4500 Günden Emeklilik Şartları 2024-2025 | Kadınlarda 4500 günden emeklilik şartları - Şartları Neler

4500 Günden Emeklilik Şartları 2024-2025 | Kadınlarda 4500 günden emeklilik şartları

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

4500 gün emeklilik maaşı ne kadar, 4500 gün emeklilik şartları 2019, emeklilik şartları, emeklilik hesaplama, emekli nasıl olunur, emeklilik şartları neler

Anasayfa > Genel > 4500 Günden Emeklilik Şartları 2024-2025 | Kadınlarda 4500 günden emeklilik şartları
04 Temmuz 2019
1.276 okunma
4500 Günden Emeklilik Şartları 2024-2025 |  Kadınlarda 4500 günden emeklilik şartları

Her çalışan insanın güzel bir hayalidir emeklilik. Onca sene boyunca hizmet ettiği, emek verdiği iş yerinden gününü ve senesini doldurduktan sonra artık çalışmanın değil tatil yapmanın yaşına erdiği bir dönem de benden paydos diyerek onca sene emek verdiği şirketten veya kurumdan aldığı bir miktar ikramiye ile köşeye çekilir insan. Tabi kendisine tekneyi az da olsa döndürecek, çorbayı kaynatacak kadar da bir maaş bağlanır. Bağlanır ama hepsi o kadardır maaşında yapabildiğinin.

Tekneyi döndürüp çorbayı kaynatmaktan başka bir hayalini gerçekleştirmeye de pek yaramaz emeklinin açıkçası. Buna da şükür diyerek gelen emekli ikramiyesine yönelen emekli memlekette ki vakıf olan kriz ortamında bağlanan bu emekli ikramiyesinin de bir alım gücünün kalmadığını görünce onca sene çalışmış ve yorulup bitap düşen bedenini tekrardan atar iş hayatına. Tekneyi döndürmek çorbayı kaynatmak güzeldir tabi şükür sebebidir en nihayetinde ama yalnız değildir emekli. Bakmakla yükümlü olduğu kişiler okutmak zorunda olduğu çocuklar ödenmesi gereken fatura ve borçlar hepsi bir bir külfettir üstüne.

Devletin uyguladığı yasalara göre ilk defa 08.09.1999 tarihinde ve bu tarihten sonra bir yer de çalışmaya başlayarak, işe girerek ya da çalışıyormuş gibi gösterilerek sigorta girişlerinin başlamış olduğu kişiler için uygulanmakta olan yasa kapsamında içlerinde bulunduğu çalışma hayatlarında 4500 günü tamamlayan çalışanlar emekli olmaya hak kazanmışlardır. Yani 4500 gün verilen emek, dökülen alın teri sonucun da emekli olmayı sonunda hak eder insan.

Ancak tamamlanan bu 4500 çalışma günü çalışan emekçi insanlar için emekli olmaya tek başına yeten bir durum değildir tabi bu durum. Çalışanların kadın ve erkek olarak ayrıldığı memlekette emekli olabilmek için 4500 çalışma gününün üzerine erkek çalışanlara 60 yaş, kadın çalışanlara ise 58 yaş tamamlama zorunluluğu getirilerek yaş sınırlarının emeklik için bir engel durumu söz konusu olmuştur. Tabi gelen bu yaş hadleri ve 4500 çalışma gününe ek bir de kadın ve erkek çalışanlarda ortak 25 yıl sigorta priminin yatırılmış olması da gerekmektedir. Hem de eksiksiz bir şekilde.

