Noktalı Virgülden Sonra Büyük Harfle Mi Başlanır? | Noktalı virgül nerelerde kullanılıyor? - Şartları Neler

Noktalı Virgülden Sonra Büyük Harfle Mi Başlanır? | Noktalı virgül nerelerde kullanılıyor?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 3,67 out of 5)
Loading...

Noktalı virgülden sonra büyük harfle mi başlanır tdk, virgülden sonra büyük harf kullanılır mı, noktalı virgülden sonra büyük harf gelir mi, iki nokta üst üsteden sonra büyük harfle mi başlanır

Anasayfa > Genel > Noktalı Virgülden Sonra Büyük Harfle Mi Başlanır? | Noktalı virgül nerelerde kullanılıyor?
15 Şubat 2019
7.110 okunma
Noktalı Virgülden Sonra Büyük Harfle Mi Başlanır? | Noktalı virgül nerelerde kullanılıyor?

Noktalama işaretlerinde noktalı virgülden sonra büyük harfle mi başlanırkonusunda hazırladığımız makaleden yazım kurallarına dair bilgi alabilirsiniz.

Öncelikle yazım kurallarında birçok kelimenin, bağlacın yanlış yazılması ve noktalama işaretlerinin yanlış yazılmasından dolayı yazım hataları meydana gelmektedir. Bu nedenle noktalama işaretleri konusunda birçok kişi araştırma yapmaktadır. Konumuz olan noktalı virgülden sonra büyük harfle mi başlanır? Sorusunu yanıtlayacağımız bu makalede sizlere örneklerle açıklama yapacağız.

Noktalama İşaretlerinde Noktalı Virgülden Sonra Büyük Harfle Mi Başlanır? | Noktalı virgülden sonra büyük harf

Noktalı virgülden sonra büyük harfle başlanmaz. Noktalı virgülden sonra küçük harfle cümleye devam edilir.

Noktalı virgül işaretinde her biri kendi içerisinde bağımsız olmasına rağmen, anlam bakımından birbirine bağlanan cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılır diyebiliriz. Bu açıklamaya bir örnek verecek olursak bir cümle ile örneklendirebiliriz. Başlık, konu demek değildir; konunun genel olarak anlamı başlığa nazaran değişim göstermektedir.

Noktalı virgülün diğer özelliği; bir ögesi ortak olan iki cümlenin arasına konur. Bu açıklamamızı örneklendirecek olursak bir cümleyle örneklendirelim. Bu iki üç gün sürecek bir olay değil; iki üç yıl bile sürebilir.

Bu cümlede özneler birleştirilmiştir.

Noktalı Virgülün Özellikleri

Cümle içerisinde virgülle ayrılmış örnek cümleler bulunuyorsa, bu kümeleri birbirinden ayırmak amacıyla kullanılır. Örnek: Dilimize giren yabancı sözcükler de ünlü uyumu kuralına uyar; renk rengi, renge; ilaç, ilacı, ilaca gibi örneklendirebiliriz.

Birbirine fakat, ama, ancak, lakin, yalnız, hâlbuki, oysa, öyleyse, sonuç olarak, bununla birlikte, gibi birbirine bağlanan cümlelerde ilk cümlenin sonuna konur.

Örnek cümle: Her diploma alana aydın bir insan diyemeyiz; fakat yükseköğretim gören kişiler birer aydın insanlardır.

Noktalı virgülden sonra cümleye büyük harfle devam edilmediğini öğrendik. Bu bağlamda birkaç örnek cümle sıralayabiliriz.

  • At ölür, meydan kalır; yiğit ölür, şan kalır.
  • Doluya koydum, almaz; boşa koydum, dolmaz.
  • Öğleden sonra marketten toz bezi, bulaşık süngeri, deterjan; bakkaldan da ekmek ve peynir aldım.

Bu cümlelerle örneklendirebileceğimiz noktalı virgül kullanımı ile ilgili olarak hem özelliklerinden hem de kullanımından bahsettik. Umuyoruz ki bu makale sizlere yardımcı olmuştur.

Noktalı virgülden ve virgülden sonra gelen sözcükler büyük harfle başlar doğru mu yanlış mı?
Cümle içerisinde virgülle ayrılmış tür ve takımları birbirinden ayırmak için ya da öğeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri ayırmak için kullanılan noktalama işaretine noktalı virgül adı verilir. Noktalı virgülden sonra gelen sözcük özel bir isim değilse, bu sözcük küçük harf ile başlar.
Noktalı virgülden sonra neden büyük harfle başlanır?
Genelde cümle içerisinde virgüllerle ayrılmış aynı cins veya takımları ayırmak ve uzun ve sıralı cümlelerdeki anlam karmaşasını ayırmak için kullanılır.  Noktalı virgülden sonra gelen sözcük özel isim değilse küçük harfle başlar, ama özel bir isim ise büyük harfle başlar.
Noktalı virgül nerede kullanılır ve örnekler?
At ölür, meydan kalır; yiğit ölür şan kalır. Gitmemiz gerekiyor; bekleyenler var. Okumuş bir kadın değil, ama anlayışlı; çok genç değil, ama güzel
Noktalı virgül nerelerde kullanılır TDK?
Aralarında şekil ve anlamca ilişki bulunan, birbirine bağlaçsız bağlanan ve aralarındaki duraklama kısa olan cümlelerin arasına noktalı virgül konur:

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/metin2-log-hatasi-cozumu/

https://sartlari.com/surtunme-yoluyla-hamile-kalinir-mi/

https://sartlari.com/category/guzel-sozler-guzel-sozler/olumsuz-sozler/

https://sartlari.com/category/guzel-sozler-guzel-sozler/sevgiliye-guzel-mesajlar/

https://sartlari.com/anlatimli-lif-ornekleri/