Nezle Nasıl Geçer | Nezleyi en hızlı ne geçirir? - Şartları Neler

Nezle Nasıl Geçer | Nezleyi en hızlı ne geçirir?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Nezleye ne iyi gelir, nezle nasıl geçer, grip nasıl geçer, yaz nezlesi, nezleyle burun akıntısı nasıl geçer

Anasayfa > Genel > Nezle Nasıl Geçer | Nezleyi en hızlı ne geçirir?
18 Nisan 2019
1.254 okunma
Nezle Nasıl Geçer | Nezleyi en hızlı ne geçirir?

Özellikle kış aylarında en çok rastlanılan hastalıklardan biri olan nezle nasıl geçer; bol bol C vitamini almanızda yarar var. Ihlamur, kuşburnu, adaçayı, yeşil çay gibi bitki çaylarını da tüketerek nezleye savaş açın. Kalabalık ortamlardan uzak durun ve istirahat edin. Nezle ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar içerikte.

Nezle Neden Olur?

En yaygın soğuk algınlığı virüsü olan rinovirüs nezleye sebebiyet veriyor. Çok kolay yayıldığı için hijyen kurallarına dikkat etmenizde yarar var. Özellikle hasta olan birinin yanındaysanız ellerinizi sık sık yıkamalısınız. Bunun yanı sıra gözlerinizle burnunuza ya da ağzınıza dokunmayın. Dışarıda geldiğinizde mutlaka ellerinizi, yüzünüzü yıkayın.

  • Kış ve sonbahar aylarında sıklıkla görüşür. Okulların açılması, kişilerin kapalı alanda kalma sürelerinin artması nezleye davetiye çıkarıyor.
  • Ayrıca burun kanallarının kuruması, enfeksiyon oluşumunu destekliyor. Kış, sonbahar aylarında hava oldukça kuru olur. Nem seviyesi ise düşer.
  • Virüsler böyle ortamda daha kolay ürer ve bulaşır. Kişilerin bağışıklık sistemi de zayıfladığında nezle oluşumu artar.

İnsan parainfluzenza virüsü, Adenovirüs, solunum sinsityal virüsü nezleye neden olan virüsler arasında. Erişkinlerde enfeksiyonlara yol açar. Çocuklar ve yaşlılarda ise daha ciddi hastalıklara davetiye çıkarır. Özellikle astımı olan çocukların çok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.

Nezle Belirtileri Neler?

Üst solunum yolu hastalıklarından biri olan nezle vücudun halsiz kalmasına neden olur. Eklem ağrıları da nezle belirtileri arasında yer alır.

  • Hapşırma, öksürme ya da baş ağrısı nezle belirtileri arasında yer alıyor.
  • Bunun yanı sıra boğaz ağrısı ve ateşte nezle belirtisidir. Yüksek ateş olduğunda mutlaka uzman bir doktor ile görüşme sağlamanız gerekiyor.
  • Hafif bir şekilde baş ağrısı, boğaz kaşınması da nezle belirtileri arasında yer alır.

Acil Yardım Gerektiren Durum: Nezle hemen hemen herkesin başına gelen bir rahatsızlık olduğu için çok fazla ciddiye alınmaz. Ancak yaşlılarda, kronik sağlık rahatsızlığı olan kişilerde ya da bebeklerde nezle tehlikeli olabilir.

Nezlenin Neden Olduğu Hastalıklar Neler?

Nezle genellikle göğse, kulaklara ya da sinüslere yayılıyor. Bu durumda birçok rahatsızlığa davetiye çıkarıyor.

  • Kulak ağıları, burundan gelen akıntılar, kulak enfeksiyonları nezle nedeni ile ortaya çıkar.
  • Nezlenin uzun sürmesi durumunda sinüzit olur. İltihaplı sinüsler alın ve baş bölgesinde baskıya ve ağrıya neden olur.
  • Nezle nedeni ile solunum zorluğu oluşması astım hastalığını tetikler. Bu nedenle dikkatli olmanızda yarar var.
  • Öksürük, mukuslu sıvı gelmesi, nefes darlığı da göğüs enfeksiyonları nezlenin neden olduğu komplikasyonlar arasında yer alır.