Erkek ve kadın çalışanlara yaş ve aynı zamanda 4500 günlük çalışma günü süreleri dışında emekli olmaları için eklenen bu 25 yıllık sigorta prim ödenmesi şartı sigortalı bir işe giriş tarihi ile başlatılan sigorta prim tarihi ile emeklilik başvurusu için verilen dilekçe arasındaki zamanı temsil eder. Burada önemli olan nokta sigorta priminin başlaması ile emeklilik dilekçesinin verilmesi arasında geçirilen süredir

4500 günden emeklilik şartları normal olarak olunan emeklilikten biraz farklıdır. 4500 günden olunan emeklilik yaş haddinden meydana gelmiş kısmi emeklilik olarak kabul edilir. Ve bu durumdan faydalanarak emekli olan kişilere ise normal yoldan emeklilik yaşayan kişilere bağlanan aylığın yaklaşık olarak yüzde 20 veya 25 eksiği bağlanır.

 

Erkekler de Emeklilik Şartı

Doğru bir ayrım olmasa da çalışanlar sigorta kapsamında erkek ve kadın olarak ayrılırlar. Erkek çalışanların 4500 çalışma gününden faydalanarak kısmi olarak emekli olabilmeleri için sadece 4500 gün herhangi bir sigortalı iş te çalışmaları, o işe emek vererek ter akıtmaları yeterli değildir. Erkek çalışanların 4500 günden emekli olabilmeleri için 4500 günü tamamladıktan sonra yaş sınırı olan 60 yaşına gelmeleri ve yaklaşık olarak ta 25 yıl kadar kesintisiz bir şekilde sigorta süresi olması gerekmektedir.

Sadece 4500 günü tamamlamak ya da 60 yaşına kadar bir iş te emek vererek ter döküyor olmak emekli olabilmek için yeterli değildir maalesef. Bunların hepsinin aynı anda yapılması gerekmektedir mecburi olarak. Nice emekli amcamız yaşını doldurmuş ancak sigortasız bir iş te senelerce insafsız bir işverenin zalimliğine maruz kaldığı için yaşı geldiği halde halen daha çalışarak emeklilik prim gününü doldurmaya çalışıyordur.

Kadınlar da Emeklilik Şartı

Erkek çalışanlar için 60 olması gereken yaş haddinin kadınlar için 58 yaşına çekilmesi dışında diğer şartlar arasında pek te bir fark yoktur kadın çalışanların emekli olabilmeleri için.

Erkek çalışanlar gibi 4500 prim gününü dolduran emekçi kadın çalışanlar, yasaya göre 58 olan yaş hadlerini de tamamladıktan sonra eğer 25 yıl kadar da kesintisiz bir şekilde sigortaları da girilmişse paşalar gibi emekli olmaya hak kazanabiliyorlar.

Kadın çalışanlar emeklilik durumunda yaş farkının dışında bir de engelli bir çocuğa sahip olma durumuna göre de erkek çalışanlardan farklı bir şekilde emeklilik yaşı hesaplamasına maruz kalabiliyor

Engelli bir çocuğu olan kadın çalışan, sahip olduğu engelli çocuğunun bakımının kendisinin üstlendiği düşünülerek emekli olma yaşlarında ve bulunmalarını gereken sigorta prim günü sayılarında birkaç değişiklik meydana getirebiliyor. Bu duruma göre sürekli bakıma muhtaç ve ağır bir engeli bulunan çocuğa sahip olan ve çalışmak zorunda olan anneler erken emeklilik imkanlarından faydalanarak mağduriyet yaşamıyorlar.

Sürekli bir bakıma ihtiyacı olmayan ama hali hazırda mevcut olarak bir engeli bulunan çocukların çalışan anneleri ise 01.10.2008 tarihinden itibaren uygulanan yasalarla birlikte çalışmaya başladığı günler sigorta gün sayımlarında 1 gün olarak değil 1.25 gün olarak hesaplanıyor. Bu hesaplamalar neticesinde ise engelli çocuk sahibi çalışan anneler diğer çalışan annelere göre daha erken bir yaşta emekli olabiliyorlar.

 

Normal Emeklilik İçin Gerekli Olan Kriterler Nelerdir?

