Mezarda Okunacak Dua - Şartları Neler

Mezarda Okunacak Dua

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Mezarda Okunacak Dua; mezar başında hangi dua okunur, mezara gidince hangi dua okunur, mezarlıkta hangi dua okunur, mezarlıktan geçerken hangi dua okunur…

Anasayfa > Genel > Mezarda Okunacak Dua
05 Ekim 2021
545 okunma
Mezarda Okunacak Dua

Mezarlık, vefat eden sevdiklerimiz, yakınlarımız ve ailemizin yer aldığı bir alandır. Özellikle İslam inancına göre uhrevi hayata geçiş için her nefsin tadacağı ölümün göstergesidir.

Ancak mezarlık ziyareti türbe için yapılacak ise türbede yatan zattan bir şey istenmesi şirke koşmaya girmektir. Allah’a ortak koşacak eylemlerden kaçınılması gerekmektedir. Bu sebep ile türbe ziyareti gerçekleştiren kişilerin kesinlikle çaput bağlamaması, para yapıştırmaması, mum yakmaması, el sürmemesi, adak adamaması, kurban kesmemesi, eğilerek ve emekleyerek girmemesi gerekmektedir. Unutmayın ki her şey yalnızca Allah’tan dua ederek istenebilir. Türbede yatan zatın veya yatırın bir duayı kabul etmesi mümkün değildir. Ancak “bu türbede yatan zatın yüzü suyu hürmetine” ifade kullanılabilmektedir.

Mezarlığı ziyaret etme sebebi bir aile bireyinin veya yakının mezarını ziyaret etmek ise Kuran-ı Kerim okunması gayet uygundur. Mezarda dua okuyan kişinin, vefat etmiş kişinin adına hitap etmeli ve ona bağışlaması gerekmektedir. Ancak mezarı çiğnemek, üstüne basmak, üstüne oturmak, üstüne yatmak gibi eylemler hoş değil ve doğru değildir.

Mezarda okunacak dua olarak Yasin suresi, Mülk suresi, Fatiha suresi, Vakıa suresi, İhlas suresi, Nas suresi, Felak suresi ve Bakara suresinin ilk 5 ayeti bulunmaktadır. Ayrıca Allah’a vefat eden kişinin günahlarını affetmesi için dua edilebilir. Ayrıca mezarda okunacak dua şu şekilde olabilir; bir kez Fatiha suresi ve 3 kez İhlas suresi okunabilir.

Bismillahirrahmânirrahîm diyerek başlar. Hamd, Âlemlerin Rabbi, Rahmân, Rahîm, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki Allah’a mahsustur. (Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil.

Mezar başında nerede durulur?
Kabrin sağ yanına, yani kıble tarafına, ayak ucuna yakın durur. Tanıdığı gibi, şeklini, suretini hatırına getirir. Euzü ve besmele ile bir Fatiha ve 11 İhlas okur. Sevabını, Resulullah efendimizin, bütün Peygamberlerin, Eshab-ı kiramın ve Evliya-i izamın ruhlarına ve bu zatın ruhuna hediye eder.
Arefe günü mezarda hangi dualar okunur?
Kabir ziyareti yapan bir kimse, ayakta, Esselâmü aleyküm, yâ Ehle dâr-il kavm-ilmü’minîn!
Ölüler için hangi dua okunur?
Ölen kişi defnedildikten sonra yakınları Yasin, Tebareke, Amenerrasulü ve Rad surelerini okuyabilir. Dünyada bıraktıkları kimselerin onun adına yapacakları hayırdan ölen kimse faydalanabilecektir. Ölü kişiye dua ve sure okumak faydalı iken hatim indirmek daha efdaldir.
Hangi günler mezarlığa gidilir?
Kabir ziyaretinde bulunan kişi, ahreti hatırlamalı, dünyanın geçici olduğunu ve bir gün kendisinin de öleceğini düşünmelidir. Kabirlerin haftada bir gün, özellikle Cuma veya cumartesi günleri, ayrıca arefe ve bayram günleri ziyaret edilmesi iyidir.
Gusül abdesti almadan mezarlığa gidilir mi?
Diyanet ve dört mezhebe göre cünüp iken mezarlığa gitme konusunda hiç bir dini sakınca yoktur. Cünüp olan sadece namaz kılamaz, kuran okuyamaz, camiye giremez. … Cenabetken mezarlığa gitmeyin diyen hiç bir alim yoktur. Elbette gusül abdesti alarak gitmek saygıya daha uygundur biz de bunu tavsiye ederiz.

İlginizi Çekilebilir;

Instagramda Profil Ziyareti Nasıl Görünür

PTT Adıma Yatan Para Sorgulama

Gusül Abdesti Alınırken Okunacak Dua

Vefat Mesajları