Kreş Açma Şartları | Kreş acmak için diploma gerekli mı? - Şartları Neler

Kreş Açma Şartları | Kreş acmak için diploma gerekli mı?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Kreş açma şartları 2019, kreş açmak için gerekli şartlar 2019, kreş açmak için gerekli diploma, kreş açmak için devlet desteği, kreş açmak ne kadar kazandırır

Anasayfa > Genel > Kreş Açma Şartları | Kreş acmak için diploma gerekli mı?
12 Mart 2019
1.459 okunma
Kreş Açma Şartları | Kreş acmak için diploma gerekli mı?

Kreş açma şartları ve kuralları anayasada düzenlenmiştir. Yeni bir iş kurmak isteyen kişilerin iş fikirlerini yasal zorunluluklar ile birleştirmesi çok önemlidir. Bu nedenle tüm yönetmeliklere hakim olmak, yönetmeliklerin gerekliliklerini de yerine getirmek, kaliteli bir işletme açabilmek adına önemlidir. Kreş açma şartları resmi gazetede yayınlanmıştır.

Resmi Gazete’de 29342 sayılı yayında yer alan kreş açma şartları mevzuatı bulunuyor. Bu mevzuatı detaylı bir şekilde okumanız, içerisindeki tüm şartlara uymanız gerekiyor. Kreşlerden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sorumludur.

Kreş açacak olan kişilerin kanunda “Özel kreş ve gündüz bakımevleri ile özel çocuk kulüplerinin kuruluş ve işleyiş esasları hakkında yönetmelik” gereğinde istenen tüm şartları sağlaması gerekiyor.

İlk olarak kreş açmak ne kadar kazandırır 2019 sorusunu sormak gerekiyor. Günümüzün en çok kazandıran iş fikirlerinden biridir. Kuruluşunuzun kalitesi, sunduğunuz hizmet ve teknoloji ile doğru orantılı olarak kazancınız da artıyor.

Tüm kural ve şartlara uyan, aynı zamanda teknolojiden de üst düzeyde yararlanan bir kreşe bir çocuk en az yıllık 20 bin TL’ye kayıt oluyor. Yani 200 bin TL’ye açmış olduğunuz bir kreşin 10 öğrenci ile kendini amorti etmesi sadece 1 yıl kadar kısa bir sürede tamamlanıyor.

Özel Kreş Nasıl Açılır?

Kreş açabilmek için nasıl açılacağı konusunda bilgi toplanması gerekiyor. Kreş açma şartları 2019 yönetmeliklerine bakmak gerekiyor. Öncelikle okul öncesi öğretim kurumları yönetmeliğini okumalısınız. Bunun yanında özel öğretim kurumları standartlar yönetmeliğine de bakmanız gerekiyor. Tüm bu yönetmelikteki şartların sağlanması gerekiyor.

Anaokullarında ya da kreşlerde müfredatın ne olması gerektiğini incelemelisiniz. Bir heyet kurarsanız ve bu heyet ile tartışırsanız okulun misyonu ve vizyonu hemen oluşacaktır. Kreş açarken mutlaka bir amaçlar listenizin olması gerekiyor. Bu amaçlar listesinde kayıtlardan müfredata, işe alma süreçlerinden öğretmen özelliklerine kadar her şeyi belirlemelisiniz.

Kendi imkanlarınız ile bir kreş açabilirsiniz. Ancak, bunun için maddi anlamda bir yeterlilik söz konusu değilse o zaman bir yardım gecesi düzenleyebilirsiniz. Sanat gecesine gelen kişilerin yapmış olduğu bağışlarla bir kreş açabilirsiniz.

Kreş açmak için devlet desteği de vardır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı kararlarınca Kosgeb tarafından hibe alınabiliyor. Bunun için öncelikle kreş için bir tasarı hazırlanması isteniyor. İlk olarak kayıt parasının ödenmesi ve 30 günlük kursun alınması gerekiyor.

Kurumunuzda bir avukat ve bir muhasebeci olmasa bile bu iki meslek dalı ile anlaşmalısınız. Bu sayede vergi ve yasal konularda direkt olarak bilgi alabilirsiniz. Planlama yapmak çok önemlidir. Kreş açmak hem maliyetlidir hem de detaylıdır. Masalardan teknolojik aletlere, öğretmenlerden teknik ekibe kadar her detayın düşünülmesi gerekiyor.

Kreşin lokasyonu çok önemlidir. Lokasyonda belirli kurallar olmalıdır. Maddelerce belirlenen kurallara göre bir alan seçilmesi gerekiyor. Bu alanın büyüklüğü de kaç çocuğa hizmet verebileceğinizin en önemli ölçüsüdür.

İnsanların kreşe gelmesini ve size kayıt yaptırmasını beklemeyin. Aile gruplarına, okullara ve halk merkezlerine giderek oradaki insanlara sunum yapmalısınız. İnternet üzerinden de ilgi çekebilirsiniz. Bunun için mutlaka bir internet adresiniz olmalıdır. Öğrenci kayıtlarını aylık olarak değil, senelik olarak almalısınız. Bu sayede sabit bir eğitiminiz olur. Kreş henüz başlamadan öğretmen alımlarının bitmiş olması gerekiyor.

