Sinüzit Nasıl Geçer | Sinüzit nasıl geçer evde tedavi?
Sinüzit nasıl geçer evde tedavi, sinüzit nasıl boşaltılır, sinüzit iltihabı nasıl akıtılır, sinüzit ilacı, sinüzit neden olur, sinüzit nasıl geçer tuzlu su.
Burun duvarlarındaki dokuların şişmesi sonucunda ortaya çıkan sinüzit 8 yetişkinin birinde görülen bir rahatsızlık. Sinüzit nasıl geçer; uzman bir doktor ile görüşme sağlamanız şart. Sinüzit tedavisinde antibiyotikler kullanılır. İlerlemesi durumunda son seçenek ameliyattır. Evde uygulayabileceğiniz bitkisel yöntemlerle de sinüzite bağlı olarak gelişen şikayetleri azaltmanız mümkün olacak.
Sinüzit Nedir?
Tıptaki diğer adı rinosinüzittir. Enfeksiyon sonucunda vücudun gösterdiği reaksiyon dokuların şişmesine ve burun boşluğunda bulunan geçişin bozulmasına yol açar. Bu durum sinüzit olarak adlandırılır.
Burun çevresinde birtakım kemikler var. Kemiklerin içinde yer alan boşluklar sinüs olarak tanımlanır. Burun boşluğunda yer alan yapılar havayı ısıtır ve nemlendirir. Sinüslerin sağlıklı olması ise buruna açılan kanalların hava geçişini iletmesine bağlı.
Sinüzit Belirtileri Nelerdir?
Sinüzit belirtileri nelerdir nasıl anlaşılır; belirli başlı birçok belirtisi var. Burun tıkanıklığı en çok gözlemlenen belirtiler arasındadır. Bunun dışında ise kulakta doluluk hissi, geniz akıntısı ve baş ağrısı sinüzitin en temel belirtileri arasında yer alıyor.
- Normalde şeffaf olan burun akıntısı sinüzit olan kişilerde bulanıktır.
- Şiddetli öksürük ve baş ağrısı da sinüzit belirtilerindendir.
- Dişte ağrı, yüksek ateş, yüz ve özellikle göz çevresinde ağrı gibi belirtilere de rastlanılır.
Akut sinüzit ve kronik sinüzit olmak üzere çeşitli sinüzit tipleri var. Akut sinüzitte hastalık genellikle 4 haftadan daha kısa sürede geçiyor. Kronik sinüzitte ise 3 aydan uzun sürebilir. Genellikle akut sinüzit grip ya da soğuk algınlığı ile başlamakta. Bakteriyel enfeksiyon ilerledikçe kronik sinüzit süresi uzar. Kadınlarda %5,9 oranında erkeklerde ise %4, 8 oranında görülür. Sinüzit olanların en çok merak ettiği soru sinüzit bulaşıcı mı; bu hastalık bulaşıcı değildir.
Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Öncelikle sinüzit belirtilerini hissedenler uzman bir hekime başvurmalı. Sinüzit tanısı fiziki muayene sonucunda konulur. Alerji testi, bilgisayarlı sinüs tomografisi ve buurn salgı örneklemesi olmak üzere sinüs endoskopisi de doktor tarafından tanının konulabilmesi adına istenilen testler arasında yer alır.
- Sinüzit iltihabı nasıl akıtılır; bu konuda genellikle doktorlar tarafından tuzlu su içeren burun fısfısları önerilir.
- Sinüzit etkilerini ortadan kaldırmak ve burun tıkanıklığını azaltmak adına çeşitli ilaç tedavisi kullanılır.
- Bakteriyel etkenlerin neden olduğu sinüzit için ise antibiyotik ilaç doktorlar tarafından reçeteli olarak veriliyor.
- Doktor ile görüşmeden antibiyotik kullanılması son derece tehlikelidir.
- Burun boşluklarının temizlenmesi adına tuzlu su ile yıkama işlemleri yapılır.
- Eğer ilaç tedavisi başarılı bir şekilde sonuçlanmaz ise hekiminiz cerrahi müdahaleye gerek duyabilir.
Sinüzit ameliyatı için sıklıkla tercih edilen yöntem endoskopik ameliyattır. Bu yöntem ile hava geçişini sağlayan kanallar genişletiliyor.
Sinüzit Belirtileri Nasıl Azaltılır?
Beslenme düzeninizde ve yaşam tarzınızda yapacağınız değişiklikler ile sinüzit etkilerini azaltmanız mümkün olacak. Bunun için;
- Gün içerisinde 2, 2,5 litre su tüketmeye özen gösterin. Bu sayede sinüslerden hava geçişi kolay olacak.
- Ayrıca sinüzit olan kişiler kafein ve alkol içeren içeceklerden de uzak durmalıdır.
- Sıcak duş sinüslerin boşalmasında oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra kişiler nemli ya da ılık hava soluyarak sinüs belirtilerini en aza indirebilir.
- Ilık havlu uygulaması da sinüzit şikayetlerinin azaltılmasında son derece etkili. Gözler, burun ve yanaklar üzerine ılık havlu uygulayarak ağrıların dindirilmesi mümkün olacak.
- Mümkün olduğunda A,E, C ve D vitamini almaya özen gösterin. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmek adına çinko, selenyum, magnezyum içeren gıdalar tüketilmeli.