Yaz nezlesi ise daha çabuk geçer. Vitaminler ve mineraller ile bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeniz yeterli olacaktır.  Yaz nezlesinde de iştah kaybı görülebilir. Bu durumda doktorunuzla görüşme sağlayarak iştah açıcı şuruplar ya da ek vitamin hapları kullanabilirsiniz.

Nezleden Korunma Yolları Neler?

Beslenmenize dikkat etmeniz nezleden korunmanızın birinci yoludur. Mikroplar en çok bağışıklık sisteminiz yavaşladığında etkisini gösterir. Bunun için gün içinde vücudun ihtiyaç duyduğu tüm vitaminlerin, karbonhidratların, proteinlerin alınması gerekiyor.

  • Özellikle koyu yeşil, sarı sebze ve kırmızı sebzeler bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinde etkili.
  • Yaz aylarında daha fazla su tükettiğimiz bir gerçek. Ancak kış aylarında da bu su tüketimine devam etmeniz gerekiyor. Günde en az 2 litre su tüketmelisiniz.
  • Ayrıca haftada 2 kez saunaya gidin. Böylelikle terleyerek vücudunuzdaki mikroplardan korunmanız mümkün olacak.
  • Bol hareket etmeye özen gösterin. Vücudun direncini korumak adına düzenli spor yapmanızda yarar var.
  • Uyku düzeni de son derece önemli Yorgun vücut hastalıklara açık hale gelir.

Eğer gündüzleri ılık ve sabahları daha serin hava oluyor ise alternatif olarak yanınızda her zaman hırka taşıyın. Mevsimine göre giyinmek son derece önemlidir.

Nezleye İyi Gelen Bitkisel Kürler Neler?

Nezle ne iyi gelir diyorsanız hastalığın belirtilerini hissettiğiniz anda bitkisel kürleri denemeye başlayın.

  • Kaynamış bir bardak su içine 1 çay kaşığı kadar tarçın ekleyin. Daha sonra 10 dakika kadar demlendirin.
  • Sıcak bir şekilde tüketin. Bu tarçın kürünü günde 2 ya da 3 defa uygulamanızda yarar var.
  • Çörekotu da nezleye iyi gelen bitkiler arasında. Bunun için çörekotu suyla ıslatılmalı. Daha sonra ise kuruması için bekletilmesi gerekiyor.
  • Kuruduktan sonra ise toz haline getirin ve burnunuza çekin. Lahana yapraklarının da 5 dakika kadar kaynatıp tüketebilirsiniz.

Nezle ya da grip nasıl geçer; 1 bardak suyun içine 4 gram kadar ayrık kökü atın. Daha sonra bu kökleri 10 dakika kadar kaynatın. Son olarak ağzınızı yakmayacak sıcaklığa gelince için. Bu kürü günde 3 bardak kadar tüketebilirsiniz.

Nezle İçin Kırıklık Çayı: Uzmanlar tarafından da önerilen bu çay nezleye oldukça iyi geliyor. 30 gram kadar ıhlamur, 3-4 tane karanfil, tarçın kabuğu ve limon gerekli olan malzemeler arasında yer alır. Bunun yanında 1 litre kadar suda kısık ateşte kaynama noktasına gelene kadar tutun. Daha sonra ılımasın için 5-10 dakika bekletin. Süzdükten sonra afiyetle içebilirsiniz.

Nezle İçin Bağışıklık Çorbası: Çorba nezle olunca en çok aradığımız yiyecekler arasında. Hem boğazları rahatlatması hem de içimi kolay olması yönünden tercih edilir.

