Şeker Fabrikaları Neden Özelleştiriliyor? | Fabrikaların özelleştirilmesi ne demek? - Şartları Neler

Şeker Fabrikaları Neden Özelleştiriliyor? | Fabrikaların özelleştirilmesi ne demek?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Şeker fabrikaları neden satılıyor mu, şeker fabrikaları neden özelleştirilmeli, fabrikalar neden özelleştiriliyor, şeker fabrikaları neden özelleşiyor, şeker fabrikaları neden satıldı

Anasayfa > Genel > Şeker Fabrikaları Neden Özelleştiriliyor? | Fabrikaların özelleştirilmesi ne demek?
16 Şubat 2019
977 okunma
Şeker Fabrikaları Neden Özelleştiriliyor? |  Fabrikaların özelleştirilmesi ne demek?

Şeker uzun yıllar insanların enerji kaynağı olarak gördüğü bir besin grubu oldu. Önce yüksek şeker içerikli meyveler kullanılırken, tarım faaliyetlerinin başlamasıyla pancar ve kamıştan şeker üretimi de başladı. Türkiye’de şeker pancarından üretim ön plandadır. Şeker fabrikaları neden özelleştiriliyor sorusu ise son yıllarda sıkça gündeme gelmeye başlamıştır.

Şeker Fabrikaların Tarihçesi

Türkiye’de şeker fabrikalarının tarihçesi ise, Avrupa’daki gelişimle doğru orantılı olarak Osmanlı dönemine dayanır. İlk şeker fabrikası faaliyetleri ise Cumhuriyetin ilanı sonrası, Uşak’lı Nuri (şeker) Efendi’nin 1923 yılında farklı sermayedarların da katkılarıyla 600 bin lira sermayeye sahip Uşak Terakki Ziraat AŞ’yi kurması ile başlamıştır. Bu girişimle birlikte Uşak Şeker Fabrikası, Türkiye’de temelleri atılan ilk şeker fabrikası olmuştur. Bu ilk işletmeyi takiben, bu güne kadar toplam 43 şeker fabrikası açılmıştır. Bu fabrikaların;

  • 25 ‘i TürkŞeker’e ait, pancar şekeri üretimi yapan kamu işletmesi
  • 5’i Pankobirlik’e ait, pancar şekeri üretimi yapan kooperatif işletmesi
  • 13’ü özel şirketlere ait, pancar ve nişasta bazlı şeker üretimi yapan işletmelerdir

43 şeker fabrikasının toplam üretim hacmi 3,1 milyon tondur.

Özelleştirme Sebepleri Nelerdir?

Şeker üretimi, şeker pancarı ya da şeker kamışının işlenmesi ile yapılır. Şeker kamışından üretim maliyetleri, şeker pancarına göre daha düşüktür ancak şeker kamışı, iklim şartları gereği tropik bölgelerde tarıma uygundur. Bu sebeple Türkiye’ de şeker pancarından şeker üretimi zorunludur. Pancar ve kamıştan üretilen şeker arasında belirgin bir kalite farkı bulunmamaktadır. Özelleştirme yapılmasıyla ilgili yetkililerden gelen açıklama, devlete bağlı şeker fabrikalarının günlük ve yıllık bazdaki üretimlerinin kar getirmediğidir. Türkiye’de şeker üretimi ton başına 900 dolardır. Diğer ülkelerin üretim maliyetleriyle kıyaslandığında, Türkiye maliyeti standartların iki katını yansıtmaktadır.

Özelleştirme Sonrası Planlamalar Nelerdir?

Şeker fabrikaları neden özelleştiriliyor ve sonrasında neler yaşanacak sorularına yetkiler tarafından gelen açıklamalar, fabrikaların üretimlerine aynı şekilde devam edeceği ve çalışanların mağdur edilmeyeceği yönünde olmuştur. Aynı zamanda daimi ve geçici çalışanların haklarının korunacağı, memurların ise TürkŞeker’e ait başka fabrikalarda çalışmaya devam edebilecekleri açıklanmıştır. 5 yıl boyunca, anlaşılan kotaya yönelik üretimin devam edeceği ve üretimin düşmesi halinde, zararın şirketlerce karşılanacağı üzerine anlaşmalar yapılmıştır.

Devletin kaç tane şeker fabrikası var?
Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bağlı Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’ne ait 25 fabrikadan 10’u 2018 yılında yapılan özelleştirme ihaleleri ile özel sektöre devredilmiştir. Böylelikle 33 şeker fabrikası; devlete ait 15, özel sektöre ait 12 ve pancar kooperatiflerine ait 6 olmak üzere faaliyet göstermektedir.
Şeker fabrikaları özelleştirildi mi?
Faaliyetlerini başta 4634 sayılı Şeker Kanunu hükümleri doğrultusunda yürüten ve sermayesinin tamamı devlete ait bir kamu kuruluşu olan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş., Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 20 Aralık 2000 tarih, 2000/92 sayılı kararı ile özelleştirme kapsamına alınmıştır.
Fabrikaların özelleştirilmesi ne demek?
Özelleştirme; Milli ekonomi içerisinde, kamunun rolünün asgariye indirilmesi veya tamamen kaldırılmasıdır. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi; devletin Türkiye’deki btüm şeker fabrikalarından elini çekerek, fabrikaların yönetimini ve üretimini tamamen özel sektöre devretmesi anlamına geliyor.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/ssk-sorgulama-tc-kimlik-no-ile-ne-zaman-emekli-olabilirim/

https://sartlari.com/pomem-basvuru-sartlari/

https://sartlari.com/sade-kek-tarifi/

https://sartlari.com/mozaik-pasta-tarifi/

https://sartlari.com/kibris-tatlisi-tarifi-nasil/