Saç Dökülmesi Hangi Hastalığın Belirtisi | Hangi hastalık sonucu saç dökülür? - Şartları Neler

Saç Dökülmesi Hangi Hastalığın Belirtisi | Hangi hastalık sonucu saç dökülür?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Saç dökülmesine ne iyi gelir, saç dökülmesine karşı doğal çözümler, saç dökülmesine karşı önlem, saç dökülmesi erkek, saç dökülmesi hangi hastalıkların belirtisi

Anasayfa > Genel > Saç Dökülmesi Hangi Hastalığın Belirtisi | Hangi hastalık sonucu saç dökülür?
22 Mart 2019
1.160 okunma
Saç Dökülmesi Hangi Hastalığın Belirtisi | Hangi hastalık sonucu saç dökülür?

Saç dökülmesi, Alopesi Areata yani halk arasında bilinen adı ile saçkıran hastalığının belirtisi olabilir. Bunun yanı sıra böbrek üstü bezi hastalıkları, romatizmal hastalıklar, diyabet, anemi gibi daha pek çok hastalığın semptomu olarak görülür. Eğer saçlarınızda güçsüzleşme ya da seyrelme görüyorsanız saç analizi yaptırmanızda yarar var. Sonradan ortaya çıkan psikolojik problemlerde saç dökülmesine yol açıyor.

Saç Dökülmesi Hangi Durumlarda Tehlikeli?

Sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100 bin adet saç var. Saç tellerinin ömrü ise 4-5 yıl. Erkeklerde ya da kadınlarda günlük 100 ya da 150 adet saç teli dökülmesi gayet normal. Yapılan testlerde sağlıklı bir insanda 2 ay boyunca saç dökülmesinin yılda 3 kez tekrarlandığı saptandı.

Saç dökülmesi eğer 2 aydan daha fazla süre devam eder ise dikkat etmeniz gerekiyor. Bu durum bir hastalığın nedeni olabilir.  

Saç Dökülmesine Neden Olan Hastalıklar Neler?

Gerek kadınlarda gerek erkeklerde çeşitli nedenler ile oraya çıkan saç dökülmesinin %50’si kroniktir. Saç dökülmesi sebepleri; genetik faktörler, deri problemleri, yanlış beslenme, mineral ve vitamin eksikliği, hormonal nedenler, iç hastalıklar, doğum ve kemoterapi, psikolojik rahatsızlıklar olarak sıralanır.

Genetik: Eğer aile bireyleri içerisinde saç dökülmesi, kellik gibi durumlara maruz kalan kişiler var ise dikkatli olmanızda yarar var. Çünkü saç dökülmesinde genetik faktörlerin etkisi büyük.

Deri Problemi: Sedef hastalığı, akne, liken hastalığı, mantar hastalıkları ve aşırı yağlanan deriler saç dökülmesine neden oluyor. Deriyi tutan hastalıklar ilerledikçe saç dökülmeleri ortaya çıkar.

Yanlış Beslenme: Düzenli ve dengeli beslenmeyen, sigara ve alkol alışkanlığı olan kişiler diğerlerine nazaran saç dökülmesi problemi ile karşılaşması daha yüksek.

Vitamin ve Mineral: Gün içerisinde vücudun karşılaması gereken vitamin ve mineraller tamamlanmadığında saç dökülmesi ile kendini gösterebilir. Özellikle B12, D vitamini, çinko ve demir eksikliği olan kişilerin saçları beslenemez.

Hormonal Faktörler: Adet gecikmeleri, tüylenme, aşırı akne, hızlı kilo alma gibi durumlarda saç dökülmesine neden oluyor.

İç Hastalıklar: Tiroit bezi rahatsızlıklarında, romatizmal hastalıklarda kullanılan ilaçlar, zayıflama hapları, doğum kontrol hapları saç dökülmesini etkileyen hastalıklar arasında. Ayrıca ateşli hastalıklar ve şiddetli travmalar da saç dökülmelerine neden olabilir.

Doğum: Hamilelik boyunca dökülmesi gereken fakat dökülmemiş saçlar bu süreç bittiğinde birden dökülebilir. Doğum sonrasında da kadınlarda saç dökülmesi sıklıkla karşılaşılan durumlar arasında yer alıyor.