Kreş Açma Şartları Nelerdir?

Pek çok kişi gelecek için önemli iş kararları almaya çalışıyor. Kreş açmak da bunlardan biridir. Kreş açmak için gerekli diploma okul müdürü için yükseköğrenim diplomasıdır. Sadece kurucu iseniz ilköğretim diploması olması yeterli olacaktır.

Kreş açacaksanız öncelikle ne gibi kurallara uymak zorunda olduğunuzu bilmelisiniz. Sadece kurallar değil, yetki ve belgeleri de tamamlamak durumundasınız. Kreş açarken aşağıdaki şartları es geçmemeniz çok önemlidir:

  • Kreşin en az 200 metrekare olması gerekiyor. Altındaki bir alan kabul edilmiyor.
  • Mutlaka bir bahçesinin bulunması gerekiyor. Kreş içerisinde kaç çocuk varsa her bir çocuğa 1,5 metrekare alan düşecek şekilde bahçe hesaplaması yapılması gerekiyor. 0-2 yaş grubundaki çocuklar sayılmıyor.
  • Eğer ki bir sınıfın metrekaresi 40 metrekare ise burada en fazla 18 çocuk eğitim alabilir.
  • Her bir sınıfta sadece öğretmenin bulunması yeterli değil. Bir de yardımcı öğretmen bulunuyor olmalıdır.
  • Her bir kreş içinde pedagog, aşçı ve temizlik görevlisi yer almak zorundadır.
  • Milli Eğitim Bakanlığına başvuru yapılmalı, özel kreş açabilmek için izin alınmalıdır.
  • Tuvalet sayısı her 10 çocuk için 1 tane olmalıdır. Tuvaletlerin boyutlar bir çocuğun kullanımına göre tasarlanmalıdır. Herhangi bir kazanın engellenebilmesi için gerekli tüm önlemler alınmalıdır.
  • Kreş müstakil bir alanda değilse, bir apartmanda ya da çok katlı bir yapıda bulunuyorsa etrafında çocukların can güvenliğini etkileyecek olan fırın, patlayıcı, yanıcı madde satan herhangi bir işletme bulunmamalıdır.
  • Kreşte acil bir durumda kullanılması için gerekli olan acil çıkış kapısı, yangın merdiveni gibi alanların bulunması önemlidir.
  • Kreşin açılacağı alanın lokasyonunda meyhane, kıraathane, bar, elektronik oyun salonları, alkollü içki satan alanlar olmamalıdır. Eğer ki varsa bu alanların bina kapıları ile kreşin bina kapısı arasında 100 metre olması gerekiyor.

Kurucularda İstenen Şartlar Nelerdir?

Kreş açabilmek için şartlar çok önemlidir. Kreş açmak için gerekli şartlar 2019 yılında güncellenmiştir. Başvuru için gerekli olan tüm belgelerin toparlanması ve gerekli olan kurum ve kuruluşlara gönderilmesi gerekiyor. Madde 5’te belirtildiği üzere başvuru sırasında istenen belgeler aşağıdadır:

  • Nüfus cüzdanı,
  • Savcılık tarafından verilecek bir adli sicil kaydı,
  • Kreşin açılması istenen binanın tüm adres bilgileri,
  • İkametgah belgesi,
  • Sağlık raporu (sağlık kurulu tarafından verilecek).

Kreş açacak ya da kreşi devralacaksanız öncelikle yetki belgesine sahip olmalısınız. Bu belgeye sahip olabilmek için ise Madde 6’daki şartların yerine getiriliyor olması önemlidir.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Tüm medeni hakları kullanabilecek ehliyete sahip olmak,
  • Taksirli suçların dışında kalan, ağır hapis cezası alan, 6 aydan fazla hapis yatan ya da affa uğramış olsa bile ihtilas, irtikap, rüşvet gibi suçlardan hüküm giymiş olan kişilerin kreş açma hakkı yoktur.

Anaokulu açmak için öncelikle yetki belgesine sahip olmak gerekiyor. Madde 7 içerisindeki şartlar ile kuruluşu açmak isteyen kişinin Madde 6’da belirtilen şartlara sahip olması gerekiyor. Bunun yanında tefriş ve donanım çalışmalarına başlamak için de İl Müdürlüklerinden Kuruluş Açma Yetki Belgesi veriliyor.

Bu belgeyi almadan kuruluş açma hakkına sahip olamıyorsunuz. Belge sadece kişinin bu iş yerini açma hakkına sahip olduğunu gösteriyor. Kurumun işletme belgesi değildir. Bu iki belge birbiri ile karıştırılmamalıdır. Yetki belgesi olmadan da kuruluş açmak mümkün değildir.

Açılış İzninde Gerekli Olan Belgeler Nedir?

