Kuvvet Uygulanan Her Cisim Hareket Eder Mi? - Şartları Neler

Kuvvet Uygulanan Her Cisim Hareket Eder Mi?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Kuvvet uygulanan her cisim hareket eder mi sunum, kuvvet uygulanan her cisim hareket eder mi uzun, kuvvet uygulanan her cisim hareket eder mi araştırınız, kuvvet uygulanan her cisim hareket eder mi 4. sınıf fen bilimleri, kuvvet uygulanan her cisim hareket eder mi bu konuyu internet ve çeşitli kaynaklardan araştıralım

Anasayfa > Genel > Kuvvet Uygulanan Her Cisim Hareket Eder Mi?
15 Şubat 2019
3.370 okunma
Kuvvet Uygulanan Her Cisim Hareket Eder Mi?

Kuvvet uygulanan cisimler hareket eder mi konusunda birçok araştırmalar yapılmaktadır. Kuvvet ve hareket ilişkisi itme, çekme ve sürtünme kuvveti olmaktadır. Bu makalede kuvvet uygulanan her cisim hareket eder mi konusunda sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Kuvvet uyguladığımız ya da uygulanan her cisim hareket etmek zorunda değildir. Cisimlerin / nesnelerin hareket edebilmelerini sağlayan kuvveler bazen temas gerektirebilir, bazen de temas etme durumu hareket ettirmek için söz konusu değildir.

Kuvvet uygulanan her cisim hareket etmez. Cisimlerin hareket edebilmesi için uygulanan kuvvetin, sürtünme kuvvetinden daha büyük olması gerekmektedir. Yani bir cisme etki eden sürtünme kuvveti 50 Newton’dur dersek, cismin hareket edebilmesi için 5 Newton’dan daha fazla kuvvet uygulanması gerektiği söz konusudur. Eğer kuvvet sürtünme kuvvetini geçerse cismin hareket etmesi mümkündür.

Kuvvet Uygulanan Cisim Hareket Eder Mi?

Konu hususunda kuvvet uygulanan cisimlerin hareket etmesi mümkündür fakat her cisim için bu durum aynı değildir. Yani direk olarak kuvvet uygulanan her cismin hareket edebileceğini söylemek doğru olmaz.

Cismin hareket etmesi ve kendi yerinden farklı bir konuma gelmesi için sürtünme kuvvetinden daha büyük bir kuvvetin uygulanması söz konusudur. Fakat duran bir cisim olduğunu var sayalım. Duran bir cismi harekete geçirmek için uygulanması gereken en küçük yani minimum kuvvet, sürtünme kuvvetine eşit olarak alınır. Ama tamamen hareket ettirebilmek için cisme uygulanacak olan kuvvetin yeterli miktarda uygulanması gerekmektedir.

Kuvvet Uygulanan Cisim Nasıl Hareket Eder?

Kuvvetin cisimler /nesneler üzerinde belirli etkileri bulunmaktadır. Bu açıdan bakıldığından kuvvet, cisimlerin yönlerini değiştirme, cisimlerin şekillerini değiştirme, duran bir cismi harekete geçirmesi hareket halindeki bir cismi durdurma ve cisimlerin hızlarını değiştirmeye yönelik etkilere sahiptir.

Bir cismi harekete geçirmek için iki etki vardır. Bu etki sürtünme ve kuvvettir. Cismin harekete geçmesi için cismin ağırlığını ve sürtünme kuvvetini göz önünde bulundurmalıdır. Cisimlere ilk etapta uygulanan bu kuvvet sürtünme kuvvetini yenmeye çalışmaktadır. Kuvvet bu kuvveti yenmesiyle cismi hareket ettirir ve bu doğrultuda kuvvet eşit büyüklükte olduğu sürece cisme ivme kazandıracaktır.

Kuvvet uygulanan her cisim hareket geçer mi?
Örnek vererek açıklayalım.” sorunuzun yanıtı: “Kuvvet uygulanan her cisim hareket ettirilemez.” Her cisim hareket ettirilemez çünkü, sizin uyguladığınız kuvvet, cismin kuvveti ile cisme etki eden sürtünme kuvvetinden fazla olması gerekir.
Hareketsiz bir cisme kuvvet uyguladığımızda cisimde ne tür değişiklikler olabilir?
Kuvvet cisimlerde şekil değişikliğine sebep olabilir. Kuvvet uygulanan cisimlerin bazıları kuvvet ortadan kalktıktan sonra eski hallerine dönerler. Böyle cisimlere esnek cisimler denir. Lastik, sarmal yay, sünger gibi cisimler esnektir.
Paraşütçüye havanın etkisi itme mi çekme mi?
Hava direnci doğrultusunda paraşüt yavaşlamaktadır. Paraşütün yavaşlaması doğrultusunda hava direncinin paraşüte kuvvetin yavaşlatıcı etkisi doğrultusunda etkidiğini söyleyebiliriz.
Kuvvet uygulandığında şekil değişikliğine uğrayan cisimler nelerdir?
Kuvvet cisimlerde şekil değişikliğine sebep olabilir. Kuvvet uygulanan cisimlerin bazıları kuvvet ortadan kalktıktan sonra eski hallerine dönerler. Böyle cisimlere esnek cisimler denir. Lastik, sarmal yay, sünger gibi cisimler esnektir

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/12-12-saat-anlami/

https://sartlari.com/surtunme-yoluyla-hamile-kalinir-mi/

https://sartlari.com/kulak-kristalleri-neden-oynar/

https://sartlari.com/sgk-evrak-takip-zimmetten-cikarildi/

https://sartlari.com/ziraat-bankasi-hesap-no-ogrenme/