Kozmetik Ürünler: Saç boyaları, düzleştiriciler,  iç boneler, aşırı ısı ile yapılan fönler saç dökülmelerine neden olur.

Psikolojik Nedenler: Aşırı stres, depresyon saç dökülmesine neden oluyor. Anksiyete psikoz rahatsızlığı olan kişilerde de saç dökülmesi görülür. Saç dökülmesi hangi hastalığın belirtisi; saç kıran, romatizmal hastalıklar ve psikolojik rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Uzman bir doktora başvurmanızda yarar var.

Aşırı Saç Dökülmesi Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir ?

Saç dökülmesinin birçok nedeni var. Hormonal problemler, aşırı stres, saç bakımının yapılmaması, saça aşırı ısı uygulanması ya da saç boyaları saç dökülmelerine neden olabiliyor. Ancak 3 aydan uzun süre saçlarınız aşırı derecede dökülüyorsa dikkat! Aşırı saç dökülmesi hangi hastalığın belirtisi;  saç dökülmelerinde en çok karşılaşılan hastalıklardan biri saçkıran.

Saçkıran Nedir: Saç köklerinde tahribata yol açan bir hastalık. Bulunduğu bölgede çeşitli büyüklükler halinde saç dökülmeleri ve açılmalar meydana gelir. Tıp dilinde alopesi areata olarak bilinir. Her insanda görülebilecek rahatsızlıklardan biridir. Çocukluk döneminde de ortaya çıkabilir. Saçların yanı sıra kirpik ve kaşta da dökülmeler olabilir.

Saçkıran Neden Olur: Bağışıklık sistemi, genetik özellikler, aşırı sinir ve sitres saçkıran oluşumunu tetikler. Herhangi bir belirti olmadan aniden de ortaya çıkabilir.

  • Uzmanlara göre genetik sebepler bu hastalığın ortaya çıkmasında en büyük sebep. Anne ya da babada saçkıran var ise sizde ya da doğacak olan çocuğunuzda da görülebilir.
  • Özellikle genlerinde bu rahatsızlığı bulunduran kişiler üzüntü, duygusal çöküntü gibi durumda diğer kişilere nazaran daha büyük risk faktörü içinde.
  • Bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişilerde risk altında. Çünkü bağışıklık sistemi vücudun güvenliğini sağlar. Çeşitli hastalıklara karşı da vücudumuzu korur.

Saçkıran Belirtileri: En bilinen belirtilerinden biri düzenli saç kaybı yaşanması. Saç lekeleri ve kafa derisinde üşüme de saçkıran belirtisi olabilir. Kirpikler, kaş ya da sakalda da dökülmelere yol açar. Saç dökülmesinden önce oluşacak olan bölgede bir yanma oluşur. Yanma ve kaşıntı sonrasında ise saç dökülmeleri meydana gelir.

Saçkıran Tedavisi: Uzmanlar erken teşhis sonucunda birkaç önlem alsa da saçkıranın bilinen bir tedavisi yok. Bağışıklık sistemini güçlendirecek anti enflamutuar ilaçlar kullanılır.

Deri Hastalıkları: Özellikle egzama saç dökülmesinin en büyük septomlarından biri. Stres sonucu ortaya çıkan, iklim koşullarının tetiklediği bu rahatsızlık saç derinizde oraya çıktığında o bölümde büyük ölçüde saç dökülmelerine neden oluyor. Ancak bu rahatsızlığın tedavisi mümkün. Çeşitli merhemler kullanılarak tedavi edilebiliyor.

Kanser: Kemoterapi kanser hastalarının aldığı ilaç tedavisidir. Kanser hastalarında kemoterapi sonucunda saç dökülmeleri oluşur.

Kadınlarda Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Kadınlarda gözlemlenen saç dökülmesinin erkek tipi dökülmelerden farkı şakak kısmından başlamamasıdır. Menopoz, stres, hamilelik kadınlarda saç dökülmesinin en büyük nedenleri arasında yer alıyor. Saçkıranın tedavisi yok ancak saç dökülmelerinin önüne geçmek mümkün. Saç dökülmesi nasıl önlenir;

  • Saçlarınız dökülüyor ise boya ve ısıtıcılardan uzak durun! Özellikle saç maşaları ve düzleştiriciler saçların en büyük düşmanı.
  • Açık renk saç tonlarına ulaşmak için yapılan oksidan ile açma işlemleri de saç dökülmelerine neden oluyor. Bu nedenle bitkisel saç boyaları tercih etmenizde yarar var.
  • Saç dökülmesi şampuan ile tedavi edilmez. Fakat saçınıza uygun şampuan kullanarak saçınızı besleyebilirsiniz.
  • Özellikle duş alırken saçınızı çok fazla ovalamayın. Bu durumda koparak dökülmeler meydana gelir.

