Çocuklarda Diyabetin İşaretleri | Çocuğun şeker hastası olduğu nasıl anlaşılır? - Şartları Neler

Çocuklarda Diyabetin İşaretleri | Çocuğun şeker hastası olduğu nasıl anlaşılır?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Çocuklarda şeker hastalığı tedavisi, çoçuklarda şeker hastalığı geçermi, bebeklerde şeker hastalığı belirtileri, çoçuklarda şeker hastalığı kaç yaşında başlar, diyabetli çocuğun beslenmesi, çoçuklarda şeker hastalığı nasıl tedavi edilir, diyabet belirtileri kaşıntı, çoçuklarda şeker hastalığı kaç olmalı

Anasayfa > Genel > Çocuklarda Diyabetin İşaretleri | Çocuğun şeker hastası olduğu nasıl anlaşılır?
15 Temmuz 2019
1.111 okunma
Çocuklarda Diyabetin İşaretleri | Çocuğun şeker hastası olduğu nasıl anlaşılır?

Son yıllarda çocuklarda en çok görülen hastalık obezite iken son yıllarda diyabetin görülme sıklığıda çoğaldı. Diyabet küçümsenecek bir rahatsızlık değildir. Çocuğuz da diyabet nasıl anlaşılır? Diyabeti varsa nelere dikkat etmeniz gerekir araştırdık.

Diyabet Belirtileri Nelerdir?

Ülkemizde 18 yaş altında 20 bin civarı diyabet hastası çocuk bulunmaktadır. Diyabetin erken teşhisi hayati öneme sahiptir. Diyabeti olan çocuklar tedavi edilmeze erken yaşta sinir hücreleri zedelenir, böbrek yetmezliği, kalp ve damar hastalıkları görülür. Şeker hastalığının ilk belirtisi çok sık idrara çıkmadır.

Hasta çok fazla su içer ve zaman zaman iştahı çok artar. Aileler çocuklarının suya doymadığını düşünüyorsa diyabet rahatsızlığından şüphelenmeye başlayabilir. Normalde çocuğunuz gece tuvaletine gitmiyorsa ve artık gitmeye başladıysa yine önemli bir belirtidir. Çocukların iştahında problem yoktur ancak kilo kaybetmeye başlar ve renklerinde solukluk oluşur.  Bazı çocuklarda ise hafif karın ağrısı ateş ve halsizlik yaptığı da görülmektedir. Uzun süre bu bulgular devam ettiğinde ise gözlerde çöküklük, solunumda sıkıntı, kusma ve bulantı başlayacaktır. Ardından ise diyabet koması gelmektedir. Bu gibi belirtiler Tip 1 diyabet rahatsızlığının belirtileridir.

 

Çocuklarda Diyabet Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda şeker hastalığı tedavisi yaşam boyu sürecektir. Şeker hastalığı iyileşebilinen bir rahatsızlık değildir. Ancak bunu yaşam döngüsüne dâhil ederek olumsuz etkileri azaltılmaktadır. Ergenlik çağını geçmiş çocuklar başlangıçta günde 4 kez kan şekerine bakmalı ve normal insülin dozunu öğrenmelidir. Diyabetle uyumlu yaşayan çocukların yaşamında sıkıntı yaşanmamaktadır.

Beslenme Alışkanlığı Nasıl Olmalıdır?

Besinlerde ki insülin dozlarını öğrenerek beslenmelidir. Yani çikolata ve dondurmasız bir hayat geçirmek yerine her şeyi kararında tüketerek şeker seviyesini ayarlayabilmeyi öğrenmelidir. Sporu hayatına alarak kan şekerini düşürebilir ve bu düzeni besinlerle dengeleyebilir.

Diyabet Hastaları İçin Öneriler

  • Yaşam kalitesini düşürmeden hastalığın kurallarına uyulmalıdır.
  • İdeal kilonuzu öğrenip düzenli egzersiz yaparak sağlıklı beslenmelisiniz.
  • Düzenli olarak tansiyon, kalp, kan şekeri ve kolesterol kontrolü yaptırmalısınız.
  • Ayaklar diyabetten çok etkilenir. Düzenli ayak bakımı yaptırmalısınız.
  • Diyabetten en çok böbrekler etkilenir. Böbrek sağlığınızı koruyucu ilaçlar alabilirsiniz.
Çocuğun Şeker Hastası Olduğu Nasıl Anlaşılır?
“Çocuklarda diyabetin belirtileri aslında büyük ölçüde erişkinlerdekine benzer. Klasik diyabet bulguları adını verdiğimiz çok su içme, çok idrar yapma ve kilo kaybı önemli bulgulardır. Çocuklarda kilo kaybı dikkate alınması gereken bir belirtidir. Çünkü çocuklukta görülen diyabet insülin eksikliğine bağlıdır.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Genellikle Tip 1 diyabete sahip olan çocuklar için insülin tedavisi öngörülmektedir. Fakat, bununla beraber, hekim tarafından uygun görülen bir ilaç tedavisine de başlanabilir. Tedavi ile birlikte çocuğun yaşam standartlarına da paralel olarak beslenme değişikliği ve düzenli egzersiz yapılması önerilmektedir.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Kaç Yaşında Başlar?
Çocuklarda şeker hastalığı ortalama başlangıç yaşı 8 olarak biliniyor. Son yıllarda küçük çocuklarda diyabet görülme sıklığının arttığına ve diyabet görülme oranının 2-4, 6-8 ve 10-12 yaşlarında olmak üzere üç dönemde sık gözlenmektedir.
Çocuklarda Diyabet Görülür Mü?
Erişkinlerden farklı olarak çocuk ve ergenlerde çoğunlukla tip 1 diyabet görülüyor.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/a-rh-pozitif-kan-grubuna-gore-beslenme/

https://sartlari.com/cocuklarda-gogus-agrisi-neden-olur/

https://sartlari.com/hamilelikte-sac-dokulmesi/

https://sartlari.com/cocuklarda-atesi-dusurmek-icin-ne-yapmali/

https://sartlari.com/cocuklarda-miyop-hastaligi/