Ağız Kokusu İçin Hangi Doktora Gidilir | Bir insanın nefesi neden kokar? - Şartları Neler

Ağız Kokusu İçin Hangi Doktora Gidilir | Bir insanın nefesi neden kokar?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Nefes kokusu için hangi doktora gitmem gerekiyor, mideden kaynaklı ağız kokusu için hangi doktora gidilmeli, dahiliye ağız kokusu, nefes kokusu tedavisi, agiz icin hangi doktora gidilir, ağız kokusu hangi hastalıkların belirtisidir

Anasayfa > Genel > Ağız Kokusu İçin Hangi Doktora Gidilir | Bir insanın nefesi neden kokar?
07 Mart 2019
1.361 okunma
Ağız Kokusu İçin Hangi Doktora Gidilir | Bir insanın nefesi neden kokar?

Ağız kokusu için diş hekimine gidilir. Sosyal hayatı olumsuz etkileyen ağız kokusunun altında önemli rahatsızlıklar olabilir. Genellikle diş eti problemleri, diş çürükleri, ağız boşluğu kaynaklı birçok sebep ağız kokusuna neden olabilir. Bunun yanı sıra kişiler mutlaka kulak, burun, boğaz muayenesi olmalı. Ağız kokusu için hangi doktora gidilir; diş doktorunun yanı sıra sinüzite bağlı olarak da ağız kokusu meydana gelebileceği için kulak, burun, boğaz doktoruna da gitmeniz gerekiyor. Sinüzit adı verilen yüz kemiklerinin içinde boşlukta yer alan iltihap geniş akıntısına yol açar. İltihaplı geniz akıntısı hoş olmayan bir koku oluşturabilir.

Ağız Kokusu Nedenleri?

Özellikle sabah yataktan kalktıktan sonra birçok kişi ağız içerisinde oluşan kötü kokular ile uyanır. Hem size hem de karşınızdaki kişiye rahatsızlık yaratan ağız kokusunun birçok nedeni olabilir. Ağız kokusu nedenleri;

  • Diş taşı oluşumu kötü kokuya yol açar. Ağız kokusunun önemli sebeplerinden biri olarak gösterilir.
  • Bunun yanı sıra diş eti iltihabı da nefes kokusunu etkileyen bir diğer etmendir. Diş eti rahatsızlıklarının yanı sıra sistemik hastalıklarda ağız kokusuna neden oluyor.
  • Mide hastalıkları, diyabet, kulak, burun, boğaz rahatsızlıkları, sinüs iltihaplar, geniz akıntıları ağız kokusuna yol açar.
  • Dil kökündeki mantar enfeksiyonları da ağız kokusuna neden olur. Dişinizi fırçalarken dilinizi de
  • Ancak ağız kokusunun en büyük nedenlerinden biri ağızdaki çürükler, kötü yapılmış protezler, diş ipi kullanılmamasıdır. Ağızdaki bakteriler nefes kokusuna neden olur.
  • Ağız kokusu sadece basit nedenler ile ortaya çıkmaz. Ağız kokusunun nedeni tümörde olabilir. Bu nedenle doktorunuz ile görüşmenizde yarar var.

Ağız kokusu için gargara kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra sinüzite bağlı ağız kokusu için öncelikle medikal yolla tedavi uygulanır. Antibiyotikler ile bakteriler öldürülür ve ağız kokusu önlenir. Diş ve diş eti hastalıkları için tedavi yolu uzman bir diş doktoruna gitmek. Diş doktoru ağız içi rahatsızlıkları için uygun tedaviyi uygular.

Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Toplumda oldukça yaygın bir durum olan ağız kokusu sosyal hayatı olumsuz etkiliyor. Ağız kokusuna neden olan birçok faktör söz konusu. Öncelikle bu faktörlerin üzerinde durulmalı. Örneğin diş ve eti kaynaklı ağız kokusu tedavisi için uzman bir diş hekimine gidilmeli. Eğer ağız kokusu mide sıkıntısı ya da geniz akıntısından kaynaklanıyor ise burun, boğaz doktoruna gitmeniz gerekiyor. Ağız kokusu nasıl önlenir; ciddi bir problem söz konusu değil ise dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanız halinde ağız kokusu önlenebilir. Bunun yanı sıra;

