Reflü Nasıl Geçer | Reflü için evde ne yapılabilir? - Şartları Neler

Reflü Nasıl Geçer | Reflü için evde ne yapılabilir?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Reflü nasıl geçer evde, reflü ilaçları, reflü tedavi, reflü krizi belirtileri, reflü belirtileri, reflü neden olur

Anasayfa > Genel > Reflü Nasıl Geçer | Reflü için evde ne yapılabilir?
05 Nisan 2019
1.222 okunma
Reflü Nasıl Geçer | Reflü için evde ne yapılabilir?

Mide yanması, ağza ekşi sıvı gelmesi, hazımsızlık hissi… İşte saydığımız bu belirtiler reflüye işaret ediyor! Reflü nasıl geçer diyorsanız öncelikle etkilerini azaltmak adına kafeinli içeceklerden, yağlı gıdalardan uzak durun. Hastalık normal seviyelerde ise ilaç ile tedavisi mümkün. Bunun dışında cerrahi müdahale de gerekebilir. Reflü hakkında merak ettiğiniz her şeyi sizin için araştırdık. Detaylar içerikte!

Reflü Nedir?

Reflü nedir; Asitten ve safradan oluşan mide içeriğinin ağza kadar gelmesine ve yer değiştirmesine gastro özofageal yani reflü denir. Yetişkinlerin yaklaşık %20’sinde reflü hastalığı görülür. Hastalığı tetikleyen en önemli faktör mide boşalım bozukluğu, yemek borusunun hasar görmesidir. Erkeklere nazaran kadılarda daha sık rastlanır. Kişilerin yaşam kalitesinin düşmesine neden olur.

Reflü Nedenleri Nelerdir?

Yemek borusu uzun süre boyunca yüksek miktarda asidik içerik ile temas ettiğinde çeşitli hasarlara ve yararlara yol açar. Bu durum ise yanma hissine neden olur ve reflü oluşur. Yemek borusunun alt kısmında alt özefagus sfinkteri adı verilen kastan oluşan ve kapağa benzeyen bir yapı vardır. Kapağa benzeyen yapı asidin yemek borusuna geri kaçmasını önler. Kaçak sık sık gevşediğinde asidik içerikler yemek borusuna geri kaçar. Bu sebeple reflü hastaları yediklerine ve içtiklerine dikkat etmelidir.

Reflüyü Tetikleyen Gıdalar;

Sindirimi zor olan yağlı gıdalar reflüyü tetikliyor.  Çünkü bu durumda mide daha fazla asit salgılamak zorunda kalır. Az yağlı ve sindirimi kolay olan gıdalar tercih edilmeli.

  • Domates içerisinde yüksek miktarda asit var. Bu nedenle ketçap, domates suyu ya da domates salçası reflüyü olumsuz etkiler.
  • Mide ekşimesine yol açtığı için çiğ sarımsak ve soğan reflü olan kişiler için önerilmez.
  • Baharatı bol olan yiyecekler reflüyü arttırıyor. Bunun yanı sıra acı gıdalarda reflüyü olumsuz etkiler.
  • Yemek borusu ve midede bulunan kasın gevşemesine neden olduğu için nane reflüyü tetikliyor. Dolayısıyla reflüsü olan kişilerin naneli sakız, naneli şeker, taze nane ya da nane çayı tüketmemesi gerekir.
  • Maya içeren bira, şarap ve diğer alkollü içecekler reflü ağrılarına yol açar.
  • Ayrıca koruyucu içeren konserveler, sirke, ekşi kremalı çorba ve gazlı içeceklerde reflüye iyi gelmiyor, şikayetlerin artmasına neden oluyor.
  • Kahve, çay, taze sıkılmış meyve suları da reflü ağrılarını tetikler.
  • Salam, sucuk, sosis olmak üzere sirke ve turşu da reflü şikayetlerini arttıran gıdalar arasında.
  • Bedeni sıkan kıyafetler giyilmesi ve sigara tüketimi de reflüyü olumsuz etkiler.