Kısmi emeklilik türünün, yani yaşa bağlı emeklilik türünün normal olan emeklilik türünden en belirgin farkı emeklilik sonunda emekliliği hak etmiş kişilere bağlanan maaşlardır. Kısmi olarak yani gününü doldurup yaş ve sigorta primlerinin de uyuşması durumuyla emekli olan kişiler normal yollarla emekli olan kişilere göre daha az bir emekli maaşı alırlar.

Kadın ve erkek çalışanlar için 4500 emeklilik günü şartları tamamlanıp 25 yıl sigorta primleri ile olan çalışma hayatları da göz önünde bulundurulduktan sonra erkek çalışanlar için 60, kadın çalışanlar için ise 58 yaş haddinin sağlanmış olduğu durumlarda emekli olunabiliyor. Ancak bu emeklilik yaş haddine göre hesaplanan bir emeklilik sistemi olduğu için kısmi bir emeklilik olarak geçmektedir.

İlk sigorta giriş tarihleri 09.09.1999 ve 30.04.2008 yılları arasına denk gelen kadın ve erkek çalışanlar için emekli olmaları için ödeyecekleri sigorta prim gün sayısı yaklaşık olarak 7000 dir. Ancak bu tarihler arasında yani; 09.09.1999 ve 30.04.2008 yılları arasında 4500 gün prim sayısı ile emekli olmak isteyen kadın ve erkek çalışanlar ise kadınlar için 58, erkekler içinse 60 olan yaş hadlerini tamamlayarak 25 yıl kesintisiz olarak sigorta primlerinin ödenmiş olmaları gerekmektedir.

Bunun yanı sıra 5400 prim günü hesaplanarak emekli olmak isteyen erkek ve kadın çalışanlar içinse uygulanan yasalarla beraber 2035 yılında kadın çalışanlar 61 ve erkek çalışanlar ise bu yılda 63 yaşını tam olarak tamamlamaları halinde emekliliğe hak kazanabileceklerdir.

Aynı zaman da bir başka emekli olma yöntemi ise 3600 günden sigorta primlerinin hesaplanması sonucu oluşan emekliliktir. 3600 günden faydalanılan emeklilikte ise 2011 tarihinden sonrası için kadın çalışanlarda yaş haddi 58, erkek çalışanlarda ise yaş haddi 60 olarak belirlenmiştir. 3600 günde emeklilik hakkı diğer emeklilik haklarına göre biraz farklıdır çünkü aralarında en düşük maaşı alan emekliler 3600 prim gününden yararlanan emeklilerdir.

4500’den Nasıl Emekli Olunuyor?
erkeklerin 60 yaşını, kadınların ise 58 yaşını doldurması, 25 yıldan beri sigortalı olması ve en az 4500 gün prim ödemek şartlarıyla emekli olabilir.
4500 Günü Dolduran Emekli Olabilir Mi?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yaş haddinden emekli olabilmeyi sağlamaktadır.
2004’de İşe Başlayan Ne Zaman Emekli Olur?
60 yaşında emekli olursunuz.
4000 Günden Maden Sigortası Emekli Olma Olur Mu?
Maden işçisi 01.01.1979 doğumlu Ali Bey yer altı maden işyerinde 01.06.1997’den beri sürekli çalışmakta ve bu kapsamda 4600 günü bulunmakta ise maden işçisi Ali Bey 01.06.2017 tarihine kadar 400 gün daha aynı kapsamda çalışırsa 01.06.2017 tarihinde emekli olabilecektir.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/3600-gunden-emeklilik-sartlari/

https://sartlari.com/bireysel-emeklilik-iptali-icin-ne-yapmaliyim/

https://sartlari.com/ssk-ne-zaman-emekli-olabilirim/

https://sartlari.com/emekli-sandigi-emeklilik-yasi-hesaplama-ekrani/

https://sartlari.com/sgk-ise-giris-ve-cikis-bildirgesi/