Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl Çalışır 2023-2024 | Bireysel emeklilik sistemi 10 yıl sonra ne kadar para alırım? - Şartları Neler

Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl Çalışır 2023-2024 | Bireysel emeklilik sistemi 10 yıl sonra ne kadar para alırım?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Bireysel emeklilik hesaplama, bireysel emeklilik sorgulama, bireysel emeklilik nedir faydaları nelerdir, bireysel emeklilik nasıl yapılır

Anasayfa > Genel > Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl Çalışır 2023-2024 | Bireysel emeklilik sistemi 10 yıl sonra ne kadar para alırım?
16 Temmuz 2019
1.124 okunma
Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl Çalışır 2023-2024 | Bireysel emeklilik sistemi 10 yıl sonra ne kadar para alırım?

Bireysel emeklilik sistemi çalışılan dönem boyunca devlet tarafından desteklenen yatırım tutarının emekli olunan dönemde alınmasıdır. En temek kavramı ile yatırım sistemidir. Bireysel Emeklilik hakkında merak edilenler yazımızda.

Emekliliğin Getirisi

Emeklilik döneminde bireye ek gelir imkânı sunmak için tasarlanmıştır. 56 yaşına kadar sistemde en az 10 yıl kalarak bu haktan faydalanabilirsiniz. Yaşınızı doldurduktan sonra paranızı üç şekilde alabilirsiniz:

  1. Birimlerinizi toplu olarak alabilirsiniz
  2. Yıllık gelir olarak alabilirsiniz.
  3. Taksit taksit alabilirsiniz.

Maaş Kesintisi Ne Kadardır?

Sabit bir kesinti tutarı yoktur. Çalışan kişilerin maaşlarının %3 oranında tutarı kesilmektedir. Örneğin aylık brüt maaşınız 3.000 TL ise 90 TL bireysel emeklilik kesinti yapılacaktır. Sistemde ki en düşük kesinti 50 TL olarak belirlenmiştir. Bakanlar kurulu dilerse bu %3lük kesinti arttırabilir veya %1 oranına düşürebilir.

Devlet Katkılı Tasarruf

Zorunlu bireysel emeklilik sistemine üye olanlara devlet %25 katkı vermektedir. Sisteme giriş yapanlara 1.000 TL devlet bağış yapmaktadır. İlk 3 ay sistemden çıkanlar bu katkıdan faydalanamaz. Ayrıca belirlenen destek tutarını herkes alamaz. Sistemden 3 ile 6 yıl arasında kalıp çıkanlar %15, 6 yıl ile 10 yıl arasında kalanlara %35 10 yılı dolduranlar %60 ve 56 yaşını sistemde tamamlayanlar bu desteği %100 alabilecek.

Bireysel emeklilik sistemine giriş yaşı 18’dir. Kişi sisteme ne kadar erken girerse sistemde kalacağı süre o kadar fazla olacağından alacağı tutar artacaktır. Bireysel emeklilik sistemi için herhangi bir başvuru yeri yoktur çünkü çalıştığınız şirket tarafından sisteme otomatik olarak alınırsınız. Daha fazla yatırım yapmak isterseniz işvereninize bilgisini verebilirsiniz. Alt limit %3’ken üst limit belirlenmemiştir. Üst limit tutarını arttırdığınızda ödemeyecek duruma gelirseniz ara verme hakkına sahipsiniz.

Bireysel Emeklilik Güvenli midir?

BES Bağımsız denetim sistemleri, T.C Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı ve emeklilik sistemleri tarafından denetlenmektedir. E- DEVLET üzerinden yatırımlarınızı görüntüleyebilirsiniz. İşvereniniz BES miktarını yatırmaz ise takibini yaparak şikâyet etme hakkınız bulunur böylece mali zarara uğramanızın önü alınmaya çalışılmaktadır. Bireysel Emeklilik Sistemi zorunludur ve çıkış süresi devlet tarafından uzatılmaktadır.

Bireysel Emeklilik Sistemi 10 Yıl Sonra Ne Kadar Para Alırım?
45 yaş altındaki çalışanlar için bireysel emekliliğe katılımı otomatik hale getiren tasarı komisyonda kabul edildi. Tasarının görüşmeleri sırasında, 100 lira prim ödeyen birinin 10 yıl sonra emeklilik koşullarını taşıması halinde 152 lira maaş alacağı bilgisi verildi.
Bireysel Emeklilikte En Az Kaç Yıl?
Sistemde en az 10 yıl kaldığınızda ve 56 yaşınızı doldurduğunuzda Bireysel Emeklilik Sistemi’nden emekli olabilirsiniz. Emekli olduğunuzda birikimlerinizi tek seferde toplu olarak veya düzenli geri ödeme şeklinde alabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi Ne Kadar Kazandırır?
Katkı payınızın %25’i oranında alacağınız devlet katkısı, size yatırdığınız her 100 TL için ek 25 TL kazandırır. Düzenli ya da toplu olarak yatırdığınız tüm katkı paylarının dörtte biri oranındaki devlet katkısıyla birikimleriniz sürekli artmaya devam eder.
BES Ten Çıkınca Ne Kadar Kesilir?
Sistemden 3 yılda ayrılma durumunda devlet katkısı tutarının tamamı kesilir. Yani herhangi bir katkı payı alınamaz. 3 ile 6 yıl arasında sistemden ayrılma durumunda hesaptaki devlet katkısı tutarının %15′ i alınırken %85’i kesilir.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/anadolu-hayat-emeklilik-iptali-para-iadesi/

https://sartlari.com/bireysel-emeklilik-iptali-icin-ne-yapmaliyim/

https://sartlari.com/bireysel-emeklilik-10-yil-sonra-ne-kadar-para-alirim/

https://sartlari.com/halk-bireysel-emeklilik-musteri-hizmetleri-numarasi/

https://sartlari.com/ziraat-bankasi-kartsiz-para-cekme-2021/