Reflü ve gastrit hastaları ne yememeli;  yukarıda belirtilenlerin dışında reflü şikayeti olan kişilerin yatmadan önce hiçbir şekilde yemek yememesi gerekiyor. Ayrıca kafein içeren içeceklerden de kesinlikle uzak durulmalı.  Reflü diyeti kişiye özgüdür. Yasaklı olan gıdalar herkeste farklı etkilere neden olabilir.

Reflü Belirtileri Neler?

Yemek borusunda yanma hissi, hazımsızlık reflü belirtileri arasında yer alır. Özellikle de yemeklerden sonra hissedilen mide yanmaları en çok gözlemlenen reflü belirtileridir. Bunların dışında;

  • Baharatlı, asitli ya da yağlı gıdalardan sonra mide yanması
  • Yutkunma güçlük ve mide içeriğinin ağza gelmesi
  • Geğirti, hıçkırık tutması ve mide bulantısı, kusma
  • Ağız kokusu, boğazda dolgunluk hissi
  • Boğaz temizleme ihtiyacı, ağza ekşi sıvı gelmesi
  • Karında hissedilecek derecede şişlik
  • Geçmeyen gıcık, uykudayken hissedilen kısa süreli soluk durması
  • Yutakta takılma, ses kısılmaları

Bu belirtileri hissedenler uzman bir hekim ile görüşmelidir. Reflü sesin kısılmasına, çeşitli diş çürüklerine, boğaz ağrılarına ve öksürüğe de neden olabilir.

Reflü Teşhisi Nasıl Koyulur?

Reflü belirtileri ile doktora gittiğinizde endoskopik yöntem ile ses telleri muayene edilir. Gırtlakta görülen ödem ya da kızarıklık reflüden kaynaklıdır. Tam olarak teşhis koyulması adına PPİ testi ve endoskopi yapılır. Yapılan incelemeler ve testler sonucunda uzman doktor tarafından teşhis konulur. Sağlıklı olan kişilerde sadece yemek sonrasında ortaya çıkan fizyolojik reflü normal olarak kabul ediliyor.

Reflü Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Çocuklarda görülen reflü fiziksel gelişimin durmasına yol açabilir. Özellikle çocuklarda ya da bebeklerde reflü var ise mutlaka tedavi edilmelidir. Bunun yanı sıra yemek borusu iltihaplarına, astım ve bronşit olmak üzere çeşitli solunum yolu hastalıklarına, sindirim kanalı bozukluğuna ve anemiye neden olabilir.

Reflüye Nasıl Tedavi Edilir?

 Reflü tedavisi 2 şekilde gerçekleşir. Birincisi ilaç ikincisi ise cerrahi müdahaledir.  Hastalığın ciddi olmadığı, normal olarak görüldüğü durumlarda ilaç tedavisi uygulanır. Asit oluşumlarını engelleyen, mide koruyucu reflü ilaçları doktorlar tarafından verilir.

Cerrahi müdahalede ise yemek borusu ve mide arasında yer alan kaslar güçlendirilir. İlaç tedavisinden sonuç alınmadığı taktirde cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur. Ayrıca mide fıtığı olan kişiler içinde aynı cerrahi müdahale uygulanıyor. Kronik olarak ameliyattan sonra da reflü görülebilir. Ancak şiddeti daha azdır. Bu nedenle kişilerin hem tedavi sürecinde hem de tedavi sonrasında hayat tarzına dikkat etmesi gerekiyor.

Reflüye Ne İyi Gelir?

Reflü hastalığını önlemek ya da etkilerini azaltmak adına dikkat etmeniz gereken birtakım hususlar var. Reflü nasıl geçer diyenler için reflüye iyi gelen tavsiyeler;

  • Uyku esnasında kısa süreli soluk durması reflü belirtileri arasında yer alır. Bu nedenle yatarken yüksek bir yastık kullanmanızda yarar var.
  • Az fakat sık yemeğe özen gösterin. Fazla yemek reflü şikayetlerini arttırıyor.
  • Yağlı besinlerden uzak durmanızda yarar var. Bunun dışında yiyecekleri çiğneyerek yavaş bir şekilde tüketmelisiniz.
  • Çikolata, cips gibi abur cuburlardan kaçınmalısınız. Gün içerisinde çay ve kahve tüketimi de azaltılmalı.
  • Yatmadan önce yemek yemeyin. Mümkün olduğunca yatmadan en az 2 saat önce yemek yemeye dikkat edin.
  • Stresten olabildiğince uzak durun. Dar, midenizi sıkacak giysilerden giymeyin.
  • Reflü su ile çözüm arayanlar gün içerisinde 2,5 litre su tüketebilir. Suyun içerisine ise birkaç damla limon sıkın.
  • Yemek arasında da sıvı tüketmenizde yarar var.