Bağışıklık çorbası için gerekli olan malzemeler; 1 parça tavuk göğsü, yarım demet kadar ıspanak, 1 orta boy kereviz, 2 diş sarımsak, toz karabiber, limon suyu ve 2 çay kaşığı kadar toz zerdeçal. Ayrıca limon suyu ve 1 litre kadar su.

Önce sebzeleri ve tavuk göğsünü sarımsakla beraber haşlayın. Haşlama işlemlerinden sonra blenderdan geçirin. Ardından zerdeçalla karabiber ekleyin ve kaynatın.  Üzerine limon suyu sıkarak servis edin.

Nezle Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Nezle ile beraber gelen burun akıntısı nasıl geçer diyorsanız öncelikle buhar uygulamasını deneyin. Çaydanlıkta su kaynatın. Bunun yanı sıra tüm sinüsleri temizlemek adına eczanelerde satılan okyanus suyunu kullanabilirsiniz.

  • Sıcak su ile duş almanızda sinüslerin temizlenmesini sağlar.
  • Sıcak sıvılar tüketmeye özen gösterin. Ancak boğazınızı tahriş etmemesi adına ılık olmasına dikkat edin.
  • Sarımsak ve soğan yiyerek de hem bağışıklık sistemini kuvvetlendirebilir hem de nezleyle gelen burun akıntısına çözüm bulabilirsiniz.

Burun kitlerini de kullanmanızda yarar var. Ancak 4-5 yaşından küçük çocuklar için uygun değildir. Burun kitini her iki burun deliğine de sıktırın ve sinüslerinizi temizleyerek burun akıntısından kısa sürede kurtulun.

Nezle ilaçları doktor reçetesi eşliğinde kullanılmalı. Antibiyotikler kesinlikle reçetesiz kullanılmaması gereken ilaçlar arasında. Ancak burun spreyleri kullanmanızda bir sakınca yok. Şifalı bitki çayları, çinko takviyeleri ile nezle tedavi edilebilir. Nezle için hangi doktor diyorsanız aile hekimleri, kulak burun boğaz doktorları ya da çocuklar için uzman çocuk doktorlarına gidilmelidir.  

Nezleyi En Hızlı Ne Geçirir?
Nane-limon. Zencefilli bal. Tarçınlı ballı süt. Limonlu ıhlamur. C vitamini. Boğaz pastilleri. Ekinezya çayı Tavuk ve paça çorbası
Nezle ve Burun Akıntısı Nasıl Geçer?
Bol miktarda sıvı tüketmek. Burun akıntısı ile birlikte burun tıkanıklığı belirtileri de varsa bol sıvı içmek önemlidir. Buhar banyosu yapmak. Sıcak buhar teneffüs etmek, burun akıntısını azaltmaya yardımcı olur. Sıcak bitki çayları içmek. Zerdeçal. Zencefil. Sarımsak.
Nezle Ne Kadar Sürer?
Nezle, genellikle griple karıştırılan bir hastalıkktır. Grip yüksek ateşe sebep olurken, titreme ve karın ağrısı da hastalığın ayırt edici özelliklerindendir. Nezle sık görülen bir soğuk algınlığıdır ve bulaşıcıdır. İlk 1 ya da 2 günü ağır geçen nezle boğaz ağrısı ile başlar ve 4-5 gün sürer.
Nezleyi Ne Durdurur?
Gripte de nezlede de can sıkıcı sorunlar yaşarız. Limonlu ılık su. Tuzlu suyla gargara. Ballı karışımlar. Tarçınlı badem sütü veya salep. Hatmi çiçeği kökü Tavuk suyuna bağışıklık çorbası Tavuk suyuna bağışıklık çorbası

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/grip-nasil-gecer/

https://sartlari.com/cocuklarda-burun-tikanikligi-nasil-gecer/

https://sartlari.com/anlatimli-aciklamali-patik-ornekleri/

https://sartlari.com/sinuzit-nasil-gecer/

https://sartlari.com/cocuklari-gripten-korumanin-yollari/