Kabir Ziyaretinde Okunacak Dua | Kabre Gidince Hangi Dua Okunur? - Şartları Neler

Kabir Ziyaretinde Okunacak Dua | Kabre Gidince Hangi Dua Okunur?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Bayramda kabir ziyaretinde okunacak dua, kabir ziyareti sırasında okunacak dua, kabir ziyaretinde okunacak dua fazileti, kabir ziyaretinde okunacak dua nedir, kabir ziyaretinde okunacak dua ve sureler içerikte.

Anasayfa > Genel > Kabir Ziyaretinde Okunacak Dua | Kabre Gidince Hangi Dua Okunur?
16 Kasım 2020
1.328 okunma
Kabir Ziyaretinde Okunacak Dua | Kabre Gidince Hangi Dua Okunur?

Kabir ziyaretinde  okunacak dua sayısı oldukça fazladır. Bunlar; Ayet’el Kürsi, Bakara Suresi, İhlas Suresi, Felak Suresi’dir.

İslamiyet’in ilk yıllarında Hz. Muhammed, kabir ziyaretlerini yasakladı. Bunun sebebi ziyaretlerde yapılan yanlışlardı. Daha sonra, insanlar İslamiyet’in getirdiği emirleri ve kuralları öğrenince bu yasak zamanla kalktı. Dinimizin bizlere sürekli olarak hatırlattığı öteki dünyaya olan inancımız kabir ziyaretleriyle birliktedaha etkili hale gelir. Kabir ziyaretine gidildiğinde ahiret hatırlanmalı, bu dünyanın boş ve geçici olduğu unutulmayıp bir gün kendimizi de öleceği aklımıza gelmelidir.

Peygamberimiz sürekli kabir ziyaretlerine gider ve ölülere dua ederdi. Bizler de mümkün olduğunca her zaman kabirlere gidip dualarımı onlardan eksik etmemeliyiz. Kabir ziyaretine gidildiğinde ölülere dua ve Kur’an okuyup onların ruhuna bağışlamalıyız. Ama kabir ya da türbe ziyaretlerinde İslam anlayışına uygun olmayan, ters olan hareketlerden uzak durmalı ve dikkat etmeliyiz.

Türbelerde yatan kişileri başka varlıklar olarak görmek, kendilerinden bir şey beklemek, bez bağlamak, kurban kesmek, mum yakmak, şeker gibi yiyecekler bırakıp onlardan yardım istemek gibi davranışlarda bulunmak İslam’a ters düşen hareketlerdir.

Kabre gidildiği zaman yapılacak ilk şey, kabir selamıdır. Kabir selamı vermenin önemi, hadislerde de anlatılır. Selam verdikten sonra, onlara dua edilmelidir. Sonrasında, kendimizin de sonumuzun onlar gibi olacağını hatırlamalıyız. Kabirde ziyaret edilen kişinin sanki gerçekten sağmış gibi yüzüne dönerek onunla konuşulmalıdır. Kabirde yatan kişi ne kadar geçmişinde ne kadar üne sahip olursa olsun asla ondan bir şey istenmemelidir. Çünkü kendisinden bir şey istenecek olan kişi sadece Allah’tır. Peki kabir ziyaretinde edilecek hangisidir?

Dikkat edilmesi gereken önemli konular vardır. Kabre giderken abdestli olmaya özen gösterilmelidir. Çok fazla ses çıkarılmamalıdır. Orada bulunan ölülere gider gitmez selam verilip dua okunmalıdır. Hatta gerekirse Kur’an-ı Kerim okunup ruhlarına bağışlanmalıdır. Mecbur olmadıkça asla mezarların üzerine basılmamalı, oturulmamalıdır. Aklımızın bir köşesinden her zaman bizim de aynı yere gideceğimiz çıkarılmamalıdır. Mezar başında asla ağlayıp feryat edilmemeli, orada kurban kesmeye kalkışılmamalıdır. İslam, inşalar hayattayken onlara değer verdiği gibi vefatlarından sonra da aynı şekilde değer verir. Bundan dolayı ölen kişilerin arkasından dedikodu yapmak, kötülemek doğru bir davranış olarak kabul edilmez. Kabir ziyaretinde okunacak dua nedir?

Kabir Ziyaretinde Okunacak Dua Hakkında

“Allahü la ilahe illa hüvel hayyül kayyum, la te’huzühu sinetün vela nevm, lehu ma fis semavati ve ma fil ard, men zellezi yeşfeu indehu illa bi iznih, ya’lemü ma beyne eydihim ve ma halfehüm, ve la yühıytune bi şey’im min ilmihi illa bi ma şa’, vesia kürsiyyühüs semavati vel ard, ve la yeudühu hıfzuhüma ve hüvel aliyyül aziym”

Kabir ziyaretinde ölen kişiye ne olur?
Enes’ten rivayet edildiğine göre, Resulullah (asm) şöyle buyurmuştur: “Her kim kabristana girer de Yâsin’i okur ve sevabını ölülere bağışlarsa, o gün Allah Teâlâ onların azabını hafifletir. Kendisinin de bu kabristandaki ölüler sayısınca sevabı olur.
Mezar başında nerede durulur?
Kabrin sağ yanına, yani kıble tarafına, ayak ucuna yakın durur. Tanıdığı gibi, şeklini, suretini hatırına getirir. Euzü ve besmele ile bir Fatiha ve 11 İhlas okur. Sevabını, Resulullah efendimizin, bütün Peygamberlerin, Eshab-ı kiramın ve Evliya-i izamın ruhlarına ve bu zatın ruhuna hediye eder.
Vefat edenler icin hangi sure okunur?
Fatiha, İhlas, Yasin gibi sureler okunabilir. Okunan Yasin Suresi ölünün yükünü hafifletir. Medinelilerin mezarlıkta Yasin okudukları kitaplarda anlatılır.4
Namaz abdesti almadan mezarlığa gidilir mi?
Bütün kabristanları ziyâret etmek müstehaptır, fakat kabristanı ziyâret etmek için abdestli olmak şart değildir. Zirâ Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-‘in şu genel emri buna delildir.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/mezar-ziyaretinde-okunacak-dua/

https://sartlari.com/instagramda-ekran-goruntusu-alinca-bildirim-gider-mi/

https://sartlari.com/dua-sozleri-2/

https://sartlari.com/hz-adem-sozleri/

https://sartlari.com/hz-nuh-sozleri/