İslamın Şartları Nelerdir? | İmanın şartları nelerdir? - Şartları Neler

İslamın Şartları Nelerdir? | İmanın şartları nelerdir?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

İslam’ın şartları nelerdir? Kelime-i Şehadet Getirmek, Namaz Kılmak, Oruç Tutmak,  Hacca Gitmek, Zekat Vermek, Zekat vermek için gerekli şartlar? Zekat kimlere verilir?

Anasayfa > Genel > İslamın Şartları Nelerdir? | İmanın şartları nelerdir?
08 Mayıs 2019
1.740 okunma
İslamın Şartları Nelerdir? | İmanın şartları nelerdir?

İslam dini yedinci yüzyılda ortaya çıkmıştır. Hz Muhammed 40 yaşındayken Cebrail meleği vasıtasıyla ilk vahyi indirilmiştir. Kuranı Kerem’in inmesin 23 yıl sürmüştür. Bu sürenin 12 yılı Mekke, 11 yılı ise Medine’de geçmiştir. Kuran-ı Kerim’de Kuran’ın indirilmesiyle ilgili şu ifadelere yer vermiştir; “İnkar edenler: Kur’an ona bir defada topluca indirilmeli değil miydi? dediler. Biz onu senin kalbine iyice yerleştirmek için böyle yaptık (parça parça indirdik) ve onu tane tane (ayırarak) okuduk.” (Furkân, 25/32)

İslam’ın şartları nelerdir?

Müslüman olmak isteyen kişilerin ve müslümanların eksiksiz ve doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi gereken şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar İslam’ın şartları olarak geçmektedir. Hz. Muhammed bu beş şart ile ilgili şunları belirtmiştir;

“İslam, beş şey üzerine kurulmuştur: Allah’tan başka ilâh olmadığına, Muhammed’in Allah’ın kulu ve elçisi olduğuna şehâdet etmek; namaz kılmak; zekât vermek, Ka’be’yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak.” (Buhârî, İmân 1, 2; Müslim, İman 19, 22; Tirmizi, İmân 3; Nesâî, İmân 13).

Beş tane İslam’ın şartı vardır. Bu şartlar;

1.Kelime-i Şehadet Getirmek,

2.Namaz Kılmak,

3.Oruç Tutmak,

4.Hacca Gitmek,

5.Zekat Vermek

1.Kelime-i Şehadet Getirmek

İslam’ın ilk şartıdır. Kelime şahadet Kelime i şahadet getirerek Müslüman var ya da Müslüman olmak isteyen insanlar Allah’ın tek ve bir olduğuna, hz hz Muhammed’in onun kulu ve elçisi olduğuna şahit olduklarını dile getirirler. Kelimeyi şahadet getiren insanlar Müslüman olma hakkına karışırlar erişmektedirler. Örneğin müslümanlarla savaş eden bir gayri müslim şahadet getirerek müslüman olursa dokunulmaz hale gelmektedir. Çünkü Kelime-i şehadet getiren her kişi Müslüman aleminin bir birey haline gelir gelmektedir. Artık o kişi öldürülemez, esir tutulamaz. Ayrıca mal varlığına da el konulamaz. Fakat bir kişi İslamiyette asla zorlanarak kelimeyi şahadet getirmesi istenemez. İslamiyette zorlama yoktur.

Kelime-i Şehadet şu şekildedir; “Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü”. Anlamı ise “Ben şehadet ederim ki, Allah’dan başka ilah yoktur. Ben yine şehadet ederim ki, Muhammed Aleyhisselam onun kulu ve Resûlüdür”

2.Namaz Kılmak

İbadet, Allah’a gönülden isteyerek itaat etmek boyun eğme ve ona olan sevgisini gösterme şeklidir. İbadet sadece Allah için ve onun rızasını kazanmak için yapılmalıdır.

Kelime i şehadetten sonra en önemli islamın şartlardan biri namaz kılmaktır. Günde beş ayrı zaman diliminde olmak üzere kadın ve erkek bütün Müslümanlar için namaz bir görevdir. Rivayete göre ilk başta günde iki kez eda edilen namaz ibadeti daha sonra günümüzde olduğu gibi beş vakite çıkartılmıştır. Namazla ilgili şu ayetler bulunmaktadır;

“Ey inananlar sabır ve namaz (salât) ile yardım isteyin”(Bakara 2/153)

“Beni hatırlamak / anmak için namaz kıl” (Tâhâ 20/14)

3.Oruç Tutmak

Oruç, insanlık tarihinde geçmişi çok eskilere dayanan bir ibadettir. Diğer dinlerde de bulunmaktadır. Bu bilgi Kuran-ı Kerim’de şu şekilde verilmektedir; “Ey müminler! (Kötülüklerden ve haramlardan) korunmanız için oruç tutmak, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı” (Bakara, 2/183)

Oruç için niyetlenen müminin imsak vaktinden iftar vaktine kadar yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durulması gerekmektedir. İmsak oruç vaktinin başlangıcı anlamında kullanılır fakat kelime anlamı kendini durdurmak engellemektir.

