Yatay Geçiş Şartları 2023-2024 | 2023-2024 yatay geçiş olacak mı? - Şartları Neler

Yatay Geçiş Şartları 2023-2024 | 2023-2024 yatay geçiş olacak mı?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Anasayfa > Genel > Yatay Geçiş Şartları 2023-2024 | 2023-2024 yatay geçiş olacak mı?
18 Aralık 2019
1.509 okunma
Yatay Geçiş Şartları 2023-2024 | 2023-2024 yatay geçiş olacak mı?

Üniversite eğitiminiz sırasında yanlış tercih yaptığınızı düşünerek bölümünüz ya da okulunuz ile ilgili tereddütler yaşayabilirsiniz. Bu aşamada ise yatay geçiş şartları hakkında bilgi edinmeniz durumunda başvurunuz tamamlanır. Özel ve devlet üniversitelerinin tamamında öğrenci geçiş koşulları birbirinden farklılık gösterir. Belirtilen noktada ise başarı durumunuza ve not ortalamanıza son derece dikkat edilir.

Bölümler Arası Yatay Geçiş Şartları

Yatay geçiş şartları 2023-2024 ile birlikte güncellendikten sonra bölümler arası değişiklik yapmak istiyorsanız eğer, üniversite sınavına girdiğiniz yıl aldığınız puan göz önünde bulundurulur. Örneğin İşletme ya da İletişim Fakültesine gidiyorsanız, Mühendislik Fakültesine geçmeyi hedefliyorsanız puanınız da onun için yeterli olması gerekir.

  • Yatay geçiş şartları her okul için farklı olduğundan dolayı öncelikle yönetmelik tarafından belirlenen koşullar göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Okulların yatay geçiş için belirledikleri ortalama puanlar ise en az 3.00’den başlar ve 3.80’e kadar yükselir.
  • Eğer sınava girdiğiniz puan turundan farklı bir seçenekteki bölüme geçmek istiyorsanız, tekrar hesaplanması önemlidir.
  • Sınavda aldığınız değerler belirlenir ve bu doğrultuda bir seçim yapabilirsiniz.

Yatay Geçiş Şartları

Fakülteler Arası Yatay Geçiş Şartları

Yatay geçiş tarihleri 2024 ile birlikte değişiklik gösterir. Genellikle yaz aylarında tamamlanan başvurular sonrasında öğrencilerin başvuru puan durumları hesaplanır. Bu aşamada ilk sıralarda yer alan isimlerin farklı bir okul, bölüm ya da fakülteye geçiş yapmalarına izin verilir. Geçmek istediğiniz fakülte şuan okuduğunuz bölümle aynı puan türündeyse eğer yalnızca not ortalamanız göz önünde bulundurulur. Ancak sayısaldan sözel türündeki bir fakülteye geçiş yapmak istiyorsanız sınavdan aldığınız sonuç yeniden hesaplanır.

Lisans Yatay Geçiş Şartları

Lisans ya da merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş şartları benzerlik gösterir. Kazandığınız lisans bölümünde farklı bir alana kaymak istiyorsanız eğer, yüksek ortalama yapmanız faydalı olacaktır. Her okulun yatay geçiş kuralları farklı olduğu gibi yazılı ve sözlü mülakat yapan kuruluşlarda vardır.

  • Kurum içi, kurumlar arası ve merkezi yerleştirme puanı olmak üzere yatay geçiş koşulları da üçe ayrılır.
  • 100 üzerinden en az 60 ortalama yapmak ve İngilizce bir bölüme geçmeyi hedefliyorsanız yeterlilik sınavına girip belge almak önemlidir.
  • Türkiye’deki okullar dışında, açık öğretimden örgüne ya da farklı bir ülkedeki üniversiteye yatay geçiş hakkınız vardır.

Yatay Geçiş Şartları

Ön Lisans Yatay Geçiş Şartları

Yukarıda belirtilenlerin yanı sıra ön lisans yatay geçiş şartları daha zorludur. 2 yıllık bie meslek yüksekokulunda eğitim görüyor ve bölümünüzü 4 yıllığa tamamlamak istiyorsanız dikey geçiş sınavına girmeniz önemlidir. Aldığınız puan çerçevesinde istediğiniz bölüme yerleştirilebilirsiniz. Dikey geçiş dışında meslek yüksekokulları arasında yatay geçiş şartları nedir diye merak ediyorsanız eğer, puanlar daha da düşüktür. Şansa kalmak istemiyorsanız eğer her zaman bölümünüzde ortalamanızı yüksek tutmanız önem taşır. Bu aşamada ise üniversitelerin belirlediği kontenjanlara dikkat etmek açıkta kalmamak için dikkat edilecek unsurlar arasındadır.

Vakıf Üniversiteleri Yatay Geçiş Şartları

Yatay geçiş şartları devlet üniversitelerine göre vakıf okullarında biraz daha yumuşatılmıştır. Ortalamalar düşük olduğu gibi herhangi bir dil yeterlilik belgesi de talep edilmez. Eğer kontenjan varsa hemen geçişiniz tamamlanır. Bu aşamadan sonra ise okuduğunuz bölümdeki dersleri saydırabilir ya da sıfırdan yeni bir eğitime başlayabilirsiniz.

Başvuru yapabilmek adına ise okulların online kanallarını kullanmak yeterlidir. Her yıl yatay geçiş dönemlerinde internet üzerinden başvuru yapma seçeneğiniz bulunur. Gerekli evraklar, kişisel bilgiler ve ortalama notu paylaşıldıktan sonra değerlendirmeye alınır. ÖSYM sonuç belgesi, varsa eğer dil yeterlilik belgesi, transkript ve öğrenci belgesi olmazsa olmazlardan bazılarıdır.

2023-2024 2024 Yatay Geçiş Başvuruları Ne Zaman?
2023-2024 Eğitim Öğretim yılı Güz Yarıyılı Merkezi Yerleştirme Puanı(Ek Madde1) ile Yatay Geçiş Başvuru Duyurusu. (Sistem 02 Ağustos 2021 tarihinde saat : 09:00’da açılacak olup, 13 Ağustos 2024 saat : 17:00’de kapatılacaktır.)
2023-2024 Yatay Geçiş Olacak Mı?
Küresel Salgın dolayısıyla ve2023-2024eğitim öğretim yılı güz dönemi ile sınırlı olmak üzere öğrenciler, birinci sınıf ve son sınıf da dâhil bütün sınıflara yatay geçiş başvurusu yapılabilecektir.
Üniversitelerde Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılır?
Yatay Geçiş birinci dönemin sonundan itibaren yapılabilir. Fakat bazı üniversiteler geçiş için dönem aralarını kabul etmeyip ilk yılın sonunda yatay geçişe izin veriyorlar. Birinci yıldan son yıla kadar geçiş yapabilirsiniz fakat son yıl geçiş yapamazsınız.
Yatay Geçiş Yılda Kaç Kez Yapılır?
2 defa yatay geçiş yapma başvurusu yapabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/yatay-gecis-sartlari-2021/

https://sartlari.com/vakif-emeklilik-musteri-hizmetleri/

https://sartlari.com/kitaplik-dekorasyonu/

https://sartlari.com/hgs-musteri-hizmetleri-telefonu/

https://sartlari.com/avrasya-tuneli-gecis-ucreti-ne-kadar/