Kadınlara Seçme Ve Seçilme Hakkı Ne Zaman Verildi | Kadınlara oy kullanma hakkı hangi tarihte verildi? - Şartları Neler

Kadınlara Seçme Ve Seçilme Hakkı Ne Zaman Verildi | Kadınlara oy kullanma hakkı hangi tarihte verildi?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Kadınlara seçme ve seçilme hakkı ne zaman verilmiş, erkeklere seçme ve seçilme hakkı ne zaman verildi, türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesi

Anasayfa > Genel > Kadınlara Seçme Ve Seçilme Hakkı Ne Zaman Verildi | Kadınlara oy kullanma hakkı hangi tarihte verildi?
20 Şubat 2019
1.410 okunma
Kadınlara Seçme Ve Seçilme Hakkı Ne Zaman Verildi | Kadınlara oy kullanma hakkı hangi tarihte verildi?

Kadın hakları günü ne zamandır? Kadınlara seçme ve seçilme hakkın ne zaman verildi? 5 Aralık 1934 yılında Mustafa Kemal ATATÜRK, en büyük devrimlerinden birisini gerçekleştirdi. Bu tarihte kadınlar milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip oldular. Atatürk 1934 senesinde bu hakkı çoğu Avrupa ülkesinden önce kadınlarımıza tanıdı. Fakat bunca süreden beri maalesef ki istenen ilerleme sağlanamadı. Ülkemizde kadınlara tanınan milletvekili seçme ve seçilme hakkı ile birlikte yapılmış olan seçimde meclise 18 kadın milletvekili girmiş olup, kadınlar yüzde 4.5 oranı ile temsil edildi. Türkiye söz konusu temsil oranıyla o dönemlerde dahi dünya sıralamasında ikinci olarak yer alırken, şu an maalesef ki ilk yüzde bile yer almıyor.

Kadınlar seçme ve seçilme hakkına hangi tarihte sahip oldu?

Ülkemizde kadınlar millet vekili olmak için ilk olarak 1923 senesinde adım attılar. Bu doğrultuda kadınlar 1923 yılında ilk kadın partisi olan Kadınlar Halk Fırkası’nı kurmak istediler. 1909 senesinde gerçekleşen seçim kanununun gerekçeleri doğrultusunda kadınların parti kurma girişimi, söz konusu partinin dernek adı altında açılması ve parti olamaması ile sonuçlandı. 1924 senesinde anayasa hazırlanırken kadınların seçme ve seçilme hakkı gündeme geldi fakat TBMM genel kurulunda bu hak yalnızca erkeklere özel olmalı denilerek gündemden kaldırıldı. 1934 senesinde Başbakan İsmet İnönü döneminde sunulan Anayasa ve Seçim kanunu’nda yapılan değişiklikler ile birlikte 5 Aralık 1934 senesinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildi.

1934 senesinde kadınlar için hangi yaşlarda ve seçilme hakkı verildi?

Her kadına 30 yaşında seçilme ve 22 yaşında seçme hakkı verildi.

Kadınlar ilk hangi seçimde oy kullanabildi?

Kadınlara seçme ve seçilme hakkı ne zaman verildi? Kadınlar seçme ve seçilme haklarıyla birlikte ilk kez 8 Şubat 1935 tarihinde TBMM beşinci dönem seçiminde oy kullanabildi. Bu seçimler ile birlikte 17 kadın milletvekili TBMM’ye ilk defa girdi. Ara seçimler ile birlikte bu sayı 18 oldu. Bu şekilde kadınlar TBMM’de milletvekillerinin yüzde 4.5 oranını oluşturdular.

Kadınlara seçme ve seçilme hakkı hangi ilke ile ilgilidir?
Bunlardan 5 Aralık 1934’te de Türkiye Büyük Millet Meclisince kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan yasa da M. K. ATATÜRK’ün cumhuriyetçilik ve halkçılık ilkelerinin sonucudur..
5 aralık 1934 de ne oldu?
Türkiye’mizde kadınlara seçme ve seçilme hakkı pek çok ülkeden önce tanınmış olup 3 Nisan 1930 tarihinde belediyelerde, 26 Ekim 1933’te köy ihtiyar heyeti ve muhtarlık seçimlerinde, 5 Aralık 1934 tarihinde ise milletvekili genel seçimlerinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.
Kadın hakları ne zaman çıktı?
1925 yılında Kıyafet Kanunu ve 1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile kadınların yasal statüsü değişmiş, hem aile içinde hem de bir birey olarak eşit haklar tanınmıştır. Kadınlara 1930’da yerel, 1934’te genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.
Kadınlara boşanma hakkı ne zaman verildi?
1926: Türk Medeni Kanunu’nu ile erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanmasına ilişkin düzenlemeler kaldırıldı, kadınlara boşanma hakkı, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf hakkı tanındı.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/milletvekili-olma-sartlari/

https://sartlari.com/8-mart-dunya-kadinlar-gunu-neden-cikmistir/

https://sartlari.com/engelli-memur-alimi-kurasi-ne-zaman-aciklanacak/

https://sartlari.com/30-agustos-zafer-bayrami-neden-kutlanir/

https://sartlari.com/category/ozel-gunler/kadinlar-gunu-mesajlari/