Reflü ağız kokusu nasıl önlenir; bol su tüketerek ağızda bulunan bakteriler temizlenir. Reflüsü olanlar bol su tüketmeli ve öncelikle tedavi olmalıdır.

Reflüye İyi Gelen Gıdalar: Reflü şik

<h3>Reflü nasıl geçer evde, reflü ilaçları, reflü tedavi, reflü krizi belirtileri,reflü belirtileri, reflü neden olur </h3>

ayetlerini dindirmek adına sindirimi kolay olan besinler tüketilmesinde yarar var. Peki bu besinler neler?

  • Lifli olan besinler sindirim esnasında asitlerin salgılanmasını engeller. Lif oranı yüksek olan muz, elma, armut, kavun, şeftali, yulaf ezmesi, pirinç tüketmenizde yarar var.
  • Bunun yanı sıra domates dışındaki bütün sebzeler reflüsü olan kişilere öneriliyor. Az yağlı, salçasız salata şeklinde çiğ patetes, acı marul tüketebilirsiniz.
  • Acı marulun gövdesinde ve kökünde yer alan süt reflü tedavisinde oldukça etkilidir.
  • Anoson yağı da mide yanmalarına son derece iyi geliyor.
  • Ceviz ağacının dallarındaki kabuklar kaynatılarak tüketildiğinde büyük ölçüde mide yanması gibi reflü şikayetleri azalıyor.
  • Metabolizmaya bağlı olan hastalıkların tedavisinde de oldukça etkili olan ısırgan otu reflü etkilerini en aza indiriyor.

Bunlar dışında yanma hissi olduğunda hemen elma yiyin. Yemeklerden sonra ise bir bardak ayran içmeniz ekşime hissini azaltacak. Ayrıca reflü şikayetiniz arttığına yarım bardak kadar soğuk süt içmenizde de yarar var. Asit reflüsünde rahatlama sağlamak adına yemekten hemen sonra birkaç badem tüketebilirsiniz. 50 kg ve üzeri ağırlıkta olan kişiler ise reflüye çörek otu yağı ile çözüm bulabilir. Bunun için çörekotu sabahları aç karnına bal ile karıştırılarak tüketilmeli.

Reflü Kendi Kendine Geçer Mi?
Yemeklerden sonra hazımsızlık, ekşime, yemek borusunda yanma ve ağza gelen mide asidi ile karakterize olan gastroözofagial reflü, bazı kişilerde geçici olarak meydana gelir ve bir süre sonra kendiliğinden geçer. Ancak bazı kişilerde reflüye bağlı olarak gelişen şikayetler sık, rahatsız edici ve oldukça ağrılı olabilir
Reflü Tedavi Edilebilir Mi?
Reflü tedavi edilebilir bir hastalıktır
Asit Reflüye Ne İyi Gelir?
Liften zengin gıdalar. Elma. Muz. Brokoli. Havuç Fasulye. Kantaron yağı Papatya çayı
Reflü Krizine Ne İyi Gelir?
Mide reflüsü varsa, beslenme söz konusu olduğunda, seçenekleriniz de var. Mide ekşimesi veya asit saldırısı olasılığını azaltabilecek bir dizi sağlıklı gıda vardır: Brokoli, yeşil fasulye, kuşkonmaz ve karnabahar gibi sebzeler. Zencefil.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/bebeklerde-reflu-nasil-gecer/

https://sartlari.com/mide-agrisi-nasil-gecer/

https://sartlari.com/mide-kanseri-4-evre-ne-kadar-yasar/

https://sartlari.com/en-erken-hamilelik-belirtileri-nelerdir/

https://sartlari.com/unutkanlik-icin-hangi-doktora-gidilir/