Tesbih Çekmeden Önce Okunacak Dua | Tesbih çekmeden önce okunan dua - Şartları Neler

Tesbih Çekmeden Önce Okunacak Dua | Tesbih çekmeden önce okunan dua

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...

Tesbih çekmeden önce hangi dua okunur, tesbih çekmeden önce okunacak dua ayet, tesbih çekmeden önce okunacak dua kısa, tesbih çekmeden önce okunacak dualar, tesbih çekerken hangi dua okunur, tesbih çekildikten sonra hangi dua okunur, tesbihden önce hangi dua okunur, tesbih çekmeden önce okunan dua nedir? Hepsi içerikte.

Anasayfa > Genel > Tesbih Çekmeden Önce Okunacak Dua | Tesbih çekmeden önce okunan dua
01 Ocak 2021
1.763 okunma
Tesbih Çekmeden Önce Okunacak Dua | Tesbih çekmeden önce okunan dua

Tesbih çekmeden önce okunacak dua. Tesbih çekmeden önce hangi dualar okunmalı? Tesbih çekmeye başlamadan nasıl dua etmelidir?

Tesbih, Allah’ın sıfatlarını dilimizde eda ederken sayı saymak  için kullanılır. 33 ve katları kadar boncuk tanesi ipe dizilir ve bir halka oluşturulur. Oluşturulan bu halkaya tesbih adı verilir. Tesbih islamiyet dışında diğer dinlerde de kullanılabilmektedir.

Aynı zamanda bazen kişilerin stres atmak amaçlı ufak tesbihler çektikleri bilinir. Ancak Müslümanlar 33 ve katları kadar boncuk sayısı olan tesbihler kullanırlar. Tesbih daha kullanılmaya başlamazken parmakla Allah’ın isimlerinin sayıldığı bilinmektedir. Bugün de namaz sonra tesbih bulunmadığı koşullarda parmakla Allah’ın isimlerinin sayılması normaldir. Tesbih çekmek İslamiyetten önemli görülen ve kültürel olarak da yer etmiş bir faaliyettir.

Tesbih Çekmeden Önce Okunacak Dualar Neler?

Müslümanlar, Allah’ın adını anarak gönüllerinin huzur, evlerinin bereket, bedenlerinin şifa bulacağını bilirler. Bu sebeple tesbih ellerden düşmez, özellikle yaşlı kişilerin 99’lu tesbihleri ellerinden hiç bırakmadıklarına sıkça rastlanmaktadır. Her şeye kadir olan yüce Allah’ın 99 ismi vardır. Bu isimlerin hepsini neye karşılık geldiğini bilerek saymak gönüllere dinginlik vermektedir. Tesbih saymadan önce edilmesi gereken dualar da vardır.

Tesbih Çekmeden Önce Okunacak Dualar Hangileri?

Allah’ın varlığını kabul etmek imanın esaslarından biridir. Allah’ı bilmek için insanın kendisini ve çevresini bilmesi gerekir. Aynı zamanda Allah’ı bilmek Allah’ın isimlerini bilmeyi de beraberinde getirir. Allah’ın her isminin bir anlamı vardır ve bu isimler onun özelliklerini tasvir etmektedir. Seni yaradanı bilmek için Allah’ın isimlerini bilmek gerekmektedir. Tesbih çekmek de yine bu yüzden çok önemlidir. Tesbih çekerek Allah’ın isimleri sayılır. Bu isimlerin faziletleri vardır. Tesbih çekmek, kulun Allah ile yakınlaşmasını sağlamaktadır. Yaratıcısını tanımasını, ona niyaz etmesini, onun ismini anarak ondan dilemesini, ondan istemesini sağlamaktadır. Tesbih çekmek her namaz sonrasında yapılması iyi olarak sayılan bir ibadettir. Ancak namazla sınırlı değildir. Gün içerisinde ne zaman istenirse tesbih çekilebilir, Allah anılabilir. Tesbih saymadan önce edilmesi gereken dualar da vardır.

İşte Tesbih Çekmeden Önce Okunacak Dua

“ Sübhân Allâhi vel hamdü lillâhi velâ ilâhe illAllâhü vAllâhü ekber. Velâ havle velâ kuvvete illâ billâhil aliyyil aziym”

Namaz tesbihatı nasıl yapılır?
Namazlardan sonra otuz üçer kere “Sübhanallah”, “Elhamdülillah”, “Allahu ekber” diyerek Allah’ı anmak da sahih hadislerle tavsiye edilmiştir. Ve huvel aliyyul aziymizul celali subhanellah.” 33 defa Subhanallah: Allah noksanlardan uzaktır, kemal sıfatlarla muttasıf (sıfatlanmış) tır.
Zikir çekerken neler okunur?
Tesbih çekerken, birinci 33 lük kısımda SübhanAllah,ikinci 33 lük kısımda Elhamdülillah,son 33 lük kısımda ise,Allah-ü Ekber denilir. Zikirmatikte ise,Allahümme Salli Ala Muhammedin ve Ala Ali Muhammmed denilir.Diğer adı da salavattır.
Dilek tesbihi nasıl yapılır?
Tesbihin her bir boncuğuna ve imamesine 1 Fatiha 3 ihlas okunur. Toplamda 100 Fatiha ve 300 ihlas okunarak dilek tesbihi duasına geçilir. Dua kısmında kişi Allah’tan dileğini diler. Okunan tesbih kıbleye doğru yüksekçe bir yere asılır ve tesbih orada kalır.
Namazdan sonra dua okumak gerekir mi?
Namazdan sonra dua etmek, Kuran’dan sureler okumak ise pek makbuldür. Namaz akabinde tesbihat yapmak, zikir yapmak ise Hz. Peygamber’in sünnetlerindendir. Kuran’da Allah’u Teala “Beni bol bol zikredin “duyurmuştur.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/namazdan-sonra-okunacak-dua/

https://sartlari.com/yapilisi-kolay-bere-modelleri/

https://sartlari.com/imanin-sartlari/

https://sartlari.com/buyuye-karsi-okunacak-dua/

https://sartlari.com/en-guzel-bebek-fotograflari-bebek-resimleri/