tüm dünyada kullanılmaktadır.
Takvim ne zaman başladı?
İlk takvimin Mısırlılar tarafından bulunduğu da söylenmektedir. Modern takvimlerin temeli ise 8. yüzyılda atıldı. Bu takvimler MÖ 46 yılında Jül Sezar tarafından kullanıma sokulan Jülyen takvimine dönüştü. Jülyen takvimi, son şekline MS 8 civarında, imparator Agustus döneminde kavuştu.
Rumi takvim ne zaman kullanıldı?
Rumi takvim, Hicret’i (Gregoryen takvimi 622) başlangıç kabul eden güneş yılı esasına dayalı bir takvim. Dünya’nın Güneş etrafında dolanımını esas alan Şemsî Takvim düzeninde, 13 Mart 1840’ta uygulanmaya başladı.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/ininal-kart-nereden-alinir/

https://sartlari.com/hicret-muhacir-ensar-veda-hacci-ve-veda-hutbesi-ne-demektir/

https://sartlari.com/koy-enstituleri-ne-zaman-kapandi/

https://sartlari.com/kullanmakta-oldugumuz-takvime-gore-hangisi-tarihte-yasanmis-gercek-bir-gundur/

https://sartlari.com/gunes-paneli/