İmsak vakti geldiğinde sahur vakti sonlanmış olur.İftar vakti ise güneşin batma vaktidir. Bu vakitte akşam namazı vakti de gelmiş olur ve iftar vakti ile beraber oruç yasakları da sona ermektedir. Oruçla ilgili mecazi bir anlatımla şu ayeti Kuran-ı Kerim’de yer verilmiştir;

“Tan yerinin beyaz ipliği siyah ipliğinden ayırt edilecek hale gelinceye kadar yiyip içiniz; sonra, akşama kadar orucu tamamlayınız.” (Bakara, 2/187)

4.Hacca Gitmek

Müslümanlar için hacca gitmek, hac zamanı hac amacıyla Mekke’ye giderek Kâbe’yi ziyaret ve tavaf etmek anlamı taşımaktadır. Sağlığı yerinde olan, maddi olarak yeterli olan ve yol emniyeti yönünden haccetmeye elverişli olan ve akıl sağlığı yerinde olan ve ergenlik dönemi sona ermiş bütün Müslümanlar için farzdır. Şartları sağlayan kişiler geciktirmeden haç farzını yerine getirmelidirler. Fiilen hacca gidemeyecek durumda olan hasta, yaşlı kişiler aç kendilerine farz olsa bile bunu yerine getirmekle yükümlü değildirler. Kendi yerlerine bedel ödeyerek hac yaptırabilirler. Hac ile ilgili Kuran-ı Kerim’de şu ifadelere yer verilmiştir;

“Haccı da, umreyi de Allah için tamamlayın. Eğer (düşman, hastalık ve benzer sebeplerle) engellenmiş olursanız artık size kolay gelen kurbanı gönderin. Bu kurban, yerine varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. İçinizden her kim hastalanır veya başından rahatsız olur (da tıraş olmak zorunda kalır) sa fidye olarak ya oruç tutması, ya sadaka vermesi, ya da kurban kesmesi gerekir. Güvende olduğunuz zaman hacca kadar umreyle faydalanmak isteyen kimse, kolayına gelen kurbanı keser. Kurban bulamayan kimse üçü hacda, yedisi de döndüğünüz zaman (olmak üzere) tam on gün oruç tutar. Bu (durum), ailesi Mescid-i Haram civarında olmayanlar içindir. Allah’a karşı gelmekten sakının ve Allah’ın cezasının çetin olduğunu bilin.” (Bakara, 2/196)

5.Zekat Vermek

Müslümanların, borçları çıkarıldıktan sonra a alacaklarıyla beraber elinde 96 gram değerinde, para veya ticaret malı olanın kırkta birini zekat vermesi farzdır. Zekatla ilgili Kuran-ı Kerim’de şu ifadelere yer verilmiştir;

“Zekat vermeyene Allahü teâlâ lanet eder.” (Nesai)

“Malı, parayı biriktirip zekatını vermeyene çok acı azabı müjdele! Zekâtı verilmeyen mal, para, Cehennem ateşinde kızdırılıp, sahibinin alnına, böğrüne, sırtına mühür gibi basılacaktır.” (Tevbe 34, 35)

Zekat vermek için gerekli şartlar ise:

-Akıl sağlığı yerinde olmak.

-Maddi olarak hali vakti yerinde olmak

-Mal varlığının kullanılabilir olmaması. Malına haciz, parasına el konulan kişiler zekat vermekten yükümlü değildirler.

Zekat kimlere verilir?

1.Maddi durumu iyi olmayan fakir kişiler. Geçimini azda olsa sağlayabilene maddi olarak refah durumda olmayan kişilere zekat verilebilir.

2.Yoksul kişiler. Hiçbir mal varlığı olmayan, geçimi sağlamakta zorlanan zekat verilebilir.

3.Borcu olan kişiler. Memleketinde mal varlığı olmasına rağmen uzak olduğu için parasız kalan kişilere memleketlerine dönecek kadar zekat verilebilir.

4.Allah yolundaki kişiler. Hac için yola çıkmış fakat bir şekilde parasız kalmış kişilere zekat verilebilir.

İmanın Şartları Nelerdir?
Allah’ın (C. C) varlığına ve birliğine iman etmek. Allah’ın meleklerine iman etmek. ​​​​​​Allah’ın indirdiği kitaplara iman etmek. Allah’ın gönderdiği peygamberlerine iman etmek. Ahiret gününe iman etmek.
İslam’ın Birinci Şartı Nedir?
Kelime-i Şehadet Getirmek: İslam dinin ilk şartı Kelime-i Şehadet getirmektir. Müslümanlığı kabul etmiş ve Allah’a iman eden herkesin Kelime-i Şehadet getirmesi önemlidir. Namaz Kılmak: İslam’ın ikinci şartı da Namaz kılmaktır. Oruç Tutmak: Oruç tutmak İslam’ın üçüncü şartıdır.
İslam’ın Şartı Kaçtır ve Nelerdir?
Namaz kılmak. – Oruç tutmak. – Zekat vermek. – Hacca gitmek.
İmanın Şartı Kaç Tanedir?
İmanın şartları toplamda 6 tanedir. Allah’a inanmak, O’nun bütün varlıkları yoktan yarattığını ve sonsuz bir güce sahip olduğunu kabul etmektir. Melekler, Allah’ın nurdan yarattığı güçlü kullarıdır.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/imanin-sartlari/

https://sartlari.com/abdestten-sonra-okunacak-dua/

https://sartlari.com/imsak-vakti-girince-sabah-namazi-kilinir-mi/

https://sartlari.com/meleklere-i%cc%87man-eden-bir-kis%cc%a7inin-hayatinda-neden-olumlu-deg%cc%86is%cc%a7iklikler-olmasi-beklenir/

https://sartlari.com/hacda-okunacak-dualar/