Seferi Olmanın Şartları 2024-2025 | Seferi olmanın şartları nelerdir? - Şartları Neler

Seferi Olmanın Şartları 2024-2025 | Seferi olmanın şartları nelerdir?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Anasayfa > Genel > Seferi Olmanın Şartları 2024-2025 | Seferi olmanın şartları nelerdir?
22 Aralık 2019
1.579 okunma
Seferi Olmanın Şartları 2024-2025 | Seferi olmanın şartları nelerdir?

Ramazan ayı geldiğinde seyahat etmek zorundaysanız eğer, seferi olmanın şartları hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Oruç tutan Müslümanlar için seferi durumu son derece önemlidir. Ramazan oyunda orucu sonraya bırakabilme hakkı, seferi olarak nitelendirilir. Hastalık, kıtlık, savaş, yolculuk Müslümanların seferi kabul edilebileceği durumlardan bazılarıdır.

Dinimizde Seferi Olmanın Şartları

Seferi olmanın şartları dinimize göre hastalık ya da yolculuk olarak ifade edilir. Bazı durumlarda örneğin kıtlık, savaş, yokluk söz konusu olduğunda da ramazan ayında seferi olarak kabul edilebilirsiniz. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalar sonucunda, eğer bir hasta oruç tutarsa daha kötü olacağını hissediyorsa tutma zorunluluğu yoktur.

  • Yine aynı şekilde savaşa girmek üzere olan bir Müslüman ülkede, askerlerin güçten düşmemeleri ve kuvvetli olmaları adına da dinimiz açısından seferi kabul edildiklerini belirtmekte fayda vardır.
  • Ramazan ayında yolculuk yapacaksanız eğer, seferi olabilmek için minimum mesafe 90 km olarak belirlenmiştir.
  • Seferi olmak için kaç km diye merak ediyorsanız eğer, en az 90 km kuralına dikkat edilmelidir.

Seferi Olmanın Şartları

Günümüzde Seferi Olmanın Şartları Değişmiş Midir?

Hayır, dinimize göre belirlenen ve Kuran’ı Kerim’de geçen kuralların, daha sonrasında değiştirilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle günümüzde de seferi olmanın şartları din alimleri tarafından en doğru şekilde yorumlanmalıdır. Hanefi mezhebine göre seferi olmanın şartları hakkında fikir edinmeniz halinde, dinin gerekliliklerini de yerine getirebilirsiniz.

Seferi Olma Süresi Oruç

Seferi olarak yolculuğa çıktıysanız eğer, gittiğiniz yerde en az 15 gün kalacaksanız, oruç tutmaya devam edebilirsiniz. Kısa süreli seyahatlerde, 90 km’den fazla uzağa gittiyseniz seferi olarak kabul edilirsiniz. Dinin gerekliliklerini en iyi şekilde yerine getirmek istiyorsanız eğer belirlenen kurallara özen göstermekte fayda vardır.

  • Hamilelik ya da emzirme dönemlerinde de seferi kabul edilirsiniz. Yine aynı şekilde yaşlılık halinde de kişi oruç tutarsa eğer daha kötü olacağını hissediyorsa seferi olur.
  • Seferi olduğunuz zaman dilimini daha sonrasında telafi etmek ve oruç tutmak dikkat edilecek en önemli koşullardan biridir.
  • Seferi olmanın şartları oruç konusunda dikkatli olanlar için detaylı olarak açıklanmıştır.
  • Seferi olduğunuz günlerin toplamını, daha sonrasında uygun şartlar oluşması halinde oruç tutarak telafi etmelisiniz.

Seferi Olmanın Şartları

Seferi Olma Şartları Diyanet

Hastalık, hamilelik, emzirme, yolculuk, yaşlılık, savaş durumları diyanet tarafından ifade edilen seferi olma şartlarıdır. Kişiyi zorlayacak ve oruç tutarken sağlığını bozacak bir durum söz konusuysa eğer, seferi kabul edildiği Kuran’ı Kerim’de de açıklanmıştır. Ramazan ayında yukarıda belirtilen unsurlara dikkat edilmesi halinde sorun yaşanmaz.

Seferi olmak için kaç gün kalınmalı araştırması yapanlar adına bu aşamada gün sayısı değil de uzaklığın önemli olduğunu belirtmek gerekir. Eğer 90 km’den daha yakın bir mesafede yolculuk yaptıysanız, seferi kabul edilmeniz söz konusu değildir. 90 km’den uzak bir yola gidiyorsanız ve 15 günden fazla kalacaksanız vardığınız andan itibaren oruç tutmaya devam etmeniz önemlidir. Seferi olmanın şartları hem dini kaynaklarda hem de Diyanet Başkanlığı tarafından açıklandığı için bilgi edinmek kısa sürer.

Seferi Olmanın Şartları

Seferi Olma Şartları Kaç Km

Seferi olmanın şartları arasında mesafe sınırlaması 90 km olarak belirlenmiştir. Ramazan ayında oruç tutmanın şartları, seferi durumları ve gereklilikler hakkında bilgi sahibi olmanız halinde sorun yaşanmaz. Yukarıda belirtilenler ek olarak kişide eğer özür ya da sakatlık durumu varsa oruç tutma zorunluluğu da kalkar. Sağlık problemleri olsa bile Müslüman kişinin oruç görevini yerine getirmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Seferi Kaç Gündür Hadis?
Meselâ Hanefîler üç günlük yolculuğun seferîlik hükümlerine esas olduğunu tesbit ederken büyük ölçüde, yolcu olan kişinin üç gün üç gece mest üzerine meshedebileceğini bildiren şu hadisi esas almışlardır: “Mukim kimse tam bir gün bir gece, yolcu ise üç gün üç gece mesh eder”
Hanefi Mezhebine Göre Seferi Kaç Gün?
Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre seferilik ölçüsü orta yürüyüşle iki günlük yolculuk veya ağır yükle ve yaya olarak iki konaklık mesafedir. 3-Hanefi mezhebine göre ise üç günlük yolculuktur.
Seferi Olmanın Şartları Nelerdir?
İkamet ettiği yerden en az 90 km. veya daha fazla mesafeye yolculuk yapan ve gittiği yerde 15 günden az bir süre kalmaya niyet eden kimse dinen misafirdir. Eğer gittiği yerde 15 günden fazla kalmaya karar vermişse, o yere vardığı andan itibaren misafir olmaktan çıkar.
Seferilik Sınırı Nereden Başlar?
Yolculuğa otobüs, tren, uçak ve gemi gibi umumi vasıtalarla çıkılması halindeyse seferiliğin başlangıç noktası olarak otogar, gar, havalimanı ve limanlar esas alınabilir.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/sahurda-ezan-okunurken-su-icmek-orucu-bozar-mi-diyanet/

https://sartlari.com/ehys-og%cc%86renci-kayit-nasil-yapilir-2021/

https://sartlari.com/imam-nikahi-sartlari/

https://sartlari.com/oruc-diyeti/

https://sartlari.com/uzun-yola-cikarken-okunacak-dua/