Arabulucu Kimdir, Arabulucu Olma Şartları | Arabuluculuk eğitimini kimler alabilir?
Hukuki çözümsüzlüklerde arabulucular tarafları ortak bir noktada buluşturmak için çaba göstermektedirler. Arabuluculuk anlaşmazlıklarda alternatif bir yol olarak ortaya çıkmıştır. Adalet Bakanlığı arabuluculuk sınavı düzenlemektedir. Arabuluculuk şartları için uygunluk gösteren kişiler başvurularını gerçekleştirebilirler.
Arabuluculuk Nedir?
Arabulucu kimdir? sorusuna hukuki anlaşmazlıklarda tarafların ortak çıkarlarını gözeten ve onları bir noktada uzlaştırmaya çalışan kişidir şeklinde yanıt verebiliriz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde arabuluculuk 2012 yılında uygulamaya geçmiştir. Yurt dışında ise 40-50 yıldır arabuluculuk uygulanmaktadır.
Dava açılmadan arabulucular sayesinde taraflar arasında uzlaşma sağlanabilmektedir. Aynı zamanda açılan davalarda da arabulucuya başvurulabilir ve uzlaşma sağlanırsa dava düşer. Arabuluculuk şartları yerine getirildiğinde kişiler bu işi meslek edinebilirler.
Arabuluculuk Koşulları 2022-2023
Arabuluculuk koşulları 2022-2023 için kanunlarda yer alan kriterler aşağıda maddeler halinde verilmektedir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Türkiye’de hukuk fakültesinden mezun olmak
- Yabancı hukuk fakültesini bitirdikten sonra eksik dersleri Türkiye’de almak ve bu derslerden başarılı olmak
- Meslek hayatında 5 yıllık kıdemin olması
- Kasti olarak suç işlememiş olmak
- Arabuluculuk eğitimlerine katılıp, tamamlamış olmak
Arabuluculuk şartları yerine getirildiği takdirde yazılı sınava başvuru yapmak mümkündür.
Arabuluculuk Yazılı Sınavı Koşulları 2022-2023
Arabuluculuk sınavı nedir? ile ilgili olarak bu sınav hakkındaki düzenlemelerin Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği’nin 23. Maddesinde gösterildiğini belirtebiliriz. Arabuluculuk sınavları yılda 2 kez gerçekleştirilmektedir. Yazılı sınav sonuçları açıklandıktan sonra ise uygulamalı sınav süreci başlamaktadır. Sınavları başarıyla sonuçlandıran kişiler sonrasında Arabuluculuk eğitimine katılabilirler.
Arabuluculuk Başvuruları Nasıl Yapılır?
Arabuluculuk başvuruları, Arabuluculuk Bürolarına yapılmalıdır. Türkiye’de 108 tane bu tarzda büro adliyelerde mevcuttur. Eğer arabuluculuk bürosu bulunmuyorsa başvurular Sulh Hukuk Mahkemesi Yazı İşleri Müdürlüğü’ne yapılabilmektedir.
Arabuluculuk için başvuruda bulunacak kişilerin herhangi bir harç, yargı gider, bilirkişi ücreti vb. ödeme yapmalarına gerek yoktur.
Arabuluculuk süreci yaklaşık olarak 3 hafta içinde sonuçlandırılmalıdır. Bu durum gerektiği takdirde genellikle 1 hafta kadar uzatılabilmektedir.
Tarafların anlaşamaması durumunda ilk iki saatlik ücret Adalet Bakanlığı’nca sağlanmaktadır. Arabuluculuk hizmeti için anlaşılan miktarı taraflar yarıya bölerler. Duruma ve koşullara göre ücreti yalnızca tek bir taraf üstlenebilmektedir.
Arabuluculuk Özellikleri Nelerdir?
Arabuluculuk şartları hakkında genel bilgileri sunduk. Bununla beraber arabuluculuğun hem mahkemelere hem de taraflara avantajlar sağladığını belirtelim. Arabuluculukla ilgili bazı özellikler aşağıda yer almaktadır:
- Arabuluculuk dava açılmadan gerçekleşebilir ve iki taraf da dava sürecine girmeden aralarında uzlaşma sağlayabilirler
- Uzun süren davalar yerine kişiler ortalama 3 hafta- 1 ay içinde sonuç almaktadırlar
- Maddi manevi destek daha hızlı gelmektedir
- Dava açıldıktan sonra arabuluculuk için başvuru yapılıyorsa anlaşma sağlanması halinde dava düşer
- Arabuluculuk maddeleri kesinlikle yerine getirilmelidir
- Arabuluculuk için yapılan uzlaşmaya uyulmaması halinde dava açılır ya da açılan dava düşmez ve yargılamaya devam edilir
Arabuluculuk görüşmeleri gizli yapılır ve bu görüşmede konuşulanlar, evraklar bir tarafın aleyhine kullanılamaz. Taraflar gizlilik hükümlerine uymak zorundadırlar. Anlaşma sağlanması halinde aynı hususlarda tekrardan dava açılamamaktadır. Aynı zamanda daha önce bir konu hakkında uzlaşmaya gidilmiş ve anlaşma gerçekleşmediyse tekrar aynı hususta uzlaştırma görüşmeleri yapılamayacaktır.
Türkiye genelinde arabulucuların şu anki ortalama sayısı 7bin 820 kişidir. Mahkemelerin iş yükünü azaltan, aynı zamanda tarafların da uzun sürecek dava süreçlerinin masraflarından kurtulmayı sağlayan bir süreçtir. Uzun süren davalar tarafları hem manevi hem maddi olarak zarara uğratabilmektedir.
Arabuluculuk sınavı için UYAP sistemi üzerinden form doldurarak da başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Yeni düzenlemelerle sürekli geliştirilen arabuluculuk sistemi sayesinde mahkemelere gitmeden, dava açılmadan yılda yaklaşık 400 bin uyuşmazlık çözülebilecektir.
İlginizi Çekebilir;
https://sartlari.com/arabuluculuk-sartlari/
https://sartlari.com/hastaliktan-kurtulmak-icin-en-etkili-dua/
https://sartlari.com/e-okul-bursluluk-sinavi-sonuclari-2021/
https://sartlari.com/yuksek-lisans-sartlari/
https://sartlari.com/instagramda-en-cok-takipcisi-olan-unlu/