Egzama Nasıl Geçer | Egzama nasıl geçer evde? - Şartları Neler

Egzama Nasıl Geçer | Egzama nasıl geçer evde?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Egzama ilaçları, yüzde egzama, egzama türleri,egzama saç, egzamaya ne iyi gelir, egzama nasıl tedavi edilir, evde egzama tedavisi

Anasayfa > Genel > Egzama Nasıl Geçer | Egzama nasıl geçer evde?
24 Mart 2019
2.189 okunma
Egzama Nasıl Geçer | Egzama nasıl geçer evde?

Kortizon kremler ile etikleri azaltılsa da egzamanın kesin tedavisi bulunmuyor. Ancak basit yöntemler ile kontrol altına alınabilir. Bir çeşit deri hastalığı olan egzama birçok faktörden dolayı oluşabilir. Cildin su toplaması, kaşınması, kızarıklık gibi belirtiler ile kendini gösterir. Genellikle ayaklarda, ellerde ve bacaklarda ortaya çıkar. Teşhis koyulması için yama testi ve fiziki muayene gereklidir.

Ezgama Nedir?

Egzama nedir nasıl tedavi edilir; deri üzerinde kabarcıklara ve kızarıklara neden olan deri hastalığı dermatit, egzama olarak adlandırılır. Egzamanın birçok çeşidi var. Tedavi edilmediği taktirde çeşitli enfeksiyonlara yol açabilir. Tedavi sürecinde ise çeşitli kremler kullanılarak hastalık kontrol altına alınır.

Egzama Neden Olur?

Genetik faktörler egzama oluşumunda en büyük etkenlerden biri. Bir diğer faktör ise çeşitli kimyasalların kullanılması ise oluşan alerjiler. Kişiden kişiye değişen bu rahatsızlık birçok farklı biçimde ortaya çıkıyor. Özellikle de kış aylarında nem oranı düşükken egzama şikayetleri artar. Kapalı ısıtma sistemleri ile yaşam alanlarının kuruması bu rahatsızlığın oluşumuna etki eder.

Hafif egzamada cilt; pullu, kırmızı renkte ve kaşıntılı olur. Daha şiddetli olan vakalarda ise deride döküntüler, kanamalar ve kabuklanmalar meydana gelir.

Egzama Çeşitleri Neler?

Egzama nedenler, egzama çeşitlerine göre değişiklik gösteriyor. Temizlik sektöründe çalışan kişiler, ev kadınları, kuaförler egzamanın en çok görüldüğü gruplar arasında yer alıyor. Eğer egzama alerjik kökenli ortaya çıkmış ise en ufak bir temas dahi egzamaya yol açabilir. Egzama türleri ise şu şekilde incelenir;

Atopik Egzama: Çevresel faktörler nedeni ile çocukluk ve bebeklik dönemlerinde konak olarak da adlandırılan egzama çeşididir. Bu rahatsızlık bebek egzaması olarak da biliniyor.

  • Çoğunlukla bebeklerde ilk üç aylık dönemde yüz kısmında görülür. Daha sonra ise gövdeye, bacaklara ve kolay yayılım gösterir.
  • Çocukluk döneminde ise eklemlerin iç kısımlarında bacaklarda ve kollarda görülür.
  • Yetişkinlik döneminde kulakta, meme ucunda, eklem içlerinde ve ellerde ortaya çıkar.

Seboreik Egzama: Kronikleşen egzama olarak bilinir. Çeşitli ilaçlar ile kontrol altına alınsa da kendini tekrarlar.

  • Daha çok cildin yağlı olan bölgelerinde kendini gösterir. Kulaklar, kaşlar, burun, göğüs ortası, saç ve sakal içlerinde görülür.
  • Çocukluk döneminde kulakta gelişir. Lenf bezlerinin şişmesine neden olabilir.
  • Ciltte pullanmalar ve kızarıklık ile kendini gösterir.
  • Stres ve alkol bu egzama çeşidinin oluşmasını destekliyor. Bahar ve kış aylarında egzama sorunu daha şiddetli hale gelir.