Argan yağı, Hindistan cevizi, yumurta, zeytin yağı saç dökülmelerine iyi gelen bitkisel ürünler arasında. Aktarlarda rahatlıkla bulabilirsiniz. Düzenli olarak saç bakımı yapmanız saç dökülmelerinin de önünde geçecektir. Uzman bir doktordan tavsiye almadan kimyasal ürünler kullanmayın. Evinizde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz mucize kürler ile saç dökülmelerinin önüne geçmeniz mümkün olacak.

Erkeklerde Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Erkeklerde görülen saç dökülmelerinin en büyük nedeni genetik faktörler. Ancak saç şekillendirmek için kullanılan ürünler, jole ya da saç spreyleri saç dökülmelerine neden oluyor. Saç dökülmesi erkek ve kadınların korkulu rüyası. Özellikle 20’li yaşların sonlarında erkeklerin %12’si bu problem ile yüzleşmek zorunda kalabiliyor.

Erkek tipi saç dökülmesi yan kısımlarda, şakak bölgelerinde yavaş yavaş kendini göstermekte olup özellikle tepe bölgesinde ciddi derecelerde incelmelere yol açıyor. Yan kısımlardaki saçlar ise bu durumdan etkilenmiyor.

Erkeklerin %90’ında ise genetik yatkınlık nedeni ile ortaya çıkıyor. Eğer kötü beslenme, yüksek stres nedeni ile ortaya çıkmış ise saç dökülmesi ne iyi gelir; bu zamanlarda uyku düzeninize dikkat etmenizde yarar var. Ayrıca vitamin ve mineral ağırlıklı beslenmenizde oldukça önemli. Uzmanlar ile görüşme sağlayarak saç köklerini güçlendirebilirsiniz. Bunun yanı sıra kişilere özel bir tedavi programı olan saç analizi için uzman bakım desteği almanızda yarar var.

Hangi Hastalık Sonucu Saç Dökülür?
Sedef hastalığı, egzamalar, akne, liken hastalığı, aşırı yağlanan deri, mantar hastalıkları gibi rahatsızlıklarda saç etkilenirse dökülme kaçınılmaz olabilir. Bu dökülmelerin tedavisi altta yatan deri hastalığının tedavisi ile mümkündür.
Saçlarım Çok Dökülüyor Nedeni Ne Olabilir?
Saç dökülmesi mevsimsel değişiklikler, stres, demir eksikliği, hormon bozuklukları nedeniyle meydana gelebilir. Ancak uzun süreli saç dökülmeleri ciddi hastalıkların belirtilerinden biri olabilir. Mevsimsel değişiklikler, stres, demir eksikliği ve hormon bozuklukları saç dökülmesine neden olabilir.
Hangi Kanser Türünde Saç Dökülür?
Kemoterapi kanser hücreleri ile beraber saç hücrelerini de etkiler. Bunun sonucunda saçınız veya vücudunuzdaki diğer tüyler dökülebilir. Bu dökülme alopesi olarak adlandırılır. Saç dökülmesi kemoterapinin en sık yan etkilerinden birisidir.
Bayanlarda Sac Dökülmesi Neden Olur?
Kadınlarda saç dökülmesinin birçok nedeni olduğunu hastalıklar, hormonal düzensizlikler, ilaç kullanımı, fiziksel psikolojik stres ve genetik yatkınlıklar gibi sebepleri dile getiren Dr.Meltem Ayran, “Eğer saçlarınızda bir anormallik farkediyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/hamilelikte-sac-dokulmesi/

https://sartlari.com/sac-dokulmesine-ne-iyi-gelir/

https://sartlari.com/sac-yaglanmasina-ne-iyi-gelir/

https://sartlari.com/sac-nasil-uzar/

https://sartlari.com/basit-orgu-sac-modelleri/