Hamilelikte İlaç Kullanımı Ve Zararları Neler? - Şartları Neler

Hamilelikte İlaç Kullanımı Ve Zararları Neler?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Anasayfa > Genel > Hamilelikte İlaç Kullanımı Ve Zararları Neler?
24 Nisan 2021
740 okunma
Hamilelikte İlaç Kullanımı Ve Zararları Neler?

Hamilelikte ilaç kullanımı ve zararları konusunu ele alırken ilaçların içeriklerinin belirli kategorilere ayrıldığını söyleyerek konu hakkında bilgi vermeye başlamalıyız. Hamilelik İlaçlar yapılan deney sonuçlarına ve toplanan çeşitli verilere göre sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırmalardan bazıları şu şekildedir.

Gebelikte İlaçlar Çeşitli Risk Derecelerine Sahiptir

  1. A risk sınıfında yer alan ilaçlar hakkında yapılan araştırmalar bu ilaçların fetusa herhangi bir zarar vermediğini göstermektedir. Bu ilaçlar konusundaki çalışmalar insanlar üzerinde yapılmıştır. Bu yüzden kullanımında herhangi bir sakında yoktur.
  2. B risk sınıfında yer alan ilaçlar hayvanlar üzerinde test edilmiştir. Bu test sonuçlarında hayvanlar üzerinde fetuslara etki eden herhangi bir veri bulunmamıştır. Fakat ürünler insanlar üzerinde test edilmediği için tam B risk kategorisinde sınıflandırılmaktadır.
  3. C risk sınıfı ilaçlarda hayvan deneyleri sırasında olumsuz etkiler görülmüştür. Fakat bu deneyler insanlar üzerinde yapılmadığı için herhangi bir veri bulunmamaktadır.
  4. D risk kategorisindeki ilaçların insan fetusu üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Ancak mecbur kalınan durumlarda bu tarz ilaçlar kullanılabilmektedir.
  5. X risk kategorisi en tehlikeli ilaç gurubudur. Bu grup ilaçların zararları çok daha fazla olabilmektedir. Aşırı hayati durumlarda kullanılabilmektedir.

Hamilelikte İlaç Kullanımı Ve Zararları Neler

Hamilelikte ilaç kullanımı bu kategoriler arasında değişkenlik gösterebilmektedir. A grubu ilaçların alımında her hangi bir zarar yoktur. B grubu ilaçlarda da genellikle herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. C grubu ilaçlar gebeliğin duruma göre hasta tarafından kullanılabilmektedir. D ve X grubu ilaçlar ise ancak annenin hayatını tehdit eden durumlarda hastalara verilmektedir. Bunun haricinde tercih edilmezler. Bu tarz kararları vermeden önce doktorunuz ile danışmanız gerekmektedir. Sizin ile ilgili en doğru kararı verebilecek kişi sizi sürekli takip eden doktordur. Hamilelikte ilaç kullanımı ve zararları tıpkı birçok dış etkende olduğu gibi mümkündür. Tedbir alınması gereken bu konuda doğru tercihleri yapmak için aklınızdaki tüm soru ve sorunları hekiminiz ile paylaşmanız önerilmektedir. Ancak bu şekilde çok daha net bir şekilde sağlığınız ile ilgili kararlar verilebilmektedir. Siz siz olun kendi başınıza ilaç kullanmaktan hayatın her döneminde kaçının.

Hamilelikte ilaç kullanılırsa ne olur?
Fetüs üzerinde direkt etkili olan aşırı doz ilaçlar, doğum kusurlarına yol açabilir. İlaçlar kan damarlarını daraltabilir. Bu durum plasentanın işlevini değiştirmesine yol açabilir. Hamilelikte kullanılan ilaçlar, rahim kasılmalarına neden olabilir ve erken doğumu tetikleyebilir.
Gebelikler hangi ilaçlar kullanılmaz?
Uzmanlar, gebelik süresince hekim bilgisi olmadan ilaç kullanımından kaçınılması, parasetamol içerikli ağrı kesicilerin alınması, sentetik östrojenden uzak durulması, yüksek doz vitamin A, lityum, warfarin, fenitoin ve valproik asit içerikli ilaçların kullanılmaması gerektiği uyarısında bulunuyor
Hamileliğin kaçıncı ayında ilaç kullanılmaz?
Gebeliğin hangi döneminde kullanılan ilaçlar doğumsal özre neden olur? Genellikle gebeliğin ilk 3 ayında kullanılan ilaçlar bebeği etkileyerek özürlü doğmasına yol açabilir. Bu yüzden mecbur kalınmadıkça ve doktor önermedikçe gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde hiç bir ilaç kullanılmamalıdır.
Hamilelikte ilaç ne zaman kullanılır?
Anne karnındaki bebek döllenmeden 21 gün sonra annenin aldığı her maddeye aşırı duyarlıdır. Organ oluşumlarının başladığı bu hassas dönem, 60 gün boyunca sürer. Yani ilk 3 ay ilaç kullanımında daha hassas olmak gerekir.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/akili-telefonlarin-cocuklara-zararlari/
https://sartlari.com/isik-kirliliginin-zararlari-ve-bu-sorunun-cozumu/
https://sartlari.com/bagirsak-kanseri-yasam-suresi/
https://sartlari.com/akciger-kanseri-belirtileri-nelerdir/
https://sartlari.com/hamilelikte-beslenme-nasil-olmali/