Köy Enstitüleri Ne Zaman Kapandı | Köy Enstitüleri’nin kurucusu kim?
Köy enstitüsünü kim kapattı, köy enstitüleri gerçeği, köy enstitüleri kuruluş amacı, köy enstitüleri kuruluşu
Ülkemizde köy okulları için öğretim görevlisi yetiştirilmesi konusuna ilişkin olarak yapılan çalışmalar ikinci Meşrutiyet dönemine kadar eskiye dayanır.
Öncelikle İ. Mahir Efendi sonra i. Hakkı Baltacıoğlu ve Ethem Nejat gibi eğitimciler tarafından bu konu incelemeye alınmış fakat etkili bir uygulama ya da etkili bir sonuç vermemişti. Cumhuriyetin ilk yıllarından köy öğretmeni yetiştirme konusu gündeme getirilmiştir ve ABD ile Almanya’dan uzmanlar çağırılmış ve raporlar alınmıştır.
Milli Eğitim Bakanı OLAN Mustafa Necati 1926 yılında muallim okulu açtı. Bunlardan olumlu sonuçlar alında Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP) 1935 yılındaki IV. Kurultayında İlköğretimin yaygınlaştırılması adına kararlar alındı. En önemlisi askerliğini onbaşı ve çavuş olarak yapan köylülerin kısa bir eğitimden geçerek kendi köylerinde öğretmen olabilmeklerdir.
Köy Enstitüleri Nasıl Uygulamaya Başlandı?
Köy Enstitüleri Ne Zaman Kapandı konusuna gelmeden önce ilk uygulamalardan bahsedelim.
Alınan kararlara ilişkin ilk uygulamalar 1936 yılında 84 adet köylü gencin Eskişehir’e bağlı Çifteler’de açılan kurs sonrasında köy eğitmeni olarak görevlendirilmesi ile yapıldı. Yapılan bu uygulamanın başarılı sonuçlanması ile kursların sayısı arttırıldı. Bu sayede eğitim veren bireylere toprak, tohumluk ve tarım araç gereci verildi.
Köy Enstitüleri Ne Zaman Kapandı
Demokrat Parti Avni Başman’ın görevi dışında Milli Eğitim Bakanlığı görevine Tevfik İleri getirildi. Birçok Köy Enstitülü öğretmen hakkında asıl olmayan suçlamalarda soruşturmalar açıldı. O eğitimciler sürgüne gönderildi. Hatta çoğu Köy Enstitülü öğretmenin askerliklerinde yedek subaylık hakkı ellerinden alınarak çavuş çıkarıldı.
Yapılan asılsız suçlamalar sonunda 27 Ocak 1954 tarihinde bir yasa çıkarıldı. Bu yasa ile Köy Enstitüler Öğretmen Okullarıyla birleştirilerek Köy Enstitüleri temelli olarak kapatıldı.
Cumhuriyet döneminin en başarılı eserlerinden biri Köy Enstitüleridir. Köy Enstitüleri sisteminden alınacak ve öğrenilecek birçok bilgi söz konusuydu. Fakat enstitüler kapatıldı.
Ülkemizin geçmiş tarihinde başarıyla uygulamış bu sistemden bugün de yararlanmak mümkün hale getirilebilir.
Çağdaş ülkelerde benzeri özerk çalışan ve devlet destekli araştırma enstitüsü bulunabilir. Kurulacak olan Enstitülerin bilimsel araştırmalarından önerilerinden ve bilgilerinden bütün insanlık yararlanabilir.
İlginizi Çekebilir;
https://sartlari.com/tesettur-sik-abiye-kiyafetler/
https://sartlari.com/kese-yapmanin-cilde-yararlari/
https://sartlari.com/nufus-mudurlugu-cumartesi-acik-mi-2021/
https://sartlari.com/kredi-karti-asgari-odeme-nedir/
https://sartlari.com/pamukkale-turizm-musteri-hizmetleri/