Anayasada her bir kuruluş için belirlenen açılış izinleri bulunuyor. Kreş açmak isteyen birinin de Madde 8 gereği belirli belgeler toplaması gerekiyor. Toplanan her bir belgede 2 adet olması gerektiği unutulmamalıdır. Kreş yönetmeliği 2019 içerisinde gerekli olan tüm belgeler aşağıdadır:

Sorumlu Müdüre Ait Olan Belgeler: Sorumlu müdür aşağıdaki belgelere sahip olmalıdır:

  • Nüfus cüzdanı,
  • İkametgah belgesi,
  • Öğretim belgesi (noter tasdikli),
  • Adli sabıka kaydı (Savcılıktan alınmalı),
  • Sağlık kurulundan alınan sağlık raporu.

Kreşin Açılacağı Bina İle İlgili Belgeler: Kreşin bulunacağı binanın belirli özelliklerde olması gerekiyor. Bu özellikler aşağıda belirtiliyor:

  • Belediyelerin İmar Müdürlüklerinden alınacak, binanın iskan raporu,
  • Bayındırlık Müdürlüğünden binanın tüm bölümlerini kapsayan tasdikli plan ve uygunluk raporu,
  • Bina içinden çekilen, müdürün odasının, yatakların olduğu odanın, oyun odalarının, mutfağın, klozet ve lavaboların, oyun bahçesinin detaylı fotoğrafları,
  • Bina sizinse tapusu, değilse kira kontratı,
  • Kuruluş eğer ki toplu konut alanında ya da bir apartmanın altında açılıyorsa orada yaşayan kişilerin izin belgeleri,
  • İtfaiye Müdürlüğü tarafından onaylı yangın güvenliği raporu,
  • Hem Emniyet hem de Trafik Müdürlüğünden alınacak raporlar,
  • Binanın bulunduğu yer ile ilgili olan tüm araç ve gereçlerin incelendiği hakkında İl Müdürlüğünden alınan rapor.

Kreş Açma Maliyeti Nedir?

Kreş açabilmek için belirli bir tutar ödenmelidir. Ancak, belirlenen tutar tamamen kalite ile ilgilidir. Kreşi nerede açmak istediğiniz çok önemlidir. Aynı zamanda ne kadar büyüklükte bir kreş açacağınız da direkt olarak maliyete yansıyacaktır. 100 bin TL ile 300 bin TL arasında bir fiyat farklılığı olabilir.

Donanımı arttıkça maliyeti de artacaktır. Düşük bütçeli bir kreş açmak istiyorsanız ilk olarak 100 bin TL’yi gözden çıkarmanız gerektiğini unutmamalısınız. Anaokulu açma şartları tamamlandığında 100 bin TL ve üzerinde bir yatırımla gelecek için güzel bir iş kurabilirsiniz.

Kreş, günümüzün en önemli alanlarından biridir. Her aile çalıştığı için çocuklarını yalnız bırakmak zorunda kalıyor. O nedenle kreş hizmetinden yararlanmak, çocukların hem yalnızlıklarını gideriyor hem de temel eğitim öncesinde çocukların okul ile iletişimlerinin daha kuvvetli olmasını sağlıyor.

Tam donanımlı olan bir kreş içerisinde her zaman çocuk gelişimi üst düzey olacaktır. Anaokulu ve kreş çocukların sosyal bir statü kazanabilmesi adına önemli bir konudur. Doğru kreş, doğru kariyerin en önemli başlangıcı olarak kabul edilir. Kreş açma şartları her zaman zorlayıcıdır çünkü çocuklar için bu önemli bir detaydır.

Kreş Açmak İçin Diploma Gerekli Mı?
En az ilkokul diplomanız olması yeterlidir.
Devlet Destekli Kreş Nasıl Açılır?
Kreş açmak için KOSGEB desteği adı altında verilen bir destek bulunmuyor ancak girişimcilik kurslarını bitirip sertifika aldıktan sonra KOSGEB hibe başvurusu yaparak 50 bin liraya kadar destek alma şansınız bulunuyor. Bunun haricinde 100 bin liraya kadar da kredi imkanı sunuluyor.
Kreş Açmak İçin Ne Kadar Para Lazım?
Ülkemizde standart olarak 50-60 kişilik bir kreş açmak için gerekli maliyet 160 bin lira civarında bulunur.
Kreş Açma Belgesi Nasıl Alınır?
T.C. kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı veya pasaport veya sürücü belgesi, Adli sicil belgesi, ( E devlet üzerinden alınabilir) Öğrenim durumunu gösterir belge, yurtdışında öğrenim görüldüğü takdirde yetkili kurumlardan alınacak denklik belgesi, ( Diploma)

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/ininal-kart-sifresi-nerde-yaziyor/

https://sartlari.com/instagramda-kapatilan-hesabi-acma/

https://sartlari.com/instagramda-fotograf-paylasma/

https://sartlari.com/hayirli-evlilik-icin-denenmis-dua/

https://sartlari.com/gecerli-bir-ip-yapilandirmasina-sahip-degil/