  • Piyasada birçok gargara bulunuyor. Alkolsüz ağız gargarası kullanarak nefes kokusunu önlemeniz mümkündür.
  • Çinkolu sakızlarda ağız kokusunu önlemede etkilidir.
  • Diş ve diş eti rahatsızlıklarından dolayı ağız kokusu oluşuyor ise düzenli olarak diş doktoruna gitmelisiniz.
  • Ağızda bulunan tüm çürükler, kırık dolgular, köprüler tedavi ettirilmelidir.
  • Diş protezleri, diş köpüklerinin arasına kaçan yemek artıkları da ağız kokusuna neden olur. Bu nedenle protezler çıkarılar temizlenmelidir.
  • Ağız kuruluğu da ağız kokusuna neden olabilir. Bunun için bol bol su içmelisiniz.
  • Maydanoz, limon kabuğu, kahve tanesi gibi koku önleyici yiyecekler tüketmenizde de yarar var.
  • Sucuk, pastırma gibi bol baharatlı yiyeceklerde ağız kokusuna yol açıyor. Bu yiyecekleri tükettikten sonra dişlerinizi fırçalayın.

Bilindiği üzere dil mantarları da ağız kokusuna yol açar. Ağız kokusuna sebep olan dildeki tabakaları önlemek adına dil fırçalama işlemleri de ağız kokusunu gidermenin yolları arasında yer alır.  Yumuşak diş fırçaları yerine orta dereceli diş fırçası kullanmalısınız.  Gün içerisinde dişlerinizi iki defa fırçalamanızda yarar var. Fırçalama sonucunda %90 oranında ağız kokusu giderilir. Fırçalama işlemleri ise gün içerisinde birkaç kez tekrarlanmalı.

Nefes Kokusuna Kesin Çözüm Önerileri

Doğal yöntemler ile de ağız kokusunu önlemek mümkün. Tıpta halitosis olarak adlandırılan ağız kokusu sık karşılaşılan bir durum. Ağız içi bakterileri ağızdaki sıcak ve nem sonucunda büyüyerek ağız kokusunun baskın olmasına yol açar. Birçok faktör nefes kokusuna neden olabilir. Mide problemleri, dilde oluşan mantarlar, karaciğer ve bağırsak hastalıkları, diş çürükleri, enfeksiyonlar, üst solunum yolu hastalıkları ağız kokusunun başlıca nedenleri arasında yer alır. Nefes kokusuna kesin çözüm dişlerin düzenli olarak fırçalanması, ağız gargarası kullanılması ile gerçekleşir. Ancak öncelikle diş eti problemlerinin ya da üst solunum yolu hastalıklarının tedavi edilmesi gerekiyor.

Doğal Çözüm Önerileri: Taze nane yaprakları, elma, havuç, turp gibi gıdalar ile hazırlayacağınız bazı doğal formülleri uygulayarak nefes kokusundan kurtulmanız mümkündür.

  • Öncelikle yoğurt gibi prebiyotik açıdan zengin gıdalar ağız kokusunu azaltmada son derece önemlidir.
  • Karanfil, tarçın ya da ıhlamur gibi doğal bitki çayları ağız kokusuna iyi geliyor.
  • Adaçayı da ağız kokusunu engelliyor. Öncelikle bir avuç kadar adaçayını sıcak su içine katarak 15 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Ardından karışımı süzerek nane katın ve günde iki kez bu karışımla gargara yapın.
  • Taze nane yapraklarını kurutun. Ardından bu yapraklardan iki çay kaşığı kadar kaynayan suyun içine atın. Karışımı 15 dakika kadar kaynattıktan sonra bal ile tatlandırarak tüketin.
  • Armut, turp, elma, havuç nefes tazelemede son derece etkilidir. İçeriğinde yer alan lif sayesinde tükürüğü temizler ve damakta son derece tatlı bir tat oluşur.
  • Limonda ağız kokusuna son derece iyi gelen bir gıda ürünüdür. Limonu ikiye ayırıp suyunu emebilir ya da sodanın içerisinde limon atarak tüketebilirsiniz.
  • Maydanoz dişlere oldukça iyi gelmekle beraber nefes tazeleme özelliğine sahiptir. Sabah çıkmadan önce ağzınıza bir tutam maydanoz atın. Böylelikle gün boyunca nefesiniz ferah kalacak.