Burundaki tıkanıklık nefes alma güçlüğü yaratır. Bu nedenle yastığınızı yükselterek uyumanızda yarar var.
Sinüzit Evde Nasıl Geçer?
Evde sinüzit hastalığından tamamen kurtulmanız mümkün olmasa da etkilerini azaltmanız mümkün olacak. Sinüzit nasıl boşaltılır konusunda deneyebileceğiniz bitki kürleri;
Papatyalı Buhar Banyosu: 2 yemek kaşığı kadar kurutulmuş olan papatyayı 2 litre suya ilave edin. Daha sonra ise kısık ateşte kaynatın. Göğüs bölgesinde ve kafa bölgesinde büyük bir havlu yardımı ile örterek uygulayın. Yaklaşık olarak papatya buharını 15-20 dakika kadar solumanız gerekiyor. Ardından dinlenin ve hemen açık havaya çıkmayın.
Limon Suyu: Gribal enfeksiyonlara şifa olan limon sinüzit tedavisinde de kullanılıyor. Bir adet limonu sıkarak içine bir bardak kadar su ekleyin. Daha sonra üç günde bir olmak üzere derin bir şekilde burnunuzdan çekin. 30 gün boyunca üç günde bir bu uygulamayı tekrarlayın.
Kekik Yağı: 1 çay kaşığı kadar kekik yağını yarım bardak suya ekleyin. Günde birkaç damla burun deliklerinize damlatın.
Okaliptus Yağı: Baş bölgenize ve alın bölgenize okaliptüs yağını masaj yaparak uygulayın. Okaliptüs içeriğinde sineaol adında madde var. Bu madde sinüzit tedavisinde oldukça etkilidir.
Kronikleşen sinüzit için mutlaka doktora görünmenizde yarar var. Çünkü kronik sinüzitin etkileri daha yüksek olur ve uzun sürer.
Sinüzite Ne İyi Geliyor?
Kış aylarında sıklıkla rastlanılan sinüzit şikayetlerini azaltmak, sinüzitin belirtilerini ortadan kaldırmak adına birtakım yöntemler deneyebilirsiniz. İlaç tedavisi yanında da uygulayabileceğiniz yöntemler;
Tarçın: Bilindiği üzere sinüzitin en temel belirtileri arasında baş, göz çevresindeki ağrılar var. Bu ağrıları hafifletmek adına tarçın kullanılabilir. Bir yemek kaşığı kadar tarçın tozunu yarım çay bardağı suda karıştırın. Macun kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam edin. Daha sonra bu karışma sandal ağacı tozu da ekleyin. Aktarlardan malzemeleri rahatlıkla satın alabilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz kürü alnınıza ve gözünüzün üzerine sürün.
Tuzlu Su: Başınızda ağırlık yaratan şey burun tıkanıklığı. Burnunuzu açmak için tuzlu su birebir. Özellikle de uzmanlar bu hususta deniz ve okyanus suyunu öneriyor. Ancak evinizde normal tuz ve sıcak suyu karıştırarak da burun tıkanıklığından kurtulmanız mümkün olacak. İki burun boşluğuna da bu karışımı sıkın.
Naneli Buhar: Sinüsleri boşaltmak dolayısıyla burnunuzu açmak için uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem naneli buhardır. Naneli buhar oluşturmak adıan bir tencere içerisinde su kaynatmalısınız. Su kaynadıktan sonra ise nane yağını ekleyin. Daha sonra başınızın üstüne bir havlu alın. Kaynayan sudaki yağların buharını burnunuza çekin. Bu sayede hem sinüs ağrılarınız azalacak hem de sinüsler boşalacak.
Zencefil: Sinüs ağrılarını azaltmak adına zencefilde mutlaka denemeniz gereken bitliler arasında. Bunun için zencefili su ile karıştırıp macun haline getirin. Ardından alın bölgenize masaj yaparak uygulayın.
Soğuk Kompres: Sinüzit ağrıları sonucunda göz altlarında şişmeler meydana gelir. Buzlu bir torba hazırladıktan sonra göz altlarına ve alın bölgesine uygulayın. Bu sayede ağrılarınız hafifler ve şişlikler diner.
Sinüzit İçin Kesinlikle Yapmamanız Gerekenler Neler?
Sinüzite iyi gelen tedavi yollarından ziyade yapılamaması gereken birkaç yöntemde var. Örneğin pek çok yerde acı kavunun sinüzite iyi geldiği söylenir. Ancak acı kavun hem iltihaplı hem de iltihapsız dokuları yaktığı için son derece tehlikelidir. Özellikle alerjisi olan kişilerde ölümle dahi sonuçlanabilir.
Bunun yanı sıra ilaçları kesmeniz de yapmamanız gereken uygulamalar arasında. Tedavi için verilen antibiyotikler bitmeden ilaç kullanmayı bırakmayın. Bu durumda hastalık kendini tekrarlayacaktır. Sinüzit olan kişiler kesinlikle sigarayı azaltmalıdır. Yaşam standartlarınızı düzelterek sinüzite meydan okuyabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir;
https://sartlari.com/dis-agrisi-nasil-gecer/
https://sartlari.com/cocuklarda-burun-tikanikligi-nasil-gecer/
https://sartlari.com/nezle-nasil-gecer/