Namazın Şartları | Namazın farzları kaçtır ve nelerdir? - Şartları Neler

Namazın Şartları | Namazın farzları kaçtır ve nelerdir?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Anasayfa > Genel > Namazın Şartları | Namazın farzları kaçtır ve nelerdir?
21 Aralık 2019
1.217 okunma
Namazın Şartları | Namazın farzları kaçtır ve nelerdir?

Müslümanlığın gereklerinden bir tanesi olan namaz, kötü niyetlerden arınmak ve Allah katında temizlenmek açısından en doğru ibadettir. Her gün düzenli olarak beş vakit namaz kılınması, Müslümanlar için farzdır. Yanlış yapmamak ya da günaha girmemek adına namazın şartları hakkında bilgi edinmek önem taşır. Akli sağlığı yerinde olan, herhangi bir beden özrü ya da sakatlığı olmayan her Müslüman’ın namaz kılması önemlidir.

Beş Vakit Namazın Şartları

Namazın şartları söz konusu olduğunda, dikkat edilmesi gereken farz, vacip ve sünnetler bulunur. Özelliklere farzlara özen gösterilmemesi, namazın bozulmasına neden olacağından dolayı dikkat edilmelidir. Toplamda namazın 12 tane farzı vardır. Namazın dışındaki ve içindeki farzlar olmak üzere ikiye ayrılırlar.

  • Namazın şartları nelerdir konusunda fikir edinmeniz halinde Müslümanlığın gerekliliklerine de uymak kolaylaşır.
  • Hadesten taharet, Necasetten taharet, Setr-i avret, İstikbal-i kıble, vakit ve niyet Kuran’ı Kerim’de de belirtilen namazın şartlarıdır.
  • Yukarıda belirtilenlerin yanı sıra namazın rükünleri ise İftitah tekbiri, kıyam, kıraat, Rüku ve secde olarak karşımıza çıkar.

İslamda Namazın Şartları

Namazın şartları ve anlamları noktasında bilgi edinmemiz durumunda, neden ibadet ettiğimiz konusunda da fikir sahibi olabiliriz. Bu aşamada ise hadesten taharet, boy adresli almak ve beden olarak temizlenmek şeklinde bilinir. Necasetten taharet ise namaz kılınacak yerin koku, kir ya da pisliklerden temizlenmesi şeklinde ifade edilir. Setr-i avret, namaz öncesinde vücudun görünmemesi gereken yerlerin kapatılması olarak yorumlanır.

İstikbal-i kıble ise adından da anlaşılabileceği gibi namaz kılarken kıbleye yönelmektir. Vakit ve niyet ise Müslümanlar için son derece önemli kavramlardır. Namaz vakitlerini takip ediyor ve biliyorsanız eğer sizin için faydalıdır. Yine aynı şekilde namaz öncesinde niyet etmek ve kalpten gelerek ibadet yapmak Allah katında da kabul edilmesi adına önem taşır.

Namazı Bozan Şartlar

Yukarıda belirtildiği gibi namazın şartları ve rükünler konusunda bilgi sahibi olmanız halinde islamın gereklilikleri hakkında da fikir edinebilirsiniz. Namaz sırasında konuşmak, farzı terk etmek, sesli şekilde gülmek, özürsüz öksürmek ya da gaz çıkarmak bozulmasına neden olabilir.

  • Namazın en iyi şekilde tamamlanması adına konuşmadan odaklanarak duaları eksiksiz okumak faydalıdır.
  • Bir şeyler yemek, çocukları kucaklamak, saç ya da sakalı taramak da yine aynı şekilde namazın bozulmasına neden olabilir.
  • Namaz kılarken her zaman ibadete odaklanmak ve aşamalarına özen göstermek gerekir.

Namazın Hazırlık Ve Kılınış Şartları

Namazın içindeki farzları ve şartları hakkında fikir edindiyseniz eğer, gün içerisinde beş vakit ibadetinizi yerine getirebilirsiniz. Hazırlık aşamasında ise bedenen ve ruhen temizlenmek, daha sonrasında da abdest almak önemlidir. 5 vakit namazın toplamda 40 rekatı vardır. 17 rekat farz, 3 rekat vacip, 20 rekat ise sünnet olarak bilinir. Namazın şartları ve nasıl kılındığı konusunda araştırma yapmak, daha sonrasında ibadetin bozulmaması adına yararlı olacaktır. Sabah namazı 4 rekat, öğle namazı 10 rekat, ikindi 8, akşam namazı ise 5 rekat olarak bilinir. Yatsı namazı ise 13 rekat olarak belirtilmiştir.

Namazın Ön Şartları

Namazın ön şartları abdest almak şeklinde ifade edilir. Namazın şartları hakkında ilahiyatçılardan ya da cami hocalarından yardım alabilirsiniz. Dinin gerekliliklerini en iyi şekilde yerine getirmek adına namaz, oldukça önemlidir. Müslümanların gün içerisinde daha çok ibadet etmelerine yardımcı olan namaz ile birlikte günahlarınızdan arınırken kendinizi de daha iyi hissedebilirsiniz. Namaz esnasında abdestiniz bozulursa eğer tekrar tazeledikten sonra devam etmeniz önem taşır.

Namazın 12 Şartı Nedir?
İftitah tekbiri: Namaza başlarken “Allahü ekber” demektir. Kıyam: Namazda ayakta durmaktır. Kıraat: Namazda, Kur’an-ı kerimden sure veya âyet okumaktır. Rüku: Ayakta okuma bittikten sonra, eğilip elleri dize koymaktır. Secde: Kâde-i âhıre [son oturuş]:
Namazın Farzlarının Nelerdir?
Namazın içindeki şartlar; İftitah tekbiri, kıyam, kıraat, rükû, secde ve ka’de-i ahiredir. Namazın dışındaki şartlar; Hadesten ve Necâsetten tahâret, setr-i avret, istikbali kıble, vakit ile niyettir.
32 Farz Nedir?
32 farz, dinimizde yapılması gereken en temel farzlardan birisidir. 32 farz; İmanın şartları (6), İslam’ın şartları (5), Namazın farzları (12), Abdestin farzları (4), Guslün farzları (3) ve Teyemmümün farzları (2) olmak üzere toplamda 32 farzdan oluşur.
Hangisi Namazın Farz Şartlarından Biridir?
Namazın farz olmasının şartları; Müslüman olmak, bulûğ çağına ulaşmak ve akıllı olmak üzere üç tanedir.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/rukuda-okunacak-dua/

https://sartlari.com/etamin-seccade-yapimi/

https://sartlari.com/kendi-denedig%cc%86im-ve-kabul-olan-dua-formulu/

https://sartlari.com/amigurumi-yapilisi-yapimi/

https://sartlari.com/ikindi-namazindan-sonra-okunacak-dua/