Denediğiniz doğal çözüm önerilerine rağmen ağız kokusundan kurtulamıyorsanız bir doktora gitmenizde yarar var. Ağız kokusunu kalıcı olarak gidermek için diş hekimi ile görüşebilirsiniz. Genellikle ağız kokusunun en büyük nedeni diş ve diş eti rahatsızlıklarıdır. Diş çürüklerinin tedavi edilmesi ile sorun çözülecektir. Bunun yanı sıra kulak, burun, boğaz doktoruna da gidebilirsiniz. Ağız kokusu geniz akıntısından dolayı oluşuyor ise doktorunuz çeşitli antibiyotikler ile tedavi uygular.

Ağız Kokusuna Alternatif Öneriler

Eğer ağız kokuları herhangi bir rahatsızlıktan kaynaklanmıyor ise ağız gargarası ile ağız kokusu kesin olarak giderilir. Ancak diş problemleri, mide problemleri nedeni ile ağız kokusu oluşuyor ise öncelikle doktora gitmenizde yarar var. Ağız kokusu için hangi doktora gidilir; diş doktoru, kulak-burun-boğaz hekimi, mide doktoruna giderek öncelikle tedavi olmalısınız. Nefes kokusunun kesin olarak tedavi edilmesi için öncelikle bu rahatsızlıklardan kurtulmanız gerekiyor. Diş hekimine düzenli olarak gitmenizde de yarar var.

Karbonatın nefes kokusunu tazeleme özelliği bulunuyor. Islak diş fırçanızla dişlerinize karbonat uygulayarak dişlerinizi temizleyebilirsiniz.

Sigara kullanan kişilerde de ağız kokusu oluşur. Sigaraya bağlı ağız kokusu 24 saat sürer.  Dil pasının temizlenmesi sonucu ağız kokusu engellenir. Bunun için dişinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamayı ihmal etmeyin. Günde en az iki kez ağır gargarası uygulayın.

Bir İnsanın Nefesi Neden Kokar?
Gece boyunca sindirim kanalında biriken gazlar, sabahları oluşan ağız kokusunun sebebidir. Herhangi bir sağlık problemi göstergesi değildir. Ancak dişlerimizi fırçalamadan uyuduğumuzda, ağızdaki yemek artıkları bakteriler tarafından kullanılır. Tükürük akışı azaldığı için bu etki daha fazlalaşır ve kokuya sebep olur.
Mide Kaynaklı Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
Havuç, kereviz sapı ve elmayı hatır hutur yiyebilirsiniz. Yeşil sebze tüketiminizi arttırın. Yemeğinizdeki nane, maydanoz, dere otu gibi bitkileri kenara atmayın. Yoğurtla arkadaş olun. Vişne tüketin
Doğal Yollarla Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
Sık ve bol su içmek, ağız kokusunu azaltmada etkilidir. Bol su içmek, özellikle tükürüksel ağız kokusunu önlemeye yardımcı olur. Çinkolu sakız: Çinkolu diş macunu, çinkolu sakız gibi çinko içeren ürünler ağız kokusunu yok eder. Dişlerinizi fırçalayamadığınız anlarda çinkolu sakızdan faydalanın.
Halitosis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ağız kokusunda temel tedavi. şekli anaerob bakterillerin ortadan kaldırılması dişler arası bölgelerin temiz ,dişetlerinin kanamadığı bir ortam yaratılmasıdır. Kimyasal olarak alkol içermeyen timol mentol içeren gargaralar,şekersiz çinkolu sakızlar, önerilir su tüketimi çoğaltılmalıdır.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/atasehir-agiz-ve-dis-sagligi-merkezi-nasil-gidilir/

https://sartlari.com/agiz-ici-yaralari-icin-hangi-doktora-gidilir/

https://sartlari.com/kusmak-orucu-bozar-mi-nihat-hatipoglu/

https://sartlari.com/dis-agrisi-icin-okunacak-dua/

https://sartlari.com/kulak-cinlamasi-nasil-gecer/