Asteatotik Egzama: Bu egzama çeşidi daha çok yaşlılarda ortaya çıkıyor. sık banyo yapılması asteatotik egzama oluşumunu tetikler.

  • Derinin üst tabakasındaki yağ miktarını azalması sonrasında asteatotik egzama oluşur.
  • Bacakların ön kısmında, gövdede ve kollarda kendini gösterir. Deride porselene gibi çatlak oluşur.
  • Kaşıntı, kuruluk ve döküntüler sıklıkla karşılaşılan asteatotik egzama etkileri arasında yer alır.

Kontakt Egzama: Genellikle geçici dövmeler, oje, parfüm, temizlik maddeleri, diş macunu, saç boyaları, spreyler nedeni ile oluşan egzama çeşididir.

Numuler Egzama: Kaşıntılı olup madeni para büyüklüğünde olan egzama türüdür.  Kollarda, ellerde ve bacaklarda görülür. Akut döneminde kabuklanma, kızarıklık ve sızıntı ile ortaya çıkıyor. Çok fazla kaşımamanız gerekir.

Graviyasyonel Egzama: Yaşlılarda ve ayakta çalışan kişilerde sıklıkla rastlanılan egzama türüdür. Kan dolaşımının bozulması ile gelişir ve varislerin oluşması ile tetiklenir. Kan birikmesi sonucuna damarda basınç artar. Bu durum ise derinin hasar görmesine neden olur. Doğum yapmış kadınlarda da görülen bu egzama türünde ciltte koyu lekeler ve ülser gibi yaralar gözlemlenir.

En Çok Görülen Egzama Çeşitleri Neler?

Yüzde egzama en çok görülen egzama türleri arasında yer alıyor. Vitamin yetmezliği olmak üzere stres, zararlı alışkanlıklar bu egzama oluşumunu tetikliyor. Yüzdeki egzama nasıl geçer; yüzdeki egzama tedavisi için krem gibi ilaçlar kullanılarak tedavi altına alınır. Bunun dışında;

  • Saçlı deri egzama da en çok görülen egzama çeşitleri arasında yer alır. Egzama saç derisinde de pul pul dökülmeler, kabuklanma olarak kendini gösterir.
  • Küpe ya da piercing gibi takılarda kulak tahrişine ve egzama oluşumuna neden olur.
  • Sık sık el yıkaması ile ortaya çıkan elde egzama toplumda en sık görülen egzama çeşitleri arasında yer alır.
  • Stres egzaması da sıklıkla görülen egzama çeşitleri arasında yer alıyor. Her fırsatta deri nemlendirilerek tedavi altına alınabilir.

Egzamaya Ne İyi Gelir?

Egzama hastalığına yakalanan kişiler egzamaya ne iyi gelir diye merak ediyor. Egzamalı olan bölgenin kaşınmamasına özen gösterilmesi bu rahatsızlığın ilerlemesini engeller.

  • Evinizi sık sık havalandırın. Bulunduğunuz ortamın yeterli ısı oranına ve neme sahip olması da bir hayli önemli.
  • Keseler ve sert lifler kullanılmamalı. Özellikle de çok sıcak su ile banyo yapmamaya özen göstermelisiniz.
  • Banyo yaparken ya da elinizi, yüzünüzü yıkarken nötr sabunlar kullanın.
  • Yünlü ve polar ürünler yatak odasından uzak tutulmalıdır.
  • Stresten de mümkün olduğu kadar uzak durmanızda yarar var.
  • Temizlik yaparken eldiven kullanılması da bir hayli önemlidir. Çeşitli kimyasallar egzamayı tetikliyor.
  • Sağlıklı beslenmeniz, doktor tarafından verilen egzama diyetine uyum sağlamanızda oldukça önemli.

Çiğ meyve, sebzeler, et ve balık ürünleri de çıplak elle tutulmalı. Günlük 2.5 litre su tüketmeye özen gösterin.

Egzama Evde Nasıl Geçer?

Hava nemlendirici kullanarak evinizde egzamaya karşı savaş açabilirsiniz. Egzama nasıl geçer evde; öncelikle kıyafetlerinizi yıkarken daha az deterjan kullanmaya özen gösterin. Mümkün olduğu kadar dar kıyafet giymemeye özen gösterin. Evde uyguladığınız doğal çözümler işe yaramıyor ise mutlaka bir doktora görünmenizde yarar var.                                

Egzama bulaşıcımı; egzama bulaşıcı bir hastalık değildir. Genetik faktörler, stres, çeşitli kimyasallar ve alerjik durumlar egzama oluşumunu tetikler.

Egzama Kimlerde Görülür?

Egzama kadın erkek fark etmeksizin her yaşta kişide görülebilir. Her 12 kişiden 1’inde egzama rahatsızlığı görülüyor. Özellikle yeni doğan bebeklerde annenin alerjik bir hastalığı var ise egzama görülme riski artıyor. Bu nedenle dikkatli olmakta yarar var.

Hastalık bazılarında kısa süre içerisinde geçerken bazılarında ise yıllarca sürebiliyor. Egzama başlangıcı genellikle kendisini kaşıntı ile gösterir. Cildiniz olduğundan fazla derecede kaşınıyor, pul pul bir hale sahip ise hemen bir doktora görünmenizde yarar var.

Egzama Tedavisi

Egzama kremi egzama tedavisinde sıklıkla tercih edilir. Çocuklarda görülen egzama ağır sonuçlara neden olabilir. Egzama olmamak için düzenli uyumak, elleri temiz tutmak ve stresten uzak durmak gerekiyor.

Lokal ve sistematik egzama ilaçları uzman doktorlar tarafından verilir. Bu ilaçların bilinçsiz bir şekilde kullanılması ise cilde ciddi derecede zarar veriyor. Strese bağlı olarak ortaya çıkan egzama için ise psikiyatrdan destek almanızda yarar var.

Dermatoloji uzmanları cilt tipinize ve egzama türüne en uygun nemlendirici ve ilacı verecektir. Bunun için öncelikle test uygulanır daha sonra egzama çeşidi belirlenir. Düzenli olarak kontrol altında tutulması son derece önemlidir. Bulunduğunuz ortamı her zaman havalandırmalı, düzenli beslenmeye özen göstermelisiniz.

Egzama Nasıl Geçer Evde?
İltihap ve tahriş önleyici etkiye sahip olan yulaf tozu evde egzama tedavisi için en çok tercih edilen malzemelerden. Kaşıntı ve acıyı azaltmak için küveti ılık suyla doldurun ve içine iki bardak yulaf tozu dökün. Bu suyun içinde 15-20 dakika durduktan sonra çıkın ve iyice kurulanın.
Egzama Tamamen İyileşir Mi?
Egzamanın pek çok farklı tipi bulunmaktadır. Egzama tedavi ile tamamen ortadan kaldırılabilmektedir ancak sedef hastalığı tekrarlayıcı özelliğe sahiptir.
Egzamaya Hangi Bitki İyi Gelir?
Egzamaya iyi gelen başlıca bitkiler; Aloe vera, salatalık, papatya, zerdeçal, meyan kökü, sarı kantaron, empos tuzu, lavanta, yulaf tozu, sandal ağacı olarak sayılabilir.
Egzamayı Tetikleyen Yiyecekler Nelerdir?
Çocuklarda süt, yumurta, yer fıstığı, buğday, fındık, soya, balık ve kabuklu deniz ürünleri egzamayı tetikleyebilir.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/egzamaya-okunacak-dua/

https://sartlari.com/gul-hastaligi-icin-okunacak-dua/

https://sartlari.com/coresatin-pembe-neden-toplatildi/

https://sartlari.com/bebeklerde-reflu-nasil-gecer/

https://sartlari.com/gebelikte-gorulen-farkli-renkli-akintilarin-anlamlari/